• Tartalom

36/2010. (V. 13.) IRM rendelet

36/2010. (V. 13.) IRM rendelet

a felszámolók, a vagyonfelügyelők és az ideiglenes vagyonfelügyelők elektronikus kijelölésének szabályairól

2012.01.01.

A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény 85. § (5) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, valamint
a 8. § tekintetében a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 395. § (4) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, és az Országos Igazságszolgáltatási Tanáccsal egyetértésben,
az igazságügyi és rendészeti miniszter feladat- és hatásköréről szóló 164/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § h) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva
a következőket rendelem el:

1. § (1)1 A felszámoló, a vagyonfelügyelő, az ideiglenes vagyonfelügyelő (a továbbiakban együtt: felszámoló) felszámolók névjegyzékéből történő kijelölése az erre a célra kifejlesztett és az Országos Bírósági Hivatal (a továbbiakban: OBH) elnöke által jóváhagyott számítógépes program felhasználásával történik. A számítógépes programot az OBH elnöke üzemelteti.

(2) Az (1) bekezdés szerinti számítógépes program által kezelt adatbázisba a felszámolók névjegyzékébe bejegyzett valamennyi felszámolót fel kell venni. Az adatbázisban a felszámolókat nevük és cégjegyzék számuk azonosítja.

(3) A névjegyzékbe bejegyzett felszámolók körére vonatkozó változásokat a felszámolók névjegyzékéről szóló 114/2006. (V. 12.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Fsznyt.) 4. § (3) bekezdés szerinti, a Cégközlönyben történő közzétételi napon kell az adatbázisban átvezetni. A felszámolók székhelyének és fióktelepének változására vonatkozó adatokat a Cégközlönyben történő közzététel napján kell az adatbázisban átvezetni.

(4) A felszámolóknál folyamatban lévő ügyek számát a felszámoló kijelöléséről és felmentéséről szóló, valamint a csődeljárás vagy felszámolási eljárás befejezését vagy megszüntetését közzétevő jogerős bírósági végzések összesített adatai alapján kell az adatbázisba felvenni, és azt hetente, a hét második munkanapján kell aktualizálni.

(5) A (2)–(4) bekezdés szerinti feladatokat, továbbá az adatbázis adatainak aktualizálását a számítógépes program üzemeltetője végzi. Az üzemeltető biztosítja a számítógépes program biztonságos működését, a jogosulatlan hozzáférés és adatmódosítás elleni védelmét.

2. § (1) Az 1. § szerinti adatbázisban – az elektronikus kijelölés céljaira – a felszámolókat a cégjegyzékbe bejegyzett székhelyük szerinti település, valamint a fióktelepük (fióktelepeik) szerinti település alapulvételével kell csoportosítani, a (2)–(5) bekezdésben foglaltak szerint. E rendelet alkalmazásában a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe cégformában bejegyzett felszámolónak a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény (a továbbiakban: Ctv.) 7. § (1) bekezdése szerinti adatát kell székhelynek és a Ctv. 7. § (2) bekezdése szerinti adatát kell fióktelepnek tekinteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti csoportosításkor a felszámolókról székhelyük alapulvételével kell megyénkénti listákat és fővárosi listát készíteni.

(3) A megyei listákhoz és a fővárosi listához két-két kiegészítő listát is kell készíteni.

(4) Az első kiegészítő listában azokat a felszámolókat kell szerepeltetni, amelyeknek a székhelye annak az ítélőtáblának az illetékességi területén van, ahová a főváros vagy az adott megye tartozik.

(5) A második kiegészítő listában azokat a felszámolókat kell szerepeltetni, amelyeknek székhelye nem, hanem csak fióktelepe van annak az ítélőtáblának az illetékességi területén, ahová a főváros vagy az adott megye tartozik.

(6) A csoportosítást a számítógépes program végzi. Az üzemeltető a felszámolók számára – kérésükre – lehetővé teszi, hogy az adatbázisban szereplő adataik helyességéről meggyőződjenek, és haladéktalanul gondoskodik a hiányos vagy téves adatok kijavításáról.

3. § (1) A számítógépes program az elektronikus kijelölés alkalmazása során a (2)–(4) bekezdés szerinti elveket érvényesíti, a 4. § szerinti eltérésekkel.

(2) A 2. § (2) bekezdés szerinti listában szereplő felszámolókat 100-as szorzóval, a 2. § (4) bekezdés szerinti első kiegészítő listában szereplő felszámolókat 50-es szorzóval, a 2. § (5) bekezdés szerinti második kiegészítő listában szereplő felszámolókat 25-ös szorzóval, azokat a felszámolókat pedig, amelyek – az adott megye vagy a főváros vonatkozásában – sem a 2. § (2) bekezdés szerinti listán, sem a 2. § (4)–(5) bekezdés szerinti kiegészítő listákon nem szerepelnek, 1-es szorzóval látja el a program.

(3) A felszámoló kijelölésére a program – a (2) bekezdés szerinti súlyozás alkalmazásával – véletlenszerű kiválasztással tesz javaslatot oly módon, hogy a súlyozott halmazból egyenletes eloszlás szerint választ.

(4) Azon felszámolókat, amelyek folyamatban lévő ügyeinek száma a többiek aktuális ügyszámának számtani átlagát legalább háromszorosan meghaladja, csak a naptári hónap 8. napjáig történő kijelöléseknél veszi figyelembe a számítógépes kijelölést segítő program. Ezt a szabályt addig kell alkalmazni, amíg az említett arány fennáll.

(5) Amennyiben a program által javasolt felszámolóval összefüggésben kiderül, hogy vele szemben az adott eljárásban kizárási ok áll fenn, vagy pedig az adott eljárásban korábban felmentették, akkor az e § szerinti eljárást ismételten le kell folytatni.

4. § A 3. §-ban foglaltaktól eltérően

a) ha egy adós ellen több felszámolási eljárást kezdeményeznek, azt a felszámolót ajánlja fel az elektronikus ügyelosztást segítő program a többi felszámolási eljárásban is, akit a legkorábbi időpontban jelölt ki a bíróság, kivéve, ha ez a felszámoló már nem szerepel a felszámolók nyilvántartásában,

b) ha a felszámolási eljárás kezdeményezését követően a bíróság a hitelezők kérelmére ideiglenes vagyonfelügyelőt rendelt ki, az elektronikus ügyelosztást segítő program ezt az ideiglenes vagyonfelügyelőt ajánlja fel a felszámolási eljárásban felszámolóként, kivéve, ha a felszámoló már nem szerepel a felszámolók nyilvántartásában,

c) a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (a továbbiakban: Cstv.) 27. § (2) bekezdés d) és e) pontja szerinti esetekben az elektronikus ügyelosztást segítő program a csődeljárásban eljárt vagyonfelügyelőt ajánlja fel a felszámolási eljárásban felszámolóként, kivéve, ha a felszámoló már nem szerepel a felszámolók nyilvántartásában,

d) a Cstv. 22. § (1) bekezdés c) pont szerinti esetben az elektronikus ügyelosztást segítő program a kényszervégelszámolási eljárásban a Ctv. 117. § (2) bekezdése szerint kijelölt végelszámolót ajánlja fel a felszámolási eljárásban felszámolóként, kivéve, ha a felszámoló már nem szerepel a felszámolók nyilvántartásában.

5. § Ez a rendelet 2010. július 1-jén lép hatályba.

6. § E rendelet rövidítése: Felsz.kijr.

7. § A 3. § (4) bekezdése szerinti ügyszámot a hatálybalépést követően kezdeményezett eljárások alapján kell meghatározni.

8. §2

9. §3

1

Az 1. § (1) bekezdése a 40/2011. (XII. 30.) KIM rendelet 36. §-a szerint módosított szöveg.

2

A 8. §-t a 9. § (1) bekezdése hatályon kívül helyezte.

3

A 9. § a (2) bekezdés alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére