• Tartalom

270/2010. (XII. 8.) Korm. rendelet

270/2010. (XII. 8.) Korm. rendelet

a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló 389/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet módosításáról1

2010.12.16.

A Kormány a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény 170. § (1) bekezdés 7., 24., 26–27. és 29. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló 389/2007. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdése a következő r) ponttal egészül ki:

(E rendelet alkalmazásában)

r) módosítási pótdíj: a leadott havi termelési menetrend alapján összesített villamos energia mennyiségétől való eltérés esetén, a havi termelési menetrend alapján meghatározott összesített villamos energia mennyiség és a ténylegesen értékesített összesített villamos energia mennyiség különbsége alapján az Értékesítő által a Befogadó számára fizetendő díj.”

2. § (1) Az R. 3. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A (3) bekezdésben meghatározottakon túlmenően a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételi árai vonatkozásában a Hivatal a 6. számú melléklet 1. pontjában foglalt számítást a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó árszabások megállapításáról szóló jogszabály szerint meghatározott gázdíj változása esetén is elvégzi, és közzéteszi a tárgyéven belül a tárgyhót megelőző hónap 7. munkanapjáig ezen számításnak megfelelően módosult kötelező átvételi árakat.”

(2) Az R. 3. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) Az e rendelet szerint elszámolható (elszámolási) villamosenergia-mennyiség az erőműegységnek a villamosenergia-ellátási szabályzatokban meghatározott módon kialakított elszámolási mérőhelyein elszámolási mérési időegységenként mért, előjelhelyesen összegzett villamosenergia-mennyiség alapján, az elszámolási ponti azonosító jelhez tartozó képlet szerint kerül meghatározásra. Az elszámolási mérési időegységenként elszámolható villamosenergia-mennyiség nem haladhatja meg a termelt villamos energiának az önfogyasztással csökkentett mértékét.”

(3) Az R. 3. §-a a következő (10a) bekezdéssel egészül ki:

„(10a) A havi elszámolási villamosenergia-mennyiség az elszámolási mérési időegységenkénti mennyiségek – e rendeletben meghatározott – napszakok (zónaidők) időtartama szerinti összegzésével kerül meghatározásra. Ha az erőműegység villamosenergia-termelése ugyanazon technológiai (primerenergia-átalakítási) folyamatban különböző energiaforrásokból történik, az adott hónapra kiszámított energiaforrás-arányokat minden zónaidőre azonosan kell alkalmazni.”

3. § (1) Az R. 7. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az engedélyes Értékesítő köteles a Befogadó részére a külön jogszabályban, a kereskedelmi szabályzatban és a mérlegköri szerződésében foglaltak szerint havonta menetrendet adni. Ha az Értékesítő a havi menetrendet nem, vagy nem a villamosenergia-ellátási szabályzatokban meghatározottaknak megfelelően, vagy késedelmesen adja meg, a Befogadó részére benyújtott számlája szerinti villamos energia minden kWh-ja után 7 Ft szabályozási pótdíjat köteles fizetni.”

(2) Az R. 7. §-a a következő (7a) bekezdéssel egészül ki:

„(7a) A (4)–(5) bekezdés szerinti szabályozási pótdíjfizetési kötelezettség mellett, ha az 5 MW-nál nagyobb teljesítőképességű biomassza erőmű, hulladékból nyert energiával termelt villamos energia termelője és földgáztüzelésű erőmű mint Értékesítő által az adott hónapban ténylegesen értékesített összesített villamosenergia-mennyiség +/–5%-nál nagyobb mértékben tér el a havi menetrend összesített villamosenergia-mennyiségétől, akkor az Értékesítő az 5%-os korlát feletti eltérés minden kWh-jára 6 Ft módosítási pótdíjat köteles fizetni havonta a Befogadónak.”

(3) Az R. 7. §-a a következő (9a) bekezdéssel egészül ki:

„(9a) A mentesüléssel érintett időszakot figyelmen kívül kell hagyni a módosítási pótdíj meghatározásakor.”

(4) Az R. 7. §-a a következő (12)–(13) bekezdéssel egészül ki:

„(12) A (7a) bekezdés szerint fizetendő módosítási pótdíjat az Értékesítő összes elszámolási pontjának összesített menetrendje és az általa ténylegesen értékesített, összesített villamosenergia-mennyiség alapján kell meghatározni.
(13) A (8) bekezdés szerint összevont menetrendet adó Értékesítők esetében a módosítási pótdíj az összevont menetrendbe tartozó összes elszámolási pont összesített menetrendje és az Értékesítők által ténylegesen értékesített, összesített villamosenergia-mennyiség alapján kerül meghatározásra.”

4. § Az R. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § (1) Ha a Hivatal ellenőrzése során megállapítja a megfelelő eredetigazolás hiányát, vagy azt, hogy az adott éves termelési időszakban, vagy az ezen időszak vége óta eltelt időszakban, vagy adott időpontban az Értékesítő, vagy az általa e rendelet hatálya alatt értékesített villamos energia (vagy annak egy része) nem felelt meg a jogszabályi feltételeknek, akkor határozatában
a) megállapítja, hogy hány kWh értékesítése történt a kötelező átvétel keretében e rendelet előírásainak megsértésével összefüggésben,
b) a (2)–(3) bekezdésben foglaltakra figyelemmel megállapítja a Befogadó részére fizetendő visszatérítés pontos összegét, valamint a visszatérítés időbeli ütemezését a teljesítésre (részteljesítésre) nyitva álló határidő megállapításával,
c) meghatározza azokat a feltételeket, amelyek teljesítése esetén az Értékesítő továbbra is értékesíthet villamos energiát a kötelező átvétel keretében, valamint
d) a VET 96. § (1) bekezdés b) pontja szerinti bírságot szab ki az Értékesítővel szemben, és szükség esetén további, VET szerinti jogkövetkezményt alkalmaz.
(2) Az Értékesítő köteles az (1) bekezdés szerinti határozatban megállapított villamosenergia-mennyiség minden kWh-ja után
a) megújuló energiaforrásból nyert energiával termelt villamos energia esetén az általa kapott, a 4. § (1)–(2) bekezdés alapján alkalmazott árak és a 4. § (4) bekezdése alapján alkalmazott árak, továbbá kapcsoltan termelt villamos energia esetén az általa kapott, az 5. § (1)–(2) és (4) bekezdés alapján alkalmazott árak és az 5. § (3) bekezdése alapján alkalmazott árak különbségét,
b) megújuló energiaforrásból nyert energiával termelt villamos energia esetén az általa kapott, a 4. § (3)–(4) és (6)–(8) bekezdése alapján alkalmazott árak, hulladékból nyert energiával termelt villamos energia esetén az általa kapott, a 4. § (5)–(6) bekezdése alapján alkalmazott árak, továbbá kapcsoltan termelt villamos energia esetén az általa kapott, az 5. § (3) és (6) bekezdése alapján alkalmazott árak 0,17-szeresét
visszatéríteni a Befogadónak.
(3) Mentesül a (2) bekezdés szerinti visszatérítési kötelezettség alól az az Értékesítő, aki a jogszabályi feltételeknek nem megfelelő villamosenergia-értékesítés során a jogszabályi feltételeknek megfelelő villamosenergia-értékesítéshez viszonyítva nem jutott vagyoni előnyhöz, és a felhasználóknak kárt nem okozott.
(4) Az Értékesítő köteles a határozatban megállapított visszatérítést a Befogadó részére megfizetni, aki a visszatérítés összegét a 7. § (11) bekezdésében foglaltaknak megfelelően köteles kezelni.
(5) Határidőben történő önkéntes teljesítés hiányában követelését a Befogadó
a) megújuló energiaforrásból nyert energiával termelt villamos energia esetén az általa kapott, a 4. § (1)–(2) bekezdés alapján alkalmazott árak és a 4. § (4) bekezdése alapján alkalmazott árak, továbbá kapcsoltan termelt villamos energia esetén az általa kapott, az 5. § (1)–(2) és (4) bekezdés alapján alkalmazott árak és az 5. § (3) bekezdése alapján alkalmazott árak különbségének,
b) megújuló energiaforrásból nyert energiával termelt villamos energia esetén az általa kapott, a 4. § (3)–(4) és (6)–(8) bekezdése alapján alkalmazott árak, hulladékból nyert energiával termelt villamos energia esetén az általa kapott, a 4. § (5)–(6) bekezdése alapján alkalmazott árak, továbbá kapcsoltan termelt villamos energia esetén az általa kapott, az 5. § (3) és (6) bekezdése alapján alkalmazott árak 0,17-szeresének
mértékéig az Értékesítőnek fizetendő árba történő beszámítással érvényesítheti.
(6) Amennyiben az Értékesítő nem teljesíti az (1) bekezdés c) pontja szerinti feltételeket, akkor mindaddig nem jogosult kötelező átvétel keretében villamos energiát értékesíteni, amíg e feltételeket nem teljesíti.”

5. § Az R. 4. számú melléklete e rendelet melléklete szerint módosul.

6. § Az R. 3. § (3) bekezdésében a „december 23-ig” szövegrész helyébe a „december hónapjának 7. munkanapjáig” szöveg, 7. § (9) bekezdés nyitó szövegrészében az „a szabályozási pótdíj” szövegrész helyébe az „a szabályozási pótdíj, valamint a módosítási pótdíj” szöveg, a „következik be” szövegrész helyébe a „következett be” szövegrész, 7. § (9) bekezdés a) pontjában az „átviteli hálózaton” szövegrész helyébe az „az átviteli hálózaton” szöveg, a 7. § (11) bekezdésében az „a szabályozási pótdíjból” szövegrész helyébe az „a szabályozási és a módosítási pótdíjból” szöveg lép.

7. § (1) Hatályát veszti az R. 1. § (4) bekezdés c) pont cc) alpontjában a „vagy” szövegrész, 1. § (4) bekezdés d) pontja, 5. § (5a) és (12) bekezdése, 8. § (2) bekezdésében a „vagy (12)” és a 11. § (7) bekezdésében a „vagy (12)” szövegrész.

8. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba.

(2) Az 1–6. § és a 7. § (2) bekezdése 2011. január 1-jén lép hatályba.

(3) Ez a rendelet 2011. január 2-án hatályát veszti.

Melléklet a 270/2010. (XII. 8.) Korm. rendelethez

1. Az R. 4. számú melléklet I. fejezet 2. pontja helyébe a következő pont lép:
„2. A jogosult köteles számláját a kötelezett részére úgy benyújtani, hogy azt a kötelezett a számlában feltüntetett esedékesség időpontját legalább öt munkanappal megelőzően kézhez vehesse.”
2. Az R. 4. számú melléklet II. fejezet 7. pontja helyébe a következő pont lép:
„7. Az Értékesítő a havi számla tekintetében köteles telephelyenként, a telephelyen belül erőműegységenként, az erőműegységen belül termelési eljárásonként (például ellennyomású kapcsolt, gázmotoros kapcsolt) külön számlát kiállítani.”
1

A rendelet a 8. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2011. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére