• Tartalom

3/2010. (I. 15.) SZMM utasítás

3/2010. (I. 15.) SZMM utasítás

a Szociális és Munkaügyi Minisztérium hivatali szervezete Cafeteriaszabályzatának kiadásáról1

2010.02.19.

A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 49/F. § (1) bekezdésében, valamint a (3)–(4) bekezdéseiben foglalt felhatalmazás alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (a továbbiakban: Minisztérium) köztisztviselőinek cafeteriajuttatásaira vonatkozóan jelen utasítás mellékletét képező Cafeteriaszabályzatot adom ki.

2. § A Cafeteriaszabályzat személyi hatálya kiterjed a Minisztériumban foglalkoztatott:

a) köztisztviselőkre, ügykezelőkre, munkavállalókra,

b) a prémiumévek programról és a különleges foglalkoztatási állományról szóló 2004. évi CXXII. törvény hatálya alá tartozó közszolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakra – a Pép. tv.-ben meghatározott mértékben –,

c) külön törvény szerint állami vezetőkre, ha esetükben jogszabály eltérően nem rendelkezik (a továbbiakban: köztisztviselők).

3. § A köztisztviselőt megillető cafeteriajuttatás éves keretösszege 2010. évben: bruttó 750 000 Ft/fő/év.

4. § (1) Ez az utasítás 2010. január 1-jén lép hatályba és 2010. december 31-én hatályát veszti.

(2)2

Melléklet a 3/2010. (I. 15.) SZMM utasításhoz

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium Cafeteriaszabályzata
A Minisztérium cafeteriajuttatási rendszerét a következők szerint szabályozom:
Bevezető rendelkezések
1. § (1) A Cafeteriaszabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) célja a köztisztviselők részére egységes elvek alapján szabályozott, de az egyéni igényekhez igazodó béren kívüli juttatások biztosítása.
(2) A cafeteriajuttatási rendszer a Minisztérium által előre meghatározott keretösszegen és juttatási elemeken belül egyénre szabott választásra ad lehetőséget.
(3) A Szabályzat személyi hatálya az Utasítás 2. §-ában meghatározott személyi körre (a továbbiakban: köztisztviselő) terjed ki, függetlenül attól, hogy a köztisztviselő teljes, vagy részmunkaidőben kerül foglalkoztatásra, vagy próbaidejét tölti.
(4) Nem jogosult a cafeteriarendszerbe tartozó juttatások igénybevételére:
a) a tartós külszolgálaton levő, illetve nemzeti szakértőként foglalkoztatott köztisztviselő;
b) a köztisztviselő azon időtartam vonatkozásában, amelyre illetményre, vagy átlagkeresetre nem jogosult, feltéve, hogy a távollét időtartama meghaladja a harminc napot.
(5) A prémiumévek programban részt vevő közszolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat, valamint a különleges foglalkoztatási állományban lévőket a cafeteriajuttatások harminc százaléka illeti meg.
(6) A cafeteriarendszer – meghatározott feltételekkel – a következő juttatásokat tartalmazza:
a) önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás,
b) önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás,
c) helyi utazásra szolgáló bérlet,
d) üdülési hozzájárulás,
e) iskolakezdési támogatás,
f) melegétkezési utalvány,
g) ajándékutalvány,
h) internethasználat támogatása,
i) vissza nem térítendő lakáscélú munkáltatói támogatás,
j) művelődési intézményi szolgáltatás támogatása,
k) kockázati életbiztosítás.
A cafeteriajuttatásokra vonatkozó közös szabályok
A cafeteriajuttatásokra felhasználható éves keretösszeg
2. § (1) A cafeteriajuttatás éves összege biztosít fedezetet az egyes juttatásokhoz kapcsolódó, a juttatást teljesítő munkáltatót terhelő közterhek megfizetésére is.
(2) Az éves keretösszeg egy naptári évben a Szabályzatban meghatározott juttatási elemek igénybevételére használható fel.
(3) A tárgyévben igénybe nem vett összeg a következő évre nem vihető át. A köztisztviselő a tárgyévben igénybe nem vett összeg felhasználásáról tárgyév november 30-ig írásban nyilatkozik, melyet a Gazdasági Főosztályra kell benyújtani.
(4) A keretösszeget a jogviszony időtartamával arányosan kell megállapítani – az adott év naptári napjai számának figyelembevételével – amennyiben a köztisztviselő jogviszonya a tárgyévben keletkezik, vagy szűnik meg, továbbá az 1. § (4) bekezdésében foglalt esetekben.
A cafeteriajuttatási elemek kiválasztása
3. § (1) A cafeteriajuttatások éves keretösszegén belül választható elemek maximális összegéről és a cafeteriajuttatások igénybevételének részletes szabályairól a Gazdasági Főosztály évente előzetesen – az intraneten történő közzététel útján – tájékoztatja a köztisztviselőket.
(2) A köztisztviselő a tárgyév január 15-ig köteles nyilatkozni (1. sz. melléklet szerint) a tárgyévre vonatkozóan a részére megállapított keretösszeg felhasználásáról, az általa választott cafeteriajuttatási elemekről és mértékéről. (A juttatások költségszorzóit az 1/a. sz. melléklet tartalmazza.) A cafeterianyilatkozatot a Minisztérium által biztosított informatikai alkalmazáson kell két példányban elkészíteni, a kitöltött Nyilatkozatból egy példányt a köztisztviselő által aláírva, papír alapon kell eljuttatni a Gazdasági Főosztály részére. A Nyilatkozat másik példánya a köztisztviselőnél marad, amelyet az adójogszabályok szerint 5 évig köteles megőrizni.
(3) Az a köztisztviselő, akinek a cafeteriajogosultsága év közben keletkezik, az első munkában töltött napot követő 10 munkanapon belül köteles nyilatkozni a részére megállapított keretösszeg felhasználásáról. A köztisztviselőre irányadó cafeteriajuttatások mértékéről, jogcíméről és cafeteriaelemekről a Humánpolitikai Főosztály előzetesen tájékoztatást ad.
(4) A cafeterianyilatkozat határidőben történő megtételét önhibájából elmulasztó köztisztviselő személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja. tv.) 70. § (2) bekezdés b) pontjában meghatározott mértékű melegétkezési utalványra jogosult.
(5) A cafeterianyilatkozat határidőben történő megtételét önhibáján kívül elmulasztó köztisztviselő, az akadályoztatása megszűnését követő legfeljebb 5 munkanapon belül köteles a Nyilatkozatot a (2) bekezdésben szabályozott módon a Gazdasági Főosztályra eljuttatni.
(6) A köztisztviselő által tárgyévben fel nem használt cafeteriaösszeg pénzbeli megváltására nincs lehetőség, az a tárgyévet követő évre nem vihető át.
Eljárás a jogosultság év közbeni megváltozása esetén
4. § (1) Az 1. § (4) bekezdésben meghatározott esetben, vagy ha a köztisztviselő közszolgálati jogviszonya a tárgyév közben szűnik meg, az időarányos részt meghaladó mértékben igénybe vett cafeteriajuttatás értékét a távollét vége utáni első munkanapon, illetve a jogviszony megszűnésekor vissza kell fizetni, illetve – a köztisztviselő választása szerint, ha a juttatás természete ezt lehetővé teszi – vissza kell adni (a továbbiakban együtt: visszafizetés). Nem kell visszafizetni a cafeteriajuttatás értékét, ha a jogviszony a Ktv. 15. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott okból szűnik meg.
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a köztisztviselő legkésőbb az utolsó munkában töltött napon a részére nyújtott cafeteriajuttatással a Gazdasági Főosztályon köteles elszámolni.
(3) A cafeteriajuttatási keret tárgyévre vonatkozó – jogviszonya időtartamával időarányosan megállapított – mértékének túllépése esetén a különbözetet a köztisztviselő köteles legkésőbb az utolsó munkában töltött napig a Minisztérium házi pénztárába visszafizetni.
(4) A cafeteriajuttatási keret tárgyévre vonatkozó – jogviszonya időtartamával időarányosan megállapított – mértékénél kevesebbet igénybe vevő köztisztviselő részére a különbözet – a köztisztviselő által a Nyilatkozatban meghatározott módon – kiadásra kerül.
(5) Áthelyezés esetén a köztisztviselő cafeteriajuttatásra az egyes munkáltatóknál időarányosan jogosult. Ha a köztisztviselő a korábbi munkáltatónál az időarányos részt meghaladó értékű cafeteriajuttatást vett igénybe, visszafizetési kötelezettség nem terheli, azonban az időarányos részt meghaladó mértékkel az új munkáltatónál igénybe vehető cafeteriajuttatás értékét – legfeljebb az új munkáltatónál igénybe vehető juttatás mértékéig – csökkenteni kell.
(6) A Gazdasági Főosztály igazolást állít ki a köztisztviselő által az időarányos részt meghaladó mértékben igénybe vett cafeteriajuttatás összegéről.
A cafeteriajuttatásokra vonatkozó különös szabályok
Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás
5. § (1) Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás keretében a Minisztérium munkáltatói tagdíj-hozzájárulást fizet annak a köztisztviselőnek, aki
a) önkéntes nyugdíjpénztár tagja, és
b) ezt a cafeteriajuttatási elemet választja, valamint
c) a Gazdasági Főosztályra eljuttatja a záradékolt önkéntes nyugdíjpénztári belépési nyilatkozatát.
(2) Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás havonta azonos összegben az Szja. tv. 70. §-ában meghatározott mértékig terjedhet. A cafeteriajuttatás választott összegének meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre.
(3) A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás önkéntes nyugdíjpénztárba történő átutalásáról havonta a Gazdasági Főosztály intézkedik. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagságról szóló nyilatkozatot annak is ki kell töltenie (2. sz. melléklet), aki nem kér ilyen munkáltatói hozzájárulást.
(4) A Gazdasági Főosztály intézkedik a szerződés megkötéséről, ha a köztisztviselő olyan önkéntes nyugdíjpénztárnak a tagja, amellyel a Minisztérium még nem kötött munkáltatói szerződést.
Önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás
6. § (1) Az önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás keretében a Minisztérium munkáltatói tagdíj-hozzájárulást fizet annak a köztisztviselőnek, aki
a) önkéntes egészségpénztár tagja, és
b) ezt a cafeteriajuttatási elemet választja, valamint
c) a Gazdasági Főosztályra eljuttatja a záradékolt önkéntes egészségpénztári belépési nyilatkozatát.
(2) Az önkéntes kölcsönös egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás havonta azonos összegben az Szja. tv. 70. §-ában meghatározott mértékig terjedhet. A cafeteriajuttatás választott összegének meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre.
(3) A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás önkéntes egészségpénztárba történő átutalásáról havonta a Gazdasági Főosztály intézkedik. Az önkéntes egészségpénztári tagságról szóló nyilatkozatot annak is ki kell töltenie (3. sz. melléklet), aki nem kér ilyen munkáltatói hozzájárulást.
(4) A Gazdasági Főosztály intézkedik a szerződés megkötéséről, ha a köztisztviselő olyan önkéntes egészségpénztárnak a tagja, amellyel a Minisztérium még nem kötött együttműködési szerződést.
Helyi utazásra szolgáló bérlet
7. § (1) A Minisztérium a cafeteriajuttatásokon belül a köztisztviselőnek – e cafeteriajuttatási elem választása esetén – a tárgyévre éves helyi utazásra szolgáló bérletet bocsát rendelkezésre.
(2) A 2009. évben megvásárolt és kiosztott, 2010 évre érvényes bérlet a 2010. évi keretösszeget csökkenti.
(3) Helyi utazásra szolgáló bérlet választása esetén nyilatkozatot kell kitölteni és a tárgyévet megelőző év december 15-ig a Gazdasági Főosztályra eljuttatni.
(4) A bérletszelvények beszerzését és átadását a Gazdasági Főosztály végzi, a juttatást kedvezményes adó terheli.
Üdülési hozzájárulás
8. § (1) A Minisztérium a köztisztviselőnek üdülési hozzájárulást biztosít a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott, névre szóló üdülési csekk formájában.
(2) Üdülési csekkben a köztisztviselő akkor részesülhet, ha
a) ezt a cafeteriajuttatási elemet választja, valamint
b) a köztisztviselő nyilatkozik a 4. sz. mellékletben meghatározott adatokról.
(3) Az üdülési hozzájárulás mértéke – a más kifizetőtől kapott üdülési hozzájárulással együtt – évente az Szja. tv. 70. §-ában meghatározott mértékéig terjedhet a kedvezményes adózási körbe személyenként. A mértéket meghaladó rész is választható, azonban ennek adózása magasabb adókulccsal kerül levonásra a köztisztviselő keretéből.
(4) Az üdülési csekkek beszerzését és átadását a Gazdasági Főosztály végzi, határideje 2010. február 28.
Iskolakezdési támogatás
9. § (1) A Minisztérium – e cafeteriajuttatási elem választása esetén – utalvány formájában iskolakezdési támogatást nyújt a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvényben meghatározott oktatásban részt vevő gyermek, tanuló számára a – rá tekintettel a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény alapján családi pótlékra, vagy hasonló ellátásra jogosult – szülő, vagy a vele közös háztartásban élő házastárs útján.
(2) Az iskolakezdési támogatás mértéke tanévenként és – az (1) bekezdésben foglalt feltételeknek megfelelő – gyermekenként az Szja. tv. 70. §-ában meghatározott cafeteriajuttatás mértékéig terjedhet, de ezer forintra kerekítve (tehát 22 000 Ft). E juttatási forma esetében nem lehet a Szja tv.-ben megadott mértéken túl választani. A cafeteriajuttatás választott összegének meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre.
(3) A köztisztviselő által kitöltött nyilatkozat (5. sz. melléklet) alapján a Gazdasági Főosztály az iskolakezdési támogatások összegéről analitikus nyilvántartást vezet.
(4) A (3) bekezdés szerinti nyilvántartás vezetése érdekében a köztisztviselő köteles nyilatkozni az iskolakezdési támogatásban részesített gyermek (tanuló) adóazonosító jeléről, ennek hiányában személyes adatairól.
(5) Az utalványok beszerzését és átadását a Gazdasági Főosztály biztosítja 2010. szeptember 1-jéig.
Melegétkezési utalvány
10. § (1) A Minisztérium – e cafeteriajuttatási elem választása esetén – támogatja a köztisztviselők étkezését, kizárólag meleg étel vásárlására alkalmas utalvány juttatásával.
(2) A melegétkezési utalvány havonta azonos összegben az Szja. tv. 70. §-ában meghatározott mértékig tartozik a kedvezményes adózási körbe. Az ezen értékhatár feletti rész magasabb adókulccsal kerül levonásra a köztisztviselő keretéből. A cafeteriajuttatás választott összegének meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre.
(3) A melegétkezési utalványok beszerzését és átadását a Gazdasági Főosztály végzi.
Ajándékutalvány igénybevételének támogatása
11. § (1) A Minisztérium – e cafeteriajuttatási elem választása esetén – támogatást nyújt a köztisztviselők részére ajándékutalvány igénybevételéhez.
(2) A cafeteriajuttatási elem kizárólag utalvány formájában nyújtható. A cafeteriajuttatás választott összegének meghatározásánál figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre, mert magasabb adókulccsal adózó juttatás.
(3) Az utalványok beszerzését és átadását a Gazdasági Főosztály végzi 2010. április 30-ig.
Internethasználat támogatása
12. § (1) A Minisztérium – e cafeteriajuttatási elem választása esetén – támogatja a köztisztviselők otthoni internet használatának költségeit, a köztisztviselő által megkötött egy darab egyedi szolgáltatási szerződés költségeinek finanszírozását.
(2) A cafeteriajuttatási elem kizárólag utalvány formájában nyújtható.
(3) A cafeteriajuttatás biztosításának feltétele a köztisztviselő nevére szóló, egyedi internetszolgáltatási szerződés másolatának benyújtása a Gazdasági Főosztály részére.
(4) A cafeteriajuttatás adó- és járulékmentes, havi mértékét – az éves keretösszegen belül – a köztisztviselő maga határozza meg azzal, hogy minden hónapban azonos összegű juttatás nyújtható, maximálisan a havi előfizetési díj összegéig. Az összeget ezer forintra kerekítve kell meghatározni, de a kerekítési szabályoktól eltérően csak lefelé történhet a kerekítés. A cafeteriajuttatás választott összegének meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni az éves keretösszegre.
(5) Az internetutalvány beszerzését és átadását a Gazdasági Főosztály végzi.
Vissza nem térítendő lakáscélú munkáltatói támogatás
13. § (1) A Minisztérium – e cafeteriajuttatási elem választása esetén – támogatja a köztisztviselők lakáshoz jutását.
(2) E cafeteriajuttatási elem – mint a munkáltató által lakáscélú felhasználásra nyújtott vissza nem térítendő támogatás – a Közszolgálati szabályzatban foglaltak alapján 2010. január 1-jét követően megkötött munkáltatói kölcsönszerződésből eredően nyújtott kölcsön elengedett összege.
(3) A nyújtott kölcsön elengedett összege nem haladhatja meg 2010. évben a nettó 200 000 Ft-ot, valamint figyelembe kell venni a köztisztviselő éves keretösszegét.
(4) Adóterhet nem kell belőle vonni, de ezt a juttatást választó köztisztviselő önadózóvá válik.
(5) A kölcsön elengedését a Humánpolitikai Főosztály intézi a hatályos Közszolgálati szabályzatban meghatározott eljárási rend szerint.
Művelődési intézményi szolgáltatás igénybevételének támogatása
14. § (1) A Minisztérium – e cafeteriajuttatási elem választása esetén – támogatást nyújt a köztisztviselő részére kulturális szolgáltatások igénybevételéhez.
(2) A cafeteriaelem kizárólag utalvány formájában nyújtható, magasabb adókulccsal kerül levonásra a köztisztviselő keretéből.
(3) Az utalványok beszerzését és átadását a Gazdasági Főosztály végzi 2010. március 30-ig.
Kockázati életbiztosítás
15. § (1) A Minisztérium – e cafeteriajuttatási elem választása esetén – a kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítás, a balesetbiztosítás, a teljes és végleges munkaképtelenségre szóló betegségbiztosítás díját támogatja.
(2) E juttatás csak azon igazolás benyújtását követően biztosítható, amelyben a biztosító intézet egyértelműen és ellenőrizhetően igazolja, hogy az általa kínált termék megfelel az Szja tv. 1. sz. melléklet 6.3. pontjának, mivel csak ekkor adómentes a juttatás.
(3) A juttatás biztosítása jogosultság esetén a Gazdasági Főosztály által történik a Humánpolitikai Főosztály közreműködésével, évente egy alkalommal: 2010. szeptember hónapjában. A juttatás feltétele továbbá a kért igazolások és csatolt befizetési bizonylatok másolatainak leadása.

1. számú melléklet a 3/2010. (I. 15.) SZMM utasításhoz

Nyilatkozat a 2010. évi cafeteria-keretösszeg felhasználásáról

Név:

 

Születési hely, idő:

 

Adóazonosító jel:

 

Kijelentem, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium hivatali szervezete Cafeteriaszabályzatának kiadásáról szóló 3/2010. (I. 15.) SZMM utasítást megismertem, az abban foglaltakat figyelembe véve, az alábbi cafeteriajuttatási elemeket kívánom igénybe venni az itt meghatározott mértékben:

adatok forintban

Juttatás megnevezése

Havi nettó összeg

Éves nettó összeg

Éves bruttó összeg

magánszemély javára az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár(ak)ba átutalt havi hozzájárulás

 

 

 

magánszemély javára az önkéntes kölcsönös egészségpénztár(ak)ba átutalt havi hozzájárulás

 

 

 

a munkáltató nevére szóló, kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet* (aki előzetesen nyilatkozott és felvette a bérletszelvényt, annak kötelező ezt a juttatást választania. Bérletszelvény értéke: 103 400 Ft)

 

 

 

üdülési hozzájárulás (üdülési csekk)

 

 

 

iskolakezdési támogatás (utalvány)

 

 

 

melegétkeztetési utalvány

 

 

 

ajándékutalvány igénybevételének támogatása

 

 

 

internethasználat támogatása (internetutalvány)

 

 

 

vissza nem térítendő lakáscélú munkáltatói támogatás

 

 

 

művelődési intézményi szolgáltatás igénybevételének támogatása (utalvány formában)

 

 

 

kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítás, a balesetbiztosítás, a teljes és végleges munkaképtelenségre szóló betegbiztosítás díja

 

 

 

Mindösszesen

 

 

 

Kelt:

……………………………………
magánszemély

 

 

 

Nyilatkozatot átvettem:

……………………………………
munkáltató

1/a. számú melléklet a 3/2010. (I. 15.) SZMM utasításhoz

Áttekintés a Cafeteriaszabályzat alapján adható juttatások adóterhéről

Juttatás megnevezése

Költségszorzó

Jelentése

magánszemély javára az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár(ak)ba átutalt havi hozzájárulás a minimálbér 50%-ig (36 750 Ft-ig)

1,2500

a juttatást 25% szja terheli

magánszemély javára az önkéntes kölcsönös egészségpénztár(ak)ba a minimálbér 30%-áig
(22 050 Ft/hóig)

1,2500

a juttatást 25% szja terheli

a munkáltató nevére szóló, kizárólag a munkavállaló helyi utazására szolgáló bérlet* (aki előzetesen nyilatkozott és felvette a bérletszelvényt, annak kötelező ezt a juttatást választania. Bérletszelvény értéke: 103 400 Ft)

1,2500

a juttatást 25% szja terheli

üdülési hozzájárulás (üdülési csekk) minimálbér/évig (73 500 Ft-ig)

1,2500

a juttatást 25% szja terheli

üdülési hozzájárulás (üdülési csekk) (73 500 Ft felett)

1,9558

a juttatást 54% szja, és az szja-val növelt összeg után 27% tb-járulék terheli

iskolakezdési támogatás (utalvány) a minimálbér 30%-ig/gyerek (22 000 Ft/gyerek)

1,2500

a juttatást 25% szja terheli

melegétkeztetési utalvány 18 000 Ft/hóig

1,2500

a juttatást 25% szja terheli

melegétkeztetési utalvány 18 000 Ft/hó felett

1,9558

a juttatást 54% szja, és az szja-val növelt összeg után 27% tb-járulék terheli

ajándékutalvány igénybevételének támogatása

1,9558

a juttatást 54% szja, és az szja-val növelt összeg után 27% tb-járulék terheli

internethasználat támogatása (internetutalvány)

1,0000

adómentes juttatás

vissza nem térítendő lakáscélú munkáltatói támogatás

1,0000

adóterhet nem viselő járandóság

művelődési intézményi szolgáltatás igénybevételének támogatása (utalvány formában)

1,9558

a juttatást 54% szja, és az szja-val növelt összeg után 27% tb-járulék terheli

kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítás, a balesetbiztosítás, a teljes és végleges munkaképtelenségre szóló betegbiztosítás díja

1,0000

adómentes juttatás

2. számú melléklet a 3/2010. (I. 15.) SZMM utasításhoz

NYILATKOZAT
önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári tagságról

Név:

 

Születési hely, idő:

 

Adóazonosító jel:

 

Tájékoztatom a (közigazgatási szerv)-et, hogy önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárnak
a)    tagja vagyok, és a cafeteria keretében igénybe kívánom venni a munkáltatói hozzájárulást, amelynek mértéke havi ……………….. (ide kell beírni a munkáltató szabályzata szerinti összeget vagy mértéket), *
b)    tagja vagyok, és a cafeteria keretében igénybe kívánom venni a munkáltatói hozzájárulást, amelynek mértéke havi ……………….. (ide kell beírni a munkáltató szabályzata szerinti összegtől vagy mértéktől eltérő összeget vagy mértéket), és az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 12. § (3) bekezdése ismeretében a különbözetről lemondok,*
c)    tagja vagyok, és az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 12. § (3) bekezdése ismeretében nem kívánom igénybe venni a cafeteria keretében a munkáltatói hozzájárulást,
d)    nem vagyok tagja, és az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 12. § (3) bekezdése ismeretében nem kívánom igénybe venni a cafeteria keretében a munkáltatói hozzájárulást.
Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár

megnevezése:

 

címe:

 

azonosítószáma:

 

bankszámlaszáma:

 

Tagsági okirat száma:
A munkáltatói hozzájárulás igénybevétele esetén kijelentem, hogy …… évben e jogcímen az szja törvény 70. § (5) bekezdés a) pont szerinti bevételem más juttatótól
a)    nem szerzek
b)    a következők szerint szerzek:

Hozzájárulást adó munkáltató

Hónap

Hozzájárulás mértéke

Kedvezményes adókulccsal
(25% szja)

Nem kedvezményes adókulccsal
(25% szja + 54% tb)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelt:

………………………………………
magánszemély

 

A nyilatkozatot átvettem

 

Kelt:

………………………………………
munkáltató

3. számú melléklet a 3/2010. (I. 15.) SZMM utasításhoz

NYILATKOZAT
önkéntes kölcsönös egészségpénztári tagságról

Név:

 

Születési hely, idő:

 

Adóazonosító jel:

 

Tájékoztatom a (közigazgatási szerv)-et, hogy önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárnak
a)    tagja vagyok, és a cafeteria keretében igénybe kívánom venni a munkáltatói hozzájárulást, amelynek mértéke havi ……………….. (ide kell beírni a munkáltató szabályzata szerinti összeget vagy mértéket),*
b)    tagja vagyok, és a cafeteria keretében igénybe kívánom venni a munkáltatói hozzájárulást, amelynek mértéke havi ……………….. (ide kell beírni a munkáltató szabályzata szerinti összegtől vagy mértéktől eltérő összeget vagy mértéket), és az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 12. § (3) bekezdése ismeretében a különbözetről lemondok,*
c)    tagja vagyok, és az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 12. § (3) bekezdése ismeretében nem kívánom igénybe venni a cafeteria keretében a munkáltatói hozzájárulást,
d)    nem vagyok tagja, és az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 12. § (3) bekezdése ismeretében nem kívánom igénybe venni a cafeteria keretében a munkáltatói hozzájárulást.
Az önkéntes kölcsönös egészségpénztár

megnevezése:

 

címe:

 

azonosítószáma:

 

bankszámlaszáma:

 

Tagsági okirat száma:
A munkáltatói hozzájárulás igénybevétele esetén kijelentem, hogy …… évben e jogcímen a Szja törvény 70. § (5) bekezdés a) pont szerinti bevételem más juttatótól
a)    nem szerzek
b)    a következők szerint szerzek:

Hozzájárulást adó munkáltató

Hónap

Hozzájárulás mértéke

Kedvezményes adókulccsal
(25% szja)

Nem kedvezményes adókulccsal
(25% szja + 54% tb)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kelt:

………………………………………
magánszemély

 

A nyilatkozatot átvettem

 

Kelt:

………………………………………
munkáltató

4. számú melléklet a 3/2010. (I. 15.) SZMM utasításhoz

NYILATKOZAT
üdülési csekk igénybevételéről

Név:

 

Születési hely, idő:

 

Adóazonosító jel:

 

Kijelentem, hogy …… évben a mai napig üdülési csekk juttatásban
a)    nem részesültem
b)    a következők szerint részesültem: 1.

A juttatás dátuma

Az üdülési csekk értéke

 

 

 

 

 

 

 

 

Kijelentem továbbá, hogy …… évben az szja törvény 70. § (2) bekezdés ab) pontjában meghatározott, a munkáltató tulajdonában, vagyonkezelésében lévő üdülőben nyújtott üdülési szolgáltatás révén juttatott bevételben saját jogon, vagy közeli hozzátartozóm munkáltatója által nem részesültem.

Kelt:

………………………………………
magánszemély

 

 

 

A nyilatkozatot átvettem

 

Kelt:

………………………………………
munkáltató

5. számú melléklet a 3/2010. (I. 15.) SZMM utasításhoz

NYILATKOZAT
iskolakezdési támogatás igénybevételéhez

Név:

 

Születési hely, idő:

 

Adóazonosító jel:

 

Kijelentem, hogy ……… évben az alábbi gyermek(ek)1. után vagyok jogosult iskolakezdési támogatásra:

1.

Gyermek neve:

 

 

Adóazonosító jele:

 

Adóazonosító jel hiányában

 

 

Anyja neve:

 

 

Születési hely, idő:

 

 

Igénybe vett összeg:

 

 

2.

Gyermek neve:

 

 

Adóazonosító jele:

 

Adóazonosító jel hiányában

 

 

Anyja neve:

 

 

Születési hely, idő:

 

 

Igénybe vett összeg:

 

 

3.

Gyermek neve:

 

 

Adóazonosító jele:

 

Adóazonosító jel hiányában

 

 

Anyja neve:

 

 

Születési hely, idő:

 

 

Igénybe vett összeg:

 

Kelt:

………………………………………
magánszemély

 

A nyilatkozatot átvettem

 

Kelt:

………………………………………
munkáltató

1

Az utasítást az 1/2010. (VI. 24.) NEFMI utasítás 8. § (2) bekezdés c) pontja hatályon kívül helyezte 2010. június 24. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 8. § (4) bekezdését.

2

A 4. § (2) bekezdését a 6/2010. (II. 19.) SZMM utasítás 3. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

*

* Megjegyzés: Amennyiben a maximális havi 36 750 Ft-ot kívánja igénybe venni akkor az a) pontban kell az összeget szerepeltetni, a b) pontot ki kell húzni. Amennyiben a 36 750 Ft-nál kevesebbet kíván igénybe venni, akkor az igényelt havi összeget a b) pontban kell feltüntetni, az a) pontot ki kell húzni!

*

Megjegyzés: Amennyiben a maximális havi 22 050 Ft-ot kívánja igénybe venni akkor az a) pontban kell az összeget szerepeltetni, a b) pontot ki kell húzni. Amennyiben a 22 050 Ft-nál kevesebbet kíván igénybe venni, akkor az igényelt havi összeget a b) pontban kell feltüntetni, az a) pontot ki kell húzni!

1.

A megfelelő aláhúzandó.
A nyilatkozat egy példányát a magánszemélynek az elévülési idő lejártáig őrizni kell.

1.

Csak azokat a gyermekeket lehet feltüntetni, akik után családi pótlékra jogosult a szülő vagy házastársa, és közoktatási intézmény (általános és középiskola) nappali tagozatos hallgatója.
A nyilatkozat egy példányát a magánszemélynek az elévülési idő lejártáig őrizni kell.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére