• Tartalom

24/2010. (XII. 28.) KIM rendelet

24/2010. (XII. 28.) KIM rendelet

a szerzői és szomszédos jogok közös kezelését végző egyesületek nyilvántartásának szabályairól1

2011.01.03.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 112. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 12. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke véleményének kikérésével – a következőket rendelem el:

1. § A közös jogkezelő szervezetek nyilvántartása tartalmazza

a) a közös jogkezelést végző egyesület nevét,

b) a közös jogkezelésbe tartozó jogok megjelölését,

c) a közös jogkezelő szervezet által ellátott közös jogkezelési tevékenység megjelölését, a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) vonatkozó rendelkezéseire történő utalással,

d) a közös jogkezeléssel érintett jogosulti csoport meghatározását.

2. § (1) Az egyesületnek a közös jogkezelő szervezetek nyilvántartásába történő felvételére irányuló kérelmében meg kell jelölni

a) az Szjt. alapján gyakorolni kívánt közös jogkezelési tevékenységet,

b) – ha a közös jogkezelést az Szjt. nem írja elő – azokat az indokokat, amelyek miatt a közösen kezelni kívánt jogot a jogosultak nem tudják, vagy nem kívánják egyedileg gyakorolni,

c) a közös jogkezeléssel érintett jogosulti csoport meghatározását.

(2) Az (1) bekezdés a)–b) pontjában meghatározott közös jogkezelési tevékenységgel érintett vagyoni joghoz kapcsolódóan az egyesületnek a közös jogkezelő szervezetek nyilvántartásába történő felvételére irányuló kérelmében meg kell jelölni az egyes tevékenységeket az alábbiak szerint:

a) felhasználás engedélyezése,

b) díjazás iránti igény érvényesítése,

c) jogérvényesítés,

d) a közös jogkezeléssel érintett felhasználások adatainak kezelése,

e) a közös jogkezeléssel érintett jogosultak, valamint műveik, illetve teljesítményeik adatainak kezelése,

f) jogdíjak felosztása,

g) a jogdíjak átadása felosztás céljára az érintett jogosultak közös jogkezelő szervezetének.

(3) Az Szjt. 88. § (1) bekezdésében meghatározott feltételek fennállásának igazolására az egyesületnek a közös jogkezelő szervezetek nyilvántartásba történő felvételére irányuló kérelméhez mellékelni kell

a) az egyesület alapszabályát,

b) az Szjt. 89. § (2) bekezdésében meghatározott személyek nevét, lakcímét vagy székhelyét jogosulti csoportonként,

c) az egyesülethez csatlakozni kívánó jogosultak szándéknyilatkozatát vagy a velük kötött egyedi megállapodást,

d) az egyesület képviselőjének nyilatkozatát a jogkezeléssel érintett jogosultak számáról, továbbá az érintett jogosultak műveinek, szomszédos jogi teljesítményeinek felhasználási arányáról és a jogdíjakból való részesedésük arányáról,

e) a jogosultak jogainak közös kezelését végző, bel- és külföldi felhasználás szempontjából fontos külföldi szervezetekkel kötött képviseleti szerződések vagy az erre irányuló szándéknyilatkozatok másolati példányait,

f) az egyesület képviselőjének nyilatkozatát arról, hogy az egyesület rendelkezésére állnak a közös jogkezelő tevékenység ellátásához szükséges adatok, számítástechnikai eszközök, szoftverek, és az Szjt. 88. § (3) bekezdése szerinti adatbázis,

g) az egyesület képviselőjének nyilatkozatát arról, hogy a munkavállalói és egyéb munkavégzésre irányuló jogviszony keretében foglalkoztatott dolgozói révén rendelkezik a közös jogkezeléshez és a nemzetközi kapcsolattartáshoz szükséges szakismerettel és gyakorlattal.

(4) A kérelmet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (a továbbiakban: a Hivatal) által e célra rendszeresített adatlap kitöltésével kell benyújtani.

3. § (1) A közös jogkezelő szervezet nyilvántartási adatainak módosítására hivatalból vagy az egyesület kérelmére kerülhet sor.

(2) A módosítási kérelem esetében a nyilvántartásba vételre vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal, hogy a 2. § (3) bekezdésében meghatározott iratok közül csak a módosítással érintetteket kell csatolni.

(3) A közös jogkezelő szervezetnek a székhelyében vagy a képviselő személyében történő változást, továbbá mindazon változást, amelyet a bíróság végzéssel vesz tudomásul a jogerőre emelkedést követően legkésőbb 30 napon belül be kell jelentenie a Hivatalnak.

(4) A közös jogkezelő szervezetnek az alapszabály, valamint a kölcsönös képviseleti szerződés módosítását annak aláírását követő 30 napon belül, az iratok megküldésével kell bejelentenie a Hivatalnak.

(5) A közös jogkezelő szervezetnek a tagjai névsorát, valamint az előző naptári évben az Szjt. 91. § (2) bekezdése alapján előzetesen tiltakozásukat kifejező jogosultak számát, továbbá az ilyen jogosultaknak a nyilatkozattal érintett felhasználásból az előző naptári évben eredő jogdíjakból való részesedése arányát tartalmazó kimutatást évente két alkalommal, a második naptári negyedév utolsó napja előtt, a beszámoló megküldésével egyidejűleg, valamint a harmadik naptári negyedév utolsó napja előtt kell bejelentenie a Hivatalnak.

4. § (1) A közös jogkezelő szervezetek közötti megállapodás esetén, a Hivatal a jogkezelési tevékenységre vonatkozó bejegyzés módosítását az Szjt. 87. § (2) bekezdésében foglalt feltételek teljesülése esetén, a már nyilvántartásba vett közös jogkezelő szervezetek közötti megállapodás alapján, az érintett közös jogkezelő szervezetek közös kérelmére végzi el.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kérelemhez mellékelni kell

a) a megállapodást,

b) a közös jogkezelő szervezetek módosított alapszabályát,

c) a 2. § (3) bekezdés c)–e) pontjában meghatározottakat, ha a megállapodással érintett jogosulti csoportot tagsági viszony vagy egyedi megállapodás alapján nem képviselte a közös jogkezelési tevékenységet a megállapodás alapján átvenni szándékozó közös jogkezelő szervezet,

d) a 2. § (3) bekezdés f)–g) pontjában megjelölt nyilatkozatot, ha a megállapodás nem tartalmazza, hogy az eredetileg a közös jogkezelési tevékenységet ellátó szervezet biztosítja a közös jogkezelési tevékenységhez szükséges adatokat, és az azok kezeléséhez szükséges személyi és tárgyi eszközöket átadja a jogosultságot átvenni szándékozó közös jogkezelő szervezetnek.

(3) A nyilvántartás adatainak a megállapodás alapján történő módosításakor mindegyik közös jogkezelő szervezet nyilvántartási adatainál fel kell tüntetni, hogy mely jogosultságokat, illetve mely jogosulti csoportot érinti a megállapodás.

(4) A megállapodásban részt vevő bármelyik fél jogosult a Hivatallal közölni, ha a megállapodás megszűnt.

5. § (1) A közös jogkezelő szervezetet a nyilvántartásból

a) kérelmére, vagy

b) hivatalból

ba) az egyesület, vagy a közös jogkezelő szervezet által ellátott tevékenységek közül az Szjt.-ben előírt közös jogkezelési tevékenység a társadalmi szervezetek nyilvántartásából történő bíróság általi törlése esetén, vagy

bc) az Szjt. 93. § (3) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben

törölni kell a nyilvántartásból.

(2) A törlés iránti kérelemhez mellékelni kell

a) a közös jogkezelő szervezet által beszedett és fel nem osztott jogdíjakról szóló kimutatást,

b) a jogdíjak felosztásához szükséges, a közös jogkezelő szervezetnél rendelkezésre álló adatokat.

(3) A kérelem benyújtása és a törlési határozat jogerőre emelkedésnek időpontja között beszedett és felosztott jogdíjakról a közös jogkezelő szervezet kimutatást készít, amelyet megküld a Hivatalnak.

(4) Ha az új közös jogkezelő szervezetet a hirdetményben megjelölt időpontig nyilvántartásba veszik, a törlési határozat és a nyilvántartásba vételről szóló határozat jogerőre emelkedésének időpontja között befolyt jogdíjakat felosztás céljából át kell utalni az új közös jogkezelő szervezet részére.

(5) Az Szjt. 89/A. § (2) bekezdése szerinti kijelölés esetében a nyilvántartásban szereplő közös jogkezelő szervezetek közül elsősorban az a közös jogkezelő szervezet alkalmas a kijelölésre, amely egyébként képviseli az érintett jogosulti csoportot vagy amely rendelkezik a felosztáshoz szükséges adatokkal.

6. § Az Szjt. 89. § (3) bekezdése szerinti közlemény tartalmazza:

a) a közös jogkezelő szervezet nyilvántartásba vételéről vagy módosításáról szóló tájékoztatást,

b) a közös jogkezelő szervezet nyilvántartásban szereplő adatait,

c) a közös jogkezelő szervezet képviselőjének nevét, és

d) a közös jogkezelő szervezet székhelyét.

7. §2

8. § Ez a rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba.

9. §3

1

A rendeletet a 307/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet 28. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2012. január 1. napjával.

2

A 7. §-t a 9. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

3

A 9. § a (2) bekezdés alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére