• Tartalom

36/2010. (V. 13.) IRM rendelet

36/2010. (V. 13.) IRM rendelet

a felszámolók, a vagyonfelügyelők és az ideiglenes vagyonfelügyelők elektronikus kijelölésének szabályairól

2010.07.01.

A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény 85. § (5) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint
a 8. § tekintetében a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 395. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanáccsal egyetértésben,
az igazságügyi és rendészeti miniszter feladat- és hatásköréről szóló 164/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § h) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva
a következőket rendelem el:

1. § (1) A felszámoló, a vagyonfelügyelő, az ideiglenes vagyonfelügyelő (a továbbiakban együtt: felszámoló) felszámolók névjegyzékéből történő kijelölése az erre a célra kifejlesztett és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala (a továbbiakban: Hivatal) által jóváhagyott számítógépes program felhasználásával történik. A számítógépes programot a Hivatal üzemelteti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti számítógépes program által kezelt adatbázisba a felszámolók névjegyzékébe bejegyzett valamennyi felszámolót fel kell venni. Az adatbázisban a felszámolókat nevük és cégjegyzék számuk azonosítja.

(3) A névjegyzékbe bejegyzett felszámolók körére vonatkozó változásokat a felszámolók névjegyzékéről szóló 114/2006. (V. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Fsznyt.) 4. § (3) bekezdés szerinti, a Cégközlönyben történő közzétételi napon kell az adatbázisban átvezetni. A felszámolók székhelyének és fióktelepének változására vonatkozó adatokat a Cégközlönyben történő közzététel napján kell az adatbázisban átvezetni.

(4) A felszámolóknál folyamatban lévő ügyek számát a felszámoló kijelöléséről és felmentéséről szóló, valamint a csődeljárás vagy felszámolási eljárás befejezését vagy megszüntetését közzétevő jogerős bírósági végzések összesített adatai alapján kell az adatbázisba felvenni, és azt hetente, a hét második munkanapján kell aktualizálni.

(5) A (2)–(4) bekezdés szerinti feladatokat, továbbá az adatbázis adatainak aktualizálását a számítógépes program üzemeltetője végzi. Az üzemeltető biztosítja a számítógépes program biztonságos működését, a jogosulatlan hozzáférés és adatmódosítás elleni védelmét.

2. § (1) Az 1. § szerinti adatbázisban – az elektronikus kijelölés céljaira – a felszámolókat a cégjegyzékbe bejegyzett székhelyük szerinti település, valamint a fióktelepük (fióktelepeik) szerinti település alapulvételével kell csoportosítani, a (2)–(5) bekezdésben foglaltak szerint. E rendelet alkalmazásában a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe cégformában bejegyzett felszámolónak a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (a továbbiakban: Ctv.) 7. § (1) bekezdése szerinti adatát kell székhelynek és a Ctv. 7. § (2) bekezdése szerinti adatát kell fióktelepnek tekinteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti csoportosításkor a felszámolókról székhelyük alapulvételével kell megyénkénti listákat és fővárosi listát készíteni.

(3) A megyei listákhoz és a fővárosi listához két-két kiegészítő listát is kell készíteni.

(4) Az első kiegészítő listában azokat a felszámolókat kell szerepeltetni, amelyeknek a székhelye annak az ítélőtáblának az illetékességi területén van, ahová a főváros vagy az adott megye tartozik.

(5) A második kiegészítő listában azokat a felszámolókat kell szerepeltetni, amelyeknek székhelye nem, hanem csak fióktelepe van annak az ítélőtáblának az illetékességi területén, ahová a főváros vagy az adott megye tartozik.

(6) A csoportosítást a számítógépes program végzi. Az üzemeltető a felszámolók számára – kérésükre – lehetővé teszi, hogy az adatbázisban szereplő adataik helyességéről meggyőződjenek, és haladéktalanul gondoskodik a hiányos vagy téves adatok kijavításáról.

3. § (1) A számítógépes program az elektronikus kijelölés alkalmazása során a (2)–(4) bekezdés szerinti elveket érvényesíti, a 4. § szerinti eltérésekkel.

(2) A 2. § (2) bekezdés szerinti listában szereplő felszámolókat 100-as szorzóval, a 2. § (4) bekezdés szerinti első kiegészítő listában szereplő felszámolókat 50-es szorzóval, a 2. § (5) bekezdés szerinti második kiegészítő listában szereplő felszámolókat 25-ös szorzóval, azokat a felszámolókat pedig, amelyek – az adott megye vagy a főváros vonatkozásában – sem a 2. § (2) bekezdés szerinti listán, sem a 2. § (4)–(5) bekezdés szerinti kiegészítő listákon nem szerepelnek, 1-es szorzóval látja el a program.

(3) A felszámoló kijelölésére a program – a (2) bekezdés szerinti súlyozás alkalmazásával – véletlenszerű kiválasztással tesz javaslatot oly módon, hogy a súlyozott halmazból egyenletes eloszlás szerint választ.

(4) Azon felszámolókat, amelyek folyamatban lévő ügyeinek száma a többiek aktuális ügyszámának számtani átlagát legalább háromszorosan meghaladja, csak a naptári hónap 8. napjáig történő kijelöléseknél veszi figyelembe a számítógépes kijelölést segítő program. Ezt a szabályt addig kell alkalmazni, amíg az említett arány fennáll.

(5) Amennyiben a program által javasolt felszámolóval összefüggésben kiderül, hogy vele szemben az adott eljárásban kizárási ok áll fenn, vagy pedig az adott eljárásban korábban felmentették, akkor az e § szerinti eljárást ismételten le kell folytatni.

4. § A 3. §-ban foglaltaktól eltérően

a) ha egy adós ellen több felszámolási eljárást kezdeményeznek, azt a felszámolót ajánlja fel az elektronikus ügyelosztást segítő program a többi felszámolási eljárásban is, akit a legkorábbi időpontban jelölt ki a bíróság, kivéve, ha ez a felszámoló már nem szerepel a felszámolók nyilvántartásában,

b) ha a felszámolási eljárás kezdeményezését követően a bíróság a hitelezők kérelmére ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki, az elektronikus ügyelosztást segítő program ezt az ideiglenes vagyonfelügyelőt ajánlja fel a felszámolási eljárásban felszámolóként, kivéve, ha a felszámoló már nem szerepel a felszámolók nyilvántartásában,

c) a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (a továbbiakban: Cstv.) 27. § (2) bekezdés d) és e) pontja szerinti esetekben az elektronikus ügyelosztást segítő program a csődeljárásban eljárt vagyonfelügyelőt ajánlja fel a felszámolási eljárásban felszámolóként, kivéve, ha a felszámoló már nem szerepel a felszámolók nyilvántartásában,

d) a Cstv. 22. § (1) bekezdés c) pont szerinti esetben az elektronikus ügyelosztást segítő program a kényszervégelszámolási eljárásban a Ctv. 117. § (2) bekezdése szerint kijelölt végelszámolót ajánlja fel a felszámolási eljárásban felszámolóként, kivéve, ha a felszámoló már nem szerepel a felszámolók nyilvántartásában.

5. § Ez a rendelet 2010. július 1-jén lép hatályba.

6. § E rendelet rövidítése: Felsz.kijr.

7. § A 3. § (4) bekezdése szerinti ügyszámot a hatálybalépést követően kezdeményezett eljárások alapján kell meghatározni.

8. § (1) A bírósági ügyvitel szabályairól szóló 14/2002. (VIII. 1.) IM rendelet (a továbbiakban: Büsz.) 31. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

31. § Ügyelosztási renden belül, ügyelosztási módszerként alkalmazható különösen
a) a páros-páratlan ügyszámok,
b) a meghatározott számcsoportok,
c) az alperes (kötelezett stb.), illetve a vádlott (eljárás alá vont személy stb.) nevének kezdőbetűje,
d) a bíróság illetékességi területének felosztása a bírák között (városok, kerületek, egyéb települések stb. szerint),
e) egyhetes, kéthetes vagy havonkénti megoszlásban valamennyi érkezett ügy egy tanácsra (bíróra) történő kiosztása,
f) az ügyszakonkénti, ügycsoportonkénti, az ügy tárgya szerinti szakosodás,
g) a bírói gyakorlat időtartama,
h) számítógépes program segítségével történő automatikus ügyelosztás, vagy
i) több ügyelosztási módszer együttesen.”

(2) A Büsz. 63. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a 63. § a következő (4)–(6) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Csődeljárásban és felszámolási eljárásban a vagyonfelügyelő, az ideiglenes vagyonfelügyelő és a felszámoló (a továbbiakban együtt: felszámoló) kijelölése a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény 27/A. § (1) bekezdése, valamint a felszámolók, a vagyonfelügyelők és az ideiglenes vagyonfelügyelők elektronikus kijelölésének szabályairól szóló IRM rendelet (a továbbiakban: Felsz.kijr.) szerint történik oly módon, hogy a kijelölést az adott csődeljárási, felszámolási ügyben, annak ügyszámán kell végrehajtani.
(4) Ha a Ctv. szerinti kényszer-végelszámolási eljárásban a bíróság a végelszámolót a Ctv. 117. § (2) bekezdésének alkalmazásával, a felszámolók névjegyzékéből jelöli ki, a Felsz.kijr. szerinti számítógépes program felhasználásával kell eljárni.
(5) A Ctv. IX. fejezete szerinti vagyonrendezési eljárásban a vagyonrendezőnek a Ctv. 121. § (1) bekezdése szerinti kijelölésekor a Felsz.kijr. szerinti számítógépes program felhasználásával kell eljárni.
(6) A (3)–(5) bekezdés szerinti kijelölésről és felmentésről szóló végzést, valamint a (3)–(5) bekezdés szerinti eljárások befejezését vagy megszüntetését közzétevő jogerős bírósági végzést elektronikus úton továbbítani kell a Felsz.kijr. szerinti, elektronikus kijelölést segítő számítógépes program üzemeltetőjének, továbbá – a céginformációs szolgálaton keresztül – a Cégközlöny szerkesztőségéhez is.”
63/B. § (1) A 63. § (3) bekezdése szerinti esetben a felszámolók kijelölését végző bírót vagy bírókat a megyei, fővárosi bíróság elnöke havonta jelöli ki, a megyei bíróságon első vagy másodfokon eljáró, gazdasági vagy polgári ügycsoportba beosztott bírák közül.
(2) Csődeljárási és felszámolási ügycsoportokban az adott ügycsoportba beosztott bírák közül az eljáró bíró kijelölése számítógépes ügyelosztást segítő program felhasználásával, automatikusan is történhet, amely figyelembe veszi a bírákra a tárgyévben kiosztott ügyek számát. A számítógépes program által javasolt kijelöléstől az ügyelosztásra jogosult bírósági vezető indokolt esetben – a folyamatban lévő ügyek bonyolultságára, munkaigényére tekintettel – eltérhet.”

9. § (1) Az e rendelet hatálybalépését követő napon hatályát veszti a 8. §.

(2) Ez a § az (1) bekezdésben meghatározott napot követő napon hatályát veszti.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére