• Tartalom

39/2010. (IV. 9.) HM utasítás

39/2010. (IV. 9.) HM utasítás

az ideiglenes külföldi szolgálatot teljesítők és ideiglenes külföldi tanulmányokat folytatók külföldinapidíj-pótlékáról1

2010.07.07.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének n) pontja, valamint az ideiglenes külföldi kiküldetés napidíjának összegéről és kifizetéséről szóló 204/2009. (IX. 18.) Korm. rendelet 3. § (1) bekezdése alapján – figyelemmel a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 52. § (4) bekezdésére, valamint a Magyar Honvédség külföldi szolgálatot teljesítő és külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya devizaellátmányáról és egyes ellátmányon kívüli pénzbeli járandóságairól szóló 26/2007. (VI. 20.) HM rendeletben foglaltakra – a honvédség ideiglenes külföldi szolgálatot teljesítő és ideiglenes külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya külföldinapidíj-pótlékáról a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztérium (továbbiakban: HM), a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal, a HM Védelmi Hivatal, a Magyar Köztársaság (a továbbiakban: MK) Állandó EBESZ Képviselet Katonai Képviselet (Bécs) és az MK Állandó NATO Képviselet Védelempolitikai Részleg (Brüsszel) személyi állományára, valamint az ellátásukban részt vevő honvédségi szervezetekre terjed ki.

2. § (1)2 A HM, valamint a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal és a HM Védelmi Hivatal személyi állományának ideiglenes külföldi szolgálatot teljesítő – a szervezet Szervezeti és Működési Szabályzata vagy az érintett személy munkaköri leírása szerint nemzetközi feladat ellátásában érintett –, illetve ideiglenes külföldi tanulmányokat folytató tagja a külföldön töltött napokra az ideiglenes külföldi kiküldetés napidíjának összegéről és kifizetéséről szóló 204/2009. (IX.18.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. r.) 3. § (1) bekezdése alapján külföldinapidíj-pótlékra jogosult. A külföldinapidíj-pótlék nettó összege megegyezik – a Magyar Honvédség külföldi szolgálatot teljesítő és külföldi tanulmányokat folytató személyi állománya devizaellátmányáról és egyes ellátmányon kívüli pénzbeli járandóságairól szóló 26/2007. (VI. 20.) HM rendelet (továbbiakban: HM r.) 52. § (1)–(3) bekezdései, az (5) bekezdésnek a HM r. 52. § (4) bekezdés b) pontja szerinti kiküldöttekre vonatkozó rendelkezései, és a (6) bekezdés figyelembevételével – a HM r. 4. melléklete alapján számított összeg és a Korm. r. 2. §-a szerinti napidíj számított adó- és járulékterhekkel csökkentett, majd egész számra kerekített összegének különbözetével.

(2)3 Amennyiben a HM r. 4. melléklete valamely országra a Korm. r. szerinti napidíj pénznemétől eltérő valutanemben határoz meg összeget, a külföldinapidíj-pótlék összegének megállapítása során a HM r. 4. melléklete szerinti összeget kell – az ideiglenes külföldi szolgálat (tanulmány) kezdő időpontját megelőző hónap 15. napján érvényes hivatalos MNB devizaárfolyamon – a Korm. r. szerinti napidíj pénznemére átszámítani.

(3) A külföldinapidíj-pótlék nettó összegét a Korm. r. szerinti napidíj számított nettó összegével együtt, előlegként kell az érintettek részére a kiutazást megelőzően kifizetni. A felvett előleggel legkésőbb a hazautazást követő nyolc munkanapon belül el kell számolni.

(4) A kifizetett külföldinapidíj-pótlékot a kapcsolódó adó- és járulékterhek megállapítása és elszámolása érdekében bruttósítani kell, amelynek során a HM r. 12. §-a szerinti eljárásrendet kell megfelelően alkalmazni.

(5) Az egy naptári hónapban ideiglenes külföldi szolgálattal, illetve ideiglenes külföldi tanulmánnyal töltött napokra folyósított külföldinapidíj-pótlék együttes bruttó összege nem haladhatja meg a Korm. r. 3. § (1) bekezdése szerinti felső korlát összegét. Ezen bekezdés alkalmazása során a folyósított külföldinapidíj-pótlék bruttó összegének forintra történő átszámítását a HM r. 12. § (5) bekezdése szerinti MNB-devizaárfolyamon kell végrehajtani.

(6) A külföldinapidíj-pótlékra való jogosultság tényét a kiutazási engedélyen személyenként fel kell tüntetni.

3. § Az MK Állandó EBESZ Képviselet Katonai Képviselet (Bécs) és az MK Állandó NATO Képviselet Védelempolitikai Részleg (Brüsszel) személyi állománya nem jogosult a 2. § szerinti külföldinapidíj-pótlékra. Az ezen állomány által teljesített ideiglenes külföldi szolgálat időtartamára járó napidíjat – a HM r. 14. §-ában foglaltak figyelmen kívül hagyásával – a Korm. r. szerinti feltételekkel kell biztosítani.

4. § (1) Ez az utasítás az aláírása napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban – a (2) bekezdésben foglalt eltéréssel – 2010. január 26-tól kell alkalmazni.

(2) A 4. § (5) bekezdését és az 1. mellékletet 2009. október 1-jétől kell alkalmazni.

(3) Ez az utasítás 2010. december 31-én hatályát veszti.

(4) A Korm. r. 3. § (1) bekezdése szerinti külföldinapidíj-pótléknak a 2010. január 26. és az utasítás hatálybalépése közötti időszakban teljesített ideiglenes külföldi szolgálat, illetve ideiglenes külföldi tanulmány napjaira járó összegét utólag kell a jogosultak részére forintban – a 2. § (5) bekezdése szerinti MNB-devizaárfolyam figyelembevételével – kifizetni, a kiutazási engedélyek kapcsolódó módosítását követő 30 napon belül.

(5)4

1. melléklet a 39/2010. (IV. 9.) HM utasításhoz5

1

Az utasítás a 4. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. december 31. napjával.

2

A 2. § (1) bekezdése a 71/2010. (VII. 7.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg, e módosító utasítás 2. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést 2010. május 15-étől kell alkalmazni.

3

A 2. § (2) bekezdése a 71/2010. (VII. 7.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg, e módosító utasítás 2. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést 2010. május 15-étől kell alkalmazni.

4

A 4. § (5) bekezdését a 71/2010. (VII. 7.) HM utasítás 2. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, e módosító utasítás 2. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést 2010. május 15-étől kell alkalmazni.

5

Az 1. mellékletet a 71/2010. (VII. 7.) HM utasítás 2. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte, e módosító utasítás 2. § (1) bekezdése alapján a rendelkezést 2010. május 15-étől kell alkalmazni.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére