• Tartalom

20/2010. (XII. 8.) NFM rendelet

20/2010. (XII. 8.) NFM rendelet

az átvételi kötelezettség alá eső villamos energiának az átviteli rendszerirányító által történő szétosztásáról és a szétosztás során alkalmazható árak meghatározásának módjáról szóló 109/2007. (XII. 23.) GKM rendelet módosításáról1

2010.12.16.

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170. § (2) bekezdés 13., 16. és 17. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 84. § f) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az átvételi kötelezettség alá eső villamos energiának az átviteli rendszerirányító által történő szétosztásáról és a szétosztás során alkalmazható árak meghatározásának módjáról szóló 109/2007. (XII. 23.) GKM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (1) bekezdése a következő n) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában:)

n) tervezési pótdíj: a KÁT átvevő tervezett fogyasztási adatától való eltérés esetén a KÁT átvevő tervezett és tényleges fogyasztási adatainak különbsége alapján a KÁT átvevő által a Befogadó számára fizetendő díj.”

2. § (1) Az R. 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az Értékesítő köteles minden naptári hónap 7. munkanapjáig villamosenergia-termelési tervet adni a Befogadó részére a következő 12 hónapra vonatkozóan havi és zónaidőnkénti bontásban.”

(2) Az R. 2. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Amennyiben az Értékesítő az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségét határidőre nem teljesíti, a Befogadó a villamosenergia-termelési tervet a korábbi időszakok statisztikai elemzésén alapuló adatokkal pótolja.”

(3) Az R. 2. §-a a következő (1b) bekezdéssel egészül ki:

„(1b) Az Értékesítő minden év szeptember 7. munkanapjáig az (1) bekezdés szerinti villamosenergia-termelési terv megadásával egyidejűleg köteles nyilatkozni arról, hogy a kötelező átvételi rendszerben egész évben vagy csak a központi fűtésről és melegvíz szolgáltatásról szóló külön jogszabály szerinti fűtési idényben kíván értékesíteni.”

(4) Az R. 2. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az Értékesítő jogosult a (2) bekezdés szerinti havi termelési menetrend adott részeinek módosítása céljából
a) minden hét harmadik napja 11.30 óráig a következő hétre vonatkozó heti,
b) a (2) bekezdés szerinti naptári hónap 8. munkanapjától minden nap 11.30 óráig a következő hónap 7. munkanapjáig terjedő időszakra vonatkozóan bármely következő napra napi,
c) minden nap 11.30 óráig a hónap következő bármely napjára napi, és
d) a bejelentés napján a kereskedelmi szabályzatban meghatározott feltételek szerint a bejelentés napjának hátralévő részére vonatkozóan napon belüli
termelési menetrendet adni a Befogadó részére.”

3. § (1) Az R. 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Minden mérlegkör-felelős köteles minden naptári hónap 8. munkanapjáig a Befogadó részére megadni a mérlegkörébe tartozó minden egyes KÁT átvevő előző hónapra vonatkozó tény fogyasztási adatait és a következő hónapra vonatkozó fogyasztási tervadatait. Amennyiben valamely KÁT átvevő a tervezett fogyasztási adatát hitelt érdemlő módon és határidőre a Befogadó részére nem adja meg, akkor a Befogadó a (3) és (4) bekezdésben meghatározott számítások során e KÁT átvevő vonatkozásában a tervadatok helyett az utoljára megadott KÁT átvevő tény fogyasztási adatot veszi figyelembe.”

(2) Az R. 3. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Ha a KÁT átvevő adott hónapra vonatkozó tény fogyasztási adata 5%-nál nagyobb mértékben haladja meg az arra a hónapra megadott terv fogyasztási adatát, akkor a KÁT átvevő az 5%-os korlát feletti eltérés minden kWh-jára 3 Ft tervezési pótdíjat köteles fizetni havonta a Befogadónak. Abban az esetben, ha a KÁT átvevő tervezett fogyasztási adata helyett az utoljára megadott KÁT átvevő tény fogyasztási adata került figyelembevételre, az eltérést ezt alapul véve kell meghatározni.”

(3) Az R. 3. §-a a következő (4a) bekezdéssel egészül ki:

„(4a) Ha a KÁT átvevőnek a kötelező átvételi kötelezettsége megszűnik, erről a Befogadót legkésőbb a következő naptári hónap 8. munkanapjáig köteles tájékoztatni.”

4. § Az R. 4. § (2)–(3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Befogadó köteles minden naptári hónap 10. munkanapjáig meghatározni és a mérlegkör-felelősök részére elektronikusan megküldeni a következő hónapra vonatkozó havi KÁT mérlegköri allokálási menetrendet, továbbá a KÁT átvevő részére elektronikusan megküldeni a havi KÁT átadási menetrendet, valamint az adott KÁT átvevőre vonatkozó szétosztási aránytényezőt. A Befogadó köteles továbbá a KÁT átvevőkre vonatkozó szétosztási aránytényezőket a honlapján közzétenni.
(3) A Befogadó jogosult az átadási profilját az összesített KÁT termelés statisztikai elemzéssel meghatározott termelési profilja alapján kialakítani. Az átadási profil jellemzői havonta módosíthatók. Az átadási profil jellemzők meghatározásának további részletszabályait a kereskedelmi szabályzat tartalmazza.”

5. § (1) Az R. 5. § (2) bekezdés c)–d) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(A KÁT egységár meghatározása során a Befogadó előjelhelyesen a következő tételeket veszi figyelembe:)

c) a KÁT mérlegkör kiegyenlítése során előző hónapban igénybe vett szabályozási energia költsége csökkentve az Értékesítőktől befolyt szabályozási pótdíjak és módosítási pótdíjak, valamint a jogosulatlanul értékesített villamos energia után fizetett visszatérítések összegével,
d) a KÁT mérlegkör pénzforgalmának likviditását biztosító pénzügyi jellegű bevételek és költségek,”

(2) Az R. 5. § (2) bekezdése a következő f) ponttal egészül ki:

(A KÁT egységár meghatározása során a Befogadó előjelhelyesen a következő tételeket veszi figyelembe:)

f) csökkentő tételként a KÁT átvevőktől befolyt tervezési pótdíjak összege.”

6. § Az R. 9. § (1)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A Befogadó a KÁT átvevő részére havonta egy számlát a tervezési pótdíjról, egy számlát az átadott villamos energiáról állít ki a KÁT átadási menetrendek és a terv-, illetve tényadatok összevetése alapján a tervezési pótdíj, valamint a kereskedelmi szabályzat szerint elvégzett pénzügyi korrekció figyelembevételével.
(2) A Befogadó jogosult az adott hónapra vonatkozó számláját a teljesítést követő hónap első munkanapján a KÁT átvevő részére benyújtani.
(3) A Befogadó köteles számláját a KÁT átvevő részére úgy benyújtani, hogy azt a kötelezett a számlában feltüntetett esedékesség időpontját legalább négy munkanappal megelőzően kézhez vehesse.
(4) A fizetési kötelezettségekkel kapcsolatos számlákra vonatkozó kifogásokat a számla kézhezvételétől számított három munkanapon belül lehet az átviteli rendszerirányítóval – az átvételre kötelezett mérlegkör-felelősének egyidejű tájékoztatása mellett – közölni. A számlára vonatkozó kifogás esetén a nem vitatott részek esedékessége nem változik.”

7. § Az R. 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az átviteli rendszerirányító köteles meghatározni és a honlapján közzétenni
a) minden hónap 10. munkanapjáig a közzétételt követő időszakban alkalmazandó átadási profil jellemzőit,
b) minden naptári hónap 17. munkanapjáig az engedélyes Értékesítőknek a közzétételt követő 12 hónapra várható, összesített termelését havi, zónaidőnkénti és energiaforrások (megújuló energiaforrásból nyert energiával, hulladékból nyert energiával és kapcsoltan termelt villamos energia) szerinti bontásban.”

8. § Az R. 8. §-ában, valamint az azt megelőző alcímben a „szabályozási pótdíj” szövegrész helyébe a „szabályozási pótdíj, valamint a módosítási pótdíj” szöveg lép.

9. § (1) Hatályát veszti az R. 3. § (5)–(6) bekezdése, valamint az R. 12. § (2) bekezdése.

(2) A szélerőmű kapacitás létesítésére irányuló pályázati kiírás feltételeiről, a pályázat minimális tartalmi követelményeiről, valamint a pályázati eljárás szabályairól szóló 33/2009. (VI. 30.) KHEM rendelet 5. § (1) bekezdésében a „december 31-ig” szövegrész helyébe a „március 31-ig” szöveg lép.

10. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdés kivételével a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) E rendelet 1–8. §-a és 9. § (1) bekezdése 2011. január 1-jén lép hatályba.

(3) Ez a rendelet 2011. január 2-án hatályát veszíti.

1

A rendelet a 10. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2011. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére