• Tartalom

4/2010. (II. 19.) NFGM utasítás

4/2010. (II. 19.) NFGM utasítás

az iparügyekért felelős miniszter által vezetett minisztériumban működő, a megfelelőségértékelő szervezeteket kijelölő bizottságról, valamint a megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységével kapcsolatos hatósági döntések előkészítésének és meghozatalának rendjéről1

2010.02.20.
1. A megfelelőségértékelő szervezeteket kijelölő bizottság (a továbbiakban: kijelölési bizottság) feladata a megfelelőségértékelő szervezetek tevékenységéről szóló 2009. évi CXXXIII. törvényben, a megfelelőségértékelő szervezetek kijelöléséről, valamint a kijelölt szervezetek tevékenységének részletes szabályairól szóló 315/2009. (XII. 28.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Korm. rendelet), valamint az iparügyekért felelős miniszter szabályozási feladatkörébe tartozó forgalmazási követelmények tekintetében eljáró megfelelőségértékelő szervezetek kijelölésének, valamint a kijelölt szervezetek tevékenységének különös szabályairól szóló 5/2010. (I. 14.) NFGM rendeletben az iparügyekért felelős miniszter, mint kijelölő hatóság részére megállapított feladatok vonatkozásában a döntések előkészítése, a javaslatok megfogalmazása és a szakmai álláspontok kialakítása.
2. A kijelölési bizottság működési rendjét maga állapítja meg.
3. A kijelölési bizottság munkájában a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium érintett szakmai egységeinek 1-1 képviselője állandó tagként vesz részt. A bizottságban a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal és a Nemzeti Akkreditáló Testület 1-1 állandó taggal képviselteti magát.
4. A kijelölési bizottság vezetőjének és állandó tagjainak megbízása öt évre szól.
5. Abban az esetben, ha a kijelölés más miniszter feladat- és hatáskörébe tartozó tevékenységet is érint, a kijelölési bizottság – a kijelölési bizottság vezetőjének írásos felkérésére – kiegészül az adott minisztérium képviselőjével mint ideiglenes taggal.
6. A Korm. rendeletben az iparügyekért felelős miniszter számára az Európai Bizottság és EGT-államok felé előírt tájékoztatási feladatokat a kijelölési bizottság vezetője végzi.
7. A kijelölési bizottság kizárólagos hatásköre:
a) a kijelölési kérelemmel kapcsolatos határozat előkészítése,
b) a kijelölt szervezetek ellenőrzésére vonatkozó éves ellenőrzési terv összeállítása,
c) a kijelölést követő ellenőrzés alapján kiadásra kerülő, engedélyt felfüggesztő, engedélyt részben vagy egészben visszavonó határozat előkészítése,
d) a kijelöléssel kapcsolatos kérdésekben a szakmai álláspont kialakítása, jogszabály módosítására javaslat megfogalmazása.
8. A megfelelőségértékelő szervezetek engedélyezési eljárása során a kijelölési határozatot, a kijelölési kérelmet elutasító határozatot, továbbá a hatósági ellenőrzés alapján kiadott engedélyt felfüggesztő, valamint az engedélyt részben vagy egészben visszavonó határozatot a miniszter megbízásából a versenyképességért felelős szakállamtitkár adja ki.
9. A kijelölt szervezetek ellenőrzésére vonatkozó éves ellenőrzési tervet az Üzleti Környezet Főosztály vezetője hagyja jóvá.
10. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.
1

Az utasítást a 6/2011. (II. 15.) NGM utasítás 8. §-a hatályon kívül helyezte 2011. február 16. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 7. § (2) bekezdését.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére