• Tartalom

46/2010. (IV. 23.) HM utasítás

46/2010. (IV. 23.) HM utasítás

a kötelezettségvállalások ellenjegyzéséről és bejelentésének rendjéről1

2010.04.28.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja és 97. § (1) bekezdés l) pontja alapján – figyelemmel a honvédelmi szervezetek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 346/2009. (XII. 30.) Korm. rendeletre – a kötelezettségvállalások ellenjegyzéséről és bejelentésének rendjéről a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelemért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) közvetlen alárendeltségébe, a közvetlen és fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, a HM Tábori Lelkészi Szolgálatra, a Katonai Ügyészségre, továbbá a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok a kötelezettségvállalások ellenjegyzése és bejelentése során – ezen utasítás előírásaira való tekintettel – a vonatkozó jogszabályok és belső szabályzataik alapján saját hatáskörben járnak el.

(3) A NATO Biztonsági Beruházási Program magyarországi megvalósításához kapcsolódó kötelezettségvállalások ellenjegyzésének szabályait külön HM utasítás tartalmazza.

2. § Az utasítás alkalmazásában gazdasági szerv:

a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel nem rendelkező honvédelmi szervezetek esetében a pénzügyi és számviteli feladatok ellátására a – honvédelmi szervezetek működésének az államháztartás működési rendjétől eltérő szabályairól szóló 346/2009. (XII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr. rendelet) 8. §-ának (2) bekezdése szerint – a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség (a továbbiakban: HM KPÜ) állományából kikülönített szervezeti elem, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Ámr.) 15. §-a szerinti feladatokat ellátó saját gazdasági szervezeti elemmel (a továbbiakban: önálló gazdasági szerv) rendelkező honvédelmi szervezet vonatkozásában az önálló gazdasági szerv.

3. § (1) Kötelezettség, illetve követelés a (2) bekezdésben foglaltak kivételével csak ellenjegyzést követően vállalható, illetve írható elő.

(2) Nem szükséges írásbeli kötelezettségvállalás

a) a gazdasági eseményenként az Ámr. 72. § (11) bekezdésében meghatározott értékhatárt el nem érő kifizetések, valamint

b) a kincstári körön kívüli természetes és jogi személyekkel szemben fennálló kötelezettségvállalás esetén, ha a kötelezettség jogosultsági feltételeit, összegét, vagy az összeg megállapításának módját, valamint a felek jogait és kötelezettségeit jogszabály, nemzetközi szervezetben való tagsági viszony, illetve jogerős bírósági döntés teljeskörűen meghatározza.

2. A kötelezettségvállalások és a követelések előírása ellenjegyzésének rendje

4. § (1) A kötelezettségvállalások – ideértve az Ámr. 181. § és 200. §-ában előírt, e § (2) bekezdés h) pontja szerinti terveket, a finanszírozási alapokmányt, valamint az előirányzat-átcsoportosításokat is – és a követelések előírásának ellenjegyzésére jogosult

a) a gazdasági szerv vezetője,

b) a HM KPÜ vezérigazgatója,

c) az Ámr. 19. §-a szerinti követelményeknek megfelelő képesítéssel rendelkező, és a gazdasági szerv vezetője vagy a HM KPÜ vezérigazgatója által írásban kijelölt személy (a továbbiakban együtt: ellenjegyző).

(2) A gazdasági szerv vezetője vagy az általa kijelölt személy azon kötelezettségvállalások vagy követelések előírásának ellenjegyzésére jogosult, amelyek

a) a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez,

b) a személyi állomány illetményéhez és egyéb pénzbeli járandóságaihoz,

c) a megbízási szerződésekhez,

d) a reprezentációs kiadásokhoz,

e) a saját hatáskörű előirányzat-módosításokhoz,

f) a barterügyletekhez,

g) az alap-, kiegészítő és kisegítő tevékenységek megállapodásaival kapcsolatos követelésekhez,

h) az előirányzat-felhasználási tervhez, a teljesítésarányos támogatási előirányzat-finanszírozási tervhez,

i) a közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű beszerzésekhez,

j) a válságkezelő és béketámogató műveletekben részt vevő kontingensek külföldi fizetőeszközben, országhatáron kívül történő beszerzéseihez kapcsolódnak.

(3) A HM KPÜ vezérigazgatója vagy az általa kijelölt személy azon kötelezettségvállalások vagy követelések előírásának ellenjegyzésére jogosult, amelyek

a) a közbeszerzésekhez, központosított közbeszerzésekhez, a védelmi és nemzetbiztonsági célú beszerzésekhez,

b) a miniszteri hatáskörű, fejezeten belüli – ideértve a költségvetési törvény XIII. fejezet 2/1. és 2/2. költségvetési alcímeken belüli, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP) parancsnokának hatáskörébe tartozó – előirányzat-átcsoportosításokhoz,

c) az Ámr. 55. §-a szerinti megállapodásokhoz,

d) a Kr. rendelet 27. §-a szerinti pályázatokhoz,

e) a feladatfinanszírozás körébe vont előirányzatok finanszírozási alapokmányához,

f) a fejezeti kezelésű előirányzatok terhére nyújtott támogatásokról szóló megállapodásokhoz,

g) a fejezeti kezelésű előirányzatok előirányzat-felhasználási és előirányzat-finanszírozási terveihez,

h) a HM, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, illetve az MH ÖHP parancsnoka illetménymegállapítási jogkörébe tartozó magasabb parancsnokok, vezetők rendszeres illetményének – ide nem értve az eseti pótlékot, illetve eseti kiegészítő illetményt – megállapításához,

i) a külföldön szolgálatot teljesítő és külföldön tanulmányokat folytató állomány – a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény 2. § (32) bekezdés f) pontja szerinti tevékenységet végzők kivételével – devizaellátmányának megállapításáról rendelkező parancsokhoz, illetve határozatokhoz és a szolgálati, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyon és munkaviszonyon kívüli tevékenységek díjazásáról szóló HM utasításban meghatározott esetekhez kapcsolódnak.

5. § (1) A kötelezettségvállalások dokumentumát az ellenjegyző akkor ellenjegyezheti, ha

a) a jóváhagyott költségvetés fel nem használt, illetve le nem kötött, a kötelezettségvállalás tárgyával összefüggő kiadási előirányzat rendelkezésre áll, illetve a befolyt vagy a megtervezett és várhatóan befolyó bevétel biztosítja a fedezetet,

b) a kifizetés időpontjában a fedezet rendelkezésre áll,

c) a kötelezettségvállalás nem sérti a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat.

(2) Amennyiben a kötelezettségvállalás dokumentuma az (1) bekezdés szerinti feltételeknek nem felel meg, az ellenjegyző az Ámr. 74. § (5)–(6) bekezdésében előírtak szerint jár el. Az utasításra történő ellenjegyzés során a kötelezettségvállalásra vonatkozó dokumentumra „A pénzügyi ellenjegyzés utasításra történt!” záradékot kell rávezetni.

6. § A kötelezettségvállalás aláírt dokumentumának egy példányát minden esetben a gazdasági szerv megfelelő pénzügyi gyűjtőjében kell iktatni és tárolni.

3. A gazdasági szerv vezetőjének hatáskörébe tartozó ellenjegyzések

7. § (1) A foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez kapcsolódó kötelezettségvállalás dokumentuma

a) hivatásos és szerződéses katona esetében – a szolgálati viszony létesítésére vonatkozó parancs kiadását követően – az illetménymegállapítási parancs vagy határozat,

b) köztisztviselő és közalkalmazott esetében a kinevezési okirat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti dokumentumot a személyügyi szerv állítja össze és az 5. § (1) bekezdése szerinti feltételek megléte esetén az ellenjegyző a dokumentumot az 1. melléklet a) pont szerinti mintának megfelelő ellenjegyzési záradékkal látja el.

(3) A honvédelmi szervezet személyi állományának illetménye, valamint egyéb pénzbeli járandóságai vonatkozásában készített parancsot vagy határozatot az ellenjegyző az 1. melléklet b) pont szerinti mintának megfelelő ellenjegyzési záradékkal látja el.

(4) A megbízási szerződések ellenjegyzés-záradékolásának mintáját az 1. melléklet c) pontja tartalmazza.

(5) Az (2)–(4) bekezdések szerinti kötelezettségvállalások ellenjegyzett dokumentumának egy példányát a személyügyi szerv a honvédelmi szervezet vezetőjének aláírását követően átadja a gazdasági szerv részére.

8. § A saját hatáskörű előirányzat-módosítás, a barterügyletek, valamint az alap-, kiegészítő és kisegítő tevékenységek követeléseit tartalmazó megállapodások dokumentumát, továbbá az előirányzat-felhasználási tervet és a teljesítésarányos támogatási előirányzat finanszírozási tervet az 1. melléklet d)–g) pontjában meghatározott minta szerinti ellenjegyzési záradékkal kell az ellenjegyzőnek ellátni.

9. § (1) A közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű beszerzéseket e § szerint kell ellenjegyezni.

(2) Az ellenjegyző az Ámr. 72. § (11) bekezdésében foglalt értékhatárt elérő és meghaladó, de a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 120/2007. (HK 20.) HM utasítás (a továbbiakban: Besz. utasítás) 40. § (2) bekezdésben foglalt értékhatárt el nem érő értékű beszerzések ellenjegyzését a 2. melléklet szerinti tanúsítványon végzi.

(3) Az ellenjegyző a tanúsítvány és a háttéranyagok adatait az 5. § (1) bekezdésében felsorolt kritériumok szerint megvizsgálja és megfelelés esetén a tanúsítványt két példányban ellenjegyzi. A tanúsítvány 1. számú példányát nyilvántartásba veszi, a 2. számú példányt a beszerzést végrehajtó szervezeti elem részére átadja.

(4) A gazdasági szerv a tanúsítvány 1. számú példányát az ügyviteli szabályoknak megfelelően gyűjtőben tárolja. A tanúsítványhoz tartozó számlákhoz csatolt utalványrendeleteken a gyűjtőből kapott nyilvántartási számot kell feltüntetni.

(5) A Besz. utasítás 40. § (2) bekezdésében foglalt értékhatárt elérő vagy meghaladó, de a közbeszerzési értékhatárt el nem érő értékű beszerzések ellenjegyzését az (1)–(4) bekezdések értelemszerű alkalmazásával kell végrehajtani azzal, hogy az ellenjegyzési tanúsítvány helyett a 3. melléklet szerinti szerződéskivonatot kell alkalmazni.

(6) A gazdasági szerv az ellenjegyzés végrehajtásával egyidejűleg az Ámr. 235. §-ában meghatározott értékhatárt elérő, vagy meghaladó értékű beszerzések adatait köteles a HM Költségvetési Gazdálkodási Információs Rendszerben (a továbbiakban: HM KGIR) rögzíteni, és a 15. §-ban meghatározottak szerint a Magyar Államkincstárhoz (a továbbiakban: Kincstár) bejelenteni.

(7) A szerződéskötések megtörténte után ellenjegyzésre felterjesztett tanúsítványokat „Az ellenjegyzés nélküli kötelezettségvállalást a szükséges pénzügyi fedezet meglétére tekintettel tudomásul vettem” záradékkal kell ellátni. A honvédelmi szervezet vezetője a pénzügyi referens tájékoztatása alapján a mulasztást köteles kivizsgálni, majd a vizsgálat eredményéről a HM KPÜ-t tájékoztatni.

(8) Hiányos dokumentáció esetében az okmányok átvétele nélkül a 4. melléklet szerinti „Intézkedési lap a hiányosan beterjesztett ellenjegyzési okmányokról” dokumentum kitöltésével a gazdasági szerv vezetője köteles feljegyzést készíteni.

10. § (1) A válságkezelő és béketámogató műveletekben részt vevő kontingensek (a továbbiakban: kontingens) külföldön devizában történő beszerzései esetében a 5. melléklet szerinti „Nemzetközi ellenjegyzési tanúsítvány” okmányon (a továbbiakban: nemzetközi tanúsítvány) kell a kötelezettségvállalást ellenjegyezni.

(2) Az ellenjegyző az ellenjegyzést a pénzügyi és számviteli feladatok központosított végrehajtására kijelölt honvédelmi szervezet (a továbbiakban: pénzügyi ellátó szerv) a kontingens pénzügyi, valamint logisztikai részlege, továbbá a kontingens ellátásáért felelős honvédelmi szervezet javaslatát figyelembe véve végzi.

(3) A nemzetközi tanúsítvány és a háttéranyagok adatait az 5. § (1) bekezdésében felsorolt kritériumok szerint, és e § szabályai szerint vizsgálják meg.

(4) A nemzetközi tanúsítványon a beszerzés szükségességét a kontingens parancsnoka igazolja.

(5) A kontingens pénzügyi részlege a kontingens logisztikai részlegével együttműködve végrehajtja az 5. § (1) bekezdésének c) pontjában meghatározott ellenőrzést, ezután a nemzetközi tanúsítvány megfelelő részét aláírják. A kontingens pénzügyi részlege az aláírt nemzetközi tanúsítványt legalább öt munkanappal a beszerzés tervezett időpontja előtt egy példányban megküldi az ellátásért felelős honvédelmi szervezet részére.

(6) A pénzügyi ellátó szerv az ellátásért felelős honvédelmi szervezet logisztikai szolgálatával együttműködve végrehajtja az 5. § (1) bekezdés a) és b) pontjaiban meghatározott ellenőrzést. Az ellenőrzés után a beszerzést az ellátásért felelős honvédelmi szervezet parancsnokának logisztikai helyettese engedélyezi. Engedélyezést követően a nemzetközi tanúsítvány a pénzügyi ellátó szerv részére kerül megküldésre, amely azt ellenjegyzi.

(7) A pénzügyi ellátó szerv az ellenjegyzett nemzetközi tanúsítványt az ügyviteli szabályoknak megfelelően gyűjtőben tárolja. A nemzetközi tanúsítványról másolati példányt készít, amit a beszerzés tervezett időpontjáig eljuttat a kontingens pénzügyi részlege részére. Amennyiben a beszerzés sürgőssége, illetve a kontingens alkalmazási körzete azt indokolja, a nemzetközi tanúsítvány telefaxon is megküldhető. A nemzetközi tanúsítványhoz tartozó számlához kapcsolódó utalványrendeleten a gyűjtőből kapott nyilvántartási számot kell feltüntetni.

4. A HM KPÜ vezérigazgatójának hatáskörébe tartozó ellenjegyzések

11. § (1) A közbeszerzéseket, a központosított közbeszerzéseket, valamint a védelmi és a nemzetbiztonsági célú beszerzéseket egyedileg a 3. melléklet szerinti „Szerződéskivonat az ellenjegyzési eljáráshoz” okmányon kell ellenjegyezni.

(2) A szerződéskivonat a szerződéstervezet alapján négy példányban készül, melynek 1. számú példánya a gazdasági szervet, 2. számú példánya a kötelezettségvállalót, 3. számú példánya a HM Védelmi Tervezési és Vagyongazdálkodási Főosztályt, 4. számú példánya pedig az irattárat illeti meg.

(3) Az ajánlatkérőnek a szerződéskivonathoz mellékelnie kell az ajánlatkérői döntési okmány másolatát. Amennyiben a közbeszerzés a Besz. utasítás 14. § (2) bekezdése szerint engedélyköteles, a szerződéskivonathoz mellékelni kell a jóváhagyott közbeszerzési engedélyezési kérelem másolatát is. Amennyiben a beszerzés a Besz. utasítás 24. § vagy a 34. §-ának hatálya alá tartozik, a szerződéskivonathoz mellékelni kell az Országgyűlés illetékes bizottságának a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény alkalmazását kizáró döntését is.

(4) Az ajánlatkérő aláírásával ellátva adja át a szükséges számú szerződéskivonatot, valamint a mellékleteket a gazdasági szerv vezetőjének.

(5) A gazdasági szerv vezetője megvizsgálja a szerződéskivonat és a mellékletek formai és tartalmi megfelelőségét és a szükséges kincstári előirányzati szabad keretet, illetve ennek hiányában az előirányzat-felhasználási engedély meglétét, majd meghatározott formában kitölti a pénzügyi és számviteli záradékot a szerződéskivonat valamennyi példányán és leköti a szükséges előirányzatot a tervezett teljesítéseknek megfelelő időpontokra.

(6) A gazdasági szerv vezetője a szükséges kincstári előirányzati szabad keret igazolását jelentő pénzügyi és számviteli záradékkal ellátott szerződéskivonat adatait a HM KGIR-ben, a mellékleteket telefaxon keresztül a szerződéskivonat kézhezvételétől számított egy munkanapon belül megküldi a HM KPÜ Ellenőrzési és Ellenjegyzési Igazgatóság (a továbbiakban: HM KPÜ EEI) részére.

(7) A HM KPÜ EEI a szerződéskivonat és a mellékletek adatait az 5. § (1) bekezdésében felsorolt kritériumok szerint megvizsgálja, és megfelelés esetén az ellenjegyző a HM KGIR-ből kinyomtatott, ügyviteli nyilvántartásba vett szerződéskivonatot egy példányban, az „Ellenjegyzem” kifejezés alkalmazásával ellenjegyzi.

(8) A HM KPÜ EEI az ellenjegyzés tényét a HM KGIR-ben, az ellenjegyzett bizonylat alapján az érkezéstől számított két munkanapon belül rögzíti. A gazdasági szerv vezetője a HM KGIR-ból kapott azonosító számra történő hivatkozással az ellenjegyzés megtörténtét az eredeti szerződéskivonat valamennyi példányán az ellenjegyzői záradék aláírásával igazolja.

(9) A gazdasági szerv az eredeti szerződéskivonat 1. számú példányát nyilvántartásba veszi, a többi példányt az ügyviteli záradék szerint haladéktalanul megküldi az érintetteknek.

(10) A kötelezettségvállalások pénzügyi, finanszírozási jellegű változása esetén a korábban lekötött összeg módosítását a (3)–(9) bekezdésekben meghatározottak szerint, az eltérés összegére vonatkozóan kell rendezni. A szerződések tartalmát és értékét nem módosító címrendkódváltozások, belső fedezetbiztosítás miatti átcsoportosítások esetén nem kell új szerződéskivonatot készíteni. A változások HM KGIR-ben történő átvezetésére az illetékes pénzügyi szervezet saját hatáskörében intézkedik.

(11) A gazdasági szerv a szerződéskivonat 1. számú példányát az ügyviteli szabályoknak megfelelően gyűjtőben tárolja. A szerződéskivonathoz tartozó számlákon a gyűjtőből kapott nyilvántartási számot kell feltüntetni.

(12) A szerződés csak az ellenjegyzés megtörténtét igazoló, ellenjegyzői záradékot tartalmazó szerződéskivonat megléte esetén köthető meg.

(13) Több évet felölelő szerződés, vagy keretmegállapodás esetén az ellenjegyzés az eredeti szerződéskivonaton, közvetlenül az ellenjegyzésre jogosult által történik és a teljes időszakra vonatkozik. A gazdasági szerv az évenkénti lekötéseket tartalmazó, pénzügyi és számviteli záradékokkal ellátott szerződéskivonat valamennyi példányát, valamint a mellékleteket a kézhezvételtől számított egy munkanapon belül továbbítja a HM KPÜ EEI részére. Az ellenjegyzés megtörténtét követően – a kézhezvételtől számított két munkanapon belül – a teljes dokumentáció visszaküldésre kerül a feladóhoz, ahol a gazdasági szerv a (9) bekezdés szerint köteles eljárni.

(14) A kötelezettségvállalás ellenjegyzését a (4)–(11) bekezdés szerint ismételten végre kell hajtani

a) a több évre ellenjegyzett szerződéskivonat aktuális évére,

b) a tárgyévben ellenjegyzett, de részben vagy egészben nem teljesülő, áthúzódó kötelezettségvállalásra vonatkozóan.

(15) „Az ellenjegyzés nélküli kötelezettségvállalást a szükséges pénzügyi fedezet meglétére tekintettel tudomásul vettem” záradékkal kell ellátni a szerződéskötések megtörténte után ellenjegyzésre felterjesztett szerződéskivonatokat. A honvédelmi szervezet vezetője a pénzügyi referens tájékoztatása alapján a mulasztást köteles kivizsgálni, majd a vizsgálat eredményéről a HM KPÜ-t tájékoztatni.

(16) Hiányos dokumentáció esetében az okmányok átvétele nélkül a 4. melléklet szerinti „Intézkedési lap a hiányosan beterjesztett ellenjegyzési okmányokról” dokumentum kitöltésével a gazdasági szerv vezetője, illetve a HM KPÜ EEI köteles feljegyzést készíteni.

12. § (1) A miniszteri hatáskörű előirányzat-átcsoportosítások, továbbá az MH ÖHP parancsnok hatáskörébe tartozó átcsoportosítások, valamint az Ámr. 55. §-a szerinti megállapodások ellenjegyzését az ellenjegyző az előirányzat-átcsoportosítás jóváhagyására vonatkozó felterjesztésben, valamint a fejezetek közötti megállapodás tervezeten az 1. melléklet h)–j) pontja szerint rögzíti.

(2) Kr. rendelet 27. § (1) bekezdése szerinti pályázatokat az előirányzat fedezetre vonatkozó likviditási vizsgálatot követően az ellenjegyző az 1. melléklet k) pontja szerint ellenjegyzi.

13. § (1) A feladatfinanszírozás körébe vont előirányzatok finanszírozási alapokmányát és a fejezeti kezelésű előirányzatok előirányzat-felhasználási és előirányzat-finanszírozási terveit (a továbbiakban együtt: tervdokumentum) a fejezeti kezelésű előirányzatok tárgyévi felhasználásának rendjéről szóló, évente kiadásra kerülő miniszteri utasításban kijelölt gazdálkodószervezet állítja össze és a kötelezettségvállaló aláírja.

(2) Az aláírást követően a gazdálkodószervezet a tervdokumentumot – elektronikus úton és papír alapon – megküldi a HM KPÜ részére. A HM KPÜ a tervdokumentumot felülvizsgálja és – amennyiben az megfelel a követelményeknek – az 1. melléklet l)–m) pontja szerint ellenjegyzi, egy példányát a Kincstár, egy példányát – a finanszírozási alapokmány esetében három példányát – a gazdálkodószervezet részére megküldi.

14. § A fejezeti kezelésű előirányzatok terhére nyújtott támogatásokról szóló megállapodások ellenjegyzését az 1. melléklet n) pontja szerint kell végrehajtani.

5. A kötelezettségvállalások bejelentésének rendje

15. § (1) Az Ámr. 235. §-a szerinti értékhatárt elérő, vagy meghaladó kötelezettségvállalások Kincstár részére történő bejelentését – a kincstári számlavezetés és finanszírozás, a feladatfinanszírozási körbe tartozó előirányzatok felhasználása, valamint egyes államháztartási adatszolgáltatások rendjéről szóló 46/2009. (XII. 30.) PM rendelet szerint – a saját pénzügyi és számviteli szervezeti elemmel nem rendelkező honvédelmi szervezetek esetében a HM KPÜ, az önálló gazdasági szerv esetében az önálló gazdasági szerv végzi.

(2) Az (1) bekezdés szerinti kötelezettségvállalások esetében

a) az ajánlatkérő, amennyiben nem azonos a közbeszerzési eljárás kötelezettségvállalójával, a szerződéskötést követően a szerződés egy példányát haladéktalanul megküldi a (köz)beszerzési eljárás kötelezettségvállalójának, aki erről a gazdasági szervet értesíti,

b) a gazdasági szerv vezetője a kötelezettségvállalónál lévő szerződést egyezteti a szerződéskivonattal és egyezőség esetén az Ámr. 235. §-ának előírásai szerint a kötelezettségvállalásait egyedileg a HM KGIR-en keresztül bejelentésre előkészíti,

c) a több évet felölelő közbeszerzési feladatokat a tárgyévi összeggel kell a Kincstárnál bejelenteni és lekötni,

d) ha a bejelentett kötelezettségvállalásban változás történik, akkor a HM KGIR-ben generált „Kiadási kötelezettségvállalás-bejelentés módosítása” nyomtatványt a gazdasági szerv vezetője köteles a b) pontban leírt módon elkészíteni és továbbítani,

e) a szerződéskivonatot, a kötelezettségvállalás-bejelentési nyomtatványt és ezek módosításait a költségviselőnél e célra felfektetett gyűjtőben egy folyószám alatt kell elhelyezni,

f) a kötelezettségvállalás kincstári befogadásakor kapott hivatkozási számot a megfelelő szerződéskivonatra rá kell vezetni,

g) bejelentett közbeszerzéssel kapcsolatos pénzügyi teljesítéskor átutalást kezdeményezni kizárólag a kincstári hivatkozási szám feltüntetésével a lekötött összegből szabad és teljesítéskor a kincstári hivatkozási számot és a kincstári tranzakciós kódot (a továbbiakban: KTK) az elektronikus adathordozón, illetve az elektronikus rendszer átmeneti működési zavara esetén az „Átutalási megbízás” mögé csatolt átutalási megbízás kiegészítő szelvényen kell feltüntetni és a megbízáson a KTK helyére XXX-et kell beírni,

h) ha kincstári hivatkozási szám hiányában az átutalás nem a lekötött, hanem a szabad keret terhére történt, a „Kötelezettségvállalás hivatkozás módosítása” nyomtatványon haladéktalanul intézkedni kell a korábban lekötött összeg felszabadítására a b) pontban meghatározottak megfelelő alkalmazásával.

6. Záró rendelkezés

16. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 5. napon lép hatályba. Ezzel egyidejűleg a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 120/2007. (HK 20.) HM utasítás 2. §-ának 19. pontja, VIII. fejezete, valamint 8–11. számú melléklete hatályát veszíti.

(2) A honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 120/2007. (HK 20.) HM utasítás 1. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A pénzügyi ellenjegyzés rendjét a kötelezettségvállalások ellenjegyzéséről és bejelentésének rendjéről szóló HM utasítás tartalmazza.”

1. melléklet a 46/2010. (IV. 23.) HM utasításhoz

1. A honvédelmi szervezetek hatáskörébe tartozó ellenjegyzési záradékok
Minta
a)    Illetménymegállapítási parancs, határozat, kinevezési okirat ellenjegyzési záradéka:
„Az ellenjegyzési szabályoknak megfelel.”
Dátum
Ellenjegyző
b)    A személyi állomány illetményének, valamint egyéb pénzbeli járandóságainak ellenjegyzési záradéka:
„Az ellenjegyzési szabályoknak megfelel.”
Dátum
Ellenjegyző
c)    Megbízási szerződés ellenjegyzési záradéka:
„A foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítése a gazdálkodásra vonatkozó pénzügyi szabályoknak megfelel. Szabad megbízási szerződéskeret a szerződés aláírásához rendelkezésre áll.”
Dátum
Ellenjegyző
d)    A saját hatáskörű előirányzat-módosítások ellenjegyzési záradéka:
„Az előirányzat-átcsoportosítás lekötött előirányzatot nem érint, a szükséges előirányzatok rendelkezésre állnak. Az előirányzat-módosítás a honvédelmi szervezetek saját hatáskörű előirányzat-módosításáról szóló 12/2010. (I. 27.) HM utasítás 2. §-a szerint végrehajtható.”
Dátum
Ellenjegyző
e)    A bartermegállapodások ellenjegyzési záradéka:
„A megállapodás gazdálkodásra vonatkozó szabályokat nem sérti. A megállapodás áfa-előirányzata rendelkezésre áll.”
Dátum
Ellenjegyző
f)    Az alap-, kiegészítő és kisegítő tevékenységek keretében végzett szolgáltatások, értékesítések ellenjegyzési záradéka:
„A megállapodás (szerződés) a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat nem sérti. A megállapodás (szerződés) szerinti bevételek a kiadásokra fedezetet nyújtanak.”
Dátum
Ellenjegyző
g)    Az előirányzat-felhasználási terv és a teljesítményarányos támogatási előirányzat-finanszírozási terv ellenjegyzési záradéka:
„Az előirányzat-felhasználási tervben (vagy a teljesítményarányos támogatási előirányzat-finanszírozási tervben) szereplő adatok a (kiadott keretszámok*) jóváhagyott éves költségvetéssel és a módosításokkal a HM KGIR-ben szereplő teljesítésekkel egyezőek.”
Dátum
Ellenjegyző
A HM KPÜ hatáskörébe tartozó ellenjegyzési záradékok
h)    Miniszteri hatáskörű előirányzat-átcsoportosítási okmány ellenjegyzésének normaszövege:
„Az átcsoportosításokra vonatkozó javaslat lekötött előirányzatot nem érint, a szükséges előirányzat rendelkezésre áll. Figyelemmel a 346/2009. (XII. 30) Korm. rendelet 2. § (2) bekezdésére és a (4) bekezdés a) pontjára, továbbá a 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 55. §-ában foglaltakra az átcsoportosítási javaslatot ellenjegyzem. Kérem miniszter urat, hogy egyetértése esetén az ellenjegyzett felterjesztést jóváhagyni, a mellékelt előirányzat-módosítási engedélyt pedig aláírni szíveskedjen.”
Dátum
Ellenjegyző
i)    Az MH ÖHP parancsnoka hatáskörébe tartozó, a 2/1 és 2/2 költségvetési alcímeken belüli, a honvédelmi szervezetek közötti előirányzat-átcsoportosítás ellenjegyzési záradéka:
„A honvédelmi szervezetek közötti, alcímen belüli előirányzat-átcsoportosításokra vonatkozó javaslat lekötött előirányzatot nem érint, a szükséges előirányzat rendelkezésre áll. Az előirányzat módosítás a honvédelmi szervezetek saját hatáskörű előirányzat-módosításáról szóló 12/2010. (I. 27.) HM utasítás 2. §-a szerint végrehajtható, jogszabályi feltételeknek megfelel.”
Dátum
Ellenjegyző
j)    Megállapodáson alapuló, fejezetek közötti átcsoportosítások ellenjegyzési záradéka:
„A megállapodás a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat nem sérti. Az átcsoportosítás végrehajtásához szükséges előirányzatok rendelkezésre állnak*.”
Dátum
Ellenjegyző
k)    A fejlesztési, illetve az egyéb célú támogatásokra kiírt utó-finanszírozású, vagy önrészt igénylő pályázatokon való részvételt megelőző miniszteri engedély ellenjegyzési záradéka:
„A pályázati felhívásként meghatározó önrész fedezetét a honvédelmi szervezet éves költségvetése (módosított előirányzata) tartalmazza.
Utó-finanszírozás esetén: A honvédelmi szervezet szabad előirányzatai az utó-finanszírozás kiutalásáig biztosítják a kiadások fedezetét.”
Dátum
Ellenjegyző
l)    Feladatfinanszírozási alapokmány ellenjegyzési záradéka:
Kincstári formanyomtatvány szerint.
m)    A fejezeti kezelésű előirányzatok előirányzat-felhasználási tervének és előirányzat-finanszírozási tervének ellenjegyzési záradéka:
„Az előirányzat-felhasználási tervben (vagy az előirányzat-finanszírozási tervben) szereplő adatok a (kiadott keretszámok**) jóváhagyott éves költségvetéssel és a módosításokkal a HM KGIR-ben szereplő teljesítésekkel egyezőek.”
Dátum
Ellenjegyző
n)    A fejezeti kezelésű előirányzatok terhére nyújtott támogatásokról szóló megállapodások ellenjegyzési záradéka:
A megállapodás a gazdálkodásra vonatkozó szabályokat nem sérti. A támogatás nyújtásához szükséges előirányzatok a …………………………… jogcímen rendelkezésre állnak.”
Dátum
Ellenjegyző

2. melléklet a 46/2010. (IV. 23.) HM utasításhoz

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÓ     sz. példány
HONVÉDELMI SZERVEZET
Nyt. szám:
Ellenjegyzési tanúsítvány
Beszerzés tárgya:     
Beszerzés mennyisége:     
Beszerzés bruttó költségkihatása:     
Beszerzés áfa nélküli (nettó) értéke:     
Szállító megnevezése:     
Beszerzés rövid leírása, indoklása:     
....................................., 20...... év ................................. hó .......-n
P. H.
………………………………………
(beosztás)
kötelezettségvállaló
Pénzügyi és számviteli záradék:     
Költségvetési (al)cím:     
Főkönyvi számlaszám:     
Előirányzat-felhasználási engedély száma: nettó összege:     
Engedélyező:     
Éves keret:     
Lekötve:     
Jelenlegi lekötés/ei. nyt.-folyószáma:     
További szabad keret:     
....................................., ...... év ................................. hó .......-n
P. H.
………………………………………
(beosztás)
referens
Ellenjegyzői záradék:
....................................., ...... év ................................. hó .......-n
P. H.
………………………………………
(beosztás)
pénzügyi és számviteli vezető
Készült: 2 példányban
Egy példány 1 lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják:    1. sz. pld.: Ellenjegyző
    2. sz. pld.: Irattár

3. melléklet a 46/2010. (IV. 23.) HM utasításhoz

AJÁNLATKÉRŐ     sz. példány
HONVÉDELMI SZERVEZET
Nyt. szám:
SZERZŐDÉSKIVONAT
az ellenjegyzési eljáráshoz
SZERZŐDÉSAZONOSÍTÓ:
Jóváhagyott éves beszerzési terv folyószáma / áfa nélküli (nettó) értéke:     
(Köz)beszerzési engedélyezési kérelem nyt.-száma / összege (nettó):     
Fedezetbiztosítási kérelem száma / összege (nettó):     
Döntés nyt. száma:     
Szerződés tárgya:     
Szerződő partner neve:     
Szerződő partner bankszámlaszáma:     
Szerződő partner adószáma:     
Ügyintéző személy neve, tel.:     
Szerződés értéke a szerződés valutanemében:     
A szerződés értéke HUF-ban:     
Szerződés bruttó értéke (SZÉ):     
Szerződés áfa nélküli értéke:     
Szerződés véghatárideje:     
Tervezett teljesítések

Fsz.

Helye

Ideje (év, hó)

Nettó összeg

Megjegyzés

.................................., .......... év ......................... hó ........ nap

.................................., .......... év ......................... hó ........ nap

............................................................
(beosztás)
ajánlatkérő

............................................................
(beosztás)
kötelezettségvállaló

P. H.

P. H.

Pénzügyi és számviteli záradék:
a)    Költségvetési (al)cím:     
Főkönyvi számlaszám:     
Előirányzat-felhasználási engedély száma:     
Nettó összege:     
Engedélyező:     
Éves keret:     
Lekötve:     
Jelenlegi lekötés/ei. nyt.-folyószáma:     
További szabad keret:     
SZERZŐDÉSAZONOSÍTÓ:     
b)    Költségvetési (al)cím:     
Főkönyvi számlaszám:     
Előirányzat-felhasználási engedély száma:     
Nettó összege:     
Engedélyező:     
Éves keret:     
Lekötve:     
Jelenlegi lekötés/ei. nyt.-folyószáma:     
További szabad keret:     
....................................., 20...... év ................................. hó .......-n
P. H.
………………………………………
(beosztás)
referens
Ellenjegyzői záradék:
....................................., 20...... év ................................. hó .......-n
P. H.
………………………………………
(beosztás)
pénzügyi és számviteli vezető
Amennyiben az ajánlatkérő és a kötelezettségvállaló szerv azonos, ezen szerv vezetője az „ajánlatkérő és kötelezettségvállaló” megjelöléssel, egy aláírással látja el a kivonatot.
Készült: 4 példányban
Egy példány.... lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják: 1. sz. pld.: gazdasági szerv
2. sz. pld.: kötelezettségvállaló
3. sz. pld.: HM VTVF
4. sz. pld.: irattár (ajánlatkérő)
Amennyiben az ajánlatkérő és a kötelezettségvállaló azonos:
Készült: 3 példányban
Egy példány ... lap
Ügyintéző (tel.):
Kapják: 1. sz. pld.: gazdasági szerv
2. sz. pld.: HM VTVF
3. sz. pld.: irattár (ajánlatkérő)

4. melléklet a 46/2010. (IV. 23.) HM utasításhoz

HONVÉDELMI SZERVEZET     sz. példány
Nyt.-szám:
INTÉZKEDÉSI LAP
a hiányosan beterjesztett ellenjegyzési okmányokról
Kötelezettségvállaló szervezet:     
Érkezési idő: ........................... Ügyintéző neve:     
Dokumentum fajtája: tanúsítvány-szerződés kivonat nyt. szám:     
Visszatartás okai:     
Megtett intézkedések: telefonon, személyesen megkeresett érintett személy neve, telefonszáma, a megbeszélés időpontja, a megbeszélt hiánypótlás tárgya, határideje
Lezárt intézkedések eredménye, ideje:     
....................................., 20...... év ................................. hó .......-n
………………………………………
(beosztás)
pénzügyi és számviteli vezető
Készült: 1 példányban
Egy példány ... lap
Ügyintéző (tel.):

5. melléklet a 46/2010. (IV. 23.) HM utasításhoz

KÖTELEZETTSÉGVÁLLALÓ     sz. példány
HONVÉDELMI SZERVEZET
Nyt. szám:
NEMZETKÖZI ELLENJEGYZÉSI TANÚSÍTVÁNY
Kötelezettségvállaló szervezet:     
Beszerzés tárgya:     
Beszerzés mennyisége:     
Beszerzés költségkihatása valutában:     
Beszerzés költségkihatása forintban:     
Szállító megnevezése:     
Beszerzés tervezett időpontja:     
Beszerzés indoklása:     
A beszerzés szükségességét igazolom, azt az ellátás biztosítása indokolja.
............................, ..... év ........................... hó .......-n
P. H.
………………………………………
(név, beosztás)
kötelezettségvállaló
kontingensparancsnok
Pénzügyi és számviteli záradék:
Költségvetési (al)cím:     
Főkönyvi számlaszám:     
Előirányzat-felhasználási engedély száma:     
Nettó összege (valutában):     
Nettó összeg (Ft):     
Engedélyező:     
............................, ..... év ........................... hó .......-n
A beszerzést a fenti főkönyvi előirányzatok terhére javaslom.

……………………………………

……………………………………

(név, beosztás)

(név, beosztás)

kontingens logisztikai tiszt

kontingens pénzügyi tiszt

Az ellátásért felelős honvédelmi szervezet parancsnok logisztikai helyettesének záradéka:
A beszerzés végrehajtását engedélyezem.
............................, ..... év ........................... hó .......-n
P. H.
………………………………………
(név, beosztás)
parancsnok logisztikai helyettese
Ellenjegyzői záradék:
Éves keret:     
Lekötve:     
Jelenlegi lekötés/ei nyt.-folyószáma:     
További szabad keret:     
Ellenjegyzem!
............................, ..... év ........................... hó .......-n
P. H.
………………………………………
(név, beosztás)
pénzügyi ellátó szerv vezetője
Készült: 1 példányban
Egy példány: … lap
Ügyintéző (tel.):
1

Az utasítást a 83/2012. (XI. 16.) HM utasítás 30. §-a hatályon kívül helyezte 2012. november 21. napjával.

*)

Az éves költségvetés jóváhagyását megelőzően.

*.”

A honvédelmi szervezet előirányzatának más költségvetési fejezet költségvetési szervezete részére történő átcsoportosítása esetén a honvédelmi szervezet Ellenjegyzője is ellenjegyzi a megállapodást.

**)

Az éves költségvetés jóváhagyását megelőzően.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére