• Tartalom

35/2010. (III. 26.) HM utasítás

35/2010. (III. 26.) HM utasítás

a 2010. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megszervezésével és végrehajtásával összefüggő feladatokról1

2010.06.30.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a 2010. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megszervezésének előkészítésével összefüggő feladatokról címmel kiadott 91/2009. (XI. 20.) HM utasítás rendelkezéseire – a honvédelmi tárca augusztusi ünnepi rendezvénysorozatának központi programjaként a 2010. augusztus 7–8-án megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató megszervezésére és végrehajtására az alábbi utasítást adom ki:

1. § (1) Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztérium, a HM hivatalainak és háttérintézményeinek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek a feladat végrehajtásában érintett állományára.

(2)2 A Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató (a továbbiakban: Rendezvény) a Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) társrendezésében kerül megrendezésre, a HM vagyonkezelői körébe tartozó társaságok tevékenységi körüknek megfelelő bevonásával.

(3) A rendezvény végrehajtásába bevont MH szervezetek és a HM háttérintézmények szervezetei jelen utasítás szerinti feladataikat a 2010. évi kiképzési és feladat terveik alapján hajtják végre.

2. § (1)3 A rendezvény megszervezésével és lebonyolításával összefüggő feladatok végrehajtásának koordinálására és ellenőrzésére bizottságot (a továbbiakban: Bizottság) hozok létre, melynek tagjai:

Elnök:

Fodor Lajos
HM közigazgatási államtitkár

Felkért társelnök:

Csampa Zsolt
Honvédelmi és Rendészeti Bizottság, alelnök

Katonai elnökhelyettes:

Kovács József vezérőrnagy
MH Összhaderőnemi Parancsnokság
parancsnokhelyettes

Titkár:

Vida Károly ny. ezredes
Nemzeti Közlekedési Hatóság, főtanácsos

Üzemeltetési igazgató:

Dr. Szabó László
HM EI Zrt., mb. vezérigazgató

Repülési igazgató:

Kilián Nándor dandártábornok
MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, parancsnok

Protokoll- és tervezési igazgató:

Földi Miklós ezredes
HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség, Nemzetközi és Szolgáltatási Igazgatóság, mb. igazgató

Kommunikációs igazgató:

Németh Miklós Attila
HM kijelölt sajtófőnök

Egészségügyi biztosítási igazgató:

Prof. dr. Grósz Andor o. dandártábornok
HM Állami Egészségügyi Központ
katonai főigazgató-helyettes

Biztonsági igazgató:

Görög Sándor okl. mk. ezredes
MK Katonai Biztonsági Hivatal II. KBI igazgató

Jogi igazgató:

dr. Petrov Sarolta
HM Védelmi Tervezési és Vagyongazdálkodási Főosztály, ügyintéző

Szakreferensek:

 

Felkért légügyi szakreferens:

Arnold Ferenc ny. ezredes
Nemzeti Közlekedési Hatóság
Légügyi Igazgatóság, igazgatóhelyettes

Katonai szakreferens:

Baráth István ezredes
MH ÖHP logisztikai műveleti főnök

Kommunikációs szakreferens:

Szabó Zsolt mk. alezredes
HM Kommunikációs Főosztály, Médiaosztály, osztályvezető

HM KEHH szakreferens:

Rávai Attila mk. ezredes
Központi Ellenőrzési Hatósági Hivatal
Munkavédelmi Hatósági Osztály, osztályvezető
Balogh Miklós mk. ezredes
HM KEHH, Veszélyes Katonai Objektum Felügyeleti és Tűzvédelmi Hatósági Osztály, osztályvezető

Egészségügyi szakreferens:

Mészáros Zsuzsanna alezredes
MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ, Gyógyító Főnökség, főelőadó

3. § (1) Az elnök és társelnök felelős a Rendezvény megszervezéséért és lebonyolításáért. Feladatait a helyettesén és a titkáron keresztül látja el.

(2) A katonai elnökhelyettes

a) felel a Rendezvénnyel kapcsolatos katonai feladatok betervezéséért a munka- és feladattervbe,

b) meghatározza a Rendezvény szervezési feladataiba és programjába bevont katonai erőket és eszközöket,

c) koordinálja és felügyeli a katonai szakfeladatok végrehajtását és

d) teljeskörűen helyettesíti a Bizottság elnökét.

(3) A titkár

a) felel a munka- és feladatterv kidolgozásáért, a bizottság üléseinek előkészítéséért és felterjesztéséért, a Bizottság munkarendjének meghatározásáért, a bizottsági ülések levezetéséért, a Bizottság tagjai tevékenységének koordinálásáért,

b) tervezi és szervezi a látogatók részére szervezett katonai és egyéb programokat,

c) koordinálja a támogatói PR- és marketingtevékenységeket, és az ezekkel összefüggő feladatok végrehajtását,

d) elkészítteti a Rendezvény kockázatviselési elemzését és

e) ellenőrzi a tervek és programok végrehajtását. Ebben a feladatkörében teljes körűen helyettesíti a Bizottság elnökét.

(4) Az üzemeltetési igazgató

a) összehangolja a HM EI Zrt. feladatköréhez tartozó nem katonai jellegű ellátási és kiszolgálási feladatok végrehajtását a Rendezvényre látogató közönség ellátását illetően,

b) intézkedik a Rendezvény lebonyolításához szükséges infrastruktúra kialakítására és

c) a kommunikációs igazgató szakmai irányításával szervezi és végrehajtja a vállalkozói PR- és kommunikációs feladatokat.

(5) A repülési igazgató

a) teljeskörűen megtervezi a légi bemutatót, intézkedik annak végrehajtására,

b) ellátja a 11/1999. (VIII. 26.) HM rendeletben meghatározott igazgatói feladatokat.

(6) A protokoll és tervezési igazgató

a) felel a Rendezvény finanszírozási, forrás- és szükségleti, valamint költségvetési tervének elkészíttetéséért és végrehajtásáért, ennek keretében a jogszerű gazdálkodási tevékenységért, a Rendezvény szervezése, lebonyolítása érdekében megkötendő szerződések gazdasági vonatkozású előkészítéséért,

b) elkészíti a Rendezvényről szóló gazdasági jelentéseket és

c) intézkedik a Rendezvényre történő protokolláris meghívásokra, felel az így meghívott vendégek ellátásáért, valamint a Rendezvényen résztvevő valamennyi hazai és külföldi katona és polgári közreműködő teljes körű ellátásáért.

(7) A biztonsági igazgató

a) intézkedik a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvényben meghatározott nemzetbiztonsági feladatok végrehajtására,

b) az érintett katonai, rendészeti és polgári szervezetekkel együttműködve tervezi, szervezi és felügyeli a Rendezvény komplex biztonságával kapcsolatos feladatok végrehajtását.

(8) A kommunikációs igazgató

a) felelős a Rendezvényhez kapcsolódó katonai és nem katonai jellegű, a tájékoztatást és az értékközvetítést segítő, kiegészítő, a Rendezvény népszerűsítéséért és a programokkal kapcsolatos előzetes és helyszíni tájékoztatásért,

b) irányítja a Rendezvény kommunikációját, a vállalkozói PR- és marketingtevékenységet.

(9) Az egészségügyi biztosítási igazgató szervezi, irányítja és felügyeli a Rendezvény teljes körű egészségügyi biztosítása ellátásának végrehajtását. A feladat végrehajtása során együttműködik a polgári légi és földi mentőszervezetekkel, az ÁNTSZ szerveivel.

(10) A jogi igazgató

a) kidolgozza a Rendezvény megszervezéséhez és végrehajtásához szükséges további szabályozókat, különös tekintettel a kabinetfőnöki és vezérkar főnöki együttes intézkedésre,

b) véleményezi a tárca és a HM EI Zrt. között megkötésre kerülő együttműködési megállapodást, együttműködve a HM EI Zrt. jogászával és

c) jogi segítséget nyújt a Rendezvény szervezése, végrehajtása során felmerülő kérdésekben.

(11) A légügyi szakreferens a Nemzeti Közlekedési Hatóság képviselőjeként felelős a Rendezvénnyel kapcsolatos légügyi hatósági engedélyezési eljárások lebonyolításáért. Feladata végrehajtása során együttműködik a repülési igazgatóval.

(12) A katonai szakreferens feladata az MH ÖHP alárendeltségébe tartozó szervezeteknek a Rendezvény végrehajtásával összefüggő feladatainak koordinálása.

(13) A kommunikációs szakreferens feladata a kommunikációs igazgató utasításai és a kommunikációs terv alapján, a Rendezvény sikere érdekében folytatott PR-munka előkészítése és szervezése.

(14) A KEHH szakreferens beszerzi a Rendezvény végrehajtásához szükséges hatósági engedélyeket, kapcsolatot tart az érintett szakhatóságokkal. Elősegítik és felügyelik a hatósági előírások betartását.

(15)4 Az egészségügyi szakreferens közreműködik a Rendezvény végrehajtásához szükséges szakhatósági engedélyek beszerzésében, támogatja az illetékes egészségügyi hatóságokkal való kapcsolattartást, elősegíti és felügyeli a hatósági előírások betartását.

4. § (1)5 A HM és a HM EI Zrt. együttműködési megállapodást kötnek, mely részletesen tartalmazza a HM EI Zrt. Rendezvénnyel kapcsolatos feladatait. A HM EI Zrt. felel a saját anyagi kockázatára megkötött szerződések jogszerűségéért. Az így létrejött szerződések egy-egy példányát a jogi és a protokoll- és tervezési igazgató részére köteles megküldeni.

(2) A Bizottság illetékes tagjai 2010. március 12-éig elkészítik, és jóváhagyásra felterjesztik – a titkáron keresztül – a Bizottság elnökének a Rendezvény végrehajtásával kapcsolatos munka- és feladattervet, a programtervet, a kommunikációs tervet, illetve a finanszírozási, a forrás- és szükségleti, valamint a költségvetési elgondolást.

(3) Az (1) bekezdésében foglalt tervek és az elgondolás jóváhagyását követően, az abban érintett szervezetek a forrás- és szükségleti terv összeállításához elkészítik és 2010. április 1-jéig felterjesztik a tervezési igazgató részére a végrehajtandó feladataikról és azok költségvetési igényéről szóló bedolgozásukat.

(4) A szervezésben érintett szervezetek adatszolgáltatása alapján a tervezési igazgató 2010. április 20-áig elkészíti, és a Bizottság elnökéhez jóváhagyásra felterjeszti a Rendezvény forrás- és szükségleti tervét.

(5) A költségvetési terv elkészítésénél a Rendezvény biztonságához kapcsolódó kiadások tekintetében az általános biztonsági intézkedésekkel összefüggő kiadásokat kell szerepeltetni. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvényben meghatározott feladatok végrehajtásának költségei az MK Katonai Biztonsági Hivatalt terhelik.

(6) A tervek és az intézkedések kidolgozásában elsődleges szempont a rendezvény biztonságos, eseménymentes lebonyolítása, ezért törekedni kell a biztonsági, a protokolláris, a katonai, valamint a baleset- és tűzvédelmi feladatok teljes körű meghatározására, illetve azok sikeres és egyben költséghatékony végrehajtásának biztosítására.

(7) A Bizottság tagjai 2010. október 1-jéig a szakterületükre vonatkozó jelentést, beszámolót készítenek a Rendezvény előkészítéséről, lebonyolításáról, melyet a titkáron keresztül megküldenek a Bizottság elnökének.

(8) A tervezési igazgató 2010. október 1-jéig előzetes gazdasági beszámolót, 2010. november 15-éig részletes gazdasági beszámolót készít, melyet felterjeszt a Bizottság elnökének.

(9) A HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség és az MH ÖHP köteles kiemelt figyelmet fordítani a hasonló jellegű, viszonosságon alapuló külföldi rendezvényeken történő részvétel tervezésére, végrehajtására.

5. § (1) A Rendezvénnyel kapcsolatos díszelgő és katonai rendészeti feladatok ellátását, valamint a Bizottság munkájához szükséges technikai eszközöket az MH Támogató Dandár igény szerint biztosítja.

(2) A Rendezvény látogatóinak kiszolgálásával kapcsolatos feladatok – beléptetés, parkolás, vendéglátás stb. – végzésére a katonai szervezetek személyi állományát igénybe venni nem lehet. A feladatok végrehajtásához szükséges, az MH szervezetektől igényelt technikai eszközök térítésmentesen igénybe vehetők.

(3) Az MH személyi állományának és hozzátartozóinak Rendezvényre történő szállítását a katonai szervezetek a saját eszközeikkel, de az alakulatok költségvetési előirányzataiból, a jóváhagyott üzemanyagkeretük terhére hajtják végre.

6. § Jelen utasítás az aláírása napján lép hatályba, és 2010. december 15-én hatályát veszti.

1

Az utasítás a 6. § alapján hatályát vesztette 2010. december 15. napjával.

2

Az 1. § (2) bekezdése a 66/2010. (VI. 29.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdése a 66/2010. (VI. 29.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

4

A 3. § (15) bekezdését a 66/2010. (VI. 29.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

5

A 4. § (1) bekezdése a 66/2010. (VI. 29.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére