• Tartalom

2/2010. (I. 22.) ÖM rendelet

2/2010. (I. 22.) ÖM rendelet

a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok hivatásos állománya választható természetbeni juttatásainak fajtáiról, mértékéről, kifizetésének rendjéről és módjáról1

2010.01.23.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 342. § (8) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az önkormányzati miniszter feladat- és hatásköréről szóló 132/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. § c) pontjában foglalt hatáskörömben a következőket rendelem el:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok (a továbbiakban: HÖT) hivatásos állományú tagjaira terjed ki.

A természetbeni juttatások közös szabályai

A természetbeni juttatások igénybevételének szabályai

2. § (1) A természetbeni juttatási rendszer a költségvetési normatív támogatás juttatásai által előre meghatározott keretösszegen és juttatási elemeken belül egyénre szabott választásra ad lehetőséget.

(2) A természetbeni juttatások igénybe vehető éves kerete egy főre a mindenkori köztisztviselői illetményalap 6-szorosa.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott éves keretösszeg biztosítja az egyes juttatások és a hozzájuk kapcsolódó közterhek fedezetét.

(4) Az éves keretösszeg egy naptári évben, e rendeletben meghatározott juttatási elemek igénybevételére használható fel. A tárgyévben igénybe nem vett keret nem vihető át a következő évre.

(5) A keretösszeget a jogviszony időtartamával arányosan kell megállapítani – a hónapok számának figyelembevételével, azzal, hogy minden megkezdett hónap egész hónapnak számít – amennyiben a hivatásos állomány tagjának jogviszonya a tárgyévben keletkezik, vagy szűnik meg.

3. § (1) A felhasználható egyéni keretösszeget és a választható elemeket tartalmazó nyilatkozatokat (a továbbiakban: nyilatkozatok) a hivatásos állomány tagja részére az állományilletékes parancsnok (a továbbiakban: parancsnok) biztosítja.

(2) Az éves keretösszegen belül választható elemek legnagyobb összegéről és a juttatások igénybevételének részletes szabályairól a parancsnok évente előzetesen írásban tájékoztatja a hivatásos állomány tagját.

(3) A hivatásos állomány tagja az e rendelet mellékleteiben található nyilatkozatokban nyilatkozik a részére megállapított keretösszeg felhasználásáról, az általa választott juttatási elemekről, azok mértékéről. A kitöltött nyilatkozatokat a hivatásos állomány tagja a parancsnokhoz nyújtja be a választott juttatási elemekhez tartozó szükséges adatokkal együtt.

(4) A tárgyévben fel nem használt összegről a hivatásos állomány tagja november 30-ig nyilatkozik. Amennyiben a keretösszegből ezer forintot meg nem haladó összeg marad, azt a hivatásos állomány tagja nem veheti igénybe.

(5) A nyilatkozatokat a parancsnok továbbítja az illetmény számfejtését végző szervhez.

4. § (1) Az első munkában töltött napot követő 30 napon belül köteles nyilatkozni a részére megállapított keretösszeg felhasználásáról az a hivatásos állományú tag, akinek a jogosultsága év közben keletkezik. A juttatás mértékéről, jogcíméről és a választható juttatási elemekről a parancsnok a hivatásos állományba vételt megelőző személyzeti eljárás során tájékoztatást ad.

(2) A hivatásos állomány tagja részére a juttatások kiadása – a nyilatkozatok kitöltését követően – akkor is lehetséges, ha a juttatási elemek igényléséhez szükséges nyilatkozatokat a jogosult – mulasztása folytán – határidőben nem tette meg.

(3) A juttatási elemekre vonatkozó választás év közben nem módosítható.

(4) A hivatásos állomány tagja által fel nem használt összeg pénzben nem váltható meg.

(5) Áthelyezés esetén a hivatásos állomány tagja juttatásra az egyes munkáltatóknál időarányosan jogosult.

Eljárás a jogviszony megszűnése esetén

5. § (1) A keretösszeg tárgyévre vonatkozó – a hivatásos állomány tagjának tárgyévi jogviszonya időtartamával időarányosan megállapított – mértékének túllépése esetén a különbözetet a hivatásos állomány tagjának vissza kell fizetnie, vagy az utolsó illetményéből levonásra kerül, a helyi utazásra szolgáló bérletet a munkáltató visszavonja, illetve ha a juttatás természete lehetővé teszi, vissza kell adnia.

(2) A keretösszeg tárgyévre vonatkozó – a jogviszony időtartamával időarányosan megállapított – mértékénél kevesebbet igénybe vevő hivatásos állomány tagja részére a különbözet – a választása szerinti jutattási elemnek megfelelő módon, újabb nyilatkozat kitöltésével – kerül kiadásra.

(3) A (1)–(2) bekezdésben foglaltak megfelelően irányadók abban az esetben is, ha a hivatásos állomány tagjának jogosultsága – az (1) és (2) bekezdésében foglaltakat figyelembe véve – év közben szűnik meg.

A jutattási elemekre vonatkozó különös szabályok

Önkéntes nyugdíjpénztári támogatás

6. § (1) Az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás keretében a HÖT munkáltatói tagdíj-hozzájárulást fizet annak a hivatásos állományú tagjának, aki

a) önkéntes nyugdíjpénztár tagja,

b) ezt a juttatási elemet választja és

c) a parancsnoknak eljuttatja a záradékolt önkéntes nyugdíjpénztári belépési nyilatkozatát.

(2) A hivatásos állomány tagja a munkáltatói tagdíj-hozzájárulást az 1. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

(3) A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás önkéntes nyugdíjpénztárba történő átutalásáról havonta az illetmény számfejtését végző szerv gondoskodik.

(4) A parancsnok gondoskodik a szerződés megkötéséről, ha a hivatásos állomány tagja olyan önkéntes nyugdíjpénztárnak a tagja, amellyel a HÖT még nem kötött munkáltatói szerződést.

Önkéntes egészségpénztári támogatás

7. § (1) Az önkéntes egészségpénztári támogatás keretében a HÖT munkáltatói tagdíj-hozzájárulást fizet annak a hivatásos állományú tagjának, aki

a) önkéntes egészségpénztár tagja,

b) ezt a juttatási elemet választja és

c) a parancsnoknak eljuttatja a záradékolt önkéntes egészségpénztári belépési nyilatkozatát.

(2) A hivatásos állomány tagja a munkáltatói tagdíj-hozzájárulást a 2. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

(3) A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás önkéntes egészségpénztárba történő átutalásáról havonta az illetmény számfejtését végző szerv gondoskodik.

(4) A parancsnok gondoskodik a szerződés megkötéséről, ha a hivatásos állomány tagja olyan önkéntes egészségpénztárnak a tagja, amellyel a HÖT még nem kötött munkáltatói szerződést.

Helyi utazásra szolgáló bérlet

8. § (1) A HÖT a hivatásos állomány tagjának – e juttatási elem választása esetén – a tárgyévre éves vagy havi helyi utazásra szolgáló bérletet bocsát rendelkezésre.

(2) A hivatásos állomány tagja a helyi utazásra szolgáló bérletet a 3. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti, a nyilatkozatok összegyűjtéséről, majd a bérletszelvények beszerzéséről és átadásáról a parancsnok gondoskodik.

Üdülési hozzájárulás

9. § (1) A HÖT a hivatásos állomány tagjának üdülési hozzájárulást biztosít a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott, névre szóló üdülési csekk formájában.

(2) Üdülési csekkben a hivatásos állomány tagja akkor részesülhet, ha

a) ezt a jutattási elemet választja, valamint

b) a hivatásos állomány tagja a 4–5. mellékletekben meghatározott nyilatkozatok kitöltésével az ott meghatározott adatokról nyilatkozik.

(3) Az üdülési csekkek beszerzéséről és átadásáról a parancsnok gondoskodik.

Internethasználat támogatása

10. § (1) A HÖT – e juttatási elem választása esetén – támogatja a hivatásos állomány tagja internethasználatának költségeit (a hivatásos állomány tagja által megkötött egyedi szolgáltatási szerződés költségeinek finanszírozását).

(2) A hivatásos állomány tagja az internethasználat támogatását a 6. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

(3) Az internethasználat támogatása, mint juttatási elem kizárólag utalvány formájában nyújtható.

(4) Az internethasználat támogatása, mint juttatás folyósításának feltétele a hivatásos állomány tagjának névre szóló, egyedi szolgáltatási szerződés másolatának a parancsnok felé való benyújtása.

(5) A választható havi összeg felső határa nem lehet több a névre szóló szolgáltatói szerződésben foglalt havi díjnál, az e rendeletben foglalt korlátozások figyelembevételével.

Iskolakezdési támogatás

11. § (1) A hivatásos állomány tagja által kitöltött nyilatkozat alapján a parancsnok gondoskodik az iskolakezdési támogatások összegének analitikus nyilvántartás vezetéséről.

(2) A hivatásos állomány tagja az iskolakezdési támogatást a 7. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

(3) Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás vezetése érdekében a kiskorú gyermek törvényes képviselője – ha a gyermek az adatkezeléshez hozzájárul – nyilatkozik az iskolakezdési támogatásban részesített gyermek (tanuló) adóazonosító jeléről, ennek hiányában személyes adatairól.

(4) Az utalványok beszerzéséről és átadásáról a parancsnok gondoskodik.

Meleg étkezési utalvány

12. § (1) A HÖT – e juttatási elem választása esetén – támogatja a hivatásos állomány tagjának étkezését, kizárólag melegétel-vásárlásra alkalmas utalvány juttatásával.

(2) A hivatásos állomány tagja a meleg átkezési utalványt a 8. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

(3) A meleg étkezési utalványok beszerzéséről és átadásáról a parancsnok gondoskodik.

Záró rendelkezések

13. § (1) A HÖT-öt fenntartó önkormányzat e rendeletben meghatározottakon túl további juttatást is megállapíthat.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 2/2010. (I. 22.) ÖM rendelethez

NYILATKOZAT
önkéntes nyugdíjpénztári támogatás igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20....... évre a választható természetbeni juttatások közül ............................... Ft értékben önkéntes nyugdíjpénztári támogatást kívánok igénybe venni.
(Amennyiben e nyilatkozattal egy időben lép be a munkavállaló a pénztárba, csatolni kell a szerződő nyugdíjpénztárhoz történő belépési nyilatkozatot.)
Budapest, 20.............................................
............................................................
hivatásos állomány tagja

2. melléklet a 2/2010. (I. 22.) ÖM rendelethez

NYILATKOZAT
önkéntes egészségpénztári támogatás igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20........ évre a választható természetbeni juttatások közül ............................... Ft értékben önkéntes nyugdíjpénztári támogatást kívánok igénybe venni.
(Amennyiben e nyilatkozattal egy időben lép be a munkavállaló a pénztárba, csatolni kell a szerződő nyugdíjpénztárhoz történő belépési nyilatkozatot.)
Budapest, 20.............................................
............................................................
hivatásos állomány tagja

3. melléklet a 2/2010. (I. 22.) ÖM rendelethez

NYILATKOZAT
helyi utazásra szolgáló bérlet igénybevételéhez
20.... évre
Név:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20.... évre a helyi utazásra szolgáló éves/havi bérletet a választható természetbeni juttatások közül .....................…..Ft értékben kívánom igénybe venni.
Típusa:
Budapest, 20.............................................
............................................................
hivatásos állomány tagja”

4. melléklet a 2/2010. (I. 22.) ÖM rendelethez

NYILATKOZAT
üdülési hozzájárulás igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20.... évre a választható természetbeni juttatások közül .....................................Ft értékben üdülési hozzájárulást kívánok igénybe venni.
Budapest, 20.............................................
............................................................
hivatásos állomány tagja

5. melléklet a 2/2010. (I. 22.) ÖM rendelethez

NYILATKOZAT
üdülési hozzájárulás igénybevételéhez
20.... évre
Kitöltendő minden közeli hozzátartozó* részéről
Név:
Szervezeti egység:
Közeli hozzátartozó neve:
Hozzátartozói státusz megnevezése (házastárs, szülő, gyermek…):
Hozzátartozó adóazonosító jele:
Kijelentem, hogy más kifizetőtől üdülési csekkben részesültem:
    igen     nem
(a megfelelő válasz aláhúzandó)
Más kifizetőtől az adóévben a nyilatkozatot megelőzően ellenérték nélkül átvett, illetve engedménnyel vásárolt üdülési csekk értéke:     
Megfizetett ellenérték:     
Budapest, 20.............................................
............................................................
hivatásos állomány tagja
______________
* Közeli hozzátartozónak minősül: a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, a házastárs egyenes ágbeli rokona, az örökbe fogadott, mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és a nevelőszülő, a testvér és az élettárs.

6. melléklet a 2/2010. (I. 22.) ÖM rendelethez

NYILATKOZAT
internethasználat-hozzájárulás igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20........ évre a választható természetbeni juttatások közül ................................................ Ft értékben internethasználat-hozzájárulást kívánok igénybe venni.
Budapest, 20.............................................
............................................................
hivatásos állomány tagja

7. melléklet a 2/2010. (I. 22.) ÖM rendelethez

NYILATKOZAT
iskolakezdési támogatás igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20........ évre a válaszható természetbeni juttatások közül ........................................................ Ft értékben iskolakezdési támogatást kívánok igénybe venni.
ADATLAP
iskolakezdési támogatás igénybevételéhez

SAJÁT HÁZTARTÁSBAN ELTARTOTT
GYERMEK ADATAI

NEVE:

 

SZÜLETÉSI HELYE, IDEJE:

 

ANYJA NEVE:

 

LAKÓHELYE:

 

ADÓAZONOSÍTÓ JELE:
(ha van)

 

OKTATÁSI INTÉZMÉNYE:

 

Budapest, 20.............................................
............................................................
hivatásos állomány tagja

8. melléklet a 2/2010. (I. 22.) ÖM rendelethez

NYILATKOZAT
meleg étkezési utalvány igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20........ évre a választható természetbeni jutattások közül ........................................................ Ft értékben meleg étkezési utalványt kívánok igénybe venni.
Budapest, 20.............................................
............................................................
hivatásos állomány tagja
1

A rendeletet a 11/2011. (III. 30.) BM rendelet 15. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. március 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére