• Tartalom

25/2010. (XII. 28.) KIM rendelet

25/2010. (XII. 28.) KIM rendelet

a szerzői és szomszédos jogok közös kezelését végző egyesületek felügyeleti díjára vonatkozó részletes szabályokról1

2011.01.01.

A szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény 112. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 12. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke véleményének kikérésével – a következőket rendelem el:

1. Díjfizetési kötelezettség

1. § (1) A közös jogkezelő szervezetek felügyeleti díjának megfizetése alól mentesség nem adható.

(2) A 4. § (2) bekezdés szerinti késedelmi pótlék megfizetése alól, különös méltánylást érdemlő esetben részben vagy egészben mentesség adható.

2. A felügyeleti díj kiszámításának módja

2. § (1) A felügyeleti díj alapjául a közös jogkezelő szervezet – általános forgalmi adót nem tartalmazó (nettó) – bevétele szolgál, kiszámításánál a közös jogkezelő szervezet által adott felhasználási engedélyek díjából és az általa érvényesített díjigényekből származó bevételeken kívüli bevételeket figyelmen kívül kell hagyni.

(2) A felügyeleti díj alapjának kiszámításánál a közös jogkezelő szervezet által érvényesített díjigényekből származó bevételekből le kell vonni a törvény, vagy megállapodás alapján más közös jogkezelő szervezet részére továbbosztott jogdíjak nettó összegét, és azt az utóbbinál kell figyelembe venni.

(3) A közös jogkezelő szervezet – az (1) és a (2) bekezdés figyelembevételével – a felügyeleti díjat a számvitelről szóló törvény rendelkezései szerint összeállított, könyvvizsgáló által hitelesített éves beszámoló alapján számítja ki és fizeti meg.

(4) A közös jogkezelő szervezet a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szjt.) 93. § (7) bekezdésében meghatározott határidőn belül benyújtja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (a továbbiakban: Hivatal) a (3) bekezdés szerinti éves beszámolót, mindazokkal az adatokkal együtt, amelyek alapján – a (2) bekezdésre is tekintettel – megállapítható a felügyeleti díj pontos összege.

3. A felügyeleti díj megfizetésének szabályai

3. § A felügyeleti díjat a Hivatalnak a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01731842-00000000 számú előirányzat-felhasználási keretszámlájára átutalással kell megfizetni az azonosításhoz szükséges adatok (a közös jogkezelő szervezet neve, címe) és a rendeltetés (jogcím) feltüntetésével, valamint a „311 Kincstári Tranzakciós Kód” megjelöléssel.

4. § (1) Ha a felügyeleti díjat Szjt. 93. § (7) bekezdésében meghatározott határidőre nem vagy csak hiányosan fizették meg, a Hivatal – a mulasztás jogkövetkezményeire való figyelmeztetés mellett – felhívja a közös jogkezelő szervezetet az elmaradt díjfizetés pótlására.

(2) A határidőre meg nem fizetett felügyeleti díj után az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 165–167. §-a szerinti késedelmi pótlékot kell fizetni.

5. § A Hivatal elnöke engedélyezheti a felügyeleti díjnak a 3. § (1) bekezdésben meghatározott módtól eltérő módon történő megfizetését, ideértve a letéti számla útján történő díjfizetést is.

6. § (1) Ha a Hivatal részére teljesített befizetés rendeltetése nem azonosítható, a befizetés jogcímét a Hivatal a befizetővel egyezteti.

(2) Ha a befizető nem azonosítható, nem értesíthető, vagy az (1) bekezdés szerinti egyeztetés eredménytelen, de a visszafizetéshez szükséges adatok a Hivatal rendelkezésére állnak, a Hivatal a befizetett összeget visszafizeti.

7. § (1) Túlfizetés esetén a díjtöbbletet a Hivatal visszatéríti, vagy – kérelemre – a következő évi felügyelet díjaként vagy felügyeleti díjelőlegeként figyelembe veszi.

(2) A Hivatal nem téríti vissza azt a befizetést és díjtöbbletet, amelynek összege nem éri el az 500 forintot, vagy amelynek esetében a visszatérítés költségei elérik vagy meghaladják a visszafizetendő összeget.

4. A felügyeleti díj felhasználása, kezelése és nyilvántartása

8. § A felügyeleti díj a Hivatal bevételét képezi, azt a Hivatal szerzői jogi feladatainak ellátására kell fordítani.

9. § A felügyeleti díjak kezelésére, elszámolására és nyilvántartására az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló jogszabályi előírásokat kell alkalmazni.

5. Záró rendelkezések

10. § Ez a rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba.

1

A rendeletet a 307/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet 28. § a) pontja hatályon kívül helyezte 2012. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére