• Tartalom

4/2010. (VI. 30.) NFM rendelet

4/2010. (VI. 30.) NFM rendelet

a földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló 31/2009. (VI. 25.) KHEM rendelet módosításáról1

2010.06.30.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 133. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 133/2008. (V. 14.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – figyelemmel a Magyar Köztársaság minisztériumainak felsorolásáról szóló 2010. évi XLII. törvény 2. § (1) bekezdés e) pontjában foglaltakra – a következőket rendelem el:

1. § (1) A földgáz rendszerhasználati díjak megállapításáról szóló 31/2009. (VI. 25.) KHEM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdés a) pont aae) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában

a) átadási-átvételi pont:

aa) a szállítóvezeték]

aae) együttműködő földgázrendszerhez csatlakozó hazai termelőmezők összevont betáplálási pontja,”

(2) Az R. 2. § (1) bekezdése a következő aah) alponttal egészül ki:

[E rendelet alkalmazásában

a) átadási-átvételi pont:

aa) a szállítóvezeték]

aah) részét képező, mérési rendszerrel nem rendelkező magyar gázkiegyenlítési pont,”

(3) Az R. 2. § (1) bekezdés a) pont abb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[E rendelet alkalmazásában

a) átadási-átvételi pont:

ab) az elosztóvezetékhez]

abb) teljes vagy részleges szigetüzemben csatlakozó földgáztermelő által a kitermelt földgáz betáplálása érdekében közvetlenül igénybe vett elosztóvezetékhez csatlakozó, azonos telephelyen lévő összes gázmérő kilépő csonkja,”

2. § (1) Az R. 2. § (1) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

i) elosztási kapacitásdíj: az a díj, amelyet a 3131–17 100 MJ/h kapacitás-lekötésű felhasználónak és a 17 100 MJ/h feletti kapacitás-lekötésű felhasználónak a lekötött legnagyobb kapacitás (MJ/h) alapján a szerződési időszakra vonatkozóan kell fizetnie,”

(2) Az R. 2. § (1) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(E rendelet alkalmazásában)

h) elosztási forgalmi díj: az a díj, amelyet az elosztóvezetékhez csatlakozó felhasználó gázmérőjén mért, átvett vagy – a földgáztermelő és a rendszerirányító esetében – átadott földgáz mennyiség hőmennyiségre átszámított értékéért (MJ) kell fizetni,”

(3) Az R. 2. § (1) bekezdés o)–p) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásában)

o) megszakítható kapacitás: a szállítói vagy az elosztói engedélyes által a rendszerhasználó számára – szabad kapacitás hiányában a szerződött, de igénybe nem vett – adott átadási-átvételi ponton rendelkezésre bocsátott kapacitás, amely igénybevételének mértékét a szállítói vagy az elosztói engedélyes jogosult a gáznapon belül is módosítani,
p) mobilkapacitás: a földalatti földgáztároló azon befogadóképessége, amely szerződésben rögzített és a tárolási kapacitást lekötő rendszerhasználó számára a tárolási szerződés időtartama alatt rendelkezésre áll,”

(4) Az R. 2. § (1) bekezdés t)–u) pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:

(E rendelet alkalmazásában)

t) szállítási forgalmi díj: az a díj, amelyet az átadási-átvételi ponton mért földgáz mennyiség hőmennyiségre átszámított értéke (MJ) alapján kell fizetni,
u) szállítási kapacitásdíj: az a díj, amelyet a lekötött legnagyobb kapacitás alapján (belépési ponton Ft/MJ/nap, kilépési ponton Ft/MJ/h) kell fizetni,”

3. § Az R. 4. § (1)–(2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) A számlán a gázmérőn leolvasott, valamint a díjfizetés alapjául szolgáló, a gáztechnikai normálállapotra történő térfogat-átszámítás során kiszámított fogyasztás köbméterben kifejezett mennyiségét, a hőmennyiségre átszámított értékét és a kiszámítás módját közérthető módon szerepeltetni kell.
(2) Üzemi állapotról gáztechnikai normálállapotra történő átszámításnál a felhasználót ellátó gázátadó állomáshoz rendelt, a szállítóvezetéken mért tény fűtőértéket kell figyelembe venni és a 4. mellékletben meghatározott hitelesítési előírásokban foglaltak az irányadók.”

4. § (1) Az R. 6. § (2)–(3) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) A földgázszállítási díj nyújt fedezetet a szállítóvezeték és szagosító rendszerek indokolt értékcsökkenésére, működési és tőkeköltségére, valamint a szállítóvezeték indokolt hálózati veszteségére. A földgázszállítási díj nem nyújt fedezetet a külön díj ellenében végezhető szolgáltatások köréről és díjairól szóló rendeletben meghatározott egyéb szolgáltatásokkal kapcsolatban felmerülő költségekre.
(3) A földgázszállítási díj és alkalmazási feltételei a 2. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontja – kivéve az aah) alpont szerinti átadás-átvételi pontot – és ac) alpontja szerinti átadási-átvételi pontokra vonatkoznak.”

(2) Az R. 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A szállítási kapacitásdíjak számításánál az aktualizált (modellezett) kapacitás-lekötések – belépési ponton MJ/nap-ban, kilépési ponton MJ/h-ban kifejezett – és az e rendelet hatálybalépése előtti lekötött megszakítható kapacitások – belépési ponton MJ/nap-ban, kilépési ponton MJ/h-ban kifejezett – azon része kerül figyelembevételre, amely alapján szállítási kapacitásdíjat kell fizetni. Amennyiben a díjszámításnál figyelembe vett, a belépési pontra vonatkozó aktualizált (modellezett) kapacitás-lekötéseken felüli, az árbevétel-igényben figyelembe vett eszközre vonatkozó szabad kapacitás értékesítésre kerül, az ezen értékesítésből befolyó árbevétellel a díjszámítás alapjául szolgáló indokolt árbevétel-igényt csökkenteni kell.”

(3) Az R. 6. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(7) A (4) bekezdés szerint díjfizetésre kötelezetteket az (1) és (2) bekezdésekben meghatározott díjakon felül más földgázszállítási díj-fizetési kötelezettség nem terheli. A 3. mellékletben meghatározott áralkalmazási feltételek a (4) bekezdés szerinti díjfizetésre kötelezettekre is megfelelően irányadó.”

5. § Az R. 10/A. §-a a következő (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Az elosztói engedélyesenként figyelembe vett tény és hőmérséklet korrigált mennyiség hőmennyiségre történő átszámításánál az adott elosztói területet ellátó gázátadó állomáshoz rendelt, a szállítóvezetéken – az elszámolás időszakára vonatkozóan – mért tény fűtőértéket kell figyelembe venni és alkalmazni.”

6. § (1) Az R. 2. § (1) bekezdés c), g), l) pontjában a „mennyisége (m3)” szövegrész helyébe a „hőmennyisége (MJ)” szöveg, az e) és n) pontjában a „gázmennyiség” szövegrész helyébe a „hőmennyiség” szöveg lép.

(2) Az R. 2. § (1) bekezdés x) pontjában a „(m3/nap)” szövegrész helyébe a „(MJ/nap)” szöveg, és az y) pontjában a „(m3)” szövegrész helyébe a „(MJ)” szöveg lép.

(3) Az R. 4. § (4) bekezdésében a „teljesítménydíjat” szövegrész helyébe a „kapacitásdíjat” szöveg lép.

(4) Az R. 7. § (7) bekezdésében az „aktualizált (modellezett) kapacitás-lekötések” szövegrész helyébe az „aktualizált (modellezett) kapacitás-lekötések (MJ/h)” szöveg, és a „lekötött megszakítható kapacitások” szövegrész helyébe a „lekötött megszakítható kapacitások (MJ/h)” szöveg lép.

(5) Az R. 10/A. § (2) bekezdés d) pontjában a „felhasználói kapacitáslekötéseket” szövegrész helyébe a „felhasználói kapacitáslekötéseket (MJ/h)” szöveg, az (5) bekezdésében a „teljesítménydíjból” szövegrészek helyébe a „kapacitásdíjból” szöveg és a „teljesítménydíjas” szövegrész helyébe a „kapacitásdíjas” szöveg lép.

(6) Az R. 10/B. § (3) bekezdésében a „(Ft/m3-ben)” szövegrész helyébe a „(Ft/MJ-ban)” szöveg, a (4) bekezdésében a „Ft/m3-ben” szövegrész helyébe a „Ft/MJ-ban” szöveg lép.

(7) Az R. 10/C. § (1) bekezdésében a „fogyasztói kapacitás-lekötés, valamint a tárgyévi gázelosztás tényleges adatait” szövegrész helyébe a „fogyasztói kapacitás-lekötés MJ/h-ban kifejezett, valamint a tárgyévi gázelosztás tényleges adatait” szöveg lép.

7. § (1) Az R. 1. melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.

(2) Az R. 2. melléklete helyébe e rendelet 2. melléklete lép.

(3) Az R. 3. melléklete e rendelet 3. melléklete szerint módosul.

8. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a kihirdetése napján lép hatályba.

(2) E rendelet 1–7. §-a 2010. július 1-jén lép hatályba.

(3) Hatályát veszti az R. 14. §-a és a 9. melléklete.

(4) Nem lép hatályba a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó árszabások megállapításáról szóló 28/2009. (VI. 25.) KHEM rendelet 19. § (2)–(4) bekezdése.

(5) Ez a rendelet 2010. július 2-án hatályát veszti.

1. melléklet a 4/2010. (VI. 30.) NFM rendelethez

Gázmérővel nem rendelkező lakások számításba veendő földgázfogyasztása
(MJ/hó)

 

A

B

C

D

E

F

1.

Lakás típusa

2 lángú gáztűzhely

3–4 lángú gáztűzhely

4 lángú gáztűzhely elektromos sütővel

Garzon gáztűzhely

Gáz hűtőszekrény

2.

1 szobás

210

300

240

250

454

3.

1,5 szobás

300

370

310

310

454

4.

2 szobás

350

450

390

390

454

5.

2,5 szobás

410

520

460

450

454

6.

3 szobás

470

600

540

520

454

7.

3,5 szobás

530

690

630

600

454

8.

4 szobás

610

750

690

660

454

Az ebédlő az átalánydíj-fizetés szempontjából fél szobának minősül.

2. melléklet a 4/2010. (VI. 30.) NFM rendelethez

A rendszerhasználat (legmagasabb) hatósági díjai (általános forgalmi adó nélkül)
1.    Szállítási díjrendszer
a)    Szállítási díjak:

 

A

B

C

D

1.

A 2. § (1) bekezdés

Szállítási kapacitásdíj [Ft/(MJ/h)/év]

Szállítási kapacitásdíj [Ft/(MJ/nap)/év]

Szállítási forgalmi díj (Ft/GJ)

2.

a) pont aa) alpont
aaa) és aab) pontja
(kilépési pontok)

72,39

26,34

3.

a) pont aa) alpont aaf) pontja
(Kiskundorozsma kilépési pont)

445,66

4.

a) pont aa) alpont aag) pontja
(Csanádpalota kilépési pont)

229,94

5.

a) pont aa) alpont aac) pontja
(osztrák/magyar határ Baumgarten felőli belépési pont)

9365,66

6.

a) pont aa) alpont aad) pontja
(ukrán/magyar határ Beregovo felőli belépési pont)

9365,66

7.

a) pont aa) alpont aae) pontja
(hazai termelés belépési pont)

8429,03

8.

a) pont ac) alpont acb) pontja
(tárolói belépési pont)

5619,12

b)    Szagosítási díj: 3998 Ft/liter
2.    Elosztási díjrendszer

 

A

B

C

D

E

F

1.

Díjfizetésre kötelezett rendszerhasználók

Elosztási átalánydíj

Elosztási alapdíj

Elosztási alapdíj

Elosztási kapacitásdíj

Elosztási forgalmi díj

2.

 

Ft/GJ

Ft/év

Ft/m3/h/év

Ft/MJ/h/év

Ft/GJ

3.

Gázmérővel nem rendelkező felhasználók

487,53

4.

20 m3/h-nál kisebb névleges kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználók

12 000

247,58

5.

20–100 m3/h közötti névleges (össz) kapacitású gázmérővel rendelkező felhasználók

9 900

144,32

6.

3131–17100 MJ/h kapacitás lekötésű felhasználók

225

31,39

7.

17100 MJ/h feletti kapacitás lekötésű felhasználók

353

27,57

3.    Tárolási díjrendszer
a)    Kitárolási díj: 4,61 Ft/GJ
b)    A tárolói mobildíj, a tárolói csúcsdíj és a betárolási díj kiszámítása a következő képletek alapján történik:
(i) M = 166,18 * cm0,48 Ft/GJ
(ii)  TCS = 7,79 * cm0,48 Ft/MJ/nap/év
(iii)  BT = [(bk/m)/(1/150)/3 + 2/3] * 30,90
A képletben a
TM: tárolói mobildíj (Ft/GJ),
TCS: tárolói csúcsdíj (Ft/MJ/nap/év),
BT: betárolási díj (Ft/GJ).
cm = 3400 * cs/m
cm: a rendszerhasználó 3400 TJ-ra (100 Mm3-re) vetített csúcs/mobil lekötése
cs: a rendszerhasználó tárolói csúcs lekötése (MJ/nap)
m: a rendszerhasználó tárolói mobil lekötése (MJ)
bk: a rendszerhasználó tárolói betárolási kapacitás lekötése (MJ/nap)
4.    Rendszerirányítási díjrendszer
Rendszerirányítási díj: 1 000 000 Ft/év

3. melléklet a 4/2010. (VI. 30.) NFM rendelethez

1. Az R. 3. melléklete 1.1.2. pont a) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
(A rendszerhasználók által fizetendő szállítási kapacitásdíj összegét)
a) az általuk a 2. § (1) bekezdés a) pont aa) alpontja (kivéve aah) pont) és a 2. § (1) bekezdés a) pont ac) alpont acb) pontja szerinti átadási-átvételi pontonkénti bontásban lekötött legnagyobb órai vagy napi kapacitások, valamint”
(szorzataként kell megállapítani. A szállítási kapacitásdíj szerződésben meghatározott időközönként, de legalább havonta havi egyenlő részletekben a hónap első napján fizetendő.)
2. Az R. 3. melléklete 1.1.3. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.1.3. Ha a földgázellátás a szállítói engedélyesnek felróható okból egybefüggő 24 órás időtartamnál hosszabb üzemzavar miatt szünetel, a szállítási kapacitásdíjat a kieső napokra nem kell megfizetni. Ez a rendelkezés nem vonatkozik az előre bejelentett és megadott időtartamú tervszerű karbantartás miatti kiesésre.”
3. Az R. 3. melléklete 1.1.9. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.1.9. A 6. § (4) bekezdés a)–c) és e) pontjai szerinti díjfizetésre kötelezett az átadási-átvételi pontonként lekötött órai vagy napi kapacitás 1%-nál nagyobb mértékű túllépése esetén – átadási-átvételi pontonként – köteles az adott hónapon belül, –12 °C vagy annál melegebb átlaghőmérsékletű napon jogosulatlanul igénybe vett legnagyobb többletkapacitás éves szállítási kapacitásdíjának 1,5-szeresét (a továbbiakban: pótdíj) és az adott hónapon belül, –12 °C-nál hidegebb átlaghőmérsékletű napon jogosulatlanul igénybe vett legnagyobb – az adott hónapban a pótdíj fizetés alapjául szolgáló többletkapacitással csökkentett – többletkapacitás éves szállítási kapacitásdíját (a továbbiakban: utólagos kapacitásdíj) megfizetni a szállítói engedélyesnek. A belépési pontok esetében az országos napi átlaghőmérsékletet, kilépési pontok esetében a kilépési ponthoz rendelt mérési ponton mért napi átlaghőmérsékletet kell figyelembe venni. Ismételt kapacitás-túllépés esetén a pótdíj havonta ismételten felszámításra kerül. Utólagos kapacitásdíjat csak a megelőző hónap(ok)ban, –12 °C-nál hidegebb napon jogosulatlanul igénybe vett többletkapacitás feletti kapacitásra kell megfizetni a szállítói engedélyesnek. A kapacitás-túllépési pótdíj és utólagos kapacitásdíj számításának alapja a gáztechnikai normálállapotra átszámított földgáz hőértékben lekötött órai vagy napi kapacitás és a túllépéssel érintett órában vagy napon – köbméterben mért – átvett gázmennyiség hőértékre átszámított teljes különbözete. A kapacitás-túllépés elszámolása a 2. § (1) bekezdés a) pont aa) alpont aac), aad), aae) és acb) pontjai szerinti átadási-átvételi ponton mért napi, hőértékre átszámított mennyiségnek a rendszerhasználóra – az ÜKSZ-ben a szállítóvezeték belépési pontjaira vonatkozó allokálási szabályok szerint – leosztott napi (hőértékre átszámított) mennyiségek alapján történik. A kapacitás-túllépés elszámolása a 2. § (1) bekezdés a) pont aa) alpont aaa), aab), aaf) és aag) pontjai szerinti átadási-átvételi ponton mért órai (hőértékre átszámított) mennyiségnek a kapcsolódó (elosztó)rendszer üzemeltetője által, a rendszerhasználóra – az ÜKSZ-ben a szállítóvezeték kilépési pontjaira vonatkozó allokálási szabályok szerint – leosztott órai (hőértékre átszámított) mennyiségek alapján történik. Az elszámoláshoz szükséges adatok rögzítésének, átadásának módját az ÜKSZ tartalmazza.”
4. Az R. 3. melléklete a következő 1.1.17. alponttal egészül ki:
„1.1.17. A kapacitás-túllépés miatti pótdíj és az utólagos kapacitásdíj kiszámításánál a kapacitás belépési ponton MJ/nap, kilépési ponton MJ/h mértékegységben történő megállapításához a gázátadó állomáshoz rendelt, a szállítóvezetéken mért tény fűtőértéket kell figyelembe venni.”
5. Az R. 3. melléklete 1.2.4. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.2.4. Az átadási-átvételi pontonként lekötött legnagyobb órai vagy napi kapacitások joghatályos bejelentését az ÜKSZ-ben meghatározott időpontig kell megtenni.”
6. Az R. 3. melléklete 1.6.1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.6.1. Az átadási-átvételi pontonként lekötött legnagyobb órai vagy napi kapacitások joghatályos bejelentését az ÜKSZ-ben meghatározott időpontig kell megtenni.”
7. Az R. 3. melléklete 1.8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„1.8. Nominálás
1.8.1. Ha a rendszerhasználó az ÜKSZ-ben foglaltak szerint nominált, a nominálásban megadott legnagyobb kapacitástól nem tért el, és a szállítói engedélyes ezt – saját hibájából – nem tudja teljesíteni, a szállítói engedélyes szállítói nominálási eltérési pótdíjat köteles fizetni az érintett rendszerhasználónak. A szállítói nominálási eltérési pótdíj az átadási-átvételi ponton nominált kapacitás és a rendelkezésre bocsátott kapacitás közötti kapacitásnak az adott hónapon belül a legnagyobb különbözetére számított éves szállítási kapacitásdíj 1,5-szerese. A szállítói nominálási eltérési pótdíj havonta újra felszámítható.
1.8.2. A földgázszállító és a hozzá csatlakozó rendszerüzemeltetők közötti átadás-átvételi pontok, illetve az MGP elszámolhatósága érdekében minden, az adott átadás-átvételi ponton érintett rendszerhasználó, akik között a földgáz feletti rendelkezési jog átadásra vagy átvételre kerül, köteles a földgázszállító felé a saját tranzakcióját (átadás, átvétel) nominálni. Ha a földgázszállítóhoz leadott nominálások az ÜKSZ-ben, a nominálások egyezőségének vizsgálatára vonatkozó szabályok szerint nem feleltethetőek meg egyértelműen a csatlakozó rendszerüzemeltető felé vagy az MGP-re leadott nominálásokkal, akkor ezen nominálás érvénytelen. A földgázszállító az ilyen nominálást visszautasíthatja és az ÜKSZ-ben a nominálás egyezőségi vizsgálatra vonatkozó, vagy eltérése esetén a nominálásra vonatkozó szabályok szerint jár el.”
8. Az R. 3. melléklete 2.1.1. alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2.1.1. Az elosztási forgalmi díjat a 2. § (1) bekezdés a) pont ab) alpontja szerinti átadási-átvételi pontokon mért földgáz mennyiség alapján számított hőmennyiségre kell megfizetni.”
9. Az R. 3. melléklete 2.1.9. pont b) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:
[Azokban a lakóépületekben, ahol a szolgáltatott földgáz mérése átadási-átvételi pontonként nem megoldott, a fogyasztott földgázért átadási-átvételi pontonként
a) a 2. melléklet 2. pont a) sorában szereplő elosztási átalánydíjnak, és]
b) az 1. mellékletben meghatározott hőmennyiségben kifejezett fogyasztásnak”
(a szorzataként meghatározott elosztási átalánydíjat kell fizetni.)
10. Az R. 3. melléklete a következő 2.1.20. alponttal egészül ki:
„2.1.20. A kapacitás-túllépés miatti pótdíj és az utólagos kapacitásdíj kiszámításánál a kapacitás MJ/h mértékegységben történő megállapításához az adott gázátadó gázátadó állomáshoz rendelt, a szállítóvezetéken mért tény fűtőértéket kell figyelembe venni.”
11. Az R. 3. melléklete 2.9.3. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:
„2.9.3. Áramlástanilag azonos elosztóvezetéken lévő átadóállomásokra a felhasználók az átadási-átvételi pontok kapacitás-lekötéseinek összevonásában is megállapodhatnak az elosztói engedélyessel.”
12. Az R. 3. melléklete 1.1.1. alpontjában a „leosztott földgáz mennyisége után” szövegrész helyébe a „leosztott földgáz hőmennyisége után” szöveg, az 1.3.1. és az 1.4.1. alpontjaiban a „legnagyobb órai kapacitások” szövegrész helyébe a „legnagyobb órai vagy napi kapacitások” szöveg, az 1.3.9. alpontjában a „legnagyobb fogyasztás” szövegrész helyébe a „legnagyobb előre jelzett fogyasztás” szöveg lép.
13. Az R. 3. melléklete 1.10.1. alpontjában az „átadás-átvételi pontonként és órai kapacitás igények” szövegrész helyébe az „átadási-átvételi pontonként órai és napi kapacitás igények” szöveg, az 1.10.2. pontjában a „teljesítmény” szövegrész helyébe a „kapacitás” szöveg, a „teljesítménydíjon” szövegrész helyébe a „kapacitásdíjon” szöveg, és a „teljesítménydíjának” szövegrész helyébe a „kapacitásdíjának” szöveg lép.
14. Az R. 3. melléklete 2.1.2. alpontjában a „101 m3/h-nál” szövegrész helyébe a „3131 MJ/h-nál” szöveg lép.
15. Az R. 3. melléklete 3.1. pont a) alpontjában a „csúcskapacitást” szövegrész helyébe a „kapacitást” szöveg lép.
16. Hatályát veszti az R. 3. melléklete 3.1. pont c) alpontja.
1

A rendelet a 8. § (5) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. július 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére