33/2010. (XI. 25.) VM rendelet
33/2010. (XI. 25.) VM rendelet
az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről
A pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII. törvény 15. § (2) bekezdésének a) és c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 94. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. Értelmező rendelkezések
1. § E rendelet alkalmazásában:
a)–b)1
c) termék: a pálinkáról, a törkölypálinkáról és a Pálinka Nemzeti Tanácsról szóló 2008. évi LXXIII. törvény (a továbbiakban: Pálinkatörvény) szerinti pálinka, törkölypálinka.
2. Az országos pálinka- és törkölypálinka-verseny megrendezése
2. §2 A Pálinka Nemzeti Tanács (a továbbiakban: a PNT) évente egy országos pálinka- és törkölypálinka-versenyt (a továbbiakban együtt: verseny) rendez. A verseny célja a pálinkának, mint nemzeti italnak a hitelét, hírnevét olyan magas színvonalú, nemzetközileg elismert országos rendezvény révén is erősíteni, amely keretében Magyarország egész területéről származó terméket lehet nevezni, minőségüket elbírálni és díjazni.
3. § A verseny rangjának és jelentőségének megőrzése érdekében az e rendelet szerinti versenyen kívül nem rendezhető verseny „országos”, „nemzeti”, „hazai” vagy „magyar” megnevezéssel.
4. § A 3. § szerinti tilalom nem vonatkozik a termékek speciális szempontok alapján meghatározott csoportjára, különösen egy adott gyümölcsfajból vagy azok egy csoportjából, illetve valamely különleges eljárással készült pálinkákra országosan meghirdetett versenyekre.
5–6. §3
7. § A PNT a verseny lebonyolítása során ellenőrzi, hogy a verseny minden szempontból megfelel-e a rendelet előírásainak, és erről az eredményhirdetés előtt legalább 10 munkanappal írásban tájékoztatja a minisztert. Ha a verseny bármely szempontból nem felelt meg a rendelet előírásainak, a verseny nem nevezhető országos versenynek, és ezt a PNT a honlapján közzé teszi.
3. A verseny lebonyolítására irányuló pályázat és a verseny feltételei
8. § A verseny csak akkor tekinthető országosnak, ha arra Magyarország területéről legalább 30, a 9. § szerinti nevezésre jogosult, összesen legalább 300 különféle terméket nevez be, és abból legalább 200 szabadforgalomba bocsátott termék.
9. § (1)4 A versenyre kizárólag
a) a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 3. § (1) bekezdés 5. pontja szerinti adóraktár engedélyese,
b) a Jöt. 3. § (1) bekezdés 26. pontja szerinti jövedéki engedélyes kereskedő és a Jöt. 3. § (1) bekezdés 28. pontja szerinti jövedéki kiskereskedő
nevezhet terméket.
(2)5 A jövedéki engedélyes kereskedő és a jövedéki kiskereskedő csak sajátmárkás terméket nevezhet be, amelynek benevezéséhez a pálinka előállítójának írásban hozzá kell járulnia.
10. §6 A versenyre benevezni kizárólag a Jöt. szerinti okmánnyal rendelkező terméket lehet. Az okmány másolati példányát át kell adni a verseny rendezőjének.
11–13. §7
14. § A termékek, illetve előállítóik vonatkozásában az „ország legjobb…”, „Magyarország legjobb…” valamint „országos”, „nemzeti”, „hazai”, „magyar” jelzővel ellátott díjakat csak az e rendelet szerinti versenyen lehet adni, és az előállító vagy a forgalmazó terméken megjelenített, valamint termékre vonatkozó egyéb kommunikációjában kizárólag az e rendelet szerinti versenyen kapott ilyen jelzővel ellátott díjakat lehet feltüntetni.
15. § A 14. § szerinti díjak csak abból a tételből származó terméken tüntethetők fel, amelyből a díjazott minta származik.
16. §8 Sajátmárkás pálinka díjazásakor az eredményhirdetés során, valamint az oklevélen meg kell nevezni a főzést végző adóraktárat is.
4. A pálinka és törkölypálinka értékelése a versenyek során
17. § Az értékelés során analitikai vizsgálatot és érzékszervi bírálatot kell végezni.
18. § Az analitikai vizsgálat során vizsgálni kell
a) a szeszes italok meghatározásáról, megnevezéséről, kiszereléséről, címkézéséről és földrajzi árujelzőinek oltalmáról, valamint az 1576/89/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2008. január 15-i 110/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendeletben a termék vonatkozásában előírt metilalkohol- és hidrogéncianid-tartalom,
b) a Pálinkatörvényben meghatározott, valamint
c) az élelmiszerek vegyi szennyezettségének megengedhető mértékéről szóló rendeletben a réztartalomra vonatkozó
határértékeknek való megfelelést.
19. § Az analitikai vizsgálat elvégzésére a verseny lebonyolítója jelöli ki a vizsgáló laboratóriumot, amelynek rendelkeznie kell a termékek vizsgálatához szükséges ismeretekkel, eszközökkel és gyakorlattal.
20. § Ha az analitikai vizsgálat során egy vagy több paraméter a mérési bizonytalanságon belül megközelíti, vagy a nem megfelelőség irányában túllépi az előírt határértéket, akkor a mérést az adott vizsgálatra akkreditált laboratóriumban meg kell ismételni.
21. § Ha a termék analitikai vizsgálata során annak bármely paramétere nem felel meg a 18. § szerinti bármely határértéknek, a termék nem kerülhet érzékszervi bírálatra.
22. § Az érzékszervi bírálat alapján történik a termék besorolása a versenyszabályzatban meghirdetett ponthatároknak megfelelően.
23. § (1) Az érzékszervi bírálatot pálinkabíráló bizottság végzi.
(2) Az érzékszervi bírálat során biztosítani kell az alábbi feltételeket:
a) a pálinkabíráló bizottság létszámát és felépítését a mintaszám figyelembevételével úgy kell kialakítani, hogy az lehetővé tegye az objektív, pártatlan elbírálást;
b) érzékszervi bírálatot csak olyan bíráló végezhet, aki e rendeletnek megfelelő képzést eredményesen elvégzett;
c) a verseny rendezőjének meg kell győződnie arról, hogy a bíráló alkalmas-e az érzékszervi bírálat elvégzésére;
d) a bírálat körülményeinek lehetővé kell tenniük az objektív és zavartalan értékelést, biztosítani kell az ezt lehetővé tevő helyiséget, berendezést, eszközöket, megvilágítást, a zavaró szagok kizárását.
(3) A bírálat az 1. melléklet szerinti rendszerben pontozással és leíró értékeléssel történik.
5. A pálinka- és törkölypálinka érzékszervi bírálók képzése
24. § A képzés arra irányul, hogy az azt eredményesen elvégző személyek képesek legyenek pálinka és törkölypálinka 1. melléklet szerinti szempontok alapján történő elbírálására.
25. § A képzésben részt vevő személyeknek fizikailag alkalmasaknak kell lenniük az érzékszervi bírálati tevékenységre, különösen az ép érzékszervek, valamint az alkohol allergia mentesség tekintetében.
26. § (1) A képzést vezető személyeknek rendelkezniük kell oktatási gyakorlattal, valamint a termékre vonatkozó:
a) bírálati gyakorlattal,
b) technológiai ismeretekkel,
c) alapanyag- és késztermék ismerettel.
(2) A képzés tárgyi feltételeiként a képzés során biztosítania kell az érzékszervi bírálathoz szükséges eszközöket és a bírálati tréningek megtartásához megfelelő helyiséget.
(3) A képzési program kötelező elemeit a 2. melléklet tartalmazza.
27. § A képzést eredményesen elvégzők számára a képzés szervezője tanúsítványt állít ki, amely igazolja a 24. § szerinti alkalmasságukat. A tanúsítványon egyértelműen fel kell tüntetni, hogy a képzést eredményesen elvégző személy kéri-e felvételét a Pálinkatörvény 12. § p) pontja szerinti névsorba. Igenlő válasz esetén a tanúsítvány másolatát a képzés szervezője a képzés lezárását követő 22 munkanapon belül megküldi a PNT Titkárságának.
6. Záró rendelkezések
28. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
29. §9
30. §10
1. melléklet a 33/2010. (XI. 25.) VM rendelethez
|
A |
B |
C |
D |
1. |
Tulajdonságok |
Adható legmagasabb |
Leíró értékelés |
Adott pontszám |
2. |
Illat tisztaság |
(3) |
|
|
3. |
Illat karakter |
(5) |
|
|
4. |
Íz tisztaság |
(3) |
|
|
5. |
Íz karakter |
(5) |
|
|
6. |
Harmónia, tartósság |
(4) |
|
|
7. |
Összes pontszám |
(20) |
|
|
2. melléklet a 33/2010. (XI. 25.) VM rendelethez
1. Érzékszervi bírálati alapismeretek:
1.1. bírálati rendszerek,
1.2. bírálati rendszerek alkalmazhatósági területei,
1.3. érzékszervi küszöbérték vizsgálatok vizes és alkoholos alapoldatokkal,
1.4. vizsgálati, bírálati megfelelősségek,
1.5. íz- és illat felismerés,
1.6. értékelések módjai,
1.7. mintajelleg leírása, felismerése.
2. Technológia folyamatok hatása az egyes érzékszervi sajátosságokra – illat- és íz hatások ismerete (technológiai hátrányok, hiányosságok és megfelelősségek esetén). Felismerés tesztoldatokkal, készségszinten.
3. Gyümölcs fajtaismeret megszerzése a gyümölcspárlatok és a pálinkák alapján. Fajta felismerés készségszinten.
4. Pálinkaminősítési, bírálati gyakorlatok – a bírálati készség fejlesztése érdekében.
5. Illat felismerési tesztek alkalmazása az illat-memória fejlesztésére.
Az 1. § a)–b) pontját a 33/2017. (VI. 9.) FM rendelet 6. § a) pontja hatályon kívül helyezte.
A 2. § a 33/2017. (VI. 9.) FM rendelet 6. § b) pontja szerint módosított szöveg.
Az 5–6. §-t a 33/2017. (VI. 9.) FM rendelet 6. § c) pontja hatályon kívül helyezte.
A 9. § (1) bekezdése a 33/2017. (VI. 9.) FM rendelet 2. §-ával megállapított szöveg.
A 9. § (2) bekezdése a 33/2017. (VI. 9.) FM rendelet 5. §-a szerint módosított szöveg.
A 10. § a 33/2017. (VI. 9.) FM rendelet 3. §-ával megállapított szöveg.
A 11–13. §-t a 33/2017. (VI. 9.) FM rendelet 6. § d) pontja hatályon kívül helyezte.
A 16. § a 33/2017. (VI. 9.) FM rendelet 4. §-ával megállapított szöveg.
A 29. §-t a 33/2017. (VI. 9.) FM rendelet 6. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
A 30. §-t az 1/2013. (I. 18.) VM rendelet 3. §-a iktatta be, a 33/2017. (VI. 9.) FM rendelet 6. § e) pontja hatályon kívül helyezte.
- Hatályos
- Már nem hatályos
- Még nem hatályos
- Módosulni fog
- Időállapotok
- Adott napon hatályos
- Közlönyállapot
- Indokolás