• Tartalom

5/2010. (I. 15.) HM utasítás

5/2010. (I. 15.) HM utasítás

a Honvédelmi Minisztérium Hatásköri Jegyzékének módosításáról1

2010.01.16.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének a) pontjában kapott felhatalmazás alapján a Honvédelmi Minisztérium Hatásköri Jegyzékének kiadásáról szóló 84/2006. (HK 17/I.) HM utasítás módosítására a következő utasítást adom ki:

1. § A Honvédelmi Minisztérium Hatásköri Jegyzékének kiadásáról szóló 84/2006. (HK 17/I.) HM utasítás melléklete ezen utasítás melléklete szerint módosul.

2. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

Budapest, 2009. november 30.

Dr. Szekeres Imre s. k.,
honvédelmi miniszter

Melléklet az 5/2010. (I. 15.) HM utasításhoz

A Honvédelmi Minisztérium Hatásköri Jegyzékének módosítása
A Honvédelmi Minisztérium 84/2006. (HK 17/I.) HM utasítással kiadott Hatásköri Jegyzéke (a továbbiakban: HM HJ, nyilvántartási száma: 829/432.) a következők szerint módosul:
1.    A HM HJ Értelmező rendelkezések címsorához tartozó „Minisztériumi vezetők:” szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:
„Minisztériumi vezetők: az állami vezetők, a kabinetfőnök, a Honvéd Vezérkar főnöke, a Honvéd Vezérkar főnök helyettes, valamint a HM szervek vezetői.”
2.    A HM HJ Értelmező rendelkezések címsorához tartozó „HM szervezetek vezetői:” szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:
„HM szervezetek vezetői: a vezérigazgatók, a főigazgatók, az igazgatók és a képviselet-vezetők.”
3.    A HM HJ Értelmező rendelkezések címsorához tartozó „Honvédelmi tárca:” szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:
„Honvédelmi tárca: a Magyar Honvédség és a miniszter közvetlen irányítása, fenntartói irányítása, továbbá felügyelete alá tartozó szervezetek összessége."
4.    A HM HJ Értelmező rendelkezések címsorához tartozó „Magyar Honvédség:” szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:
„Magyar Honvédség: a Honvédelmi Minisztérium, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezeteinek összessége.”
5.    A HM HJ Értelmező rendelkezések címsorához tartozó „A miniszter alárendeltségébe tartozó szervezetek:” szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:
„A miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek: a HM szervezetek (a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal; a HM Védelmi Hivatal; a HM Infrastrukturális Ügynökség; a HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség; a HM Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség; az MK Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviselet; az MK Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részleg; a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a HM Katona-egészségügyi Kiválósági Központ).”
6.    A HM HJ Értelmező rendelkezések címsorához tartozó „A honvédelmi miniszter közvetlen felügyelete alá tartozó szervezet:” szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:
„A honvédelmi miniszter felügyelete alá tartozó szervezet: a HM Állami Egészségügyi Központ (Honvéd, Rendészeti és Vasútegészségügyi Központ).”
7.    A HM HJ Értelmező rendelkezések címsorához tartozó „Az államtitkár által irányított, illetve felügyelt szervezet:” szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:
„Az államtitkár által felügyelt szervezet: a HM Tábori Lelkészi Szolgálat.”
8.    A HM HJ Értelmező rendelkezések címsorához tartozó „A Honvéd Vezérkar:” szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:
„A Honvéd Vezérkar: békében a Honvédelmi Minisztérium részét képező, a Honvéd Vezérkar főnöke közvetlen alárendeltségében működő HM szervek (főosztályok és a Vezérkari Titkárság) együttes megnevezése.”
9.    A HM HJ Értelmező rendelkezések címsorához tartozó „Irányítás:” szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:
„Irányítás: olyan tevékenység, amelyben az irányító – az irányított szervezeten kívülről – meghatározó befolyást gyakorol az irányított szervezet tevékenységének minden területére.”
10.    A HM HJ Értelmező rendelkezések címsorához tartozó „Vezetés:” szövegrész helyébe az alábbi szövegrész lép:
„Vezetés: olyan tevékenység, amely során a vezető a vezetett szervezet tagjaként – az irányító által meghatározott feladatok végrehajtása érdekében, az irányítás keretei között – meghatározó befolyást gyakorol a szervezet tevékenységére, azonban a szervezet tevékenységének célját és rendeltetését nem változtathatja meg.”
11.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 12. és 13. alpontjai helyébe az alábbi 12. és 13. alpontok lépnek:

„12.

A Nemzeti Katonai Stratégia szükség szerint aktualizált változata, valamint a Nemzeti Biztonsági Stratégia honvédelmi vonatkozású feladataira vonatkozó javaslat Kormány elé terjesztése.

miniszter

2004. évi CV. tv. 52. § (1) bek.
a) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (16)

13.

A védelmi igazgatási szervezetrendszer válsághelyzeti és minősített időszaki működése tervrendszerének előkészítése, a Kormány részére jóváhagyásra történő előterjesztése. Az ország fegyveres védelme tervének, valamint az ország területe védelmi célú előkészítése tervrendszerének ellenjegyzése és – a köztársasági elnök általi jóváhagyás céljából – a miniszterelnök elé terjesztése.

miniszter

2004. évi CV. tv. 52. § (1) bek.
a), b) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (17)”

12.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 15. alpontja helyébe az alábbi 15. alpont lép:

„15.

A centrális alárendeltségű közigazgatási szervek és a helyi védelmi igazgatási szervek honvédelmi igazgatási szakmai feladatainak meghatározása, tevékenységük felügyelete. A felügyelet keretében a jogszabálysértő honvédelmi tárgyú határozatok megváltoztatása, illetőleg megsemmisítése.

miniszter

2004. évi CV. tv. 52. § (1) bek.
e) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (20)”

13.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 16. és 17. alpontjai hatályukat vesztik.
14.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 18. alpontja helyébe az alábbi 18. alpont lép:

„18.

A honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő infrastruktúra kritikus elemeinek meghatározására, illetve ennek módosítására vonatkozó javaslat Kormány elé terjesztése.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §, 52. § (1) bek. b), c) pont
2080/2008. (VI. 30.) Korm. hat. 4. HM SZMSZ III. fej. 1. (24)”

15.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 22. alpontja helyébe az alábbi 22. alpont lép:

„22.

A „Miniszteri irányelvek a védelmi tervezéshez” c. dokumentum kiadása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (31)”

16.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 38. alpontja helyébe az alábbi 38. alpont lép:

„38.

A Magyar Honvédség kiegészítése tervének jóváhagyása, a kiegészítéshez és a háborús működéshez szükséges ingatlanok és ingó dolgok – gazdasági és anyagi szolgáltatás címén történő – igénybevétele módjának meghatározása. A meghagyással kapcsolatos feladatok végrehajtásának felügyelete.

miniszter

68/2009. (IV. 2.) Korm. rend. 3. §
(1) bek.
HM SZMSZ III. fej. 1. (47)”

17.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 42. alpontja helyébe az alábbi 42. alpont lép:

„42.

Költségvetési szerv alapítása, megszüntetése, a miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen, illetve fenntartói irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek, valamint a katonai szervezetek alapító és megszüntető határozatainak kiadása, az alapító határozatban a szervezetek rendeltetésének, alapfeladatainak megállapítása (meghatározása).

miniszter

1992. évi XXXIII. tv. 85. §
2008. évi CV. tv. 3. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (51)”

18.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 45. alpontja helyébe az alábbi 45. alpont lép:

„45.

A Honvédelmi Minisztérium fejezetszintű stratégiai és éves államháztartási belső ellenőrzési tervének, a „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcím stratégiai és éves államháztartási belső ellenőrzési tervének, valamint a Honvédelmi Minisztérium fejezet összefoglaló éves államháztartási belső ellenőrzési tervének, továbbá a fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzések éves jelentésének, a „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcím éves államháztartási belső ellenőrzési jelentésének, a Honvédelmi Minisztérium fejezet összefoglaló éves államháztartási belső ellenőrzési jelentésének, valamint az éves költségvetési beszámolók megbízhatósági ellenőrzéséről szóló összefoglaló jelentésének jóváhagyása. Az éves államháztartási belső ellenőrzési tervek, illetve jelentések pénzügyminiszter részére történő megküldése.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
193/2003. (XI. 26.) Korm. rendelet
18. §, 22. §, (2) bek., 31. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (54), (56), (57)”

19.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 46. alpontja hatályát veszti.
20.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 48–51. alpontjai helyébe az alábbi 48–51. alpontok lépnek:

„48.

A fejezetszintű, illetve a „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcímet érintő intézményi szintű államháztartási belső ellenőrzés végrehajtásának elrendelése. A HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal kezdeményezése alapján döntés azok megszakításáról, felfüggesztéséről. A hatáskörében elrendelt államháztartási belső ellenőrzésekről készült jelentések jóváhagyása. Az ellenőrzések lezárásáról szóló értesítés keretében a szükséges intézkedési tervek kidolgozási, jóváhagyásra történő előterjesztési határidejének meghatározása. A HM belső ellenőrzési vezető előzetes véleményezését, majd záradékolását követő előterjesztés keretében az intézkedési tervek jóváhagyása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
193/2003. (XI. 26.) Korm. rendelet
26/B. § (3) bek., 28. § (9) bek., 30. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (57)

49.

A Tárca Védelmi Tervező Rendszer felépítésének jóváhagyása, működésének szabályozása, továbbá – a kabinetfőnök útján – annak irányítása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (59)

50.

A haditechnikai kutatási, műszaki fejlesztési, katonai minőségügyi és szabványosítási, valamint az ezekkel összefüggő nemzetközi együttműködési tervek, továbbá az Éves Beszerzési Terv jóváhagyása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 97. § (1) bek.
j) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (61)

51.

Az integrált védelmi tervezési folyamatban készített tervezési dokumentumok – kiemelten a tárca stratégiai tervelgondolása, a tárca 10 éves stratégiai terve; valamint a 10 éves terv végrehajtását biztosító tervek, kiemelten a tárca 1(+n) éves rövid távú tervének – jóváhagyása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (62)”

21.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 78. alpontja helyébe az alábbi 78. alpont lép:

„78.

A HM vagyonkezelésében lévő ingó tárgyi eszközök és készletek vagyonkezelői joga – a kincstári vagyonkezelésről rendelkező jogszabályok szerint – más vagyonkezelő részére történő átruházásának engedélyezése.

miniszter

254/2007. (X. 4.) Korm. rend.”

22.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 79. alpontja hatályát veszti.
23.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 96. alpontja helyébe az alábbi 96. alpont lép:

„96.

A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer (HKR) működtetéséhez szükséges követelmények meghatározása, valamint a HKR Szervezeti és Működési Szabályzat, az Ágazati Katasztrófavédelmi Terv, és az ágazat katasztrófavédelmi elemi költségvetési tervének jóváhagyása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §, 70. § (1) bek. h) pont, 72. § (1), 97. § (1) bek.
n) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (94)”

24.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 104. alpontja helyébe az alábbi 104. alpont lép:

„104.

Az MH hagyományos és informatikai alapokon működő katonaföldrajzi, térképészeti és meteorológiai (geoinformációs) tevékenységének, valamint a szabályzatok, főnökségi kiadványok kiadásának irányítása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (100)”

25.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 107. alpontja helyébe az alábbi 107. alpont lép:

„107.

A nemzetközi kapcsolattartás szakmai követelményeit és feladatait tartalmazó irányelvek kiadása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 97. § (1) bek.
j) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (103)”

26.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 110. alpontja helyébe az alábbi 110. alpont lép:

„110.

A NATO képességfelmérésre (CS), az ESDP keretében kidolgozott dokumentumokra adandó nemzeti válaszok, valamint a honvédelemmel összefüggő két- vagy többoldalú nemzetközi egyezmények tervezeteinek Kormány elé terjesztése.

miniszter

2004. évi CV. tv. 52. § (1) bek.
c) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (108), (109)”

27.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 125. alpontja helyébe az alábbi 125. alpont lép:

„125.

A Honvédelmi Minisztérium Humán Stratégiája, az azt megvalósító humánpolitikai programok, valamint az éves humánpolitikai irányelvek, továbbá a Honvédelmi Minisztérium Idősügyi Stratégiája jóváhagyása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (125)”

28.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 127. alpontja helyébe az alábbi 127. alpont lép:

„127.

A katonai toborzás hosszú távú irányelveinek jóváhagyása, illetve végrehajtási rendjének meghatározása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (127)”

29.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 134. alpontja helyébe az alábbi 134. alpont lép:

„134.

A személyi állomány élet-, munka- és szociális körülményeinek javítását szolgáló tervek jóváhagyása. A kedvezményes üdültetés rendjének szabályozása, továbbá intézkedés a finanszírozásukra szolgáló kiadási előirányzatok költségvetési tervezésére.

miniszter

2004. évi CV. tv. 97. § (1) bek.
o) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (130)”

30.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 139–141. alpontjai helyébe az alábbi 139–141. alpontok lépnek:

„139.

A közvetlen, illetve fenntartói irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek, továbbá az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szervezeti és működési szabályzatának, azok módosításának, valamint – külön miniszteri utasításban meghatározottak szerint – a Honvédelmi Minisztérium, a HM szervezetek, a miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek munkaköri jegyzékei (állománytábláinak) és azok módosításainak jóváhagyása.

miniszter

HM SZMSZ III. fej. 1. (137)

140.

Hősi halottá, „A Magyar Honvédség halottjává” nyilvánítás.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
2001. évi XCV. tv. 237. §
(1), (3) bek.
HM SZMSZ III. fej. 1. (135)

141.

A munkatervezés rendszerének szabályozása, a HM éves és havi munkatervének jóváhagyása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (138)”

31.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 145. alpontja hatályát veszti.
32.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 147. és 148. alpontjai helyébe az alábbi 147. és 148. alpontok lépnek:

„147.

A Honvédelmi Tanács és a Kormány speciális működési feltételeinek kialakítására, fenntartására és fejlesztésére vonatkozó javaslat Kormány elé terjesztése.

miniszter

2004. évi CV. tv. 52. § (1) bek.
b) pont, 207. § (1) bek. a) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (145)

148.

A honvédelem irányítási és vezetési infrastruktúrája kormányzati, területi és helyi elemeinek – vezetési objektumainak, informatikai, távközlési hálózatainak – felkészítésével, őrzés- és titokvédelmével kapcsolatos honvédelmi követelmények meghatározása.

miniszter

HM SZMSZ III. fej. 1. (146)”

33.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 150. alpontja helyébe az alábbi 150. alpont lép:

„150.

A HM minősített időszaki munkarendre való áttérése tervének jóváhagyása.

miniszter

HM SZMSZ III. fej. 1. (147)”

34.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 153. alpontja helyébe az alábbi 153. alpont lép:

„153.

A katonai szervezetek névhasználatának engedélyezése.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (153)”

35.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 158. alpontja hatályát veszti.
36.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontjának (HONVÉDELMI MINISZTER) 165. alpontja helyébe az alábbi 165. alpont lép:

„165.

A HM Állami Egészségügyi Központ (Honvéd, Rendészeti és Vasútegészségügyi Központ) felügyelete.

miniszter

175/2007. (VI. 30.) Korm. rend.
1. § a) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (6/A)”

37.    A HM HJ I. Fejezet 1. pontja (HONVÉDELMI MINISZTER) az alábbi 171–194. alpontokkal egészül ki:

„171.

A Magyar Honvédség létesítményeinél fegyveres biztonsági őrség létrehozása, a Magyar Honvédség létesítményeinél működő fegyveres biztonsági őrségeknél a rendőrség hatósági jogkörének gyakorlása, a fegyveres biztonsági őr intézkedése során felmerült panasz elbírálása.

miniszter

1997. évi CLIX. tv. 1/A. §
(1), (2) bek.

172.

A személyügyi és a fegyelmi alapnyilvántartásba történő betekintés, abból adatok átvétele.

miniszter

2001. évi XCV. tv. 228. § (1) bek.
f) pont, (4) bek. e) pont

173.

A Honvédelmi Minisztérium vonatkozásában az objektum „zárt terület”-re történő belépés engedélyezése. Az országgyűlési képviselői igazolvánnyal történő belépések rendje részletes szabályainak meghatározása.

miniszter

20/2007. (V. 21.) HM rend. 3. §

174.

Ideiglenes külföldi szolgálat elrendelése.

miniszter

26/2007. (VI. 20.) HM rend. 50. § (1) bek. a) pont

175.

A rendkívüli állapot, a szükségállapot, az Alkotmány 19/E. §-a szerinti eset, a veszélyhelyzet és a megelőző védelmi helyzet idején alkalmazandó részletes szabályokról szóló, az Alkotmány 19/D. §-ában, 19/E. § (3) bekezdésében és 35. § (3) bekezdésében meghatározott törvények tervezeteinek előkészítése. A feladatkörrel rendelkező miniszterekkel közösen a rendkívüli állapot, a szükségállapot, a veszélyhelyzet és a megelőző védelmi helyzet kihirdetésekor, illetve az Alkotmány 19/E. §-a szerinti eset bekövetkeztekor bevezetendő rendkívüli intézkedéseket tartalmazó jogszabályok tervezeteinek előkészítése.

miniszter

71/2006. (IV. 3.) Korm. rend.
32/C. § (1) bek. c) pont, (2) bek.
HM SZMSZ III. fej. 1. (9)

176.

A honvédelmi célú gazdasági és anyagi szolgáltatási kötelezettség elrendelésének kezdeményezése a Kormánynál, illetve az illetékes minisztereknél.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (26)

177.

A honvédelemben részt vevő szervek tevékenységének összehangolása a szövetséges fegyveres erőkkel történő kollektív védelmi tervezésben és haderőfejlesztésben.

miniszter

2004. évi CV. tv. 52. § (1) bek. c) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (30)

178.

A Honvédelmi Minisztérium stratégiai és éves ellenőrzési terve, továbbá a honvédelmi tárcánál tárgyévben végrehajtott ellenőrzések összegzett értékeléséről és tapasztalatairól szóló jelentés jóváhagyása. A jogkörébe utalt fejezetszintű ellenőrzések (komplex ellenőrzések, célellenőrzések és témavizsgálatok) elrendelése, továbbá ezek ellenőrzési programjainak és összefoglaló jelentéseinek jóváhagyása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (53/A)

179.

A HM tárcát érintő kormányzati (KEHI) és külső ellenőrzés (ÁSZ) által javasolt intézkedések realizálásának elrendelése, valamint az azok hasznosulásáról szóló éves értékelések jóváhagyása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (57/A)

180.

A belső és külső ellenőrzések megállapításai, javaslatai alapján végrehajtott, illetve végre nem hajtott intézkedésekről, azok indokairól szóló, fejezetszintű összefoglaló, valamint a „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcímre vonatkozó éves beszámoló jóváhagyása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (57/B)

181.

A fejezetszintű gazdálkodás sajátos szabályait tartalmazó rendelet kiadására vonatkozó javaslat Kormány elé terjesztése, a tárca gazdálkodásának rendjére vonatkozó utasítás kiadása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 51. §
HM SZMSZ III. fej. 1. (69), (70)

182.

A tárcaszintű beszerzésekkel, a haditechnikai eszközök és hadfelszerelési anyagok rendszerbe (szervezetbe) állításával és kivonásával összefüggő környezetvédelmi követelmények meghatározása.

miniszter

HM SZMSZ III. fej. 1. (91)

183.

Az EU magyar elnökségre történő felkészülés tárca szintű feladatai végrehajtásának szabályozása, továbbá az elnökség időszakában a Honvédelmi Minisztériumra vonatkozó tevékenység irányítása.

miniszter

2004. évi CV. tv. 97. § (1) bek.
j) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (103/A)

184.

A társadalmi érdekvédelmi szervezetekkel történő együttműködési megállapodások megkötése. A Magyar Honvédség, valamint a miniszter közvetlen irányítása alá tartozó szervezetek és a társadalmi érdekvédelmi szervezetek közötti kapcsolatok létesítésének, illetve fenntartása feladatainak meghatározása.

miniszter

HM SZMSZ III. fej. 1. (134)

185.

A nemzetközi válságkezelési gyakorlatok előkészítésével és végrehajtásával kapcsolatos ágazati tevékenység szabályozása.

miniszter

HM SZMSZ III. fej. 1. (160/A)

186.

A honvédelmi tárca képviselete a Kormány Afganisztáni Magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) Létrehozását és Működését Irányító Bizottságában.

miniszter

2115/2006. (VI. 29.) Korm. hat. 2.
HM SZMSZ III. fej. 1. (164)

187.

A honvédelmi tárca képviselete a Kormány Nemzetközi Fejlesztési Együttműködést Koordináló Bizottságának munkájában.

miniszter

2191/2007. (X. 20.) Korm. hat. 3.
HM SZMSZ III. fej. 1. (164)

188.

A HM-IV. objektum, objektumparancsnok megbízása.

miniszter

51/2001. (HK 14.) HM ut. 2. §
(1) bek.

189.

A társadalmi szervezetek, alapítványok részére nyújtandó támogatások jóváhagyása.

miniszter

217/1998. (XII. 30.) Korm. rend.
57. § (16) bek.

190.

Az önkormányzati és a külügyminiszterrel egyetértésben a polgári veszélyhelyzeti tervezés nemzeti feladatai végrehajtásának koordinálása.

miniszter

2070/2005. (XII. 6.) Korm. hat. 1.
HM SZMSZ III. fej. 1. (30/A)

191.

A honvédelmi felkészítés éves kormányzati feladattervében meghatározott honvédelmi feladatok végrehajtásáról beszámoló összeállítása a Kormány részére, illetve javaslattétel a Kormánynak a következő év kormányzati honvédelmi feladatainak meghatározására.

miniszter

2004. évi CV. tv. 52. § (1) bek.
b) pont
HM SZMSZ III. fej. 1. (3), (8)

192.

Az országos parancsnokkal, valamint a Honvéd Vezérkar főnökének szervezetszerű helyettesével szemben – a köztársasági elnök jogköreinek kivételével – fegyelmi jogkör gyakorlása.

miniszter

2001. évi XCV. tv. 139. § (1) bek.

193.

Tábornokkal szemben a szolgálati viszony megszüntetése, lefokozás fenyítés alkalmazása céljából előterjesztés a köztársasági elnök részére.

miniszter

2001. évi XCV. tv. 140. § (3) bek.

194.

Az ország fegyveres védelmével, katonai szervezeteknek csapatzászló adományozásával, valamint a Honvédség tábornokaival kapcsolatban előterjesztés, illetve javaslat megküldése a köztársasági elnök részére.

miniszter

2004. évi CV. tv. 49. § (1), (2) bek.”

38.    A HM HJ I. Fejezet 2. pontjának (ÁLLAMTITKÁR) 1. alpontja helyébe az alábbi 1. alpont lép:

„1.

A miniszter teljes jogkörű (jogszabályban meghatározottak kivételével) helyettesítése.

államtitkár

2006. évi LVII. tv. 31. §
2134/2006. (VII. 27.) Korm. hat. 2.
HM SZMSZ III. fej. 2. (1)”

39.    A HM HJ I. Fejezet 2. pontjának (ÁLLAMTITKÁR) 3. és 4. alpontjai helyébe az alábbi 3. és 4. alpontok lépnek:

„3.

Az Államtitkári Titkárság, a HM Védelmi Hivatal tevékenységének közvetlen irányítása, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat tevékenységének felügyelete, továbbá a tárca katasztrófavédelmi feladatai végrehajtásának, az ország honvédelmi felkészítésével kapcsolatos feladatok ellátásának szakirányítása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (2)

4.

A közvetlen irányítása alá tartozó HM szerv katona és köztisztviselői állománya, a közvetlen irányítása alá tartozó HM szervezetek köztisztviselői, illetve közalkalmazotti jogviszonyban álló vezetője feletti (a miniszter munkáltatói jogkörébe tartozók kivételével), továbbá – a miniszter akadályoztatása esetén – a miniszter hatáskörébe tartozó személyügyi területeken munkáltatói jogkör gyakorlása.

államtitkár

10/2002. (III. 5.) HM rend.
1. sz. mell.
HM SZMSZ III. fej. 2. (3)”

40.    A HM HJ I. Fejezet 2. pontjának (ÁLLAMTITKÁR) 8. és 9. alpontjai helyébe az alábbi 8. és 9. alpontok lépnek:

„8.

A miniszter képviselete a Haditechnikai Külkereskedelmi Tárcaközi Bizottságban, a Honvédségi Érdekegyeztető Fórum ülésein, továbbá helyettesítése a Kitüntetési Bizottság munkájában.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (7)

9.

A Befogadó Nemzeti Támogatást Koordináló Tárcaközi Tervező Bizottság elnöki teendőinek ellátása. A Befogadó Nemzeti Támogatás megszervezésével és irányításával kapcsolatos feladatok végrehajtásának irányítása.

államtitkár

176/2003. (X. 28.) Korm. rend. 6. § (1) bek.
HM SZMSZ III. fej. 2. (8), (8/A)”

41.    A HM HJ I. Fejezet 2. pontjának (ÁLLAMTITKÁR) 11. alpontja helyébe az alábbi 11. alpont lép:

„11.

A Honvédelmi Tanács és a Kormány speciális működtetésével kapcsolatos feladatok végrehajtásának irányítása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (13)”

42.    A HM HJ I. Fejezet 2. pontjának (ÁLLAMTITKÁR) 16. alpontja hatályát veszti.
43.    A HM HJ I. Fejezet 2. pontjának (ÁLLAMTITKÁR) 18. és 19. alpontjai helyébe az alábbi 18. és 19. alpontok lépnek:

„18.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság ülésein tárca képviselet ellátása. A védekezés időszakában a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer szakirányítása, a Honvédelmi Ágazati Katasztrófavédelmi Operatív Törzs munkájának vezetése, a Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság tevékenységének irányítása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (25)

19.

A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer működtetéséről szóló irányelvek jóváhagyása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (26)”

44.    A HM HJ I. Fejezet 2. pontjának (ÁLLAMTITKÁR) 22. és 23. alpontjai helyébe az alábbi 22. és 23. alpontok lépnek:

„22.

A HKR vagy annak elemei riasztásának, aktivizálásának elrendelése. A tárca katasztrófavédelmi feladatai végrehajtásának szakirányítása. A HM katasztrófavédelmi készenléti szolgálatai vezénylési rendjének szabályozása.

államtitkár

23/2005. (VI. 16.) HM rend. 4. §,
7. §, 23. §, 30. § (1) bek.
HM SZMSZ III. fej. 2. (26/A)

23.

Az alárendeltségébe, illetve közvetlen irányítása alá tartozó HM szervek és szervezetek szervezeti és működési szabályzatainak, munka- és ellenőrzési terveinek jóváhagyása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (30)”

45.    A HM HJ I. Fejezet 2. pontja (ÁLLAMTITKÁR) az alábbi 25–33. alpontokkal egészül ki:

„25.

A rendkívüli intézkedéseket tartalmazó jogszabály tervezetek kidolgozására javaslattétel a miniszter részére, a rendkívüli intézkedéseket tartalmazó jogszabály-tervezetek kidolgozásának irányítása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (11)

26.

A gazdaság minősített időszaki és válsághelyzeti működésre történő felkészítésére, a felelős szervek honvédelmi igazgatási feladatai meghatározására vonatkozó javaslatok kidolgozásának koordinálása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (16)

27.

A minisztériumok és a központi közigazgatás más szervei, a területi és helyi védelmi igazgatási szervek, a honvédelemben közreműködő szervek honvédelmi igazgatási feladatai kidolgozásának koordinálása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (19)

28.

A személyügyi és a fegyelmi alapnyilvántartásba történő betekintés, abból adatok átvétele.

államtitkár

2001. évi XCV. tv. 228. § (1) bek.
f) pont, (4) bek. e) pont

29.

Ideiglenes külföldi szolgálat elrendelése.

államtitkár

26/2007. (VI. 20.) HM rend. 50. § (1) bek. b) pont

30.

A védelmi igazgatási szervek válsághelyzeti, minősített időszaki intézkedési tervrendszere kialakításának irányítása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (10/A)

31.

A honvédelemben közreműködő szervek polgári veszélyhelyzeti tervezéssel kapcsolatos honvédelmi vonatkozású feladatainak és a Nemzeti Intézkedési Rendszerrel kapcsolatos döntés-előkészítésének irányítása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (18/A), (18/B)

32.

A kritikus infrastruktúra elemeinek meghatározása, ezzel kapcsolatban az illetékes minisztériumokkal és kormányhivatalokkal történő együttműködés irányítása, továbbá a védelmi igazgatási képzés vonatkozásában a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel történő együttműködés irányítása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (20/A), (20/B)

33.

A hazai és nemzetközi válságkezelési gyakorlatokra történő felkészülés ágazati feladatainak és a gyakorlatok tárcaszintű feladatai végrehajtásának irányítása. A nemzetközi válságkezelési gyakorlatok előkészítése és végrehajtása során képviselendő szakmai álláspont jóváhagyása.

államtitkár

HM SZMSZ III. fej. 2. (22/A)”

46.    A HM HJ I. Fejezet 3. pontjának (KABINETFŐNÖK) 1–3. alpontjai helyébe az alábbi 1–3. alpontok lépnek:

„1.

A minisztérium hivatali szervezetének vezetőjeként – a Honvéd Vezérkar kivételével – a minisztériumi szervek tevékenységének közvetlen irányítása. A – Honvéd Vezérkar főnök részére meghatározottak kivételével – a miniszter hatáskörébe tartozó döntések előkészítésének, valamint végrehajtásuk tervezésének, szervezésének irányítása. A közvetlen irányítása alá tartozó HM szervek katona- és köztisztviselői állománya, a HM szervezetek köztisztviselői vezetőállománya feletti munkáltatói jogkör gyakorlása a vezetői megbízás kivételével, továbbá a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem érintett katonaállománya felett munkáltatói jogkör gyakorolása.

kabinetfőnök

2134/2006. (VII. 27.) Korm. hat.
3., 7.<$[page number>
10/2002. (III. 5.) HM rend.
1. sz. mell.<$[page number>
HM SZMSZ I. fej. 2. (6)
HM SZMSZ III. fej. 3. (1)

2.

A Miniszteri Kabinet, a Tervezési és Koordinációs Főosztály, a Kommunikációs Főosztály, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a HM Katona-egészségügyi Kiválósági Központ tevékenységének közvetlen irányítása.

kabinetfőnök

2134/2006. (VII. 27.) Korm. hat. 3. <$[page number>
2091/2007. (V. 23.) Korm. hat. 1.
HM SZMSZ III. fej. 3. (2)

3.

Az állami célú légiközlekedéssel kapcsolatos feladatok ellátásának; a tárca külső és belső kommunikációs tevékenységének; a humánpolitikai és személyügyi feladatoknak; továbbá a tudományos munkavégzés, a tudomány- és pályázatszervezés; a személyes adatok kezelésével és védelmével, valamint a közérdekű adatok nyilvánosságának biztosításával kapcsolatos kommunikációs feladatok ellátásának; a rekreációs (kulturális, sport, üdültetési) tevékenység; az egészségpolitika, a katona-egészségügyi szakfeladatok végrehajtásának szakirányítása. A HM Állami Egészségügyi Központ (Honvéd, Rendészeti és Vasútegészségügyi Központ) miniszteri felügyeletével kapcsolatos feladatok végrehajtásának irányítása.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (3)”

47.    A HM HJ I. Fejezet 3. pontjának (KABINETFŐNÖK) 7–9. alpontja helyébe az alábbi 7–9. alpontok lépnek:

„7.

A minisztérium munkatervei kidolgozásának szakirányítása és jóváhagyásra történő felterjesztése.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (15)

8.

A munka-, valamint ellenőrzési tervekben meghatározott, hatáskörébe tartozó feladatok végrehajtásának felügyelete.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (16)

9.

A minisztérium működési alapokmányainak előkészítése és jóváhagyásra történő felterjesztése. A közvetlen irányítása alá tartozó HM szervek, szervezetek szervezeti és működési szabályzatai, munka- és ellenőrzési tervei, valamint – külön miniszteri utasításban meghatározottak szerint – a HM és a HM szervezetek munkaköri jegyzékei módosításainak jóváhagyása.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (17)”

48.    A HM HJ I. Fejezet 3. pontjának (KABINETFŐNÖK) 13–15. alpontjai helyébe az alábbi 13–15. alpontok lépnek:

„13.

A tárca külső kommunikációs tevékenysége tervezésének, szervezésének, koordinálásának és végzésének, valamint a minősített időszakok és egyéb műveleti tevékenységek kommunikációs feladatai tervezésének, szervezésének szakirányítása, végrehajtásának felügyelete.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (25)

14.

A HM képviselete a NATO és az EU, illetve a NATO- és az EU-tagállamok tudományos-, illetve a nemzetközi, és európai uniós pályázatszervező tevékenységért felelős felsőszintű vezetőivel fenntartott nemzetközi kapcsolatokban.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (28)

15.

A HM szervek, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei tudományos, illetve nemzetközi és hazai pályázatszervező munkája tervezésének és szervezésének irányítása.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (29)”

49.    A HM HJ I. Fejezet 3. pontjának (KABINETFŐNÖK) 18. és 19. alpontjai helyébe az alábbi 18. és 19. alpontok lépnek:

„18.

A tárcánál folyó rekreációs (üdültetési, regeneráló, pihentetési, sport- és kulturális) tevékenység irányelveinek meghatározása, azok megvalósulásának felügyelete.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (40)

19.

A miniszter képviselete a Magyar Olimpiai Bizottságban, valamint a nemzetközi kulturális és sportkapcsolatokban, döntés a szervezetek ez irányú kapcsolatokban történő részvételéről. A CISM éves nemzetközi eseményeire épülő hazai feladatok meghatározása.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (41)”

50.    A HM HJ I. Fejezet 3. pontjának (KABINETFŐNÖK) 22. alpontja helyébe az alábbi 22. alpont lép:

„22.

A szociális, mentális és pszichológiai problémák kezelése követelményeinek, feladatainak meghatározása. A csapatpszichológiai tevékenység, valamint a mentálhigiénés és szociális jellegű humán szolgáltatások felügyelete.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (47)”

51.    A HM HJ I. Fejezet 3. pontjának (KABINETFŐNÖK) 24. alpontja helyébe az alábbi 24. alpont lép:

„24.

Felhatalmazás alapján a miniszter képviselete az Állami Protokoll Bizottságban.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (51)”

52.    A HM HJ I. Fejezet 3. pontjának (KABINETFŐNÖK) 26. alpontja helyébe az alábbi 26. alpont lép:

„26.

A miniszter által átruházott jogkörben és keretek között a Magyar Állam tulajdonában, a miniszter tulajdonosi felügyelete alá tartozó részvénytársaságok, nonprofit gazdasági társaságok felett a tulajdonosi jogok gyakorlása, azok gazdasági tevékenységének felügyelete. Javaslattétel a vezető tisztségviselők, felügyelőbizottságok, könyvvizsgálók kinevezésére, felmentésére, illetve díjazására.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (53)”

53.    A HM HJ I. Fejezet 3. pontjának (KABINETFŐNÖK) 31. alpontja helyébe az alábbi 31. alpont lép:

„31.

A személyes adatok kezelésével kapcsolatos kommunikációs feladatok végrehajtásának felügyelete, valamint döntés a közérdekű adatok közzétételéről, vagy azok közzétételének mellőzéséről.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (58)”

54.    A HM HJ I. Fejezet 3. pontja (KABINETFŐNÖK) az alábbi 34–38. alpontokkal egészül ki:

„34.

Ideiglenes külföldi szolgálat elrendelése.

kabinetfőnök

26/2007. (VI. 20.) HM rend.
50. § (1) bek. c) pont

35.

A HM Védelmi Tervező Bizottságának elnökeként a honvédelmi szervek, szervezetek védelmi tervezői tevékenységének szakirányítása és terveinek ellenőrzése. A TVTR működtetésének és rendszerfejlesztésének irányítása. A HM fejezet tárca szintű részletes erőforrás-tervezési keretszámainak meghatározása; a tárca intézményrendszer-szükséglet megállapításának, valamint fejlesztésének szakirányítása. A TVTR-ben készült tervek megvalósulásának, nyomon követésének szakirányítása.

kabinetfőnök

59/2007. HM ut. (HK 12.)
4. § (3) bek.
HM SZMSZ III. fej. 3. (5/A)
HM SZMSZ III. fej. 3. (13)

36.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel és más európai uniós pályázatokkal kapcsolatos szakmai javaslatok, továbbá a pályázatokkal összefüggő feladatokról szóló összefoglaló jelentések jóváhagyása.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (28/A)

37.

A társadalmi szervezetek honvédelmi szempontból fontos programjai támogatásának felügyelete.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (42/A)

38.

A külső és belső ellenőrzések megállapításai, javaslatai alapján végrehajtott intézkedések, a végre nem hajtott intézkedések és azok indokairól szóló fejezetszintű összefoglaló, valamint a „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcímet érintő beszámoló összeállításának felügyelete.

kabinetfőnök

HM SZMSZ III. fej. 3. (61)”

55.    A HM HJ I. Fejezet 4. pontjának (JOGI SZAKÁLLAMTITKÁR) 1–3. alpontjai helyébe az alábbi 1–3. alpontok lépnek:

„1.

A Jogi Szakállamtitkári Titkárság, a Jogi Főosztály, az Informatikai és Információvédelmi Főosztály, valamint a hivatali működés tekintetében a HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal tevékenységének közvetlen irányítása. A közvetlen irányítása alá tartozó HM szervek katona- és köztisztviselői állománya, valamint a közvetlen irányítása alá tartozó HM szervezet köztisztviselői jogviszonyban álló vezetője feletti munkáltatói jogkör gyakorlása (a miniszter munkáltatói jogkörébe tartozók kivételével).

jogi szakállamtitkár

2004. évi CV. tv. 100. § (1) bek.
2134/2006. (VII. 27.) Korm. hat.
4., 7.
10/2002. (III. 5.) HM rend.
1. sz. mell.
HM SZMSZ III. fej. 4 (1)

2.

A jogi és igazgatási szolgálathoz tartozó katona- és polgári állomány szolgálati viszonyának létesítése, módosítása és megszüntetése során véleményezési jogkör gyakorlása.

jogi szakállamtitkár

2004. évi CV. tv. 100. § (2) bek.
HM SZMSZ III. fej. 4. (2)

3.

A jogi, informatikai, minősített adat- és információvédelmi, ellenőrzési, iratkezelési (ügyviteli), tűzvédelmi és építésügyi szakhatósági, ügyfélszolgálati, valamint hadigondozási feladatok végzésének szakirányítása.

jogi szakállamtitkár

10/2002. (III. 5.) HM rend.
1. sz. mell.
HM SZMSZ III. fej. 4. (3)”

56.    A HM HJ I. Fejezet 4. pontjának (JOGI SZAKÁLLAMTITKÁR) 11. és 12. alpontjai helyébe az alábbi 11. és 12. alpontok lépnek:

„11.

A Honvédelmi Közlöny tartalmi összeállításával összefüggő tevékenység irányítása. Az aláírt miniszteri rendeletek Magyar Közlönyben történő kihirdetésének, a miniszteri utasítások és határozatok Hivatalos Értesítőben történő közzétételének szervezése.

jogi szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 4. (11)

12.

A tárca nemzetközi jogi tevékenységének szakirányítása.

jogi szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 4. (13)”

57.    A HM HJ I. Fejezet 4. pontjának (JOGI SZAKÁLLAMTITKÁR) 14. alpontja helyébe az alábbi 14. alpont lép:

„14.

A Magyar Honvédség bíróságok és más hatóságok előtti jogi képviseletéből, peres ügyek lefolytatásának felügyeletéből adódó feladatok végrehajtásának szakirányítása. A jogi főosztályvezető hatáskörét meghaladó esetben döntés a jogi képviselet ügyvéd, ügyvédi iroda vagy a Jogi Szolgálat által történő ellátásáról. A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága előtt a honvédelmi szervezetek jogi képviseletében eljáró jogi képviselő kijelölése.

jogi szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 4. (15)”

58.    A HM HJ I. Fejezet 4. pontjának (JOGI SZAKÁLLAMTITKÁR) 16. alpontja helyébe az alábbi 16. alpont lép:

„16.

A honvédelmi tárca szervezetei – a nemzetbiztonsági szolgálatok kivételével – titokvédelmi felügyelői szakmai tevékenységének szakirányítása.

jogi szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 4. (17)”

59.    A HM HJ I. Fejezet 4. pontjának (JOGI SZAKÁLLAMTITKÁR) 19. alpontja hatályát veszti.
60.    A HM HJ I. Fejezet 4. pontjának (JOGI SZAKÁLLAMTITKÁR) 22. alpontja helyébe az alábbi 22. alpont lép:

„22.

A tárca informatikai stratégiájának, valamint a kormányzati informatikai stratégiából a tárcára háruló feladatok kidolgozásának szakirányítása.

jogi szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 4. (23)”

61.    A HM HJ I. Fejezet 4. pontjának (JOGI SZAKÁLLAMTITKÁR) 28. alpontja helyébe az alábbi 28. alpont lép:

„28.

A Magyar Honvédség tűzvédelemmel, munkavédelemmel, veszélyes katonai objektumokkal, valamint, a környezetkárosító gáz felügyeleti, honvédelmi célú erdészeti tevékenységgel kapcsolatos feladatai végrehajtásának, ellenőrzésének irányítása. Az ebben közreműködő szervezetek feladatainak, a feladat-végrehajtás módjának meghatározása és szakmai tevékenységük irányítása.

jogi szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 4. (29)”

62.    A HM HJ I. Fejezet 4. pontja (JOGI SZAKÁLLAMTITKÁR) az alábbi 31–36. alpontokkal egészül ki:

„31.

Az alárendeltségébe tartozó HM szervek és a hivatali működés tekintetében irányítása alá tartozó HM szervezet szervezeti és működési szabályzatának, munka-, valamint ellenőrzési terveinek jóváhagyása.

jogi szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 4. (32)

32.

A személyügyi és a fegyelmi alapnyilvántartásba történő betekintés, abból adatok átvétele.

jogi szakállamtitkár

2001. évi XCV. tv. 228. § (1) bek.
f) pont, (4) bek. e) pont

33.

Ideiglenes külföldi szolgálat elrendelése.

jogi szakállamtitkár

26/2007. (VI. 20.) HM rend. 50. § (1) bek. d) pont

34.

A rendkívüli állapotra, szükségállapotra, veszélyhelyzetre, megelőző védelmi helyzetre, valamint az Alkotmány 19/E. §-a szerinti esetre bevezetendő intézkedéseket tartalmazó jogszabálytervezetek kidolgozásának koordinálása.

jogi szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 4. (4/A)

35.

A szakállamtitkárok és a Honvéd Vezérkar főnöke által jóváhagyásra felterjesztett belső rendelkezések tervezeteinek jogi szempontú véleményezése, illetve – szakirányítási területei vonatkozásában – a Honvéd Vezérkar főnöke által készített döntési javaslatok előzetes véleményezése.

jogi szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 4. (12)

36.

A nemzeti minősített adatok védelmének felügyeletéért felelős miniszter ágazati irányítási feladatkörében meghatározott, a Magyar Honvédséget érintő ellenőrzési feladat végrehajtásában egyetértési jog gyakorlása.

jogi szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 4. (16/A)”

63.    A HM HJ I. Fejezet 5. pontjának (VÉDELEMPOLITIKAI SZAKÁLLAMTITKÁR) 1. és 2. alpontjai helyébe az alábbi 1. és 2. alpontok lépnek:

„1.

A Védelempolitikai Szakállamtitkári Titkárság, a Védelempolitikai Főosztály, a Nemzetközi Együttműködési Főosztály, illetve a védelempolitikai főosztályvezető útján az MK Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részleg, az MK Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviselet, valamint a Magyar Köztársaság külképviseleteinél dolgozó védelempolitikai szakdiplomaták munkájának közvetlen irányítása.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

2004. évi CV. tv. 100. § (1) bek.
2134/2006. (VII. 27.) Korm. hat. 7.
10/2002. (III. 5.) HM rend.
1. sz. mell.
HM SZMSZ III. fej. 5. (1)

2.

Az irányítása alá tartozó HM szervek katona- és köztisztviselői állománya, valamint az irányítása alá tartozó HM szervezetek köztisztviselői vezetője feletti munkáltatói jogkör gyakorlása (a miniszter munkáltatói jogkörébe tartozók kivételével).

védelem-
politikai
szakállamtitkár

2004. évi CV. tv. 100. § (1) bek.
2134/2006. (VII. 27.) Korm. hat. 7.
10/2002. (III. 5.) HM rend.
1. sz. mell.
HM SZMSZ III. fej. 5. (1)”

64.    A HM HJ I. Fejezet 5. pontjának (VÉDELEMPOLITIKAI SZAKÁLLAMTITKÁR) 4. alpontja helyébe az alábbi 4. alpont lép:

„4.

A TVTR Stratégiai Iránymutatási Alrendszerének szakirányítása. A „Miniszteri irányelvek a védelmi tervezéshez” című dokumentum, továbbá a NATO Miniszteri Irányelvek nemzeti keretei kidolgozásának irányítása.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (3)”

65.    A HM HJ I. Fejezet 5. pontjának (VÉDELEMPOLITIKAI SZAKÁLLAMTITKÁR) 9. alpontja helyébe az alábbi 9. alpont lép:

„9.

A kétoldalú nemzetközi kapcsolattartás feladatai tervezésének irányítása, a tervezésben részt vevő szervek feladatainak meghatározása. A HM Kétoldalú Nemzetközi Együttműködési Tervének (KNET) elkészíttetése, és jóváhagyásra történő felterjesztése.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (15)”

66.    A HM HJ I. Fejezet 5. pontjának (VÉDELEMPOLITIKAI SZAKÁLLAMTITKÁR) 11. alpontja helyébe az alábbi 11. alpont lép:

„11.

A Nemzeti Biztonsági Stratégia honvédelmi ágazatot érintő területeinek, továbbá a Nemzeti Katonai Stratégia szükség szerinti aktualizálásának irányítása.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (31)”

67.    A HM HJ I. Fejezet 5. pontjának (VÉDELEMPOLITIKAI SZAKÁLLAMTITKÁR) 14. és 15. alpontjai helyébe az alábbi 14. és 15. alpontok lépnek:

„14.

A Honvédelmi Minisztérium képviselete: az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) ülésein; az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) Irányító Testületének (SB) védelempolitikai ülésén; a NATO védelmi tervezési folyamat fórumain; a NATO és EU védelempolitikai igazgatók fórumán; a légiközlekedésben a terrorizmussal szembeni ellentevékenység rendszerét alakító, feladatait összehangoló tárcaközi Koordinációs Bizottságban; a békemissziós feladatokban való részvétellel kapcsolatos tárcaközi bizottságban; az Afganisztáni Magyar Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) Létrehozását és Működését Irányító kormánybizottságban; a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködést Koordináló kormánybizottságban, a fegyverzet-ellenőrzéssel, valamint bizalom- és biztonságerősítő intézkedésekkel kapcsolatos nemzetközi szerződések Magyar Köztársaságra háruló feladatainak végrehajtását irányító KüM–HM Tárcaközi Bizottságban.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (35)

15.

A közvetlen irányítása alá tartozó HM szervek szervezeti és működési szabályzatainak, munka-, valamint ellenőrzési terveinek jóváhagyása.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (36)”

68.    A HM HJ I. Fejezet 5. pontja (VÉDELEMPOLITIKAI SZAKÁLLAMTITKÁR) az alábbi 16–26. alpontokkal egészül ki:

„16.

A személyügyi és fegyelmi alapnyilvántartásba történő betekintés, abból adatok átvétele.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

2001. évi XCV. tv. 228. § (1) bek.
f) pont, (4) bek. e) pont

17.

Ideiglenes külföldi szolgálat elrendelése.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

26/2007. (VI. 20.) HM rend.
50. § (1) bek. d) pont

18.

Az EU magyar elnökségre való felkészülés tárcára vonatkozó feladatai végrehajtásának szakirányítása. Az elnökség időszakában a Honvédelmi Minisztérium valamennyi ESDP vonatkozású tevékenységének szakirányítása.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (6/A)

19.

A hagyományos fegyverek korlátozásával, a leszereléssel, a fegyverzetcsökkentéssel, az európai biztonsági és együttműködési folyamattal, a bizalomerősítő intézkedésekkel, a fegyverzet-ellenőrzéssel kapcsolatos feladatok végrehajtásának irányítása és felügyelete.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (11)

20.

A Békepartnerségi Programban (PfP) való részvétel irányelveinek meghatározása, a PfP segélykoncepcióinak elkészíttetése, és jóváhagyásra történő felterjesztése.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (14)

21.

Az éves Multilaterális Együttműködési Terv (MET) felterjesztése.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (16)

22.

A KNET és a MET finanszírozását szolgáló költségvetési terv kidolgozásának irányítása.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (17)

23.

Az érintett vezetőkkel egyetértésben javaslattétel a katonadiplomáciai tevékenység rövid- és középtávú fejlesztésére, az attaséhivatalok létesítésére, szüneteltetésére vagy megszüntetésére, valamint létszámára, továbbá a katonai attasék szakmai képviseletekbe és nemzetközi szervezetekbe történő delegálására. A Magyar Köztársaságba delegált katonai attasékkal történő kapcsolattartás felügyelete.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (21), (22)

24.

A nemzetközi szervezetekben (NATO, EU és más), illetve azok mellett működő nemzeti képviseleteken rendszeresített beosztásokba történő kihelyezés-, illetve váltásterv miniszteri jóváhagyásra történő felterjesztése. A nemzetközi beosztások betöltésének fedezetét biztosító költségvetési keretek szakmai felügyelete, a prioritások meghatározása.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (23)

25.

A képviseleti feladatok ellátásának ellenőrzése.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (25)

26.

A nemzetközi szerződésekből fakadó kötelezettségek végrehajtásának szakmai feladataira történő javaslattétel.

védelem-
politikai
szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 5. (28)”

69.    A HM HJ I. Fejezet 6. pontjának (VÉDELMI TERVEZÉSI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS SZAKÁLLAMTITKÁR) 2. alpontja helyébe az alábbi 2. alpont lép:

„2.

A közvetlen irányítása alá tartozó HM szervek katona és köztisztviselői állománya, valamint a közvetlen irányítása alá tartozó HM szervezetek közalkalmazotti jogviszonyban álló vezetője feletti munkáltatói jogkör gyakorlása (a miniszter munkáltatói jogkörébe tartozók kivételével).

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

2134/2006. (VII. 27.) Korm. hat. 7.
10/2002. (III. 5.) HM rend.
1. sz. mell.
HM SZMSZ III. fej. 6. (2)”

70.    A HM HJ I. Fejezet 6. pontjának (VÉDELMI TERVEZÉSI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS SZAKÁLLAMTITKÁR) 6. és 7. alpontjai helyébe az alábbi 6. és 7. alpontok lépnek:

„6.

A szakállamtitkárok és a Honvéd Vezérkar főnöke bevonásával a NATO képességfejlesztési javaslataira vonatkozó nemzeti álláspontok, és a NATO képességfelmérésre (CS), illetve az EU Fő Célkitűzések Kérdőívére (HGQ) adandó nemzeti válaszok kidolgozásának irányítása, valamint az EU képességfejlesztési folyamatban való részvétel irányítása.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (6)

7.

A 10 éves, valamint az 1(+n) éves tervek tervezési feladatait meghatározó, az MH Feladatrendre és az Egységes Védelmi Szakfeladat-rendszerre, továbbá a programozott tervezési tevékenységre vonatkozó miniszteri utasítások jóváhagyásra történő felterjesztése.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (7)”

71.    A HM HJ I. Fejezet 6. pontjának (VÉDELMI TERVEZÉSI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS SZAKÁLLAMTITKÁR) 16. alpontja helyébe az alábbi 16. alpont lép:

„16.

A hadfelszerelés-fejlesztési programok tervezésének és végrehajtásának irányítása, a haditechnikai K+F terv jóváhagyása.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (27)”

72.    A HM HJ I. Fejezet 6. pontjának (VÉDELMI TERVEZÉSI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS SZAKÁLLAMTITKÁR) 22. alpontja helyébe az alábbi 22. alpont lép:

„22.

A tárca gazdálkodási modelljének szakirányítása, működésének, fejlesztésének, a gazdálkodásra vonatkozó normatív szabályok előkészítésének felügyelete. A gazdálkodási szabályok végrehajtására szolgáló intézkedések kiadása.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (42)”

73.    A HM HJ I. Fejezet 6. pontjának (VÉDELMI TERVEZÉSI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS SZAKÁLLAMTITKÁR) 29. alpontja helyébe az alábbi 29. alpont lép:

„29.

A Honvédelmi Minisztérium fejezet Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszere (HM KGIR) működésének, fejlesztésének irányítása az általa kijelölt vezető útján.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

97/2007. (HK 17.) HM ut.
HM SZMSZ III. fej. 6. (51)”

74.    A HM HJ I. Fejezet 6. pontjának (VÉDELMI TERVEZÉSI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS SZAKÁLLAMTITKÁR) 33. alpontja helyébe az alábbi 33. alpont lép:

„33.

A tárca környezet- és természetvédelmi feladatai végrehajtásának, valamint a tárcaszintű beszerzésekkel és beruházásokkal összefüggő környezetvédelmi követelmények kidolgozásának szakirányítása.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (60), (61)”

75.    A HM HJ I. Fejezet 6. pontjának (VÉDELMI TERVEZÉSI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS SZAKÁLLAMTITKÁR) 37. és 38. alpontjai helyébe az alábbi 37. és 38. alpontok lépnek:

„37.

A tárca számviteli politikájára, teljes körű számviteli rendjére vonatkozó belső szabályzók kidolgozásának; a személyi állomány illetményei és pénzbeni járandóságai számfejtési, folyósítási, az ezekkel összefüggő elszámolási és befizetési kötelezettségek teljesítése rendje kidolgozásának; a közgazdasági, pénzügyi és számviteli, valamint a logisztikai szakellenőrzés szabályozásával, működtetésével kapcsolatos tevékenységek szakirányítása.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (56)

38.

A közvetlen irányítása alá tartozó HM szervek és szervezetek szervezeti és működési szabályzatának, munka-, valamint ellenőrzési terveinek jóváhagyása.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (69)”

76.    A HM HJ I. Fejezet 6. pontja (VÉDELMI TERVEZÉSI ÉS INFRASTRUKTURÁLIS SZAKÁLLAMTITKÁR) az alábbi 39–47. alpontokkal egészül ki:

„39.

Ideiglenes külföldi szolgálat elrendelése.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

26/2007. (VI. 20.) HM rend. 50. § (1) bek. d) pont

40.

A személyügyi és fegyelmi alapnyilvántartásba történő betekintés, abból adatok átvétele.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

2001. évi XCV. tv. 228. § (1) bek.
f) pont, (4) bek. e) pont

41.

Az MH 10 éves terv elgondolás, a 10 éves terv, a különböző időtartamra szóló tárcaszintű erőforrás- és költségtervek jóváhagyásra történő előterjesztése.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (8)

42.

A NATO/EU gazdasági, hadfelszerelési, szabványosítási, környezetvédelmi, kutatás-fejlesztési és minőségbiztosítási, valamint a Nemzeti Fegyverzeti Igazgatók Értekezlete (CNAD) alárendeltségében működő bizottságokban a HM szervek és szervezetek szakmai képviseletéről való döntés. A szakterületéhez tartozó nemzeti képviselők tevékenységének ellenőrzése és irányítása.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (13)

43.

A honvédelmi tárca képviselete a Gazdaságbiztonsági Tartalékolási Tárcaközi Bizottság munkájában.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

84/1994. (V. 27.) Korm. rend.
4. § (3) bek.
HM SZMSZ III. fej. 6. (24)

44.

A NATO Biztonsági Beruházási Programja magyarországi feladatainak felsőszintű operatív irányítását ellátó Tárcaközi Biztonsági Beruházási Bizottság, valamint a HM Biztonsági Beruházási Tervtanács (HM BBT) vezetése. A beruházási programok megvalósításában közreműködő szervek, szervezetek feladatainak, a végrehajtás szakmai követelményeinek meghatározása.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

164/2002. (VIII. 2.) Korm. rend
4. § (2) bek.
HM SZMSZ III. fej. 6. (37), (38)

45.

Az ingó és ingatlan vagyon nyilvántartásával, készletezésével, raktározásával, leltározásával, felhasználásának általános feltételeivel kapcsolatos szakmai rendelkezések jóváhagyásra történő felterjesztése. A rendelkezések végrehajtásában közreműködő szervezetek vezetői feladatainak megállapítása. A rendelkezések betartásának ellenőrzésére vonatkozó szakmai szabályok meghatározása.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (39)

46.

A FEUVE rendszer kialakításával, szabályozásával, működtetésével, fejlesztésével, valamint a „FEUVE szakellenőrzésekkel” kapcsolatos tevékenység szakirányítása.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (56/A)

47.

A HM Környezet- és Természetvédelmi Bizottság, és a Hulladékgazdálkodási Bizottság vezetése.

védelmi tervezési és infrastrukturális szakállamtitkár

HM SZMSZ III. fej. 6. (62)”

77.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 2. alpontja helyébe az alábbi 2. alpont lép:

„2.

A vezetése alá tartozó szervezetek teljes személyi állománya feletti szolgálati elöljárói (hivatali felettesi) jogkör gyakorlása, az alárendeltségébe tartozó katona-, köztisztviselői állomány feletti munkáltatói jogkör gyakorlása – a vezetői megbízás kivételével –, valamint a Magyar Honvédség teljes hivatásos és szerződéses állománya felett meghatározott munkáltatói jogkör gyakorlása.

Honvéd Vezérkar főnöke

2004. évi CV. tv. 101. § (2) bek.
2001. évi XCV tv.
2134/2006. (VII. 27.) Korm. hat. 8.
HM SZMSZ III. fej. 7. (2)”

78.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 9. alpontja helyébe az alábbi 9. alpont lép:

„9.

A válságkezelés katonai feladatai végrehajtásának, valamint a Magyar Honvédség katonai szervezetei NATO-val és EU-val kapcsolatos tevékenységének irányítása.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (18)”

79.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 15. és 16. alpontjai helyébe az alábbi 15. és 16. alpontok lépnek:

„15.

A katonai tervezéssel szemben támasztott hadműveleti követelmények meghatározása. A NATO-doktrínák, NATO- és EU-koncepciók adaptálásával, a nemzeti doktrínák fejlesztésével kapcsolatos feladatok végrehajtásának irányítása.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (26)

16.

A Magyar Honvédség felkészítése és kiképzése rendjének, követelményeinek jóváhagyásra történő felterjesztése. A kiképzés, a hatáskörébe tartozó katona-szakmai tanfolyami át- és továbbképzés intézményi rendszerének jóváhagyása. A Magyar Honvédség kiképzésére, valamint a képzésre és továbbképzésre irányuló tervező-szervező munka irányítása.

Honvéd Vezérkar főnöke

2004. évi CV. tv. 101. § (3) bek.
d) pont
HM SZMSZ III. fej. 7. (27)”

80.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 26. alpontja helyébe az alábbi 26. alpont lép:

„26.

A közvetlen alárendeltségébe tartozó szervek munka- és ellenőrzési terveinek, valamint az alárendeltségébe tartozó szervezetek éves költségvetési alapokmányának jóváhagyása.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (40)”

81.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 39. alpontja helyébe az alábbi 39. alpont lép:

„39.

A közvetlen alárendeltségébe tartozó honvédelmi szervek esetében felmentés adása egyéni vállalkozók és természetes személyek részére történő szolgáltatás végzésére.

Honvéd Vezérkar főnöke

99/2007. (HK 18.) HM ut.
2. § (3) bek.”

82.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 40. alpontja hatályát veszti.
83.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 44–48. alpontjai helyébe az alábbi 44–48. alpontok lépnek:

„44.

A családalapítási támogatás folyósításának engedélyezése.

Honvéd Vezérkar főnöke

11/2009. (VII. 10.) HM rend.
3. § (4) bek.

45.

Hatáskörében illetményelőleg-keret megállapítása.

Honvéd Vezérkar főnöke

11/2009. (VII. 10.) HM rend.
7. § (2) bek.

46.

A rendkívül súlyos anyagi helyzetbe kerültek részére – a jóváhagyott segélykerete terhére – alkalmanként legfeljebb az illetményalap háromszorosának megfelelő összegű segély kifizetésének engedélyezése.

Honvéd Vezérkar főnöke

11/2009. (VII. 10.) HM rend.
10. § (2) bek.

47.

A kegyeleti minősítésre vonatkozó döntés meghozatala.

Honvéd Vezérkar főnöke

2001. évi XCV. tv. 237. § (3) bek.
4/2008. (II. 29.) HM rend. 2. §

48.

Készenléti pótlék vagy készenléti díj folyósításával járó szolgálatok körének meghatározása.

Honvéd Vezérkar főnöke

3/2002. (I. 25.) HM rend.
25. § (1) bek., 27. § (1) bek.”

84.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 54. alpontja helyébe az alábbi 54. alpont lép:

„54.

A személyügyi és a fegyelmi alapnyilvántartásba történő betekintés, abból adatok átvétele.

Honvéd Vezérkar főnöke

2001. évi XCV. tv. 228. § (1) bek.
f) pont, (4) bek. e) pont”

85.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 56. alpontja helyébe az alábbi 56. alpont lép:

„56.

Csapatzászlóra zászlószalag kötése.

Honvéd Vezérkar főnöke

3/1996. (IV. 12.) HM rend.
4. § (2) bek.”

86.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 63. alpontja helyébe az alábbi 63. alpont lép:

„63.

A Honvéd Vezérkarnál szolgálatot teljesítő katonák esetében parancsnoki nyomozási jogkör gyakorlása.

Honvéd Vezérkar főnöke

19/2003. (V. 8.) HM–IM eü. rend.
1. § (2) bek. b) pont”

87.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) 64. alpontja hatályát veszti.
88.    A HM HJ I. Fejezet 7. pontja (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKE) az alábbi 67–78. alpontokkal egészül ki:

„67.

Hatósági jogkörben – a meghagyásba bevont szerveknél – a meghagyással kapcsolatos feladatok végrehajtásának ellenőrzése.

Honvéd Vezérkar főnöke

68/2009. (IV. 2) Korm. rend.
5. § (1) bek.

68.

A katonai képességek fejlesztésének irányítása, a szükséges katonai képességek megállapítása, illetve azok fejlesztésére történő javaslattétel. A Tárca Védelmi Tervező Rendszer (TVTR) Képesség- és Feladattervező Alrendszer (KFTAR) működésének irányítása.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (6/A)

69.

A Magyar Honvédség katonai szervezetei béke- és háborús hadrendjének jóváhagyásra történő felterjesztése.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (14)

70.

A katonai vezetési pontok telepítési és működtetési tervének jóváhagyása.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (16)

71.

A nemzeti képességfejlesztés főbb irányainak meghatározása, a NATO Képességfelmérés (CS) és az EU Főcélkitűzési Kérdőív (HGQ) katonai szakmai fejezeteire adott nemzeti válaszok jóváhagyása.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (18/A)

72.

A katonai szervezetek belső kommunikációjával, a toborzással, a katonai hagyományápolással és a Magyar Honvédséghez kapcsolódó társadalmi szervezetekkel történő együttműködési tevékenység irányítása.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (27/A)

73.

A honvédelmi tárca képviselete a NATO Katonai Tanács és az EU Katonai Tanács vezérkar főnöki szintű ülésein.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (32/B)

74.

A közvetlen alárendeltségébe tartozó katonai szervezetek gazdálkodási tevékenységének irányítása.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (37)

75.

A védelmi felkészítés és alkalmazás logisztikai, valamint a Befogadó Nemzeti Támogatás katonai logisztikai elveinek, követelményeinek és feladatainak meghatározása.

Honvéd Vezérkar főnöke

HM SZMSZ III. fej. 7. (39)

76.

A HM-I-II. objektum, objektumparancsnok megbízása.

Honvéd Vezérkar főnöke

51/2001. HM ut.
2. § (1) bek.

77.

Döntés az ingatlanoknak a honvédelmi szervekhez (a HM szervezetek kivételével) történő utalásáról, valamint e szerveknek történő használatba adásáról.

Honvéd Vezérkar főnöke

102/2007. HM ut.
37. § (5) bek.

78.

Csapatkarjelzések jóváhagyása.

Honvéd Vezérkar főnöke

120/2005. (HK 2/2006.) HM ut.
5. § (3) bek.”

89.    A HM HJ I. Fejezet 9. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKHELYETTES) 3. alpontja hatályát veszti.
90.    A HM HJ I. Fejezet 9. pontjának (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKHELYETTES) 17. alpontja helyébe az alábbi 17. alpont lép:

„17.

A katonai szervezetek külső államigazgatási, illetve társadalmi szervezetekkel történő kapcsolatának felügyelete.

(Honvéd Vezérkar főnökhelyettes)

HM SZMSZ III. fej. 8. (20)”

91.    A HM HJ I. Fejezet 9. pontja (HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖKHELYETTES) az alábbi 18. és 19. alpontokkal egészül ki:

„18.

A Honvéd Vezérkar főnöke képviselete a HM Oktatási és Tudományos Tanács munkájában.

(Honvéd Vezérkar főnökhelyettes)

HM SZMSZ III. fej. 8. (24)

19.

Külön HM rendeletben szabályozott feltételekkel és módon a Központi Kegyeleti Bizottság elnöki teendőinek ellátása.

(Honvéd Vezérkar főnökhelyettes)

4/2008. (II. 29.) HM rend.
5. § (1) bek. a) pont”

92.    A HM HJ II. Fejezet 1. pontjának (TERVEZÉSI ÉS KOORDINÁCIÓS FŐOSZTÁLYVEZETŐ) alpontjai helyébe az alábbi 1–29. alpontok lépnek:

„1.

A HM szervek és szervezetek, a miniszter közvetlen, illetve fenntartói irányítása, felügyelete alá tartozó szervezetek, továbbá a Magyar Honvédség katonai szervezetei működésének szabályozására szolgáló országgyűlési és kormányhatározatok, kormány- és miniszteri rendeletek, miniszteri utasítások és egyéb belső szabályozók előkészítésének koordinálása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (1), (13)

2.

A honvédelmi tárca feladatainak megvalósításáról szóló időszakos beszámolók előkészítésének koordinálása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

5/2008. (HK 4.) HM ut. 2. §,
HM SZMSZ IV. fej. 4. (2)

3.

A minisztérium vezetési, irányítási rendjének, a HM éves és havi munkatervei előkészítésének koordinálása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

30/2009. (IV.24.) HM ut. 7. §
41/2009. (VI.12.) HM ut. 3. §
HM SZMSZ IV. fej. 4. (3)

4.

A honvédelmi ágazat rövid, közép- és hosszú távú tevékenységére, fejlesztésére vonatkozó javaslatok kidolgozásának koordinálása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

113/2007. (HK 20.) HM ut.
9. § (1), (2) bek.
HM SZMSZ IV. fej. 4. (4)

5.

A minisztérium belső működését szabályozó alapokmányok kidolgozásának koordinálása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (5)

6.

A honvédelmi tárca létszámgazdálkodásával kapcsolatos koordinálás, és felügyelet ellátása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

138/2006. (HK 1/2007.) HM ut.
6. § (2) bek.
65/2009. (VII. 31.) HM ut.
7. § (1) bek.
70/2009. (VIII. 12.) HM ut.
6. § (3) bek.
HM SZMSZ IV. fej. 4. (6)

7.

Az állami célú légiközlekedés szabályozásával kapcsolatos minisztériumi szintű feladatok koordinálása. A katonai légiforgalmi szolgálatok szakirányítása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

73/2007. (HK 13.) HM ut. 4. §
HM SZMSZ IV. fej. 4. (7), (41)

8.

A honvédelmi ágazat katasztrófavédelmi tevékenységének koordinálása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (8)

9.

A honvédelmi ágazat béke és minősített időszaki működéséhez szükséges személyi erőforrások stratégiai igényére vonatkozó javaslat előterjesztése. A tárcaszintű humánstratégia, humánpolitikai irányelvek és programok felterjesztése, annak alapján a foglalkoztatás-, bér- és ösztönzéspolitika fő irányainak, követelményeinek meghatározása, az állomány biztosítását és hatékony foglalkoztatását meghatározó alapelvek, jogszabályok, egyéb szabályozók és programok előterjesztése, érvényesülésük felügyelete.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

7/2002. (HK 5.) HM ut. 3. § (2) bek.
23/2008. (HK 7.) HM ut. 3. §, 4. §
22/2009. (III. 27.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. 4. (10)

10.

A személyi állomány rekreációjának (pihentetésének), a tárca két- és többoldalú nemzetközi üdültetésének koordinálása. A tárca versenysport-, valamint kulturális politikájának koordinálása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

21/2008. (HK 6.) HM ut.
3. § (2) bek.
HM SZMSZ IV. fej. 4. (11), (81)

11.

A stratégiai tudományos kutatások körének meghatározása. A tárca esélyegyenlőségi, és pályázatirányítási feladatainak koordinálása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (12), (91)

12.

A Honvédelmi Minisztérium alapító okirata, a HM Szervezeti és Működési Szabályzat, a Nómenklatúra rendelet, a HM Hatásköri Jegyzék, valamint a HM Munkaköri Jegyzék módosításának kezdeményezése, kidolgozásuk koordinálása, jóváhagyásra történő előkészítése.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

138/2006. (HK 1/2007.) HM ut.
102/2007. (HK 18.) HM ut. 11. §
HM SZMSZ IV. fej. 4. (27)

13.

A honvédelmi tárca létszámgazdálkodására, az állományarányok kialakítására vonatkozó javaslatok, tervek és intézkedések, valamint az azokkal összefüggő kormányzati és országgyűlési előterjesztések kidolgozásának koordinálása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (33), (34)

14.

A rendszeresített beosztások és munkakörök módosításával összefüggő javaslatok előterjesztése.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (36)

15.

A katasztrófavédelmi költségvetési tervben a főosztály részére biztosított keret – irányelveknek megfelelő – felhasználásának engedélyezése.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

23/2005. (VI. 16.) HM rend. 33. §

16.

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-hez vezényelt hivatásos állomány tevékenységének szakmai felügyelete.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (46)

17.

A NATO Légiforgalom-szervező Bizottságban (NATMC), az EUROCONTROL Tanács szervezeteiben az EUROCONTROL Katonai Légiforgalmi Igazgatók (MAB) testületeiben, a NATO-EUROCONTROL Légiközlekedésvédelmi Koordinációs Bizottságban, valamint a NATO és az EUROCONTROL légiközlekedéssel kapcsolatos szakmai és tervező rendezvényeken a tárcaképviselet ellátása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (47)

18.

A Nemzeti Légtér Koordinációs Bizottságban a tárca képviseletének ellátása. A Kormány Légiközlekedés Védelmi Bizottsága tárcaképviselőjének (honvédelmi miniszter) állandó felhatalmazással történő helyettesítése.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (49)

19.

A Kormányzati Válságkezelő Központban a tárca képviseletének ellátása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (51)

20.

A nemzetközi válságkezelési gyakorlatokat előkészítői konferenciákon a tárca képviseletének vezetése.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

27/2006. (HK 8.) HM ut.
3. § (1) bek.

21.

A katasztrófavédelemmel kapcsolatos nemzetközi és hazai országos rendezvényeken, valamint az atomenergia békés célú alkalmazása területén a Kormány által létrehozott testület munkájában a tárca képviseletének ellátása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (55)

22.

A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer költségvetése tervezésének irányítása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (57)

23.

A honvédelmi tárca előző évi feladatainak végrehajtását értékelő dokumentum, valamint az aktuális év feladatait meghatározó miniszteri utasítás kidolgozásának koordinálása. A Honvédelmi Minisztérium éves és havi munkaterveiben jóváhagyott feladatok végrehajtásának felügyelete.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

30/2009. (IV. 24.) HM ut. 4. §
HM SZMSZ IV. fej. 4. (59), (61)

24.

A Magyar Honvédség állománystruktúrájának, a foglalkoztatás szerkezetét meghatározó munkakörök követelményeinek, továbbá a szakmai kompetenciák rendszerének meghatározása. A beosztások és munkakörök létesítése jogszabályi keretei kidolgozásának koordinálása és előkészítése.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (72)

25.

Az egyes beosztások betöltéséhez szükséges pálya- (beosztás-) alkalmassági (egészségi, fizikai, pszichikai), képzettségi (végzettségi, szakképzettségi, idegen nyelvi) követelmények megállapítási és ellenőrzési rendjére vonatkozó szabályozók előkészítésének koordinálása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

20/2002. (IV. 10.) HM rend.
51/2007. (HK 11.) HM ut. 6. §
HM SZMSZ IV. fej. 4. (73)

26.

Az állomány rekreációjával összefüggő feladatok, fejlesztési irányok meghatározása, és a tevékenység felügyelete. Az üdültetési intézményrendszer szakirányítása, felügyelete.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (81), (82)

27.

A stratégiai kutatások körének meghatározása. A HM tudományszervező tevékenysége és a hozzá kapcsolódó pályázati rendszer működtetése.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (85), (92)

28.

Az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel és más európai uniós pályázatokkal kapcsolatos tárcaszintű koordinációs tevékenység, illetve az azzal kapcsolatos szakirányítási feladatok ellátása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 4. (93)

29.

Szakterületére vonatkozóan a katonai felsőoktatás szak- és szakirány-referensi feladatainak ellátása.

tervezési és koordinációs főosztályvezető

117/2008. (HK 1/2009.) HM ut. 3. §, 4. § (1) bek. és az ut. Melléklete”

93.    A HM HJ II. Fejezet 2. pontjának (HM SZÓVIVŐ, KOMMUNIKÁCIÓS ÉS TOBORZÓ FŐOSZTÁLYVEZETŐ) címsora és a hozzá tartozó alpontok helyébe az alábbi címsor és alpontok lépnek:

„2. HM SZÓVIVŐ, KOMMUNIKÁCIÓS FŐOSZTÁLYVEZETŐ

1.

A honvédelmi tárca kommunikációs stratégiájának, irányelveinek végrehajtásához szükséges módszerek és eszközök meghatározása.

kommunikációs
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 5. (1), (8)

2.

A honvédelmi tárca – ezen belül a Magyar Honvédség – külső kommunikációs tevékenységének koordinálása. A HM hivatalos kommunikátori teendőinek ellátása.

kommunikációs
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 5. (2)

3.

A kríziskommunikáció szabályainak és terveinek meghatározása.

kommunikációs
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 5. (12)

4.

A honvédelmi vezetés médiamegjelenésének, a tárca nyilvánossági, arculatformáló, bizalomépítő rendezvényeinek koordinálása.

kommunikációs
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 5. (16), (17)

5.

Döntés a tárca rendezvényeinek, eseményeinek médianyilvánosságáról.

kommunikációs
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 5. (20)

6.

A NATO- és EU-tagsággal, a nemzetközi kapcsolattartással összefüggő kiemelt eseményekkel és gyakorlatokkal kapcsolatos kommunikációs koncepciók és szakmai tervek kidolgozásának irányítása.

kommunikációs
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 5. (26)

7.

A tárca képviselete a NATO Audiovizuális Állandó Munkacsoportjában. A NATO és EU információs és tájékoztató szervezeteivel történő kapcsolattartás.

kommunikációs
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 5. (28), (29)

8.

A Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság szakmai felügyelete.

kommunikációs
főosztályvezető

106/2005. (HK 25.) HM ut. 5. §
HM SZMSZ IV. fej. 5. (31)

9.

A HM-et érintő közérdekű adatok tekintetében adatközlési tevékenység végzése.

kommunikációs
főosztályvezető

12/2006. (HK 4.) HM ut.
3. § (3) bek.
HM SZMSZ IV. fej. 5. (33)”

94.    A HM HJ II. Fejezet 3. pontja (JOGI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) az alábbi 15–17. alpontokkal egészül ki:

„15.

A HM szervek, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint az MH katonai szervezetei jogalkalmazási és belső igazgatási tevékenységének irányítása.

jogi főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 7. (3)

16.

A tárca képviselete a Kormány ügyrendje szerint működő Szakmapolitikai Munkacsoport ülésein.

jogi főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 7. (14/A)

17.

A jogi és igazgatási feladatokat ellátó állomány tevékenységének szakmai irányítása.

jogi főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 7. (27)”

95.    A HM HJ II. Fejezet 4. pontjának (INFORMATIKAI ÉS INFORMÁCIÓVÉDELMI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 2. alpontja helyébe az alábbi 2. alpont lép:

„2.

A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok kivételével a honvédelmi tárca információvédelmi, iratkezelési (ügyviteli) feladatokat ellátó szervezetei szakmai felügyelete.

informatikai és információ-
védelmi
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 8. (4)”

96.    A HM HJ II. Fejezet 4. pontjának (INFORMATIKAI ÉS INFORMÁCIÓVÉDELMI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 6. alpontja helyébe az alábbi 6. alpont lép:

„6.

A Honvédelmi Minisztérium fejezet Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszere (HM KGIR) informatikai támogatásának tárca szintű felügyelete.

informatikai és információ-
védelmi főosztályvezető

97/2007. (HK 17.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. 8. (16)”

97.    A HM HJ II. Fejezet 4. pontjának (INFORMATIKAI ÉS INFORMÁCIÓVÉDELMI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 9. alpontja helyébe az alábbi 9. alpont lép:

„9.

A Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó kiemelt védelmet igénylő létesítmények információvédelmére vonatkozó rendelkezések tervezetének a miniszter részére történő előterjesztése, a rendelkezésekben foglaltak érvényesülésének ellenőrzése.

informatikai és
információ-
védelmi
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 8. (22)”

98.    A HM HJ II. Fejezet 4. pontja (INFORMATIKAI ÉS INFORMÁCIÓVÉDELMI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) az alábbi 24–28. alpontokkal egészül ki:

„24.

A tárca képviselete a Közigazgatási Informatikai Bizottságban. A Magyar Köztársaság és a tárca képviselete a NATO C3 Testületében.

informatikai és
információ- védelmi
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 8. (11), (13)

25.

A NATO–EU, a nemzetközi és a nemzeti információ védelmével, az iratkezeléssel (ügyvitellel) kapcsolatos képzési, továbbképzési követelmények meghatározása, a kamarai jogkör gyakorlása.

informatikai és
információ- védelmi
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 8. (23)

26.

A honvédelmi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról, valamint a szakképzésről és a szakmai vizsga szervezéséről szóló jogszabályokban, továbbá az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben meghatározott szakképesítések, részszakképesítések tekintetében szakterületére vonatkozóan kamarai jogkör gyakorlása.

informatikai és
információ- védelmi
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 8. (53)

27.

A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok elektronikus információvédelmi, valamint a papír alapú és az elektronikus iratkezelési tevékenységének felügyelete.

informatikai és
információ- védelmi
főosztályvezető

33/2002. (HK 13.) HM ut. 2. § (1)
20/2008. (HK 6.) HM ut. mell. 9.

28.

Vezetési táblázatok, és repülőgép-felismerő vizuális jelek készítése.

informatikai és
információ- védelmi
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 8. (49)”

99.    A HM HJ II. Fejezet 5. pontjának (VÉDELEMPOLITIKAI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 1. alpontja hatályát veszti.
100.    A HM HJ II. Fejezet 5. pontjának (VÉDELEMPOLITIKAI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 3. alpontja helyébe az alábbi 3. alpont lép:

„3.

A tárca képviselete az Európai Koordinációs Tárcaközi Bizottság (EKTB) munkájában.

védelem-
politikai
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 10. (12)”

101.    A HM HJ II. Fejezet 5. pontjának (VÉDELEMPOLITIKAI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 7–9. alpontjai helyébe az alábbi 7–9. alpontok lépnek:

„7.

Az MK Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részleg, az MK Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviselet működésének, valamint az EU-képviselet szakdiplomatáinak szakmai irányítása.

védelem- politikai
főosztályvezető

HM SZMSZ III. fej. 5. (1)
HM SZMSZ IV. fej. 10. (6)

8.

A tárca képviselete a NATO és EU védelem- és katonapolitikai konzultatív és irányító testületeiben.

védelem- politikai
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 10. (42)

9.

A multilaterális kapcsolattartás feladatainak tervezése, a Multilaterális Együttműködési Terv (MET) irányelvei összeállítása végrehajtásának koordinálása.

védelem- politikai
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 10. (52)”

102.    A HM HJ II. Fejezet 5. pontja (VÉDELEMPOLITIKAI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) az alábbi 11–17. alpontokkal egészül ki:

„11.

Az Európai Védelmi Ügynökséggel (EDA) történő kapcsolattartás, irányítás, képviselet.

védelem- politikai
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 10. (1), (57/A)

12.

A TVTR Stratégiai Tervező Alrendszerének vezetése. A „Miniszteri irányelvek a védelmi tervezéshez” című dokumentum, továbbá a NATO Miniszteri Irányelvek nemzeti keretei dokumentum felterjesztése.

védelem- politikai
főosztályvezető

59/2007. (HK 12.) HM ut.
4. § (7) bek. a) pont
HM SZMSZ IV. fej. 10. (3)

13.

A nemzetközi szervezetek (ENSZ, EBESZ, MFO stb.) égisze alatt folytatott válságkezelési és békeműveletekben való nemzeti részvétellel kapcsolatos védelempolitikai döntések előkészítése, az érintett minisztériumok közötti koordináció, valamint tárcaszintű szakmai felügyeleti jogkör gyakorlása.

védelem- politikai
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 10. (3/A)

14.

A Nemzeti Biztonsági Stratégia honvédelmi ágazatot érintő területeinek, továbbá a Nemzeti Katonai Stratégia szükség szerinti aktualizálásának tárcaszintű koordinálása.

védelem- politikai
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 10. (10)

15.

A NATO válságreagáló és az EU válságkezelő rendszere fejlesztésében történő részvétel, a nemzeti érdekek és álláspontok képviselete.

védelem- politikai
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 10. (28)

16.

A tárca képviselete a regionális kezdeményezések munkájában.

védelem-
politikai
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 10. (29)

17.

A magyar EU elnökségre történő – tárcán belüli – felkészülés koordinálása. Az elnökség idején az elnökségi feladatok végrehajtására vonatkozó tárcaszintű koordináció ellátása.

védelem-
politikai
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 10. (59)”

103.    A HM HJ II. Fejezet 6. pontjának (NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 5. alpontja helyébe az alábbi 5. alpont lép:

„5.

A Budapesten akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék HM szerveknél és az MH katonai szervezeteinél történő egyéni látogatásának engedélyezése.

nemzetközi együttműködési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 11. (17)”

104.    A HM HJ II. Fejezet 6. pontja (NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) az alábbi 8. alponttal egészül ki:

„8.

A nemzetközi szerződés/megállapodástervezetekre vonatkozó tárcavélemény, és a kétoldalú nemzetközi vonatkozású kormány-előterjesztések kidolgozásában való részvétel.

nemzetközi együttműködési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 11. (19)”

105.    A HM HJ II. Fejezet 7. pontjának (VÉDELMI TERVEZÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) alpontjai helyébe az alábbi 1–15. alpontok lépnek:

„1.

A katonai és gazdasági tervezés folyamatainak és a tárca védelmi tervezésének, továbbá a 10 éves, valamint az 1(+n) éves tervek kidolgozásának koordinálása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 13. (1)

2.

A TVTR Erőforrás- és Költségtervező Alrendszerének irányítása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 13. (3)

3.

Az Államháztartási Szakfeladatrend HM fejezetet érintő része kidolgozásának tárcaszintű koordinálása, és jóváhagyásra történő felterjesztése. A HM fejezet feladatrendre és az egységes védelmi szakfeladat-rendszerre vonatkozó miniszteri utasítások kidolgozásának koordinálása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

85/2009. (X. 30.) HM ut.
HM SZMSZ IV.13 (5), (27)

4.

A honvédelmi ágazat védelmi tervezési tevékenysége nyomon követésének, valamint elemzések készítésének koordinálása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 13. (6)

5.

A tárca (köz)beszerzési tevékenységének koordinálása, harmonizálása a 10 éves, valamint az 1(+n) éves tervekben foglaltakkal.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV.13 (7)

6.

A Magyar Honvédség nemzeti képviselete a NATO Fő Erőforrás Bizottságban (Senior Resource Board).

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 13. (9)

7.

A 10 éves tervelgondolás és terv, valamint az 1(+n) éves tervek kidolgozásáról szóló HM utasítástervezetek kidolgozásának koordinálása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV.13 (11)

8.

Az eseti és rendkívüli feladatok tervezésének irányítása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 13. (13)

9.

A NATO védelmi tervezési és áttekintési eljárás folyamatában a Képességfelmérés (Capability Survey – CS) kérdéseire adandó nemzeti válaszok jóváhagyásra történő előkészítése.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 13. (15)

10.

A magyar tervek és a haderő-hozzájárulás NATO részéről történő megítélésével kapcsolatos kormány-előterjesztés kidolgozásának koordinálása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV.13 (16)

11.

A tárca 1(+n) éves rövid távú terv és az éves beszerzési terv összhangjának koordinálása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 13. (22)

12.

A TVTR működtetésére és alkalmazására vonatkozó miniszteri utasítások kidolgozásának koordinálása. A TVTR rendszergazdai teendők ellátása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 13. (25)

13.

A programozott tervezés tevékenységeit megállapító miniszteri utasítások kidolgozásának és pontosításának koordinálása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV.13 (29)
113/2007. (HK 20.) HM ut. 7. §

14.

Az integrált védelmi tervezési folyamatot támogató informatikai rendszer kiépítésének koordinálása.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 13. (30)

15.

A TVTR keretén belül a honvédelmi szervek, szervezetek tervezői tevékenységének ellenőrzése. A honvédelmi szervek, szervezetek – TVTR-ben meghatározott – tervei összhangjának ellenőrzése a 10 éves és az 1(+n) éves tervekkel.

védelmi tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 13. (37)”

106.    A HM HJ II. Fejezet 8. pontjának (VÉDELEMGAZDASÁGI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 1. alpontja helyébe az alábbi 1. alpont lép:

„1.

A szervezetek ingó állami vagyongazdálkodással kapcsolatos feladatainak meghatározása és felügyelete.

védelem-
gazdasági
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 14. (50)”

107.    A HM HJ II. Fejezet 8. pontjának (VÉDELEMGAZDASÁGI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 3. alpontja hatályát veszti.
108.    A HM HJ II. Fejezet 8. pontjának (VÉDELEMGAZDASÁGI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 4. és 5. alpontjai helyébe az alábbi 4. és 5. alpontok lépnek:

„4.

A HM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó gazdasági és nonprofit gazdasági társaságok törvényes működésének felügyelete. A tulajdonosi, illetve alapítói döntések szakirányú előkészítése, valamint azok végrehajtásának felügyelete.

védelem-
gazdasági
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 14. (5)

5.

A minisztériumi kezelésű erdőterületekkel kapcsolatos igazgatási és másodfokú szakhatósági feladatok végrehajtása, az erdészeti szakkezelési és erdőgazdálkodási tevékenységek szakmai felügyelete.

védelem-
gazdasági
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 14. (6), (46), (48)”

109.    A HM HJ II. Fejezet 8. pontjának (VÉDELEMGAZDASÁGI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 8. alpontja helyébe az alábbi 8. alpont lép:

„8.

A fejezeti kezelésű lakástámogatási előirányzat tervezésének irányítása.

védelem-
gazdasági
főosztályvezető

6/1994. (IV. 30.) HM rend.
HM SZMSZ IV. fej. 14. (64)”

110.    A HM HJ II. Fejezet 8. pontja (VÉDELEMGAZDASÁGI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) az alábbi 11–16. alpontokkal egészül ki:

„11.

A tárca vagyonkezelésében lévő feleslegessé vált ingó vagyontárgyak (inkurrencia) értékesítésével, hasznosításával, átadásával és megsemmisítésével összefüggő döntés-előkészítés, illetve a végrehajtás felügyelete.

védelem-
gazdasági
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 14. (8), (58)

12.

A közgazdasági területhez kapcsolódó bizottságokban a tárca képviseletének ellátása.

védelem-
gazdasági
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 14. (22)

13.

A társaságok (nonpofit társaságok) gazdálkodási tevékenységének, finanszírozásának felügyelete, továbbá a rendszeres és eseti adatszolgáltatási kötelezettség meghatározása.

védelem-
gazdasági
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 14. (35), (36), (38)

14.

Társaság alapítására, megszüntetésére, átalakítására vonatkozó javaslattétel, továbbá az alapítói döntésnek megfelelő végrehajtás felügyelete.

védelem-
gazdasági
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 14. (39)

15.

Egyes ingó vagyontárgyak polgári jogi szerződéssel történő ideiglenes használatba adásának felügyelete.

védelem-
gazdasági
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 14. (56)

16.

A lakásellátás, lakásgazdálkodás és a lakásnyilvántartás rendszerének szervezése, irányítása. A lakásellátási igények és tervek kidolgozásának irányítása.

védelem-
gazdasági
főosztályvezető

6/1994. (IV. 30.) HM rend.
HM SZMSZ IV. fej. 14. (68), (70)”

111.    A HM HJ II. Fejezet 9. pontjának (HADMŰVELETI ÉS KIKÉPZÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 4. alpontja helyébe az alábbi 4. alpont lép:

„4.

A miniszter által átruházott jogkörben a Magyar Honvédség zártcélú távközlési és informatikai hálózatgazda, valamint az Egységes Digitális Rádiórendszer (EDR), az MH Virtuális Magánhálózat (VPN) hálózatgazda szakmai feladatainak ellátása.

hadműveleti és kiképzési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 16. (4), (42), (45), (48)”

112.    A HM HJ II. Fejezet 9. pontjának (HADMŰVELETI ÉS KIKÉPZÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 10. alpontja helyébe az alábbi 10. alpont lép:

„10.

A Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerbe kijelölt erők felkészítési és igénybevételi, továbbá riasztási, valamint aktivizálási követelményeinek meghatározása.

hadműveleti és kiképzési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 16. (36)”

113.    A HM HJ II. Fejezet 9. pontjának (HADMŰVELETI ÉS KIKÉPZÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 15. alpontja hatályát veszti.
114.    A HM HJ II. Fejezet 9. pontjának (HADMŰVELETI ÉS KIKÉPZÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 17. és 18. alpontjai helyébe az alábbi 17. és 18. alpontok lépnek:

„17.

A parancsnokok és törzsek hadműveleti-harcászati felkészítésének szakmai irányítása.

hadműveleti és kiképzési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 16. (57)

18.

A honvédelmi miniszter hatáskörében, a főosztályvezető által gyakorolt kamarai jogkörbe tartozó, a jogszabályokban és az állami irányítás egyéb jogi eszközeiben meghatározott szakképesítések, részszakképesítések tekintetében a szakmai és vizsgakövetelmények meghatározása.

hadműveleti és kiképzési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 16. (60)”

115.    A HM HJ II. Fejezet 9. pontjának (HADMŰVELETI ÉS KIKÉPZÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 20. alpontja helyébe az alábbi 20. alpont lép:

„20.

A nemzetközi (NATO, EU, két- és többoldalú) kiképzési rendezvények tervezésének irányítása. A nemzetközi gyakorlatokra tervezett költségvetéssel kapcsolatos keretgazdai hatáskörök gyakorlása.

hadműveleti és kiképzési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 16. (58)”

116.    A HM HJ II. Fejezet 9. pontja (HADMŰVELETI ÉS KIKÉPZÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) az alábbi 22–25. alpontokkal egészül ki:

„22.

A civil-katonai kapcsolatok (CIMIC) és a lélektani műveletek (PSYOPS) Magyar Honvédség szintű feladatainak felügyelete.

hadműveleti és kiképzési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 16. (65)

23.

A felderítő és elektronikai hadviselési információs rendszer megvalósításának és működtetésének felügyelete, az új eszközök rendszerbeállítási folyamatának felügyelete.

hadműveleti és kiképzési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 16. (7), (8)

24.

A Magyar Honvédség katonai szakfeladatainak ellátásához szükséges híradó és katonai informatikai szakterülete vonatkozásában a Magyar Honvédség béke és minősített időszaki híradó és katonai informatikai, valamint a zártcélú hálózatot üzemeltető szervezetei tevékenységének szakirányítása.

hadműveleti és kiképzési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 16. (42)

25.

A békeműveletek, külföldi missziók és egyéb feladatok katonai híradásának és informatikai biztosításának tervezésére, szervezésére vonatkozó általános elvek, követelmények és belső rendelkezések érvényesülésének felügyelete.

hadműveleti és kiképzési főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 16. (47)

117.    A HM HJ II. Fejezet 10. pontja (HADERŐ-TERVEZÉSI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) az alábbi 5–11. alpontokkal egészül ki:

„5.

A haderőfejlesztéssel kapcsolatos nemzeti érdekek és a katonai-szakmai álláspontok képviselete a NATO és az EU felé.

haderő-
tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 17. (3/A)

6.

A NATO haderő-fejlesztési ajánlásainak, illetve az EU/EDA képességfejlesztési célkitűzéseihez kapcsolódó nemzeti érdekek és prioritások képviselete a NATO/EU/EDA megfelelő fórumain.

haderő-
tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 17. (5)

7.

Az EU Főcélkitűzések kérdőív megválaszolásával a nemzeti válaszok naprakészen tartása, az érintett szervekkel együttműködve nemzeti álláspont képviselete az egyeztető megbeszéléseken.

haderő-
tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 17. (8)

8.

Az EU képességfejlesztési tevékenységében az Európai Unió Katonai Tanács/Katonai Törzs (EUMC/EUMS) és az EDA által beazonosított képességhiányok felszámolásának kezelésére javasolt és indított képességfejlesztési programok és projektek esetében a nemzeti érdekek képviselete.

haderő-
tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 17. (9)

9.

A tárca képviselete az EDA Irányító Testületének (SB) képességigazgatói ülésein.

haderő-
tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 17. (9/A)

10.

Az EDA „Engage” fejlesztési csoportban (IDT) a nemzeti képviselet ellátása.

haderő-
tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 17. (21)

11.

A hadműveleti követelményekkel összhangban a katonai szervezetek képességeinek kialakítása, fejlesztése érdekében a beszerzett/modernizált hadfelszerelés csapatok részére történő elosztásának szakmai (haderő-tervezési) irányítása.

haderő-
tervezési
főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 17. (13)”

118.    A HM HJ II. Fejezet 11. pontjának (SZEMÉLYZETI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 3. és 4. alpontjai helyébe az alábbi 3. és 4. alpontok lépnek:

„3.

A foglalkoztatáspolitikai követelmények alapján az oktatás (felső-, közoktatás és szakképzés), a képzés (alap-, át-, tovább-, nyelvképzés) feltételrendszerének tervezése, működésének szabályozása és az intézményrendszer felügyelete. A Magyar Honvédség iskolarendszeren kívüli (hazai és külföldi) képzéseinek szervezése, és a végrehajtás felügyelete.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (6), (46), (48), (50)

4.

A központi személyügyi nyilvántartást végző szervezet (MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központ) szakmai irányítása. A személyügyi adatbázis kezelésének irányítása, a betekintési jogosultságok engedélyezése.

személyzeti főosztályvezető

97/2007. (HK 17.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. 18. (19)”

119.    A HM HJ II. Fejezet 11. pontjának (SZEMÉLYZETI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 7. és 8. alpontjai helyébe az alábbi 7. és 8. alpontok lépnek:

„7.

A központi személyügyi nyilvántartó rendszer működtetése (HM KGIR Humánpolitikai Alrendszer a személyi juttatás modul kivételével).

személyzeti főosztályvezető

97/2007. (HK 17.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. 18. (19)

8.

A személyi állomány előmenetelével, át- és továbbképzésével kapcsolatos személyügyi feladatok koordinálása. A külföldi kétoldalú oktatási együttműködés keretében felajánlott iskolarendszerű képzésekre, valamint szakmai továbbképzésekre, továbbá nyelvtanfolyamokra történő beiskolázás koordinálása. Az idegen nyelvi képzés (központi és regionális) koordinálása, irányítása, az idegen nyelvi tanfolyamok, valamint alap- és szintentartó képzésekre történő beiskolázások koordinálása.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (21)”

120.    A HM HJ II. Fejezet 11. pontjának (SZEMÉLYZETI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 10. és 11. alpontjai helyébe az alábbi 10. és 11. alpontok lépnek:

„10.

A különböző NATO- és nemzeti beosztások váltásai végrehajtásának irányítása. A tartós külszolgálatot ellátók tekintetében állományilletékes parancsnoki jogkör gyakorlása.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (15)

11.

A rendelkezési állományba tartozók tekintetében – jogszabályban meghatározott esetekben – állományilletékes parancsnoki jogkör gyakorlása.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (10)”

121.    A HM HJ II. Fejezet 11. pontjának (SZEMÉLYZETI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 13. és 14. alpontjai helyébe az alábbi 13. és 14. alpontok lépnek:

„13.

A Magyar Honvédség személyi állománya toborzás alapján történő biztosításának szakmai irányítása, a toborzási kommunikációs feladatok végrehajtásának felügyelete.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (30)

14.

A katonai toborzás folyamatának ellenőrzése.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (31)”

122.    A HM HJ II. Fejezet 11. pontjának (SZEMÉLYZETI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) 18–22. alpontjai helyébe az alábbi 18–22. alpontok lépnek:

„18.

Kapcsolattartás a honvédelemhez kötődő társadalmi szervezetekkel, különös tekintettel az ernyőszervezetekre.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (44)

19.

Az oktatás, képzés törvényességi felügyelete. A ZMNE mérnöktanári szak szakreferensi feladatainak ellátása.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (46)

20.

Az MH Kinizsi Pál Tiszthelyettes Szakképző Iskola működésének szakmai felügyelete.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (48)

21.

Az át- és továbbképzéssel, a nyelvképzéssel, valamint a központi gépjárművezető-képzéssel kapcsolatos szabályozók, tárcaszintű követelmények meghatározása, a végrehajtás felügyelete.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (50)

22.

A tárca képviselete a felsőoktatási, közoktatási, szakképzésben, nyelvképzésben és nyelvvizsgáztatásban illetékes szakmai testületekben és bizottságokban.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (51)”

123.    A HM HJ II. Fejezet 11. pontja (SZEMÉLYZETI FŐOSZTÁLYVEZETŐ) az alábbi 23–35. alpontokkal egészül ki:

„23.

A katonai igazgatási szakterület szakirányítása, a hadkötelezettség bevezetésére való képesség megőrzése hadkiegészítési feladatainak irányítása.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (4), (5), (36), (37)

24.

A rekonverziós feladatok tárcán belüli végrehajtásának koordinálása.

személyzeti főosztályvezető

80/2006. (HK 16.) HM ut. 12. §

25.

Döntés a nyugállományú katonák idősek otthonában történő elhelyezését biztosító egyszeri pénzbeli hozzájárulás mértékéről.

személyzeti főosztályvezető

31/2002. (V. 3.) HM rend. 3/A. § (6)

26.

A Magyar Honvédség katonai szervezetei tekintetében a közalkalmazotti állománnyal kapcsolatos személyzeti és munkaügyi feladatok irányítása.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (12)

27.

Az idegen nyelvi képzés (központi és regionális) irányítása.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (21)

28.

Az MH személyi állománya toborzás alapján történő biztosításának szakmai irányítása, a belső toborzási kommunikációs feladatok végrehajtásának felügyelete.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (30)

29.

A HM KGIR Érdekvédelmi Moduljának felügyelete. Az érdekvédelmi adatbázis kezelésének irányítása, a betekintési, adatrögzítési jogosultságok engedélyezése.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (39)

30.

Az önkéntes tartalékos állománnyal kapcsolatos toborzó, hadkiegészítési és személyügyi szakfeladatok irányítása.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (54)

31.

A személyügyi szakállomány kiválasztásának, szakbeosztásba helyezésének szakmai felügyelete.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (56)

32.

A szervezeti identitás szempontjából meghatározó feladatok felügyelete. A honvédelmi, a katonai, a fegyvernemi és csapathagyományok megőrzésével kapcsolatos feladatok felügyelete.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (57)

33.

A honvédségi sportegyesületek tárcatámogatásának koordinálása, a felhasználás felügyelete.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (61)

34.

A HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság belső kommunikációs, továbbá kulturális és sporttevékenységgel kapcsolatos feladatainak szakmai felügyelete.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (62)

35.

A tárcánál folyó kulturális és szabadidősport tevékenység és intézményrendszerének szakmai irányítása, és felügyelete.

személyzeti főosztályvezető

HM SZMSZ IV. fej. 18. (73)”

124.    A HM HJ III. Fejezet 1. pontjának (HM KÖZPONTI ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI HIVATAL FŐIGAZGATÓJA) 1–4. alpontjai helyébe az alábbi 1–4. alpontok lépnek:

„1.

A tárca ellenőrzési rendszerére vonatkozó miniszteri szabályozók előterjesztése, a pontosítások és az új szabályozók kiadásának kezdeményezése.

főigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (1)

2.

A tárca éves és stratégiai ellenőrzési terveinek előterjesztése. Az ellenőrzések tapasztalataira vonatkozó időszaki értékelések összeállítása és a honvédelmi miniszter részére történő felterjesztése.

főigazgató

52/2007. (HK 11.) HM ut.
14. § (7) bek., 24. § (3) bek.

3.

A fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzési tervek és jelentések, valamint az összefoglaló éves belső ellenőrzési terv és jelentés jóváhagyásra történő felterjesztése. Az államháztartási belső ellenőrzések programjainak, összefoglaló jelentéseinek, intézkedési terveinek jóváhagyásra történő felterjesztése.

főigazgató

193/2003. (XI. 26.) Korm. rend. 18–22. §, 31. §
81/2007. (HK 15.) HM ut. 9–14. §
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (2)

4.

A miniszter jogkörébe utalt fejezetszintű ellenőrzések (komplex és célellenőrzések, valamint témavizsgálatok) végrehajtásának koordinálása.

főigazgató

52/2007. (HK 11.) HM ut.
21. § (1)–(2) bek.”

125.    A HM HJ III. Fejezet 1. pontjának (HM KÖZPONTI ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI HIVATAL FŐIGAZGATÓJA) 7–9. alpontjai helyébe az alábbi 7–9. alpontok lépnek:

„7.

Elsőfokú építésügyi hatósági jogkör gyakorlása.

főigazgató

40/2002. (III. 21.) Korm. rend.
3. § (1) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (3)

8.

Elsőfokú építésfelügyeleti hatósági jogkör gyakorlása.

főigazgató

195/2009. (IX. 15.) Korm. rend.
2. § (1) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (3)

9.

Elsőfokú munkavédelmi hatósági jogkör gyakorlása.

főigazgató

230/2008. (IX. 12.) Korm. rend.
3. § (1) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (3)”

126.    A HM HJ III. Fejezet 1. pontjának (HM KÖZPONTI ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI HIVATAL FŐIGAZGATÓJA) 10. alpontja hatályát veszti.
127.    A HM HJ III. Fejezet 1. pontjának (HM KÖZPONTI ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI HIVATAL FŐIGAZGATÓ) 11. és 12. alpontjai helyébe az alábbi 11. és 12. alpontok lépnek:

„11.

Elsőfokú veszélyes katonai objektumfelügyeleti hatósági jogkör gyakorlása.

főigazgató

95/2006. (IV. 18.) Korm. rend. 4. §
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (3)

12.

Elsőfokú tűzvédelmi hatósági jogkör gyakorlása.

főigazgató

79/2007. (IV. 24.) Korm. rend. 4. §
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (3)”

128.    A HM HJ III. Fejezet 1. pontjának (HM KÖZPONTI ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI HIVATAL FŐIGAZGATÓJA) 13. és 14. alpontjai hatályukat vesztik.
129.    A HM HJ III. Fejezet 1. pontja (HM KÖZPONTI ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI HIVATAL FŐIGAZGATÓJA) az alábbi 15–19. alpontokkal egészül ki:

„15.

Környezetkárosító-gáz felügyeleti hatósági jogkör gyakorlása.

főigazgató

310/2008. (XII. 20.) Korm. rend.
3. § (5) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (3)

16.

Korkedvezmény-biztosítási járulék megfizetése alól történő mentesítés hatósági jogkörének gyakorlása.

főigazgató

342/2007. (XII. 19.) Korm. rend.
1. § (2) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (3)

17.

A Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény hatálya alá tartozó erdőterületek erdőtervezésével, szakkezelésével, fenntartásával kapcsolatos első fokú erdészeti hatósági eljárásban szakhatósági jogkör gyakorlása.

főigazgató

274/2006. (XII. 23.) Korm. rend. 43/J. § (1) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (3)

18.

A HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal főigazgató I. helyettes (HM belső ellenőrzési vezető) személyére vonatkozóan a fejezetszintű, valamint a „HM igazgatása” költségvetési alcímet érintő államháztartási belső ellenőrzésekhez kapcsolódó megbízólevelek jóváhagyása.

főigazgató

193/2003. (XI. 26.) Korm. rend.
24. § (1) bek.
81/2007. (HK 15.) HM ut.
6. § (8), 11. § (5) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (2)

19.

A Magyar Honvédség létesítményeinek területén működtetni kívánt üzletek működési engedélyezési eljárásában építésügyi és tűzvédelmi szakhatósági jogkör gyakorlása.

főigazgató

133/2007. (VI. 13.) Korm. rend.
3/A. § f) és g) pont
HM SZMSZ III. fej. 4. (3)”

130.    A HM HJ III. fejezet 1. pontja (HM KÖZPONTI ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI HIVATAL FŐIGAZGATÓJA) a 19. alpontot követően az alábbi 1/A. ponttal és a hozzá tartozó 1–7. alpontokkal egészül ki:

„1/A. HM KÖZPONTI ELLENŐRZÉSI ÉS HATÓSÁGI HIVATAL FŐIGAZGATÓ I. HELYETTES (HM belső ellenőrzési vezető)

1.

Az államháztartási belső ellenőrzés fejezeti szintű egységes szabályainak, a HM fejezet egységes államháztartási belső ellenőrzési kézikönyvének jóváhagyásra történő előkészítése.

főigazgató I. helyettes
(HM belső ellenőrzési vezető)

1992.évi XXXVIII. tv. 121/A. §
193/2003. (XI. 26.) Korm. rend.
5. §, 12. § a) pont
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (2)

2.

A Honvédelmi Minisztérium fejezetszintű stratégiai és éves államháztartási belső ellenőrzési tervének, a „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcím stratégiai és éves államháztartási belső ellenőrzési tervének, valamint a Honvédelmi Minisztérium fejezet összefoglaló éves államháztartási belső ellenőrzési tervének, továbbá a fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzések éves jelentésének, a „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcím éves államháztartási belső ellenőrzési jelentésének, a Honvédelmi Minisztérium fejezet összefoglaló éves államháztartási belső ellenőrzési jelentésének, valamint az éves költségvetési beszámolók megbízhatósági ellenőrzéséről szóló összefoglaló jelentésének jóváhagyásra történő előkészítése.

főigazgató I. helyettes
(HM belső ellenőrzési vezető)

1992.évi XXXVIII.tv.121/A. §
193/2003. (XI. 26.) Korm. rend.
12. §, b), h) pont, 18–22. §, 31. §
81/2007. (HK 15.) HM ut.
9–10. §, 12–13. §
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (2)

3.

A HM Központi Ellenőrzési és Hatósági Hivatal államháztartási belső ellenőrzést végző osztályvezetői és beosztott államháztartási belső ellenőri állományára, illetve az igénybe vett külső szakértők személyére vonatkozóan a fejezetszintű, valamint a „HM igazgatása” költségvetési alcímet érintő államháztartási belső ellenőrzésekhez kapcsolódó megbízólevelek jóváhagyása.

főigazgató I. helyettes
(HM belső ellenőrzési vezető)

1992. évi XXXVIII. tv. 121/A. §
193/2003. (XI. 26.) Korm. rend.
24. § (1) bek.
81/2007. (HK 15.) HM ut.
6. § (8) bek., 11. § (5) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (2)

4.

A fejezetszintű, illetve a „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” költségvetési alcímet érintő intézményi szintű államháztartási belső ellenőrzések programjainak kidolgozása, aláírása. Az ellenőrzések végrehajtásának irányítása, azok megszakításának, felfüggesztésének kezdeményezése. Az államháztartási belső ellenőrzési jelentések összeállítása, egyeztetésének végrehajtása, véglegezése és aláírása. Az ellenőrzések lezárását követő intézkedési tervek előzetes véleményezése, jóváhagyást megelőző záradékolása.

főigazgató I. helyettes
(HM belső ellenőrzési vezető)

1992. évi XXXVIII. tv. 121/A. §
193/2003. (XI. 26.) Korm. rend. 23–30. §
81/2007. (HK 15.) HM ut. 11. §
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (2)

5.

A fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzések, a külső (Állami Számvevőszék) és a kormányzati (Kormányzati Ellenőrzési Hivatal) ellenőrzések összehangolása, koordinálása.

főigazgató I. helyettes
(HM belső ellenőrzési vezető)

1992. évi XXXVIII. tv. 121/A. §
193/2003. (XI. 26.) Korm. rend.
12. § d) pont
81/2007. (HK 15.) HM ut.
8. § i), j) pont
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (2)

6.

A HM tárca államháztartási belső ellenőrzési egységei, illetve belső ellenőrei tevékenységének szakmai harmonizációja, a képzés, továbbképzés koordinálása.

főigazgató I. helyettes
(HM belső ellenőrzési vezető)

1992. évi XXXVIII. tv. 121/A. §
193/2003. (XI. 26.) Korm. rend.
33. § f) pont
81/2007. (HK 15.) HM ut.
8. § h) pont
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (2)

7.

A tárca képviselete az Államháztartási Belső Pénzügyi Ellenőrzési Tárcaközi Bizottság Belső Ellenőrzési Albizottságában.

főigazgató I. helyettes
(HM belső ellenőrzési vezető)

1992. évi XXXVIII. tv. 121/B. §
(2) d) pont
193/2003. (XI. 26.) Korm. rend. 33. § f) pont
HM SZMSZ IV. fej. HM KEHH (2)”

131.    A HM HJ III. Fejezet 2. pontjának (HM VÉDELMI HIVATAL FŐIGAZGATÓJA) 1. alpontja helyébe az alábbi 1. alpont lép:

„1.

A honvédelmi és válságkezelési feladatokra való felkészülés, valamint a szövetséges fegyveres erőkkel történő kollektív védelmi tervezéssel és a haderőfejlesztéssel kapcsolatos védelmi igazgatási tevékenység, továbbá az ezzel kapcsolatos döntések előkészítésének és végrehajtásának koordinálása.

főigazgató

71/2006. (IV. 3.) Korm. rend. 40. §
HM SZMSZ IV. fej. HM VH (1)”

132.    A HM HJ III. Fejezet 2. pontja (HM VÉDELMI HIVATAL FŐIGAZGATÓJA) az alábbi 8–13. alpontokkal egészül ki:

„8.

Kijelölt szervként a megyei és fővárosi védelmi bizottságok működése feletti szakmai felügyeleti jogkör gyakorlása, jogszabálysértés esetén felügyeleti intézkedés kezdeményezése a honvédelmi miniszternél.

főigazgató

71/2006. (IV. 3.) Korm. rend.
52. § (1) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM VH (3)

9.

A védelmi bizottságok által tervezett gyakorlatok végrehajtására vonatkozó okmányok felterjesztése a honvédelmi miniszter részére történő felterjesztése a Kormány általi jóváhagyás céljából.

főigazgató

71/2006. (IV. 3.) Korm. rend.
40. §, 52. § (1) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM VH (2), (3)

10.

A polgári veszélyhelyzeti tervezés honvédelmi elemei, feladatai meghatározására vonatkozó döntések előkészítésének, illetve a döntések végrehajtásának koordinálása.

főigazgató

71/2006. (IV. 3.) Korm. rend. 40. §
HM SZMSZ IV. fej. HM VH (4)

11.

A honvédelem szempontjából fokozott védelmet igénylő infrastruktúra kritikus elemeinek meghatározására vonatkozó döntések előkészítésének, illetve a döntések végrehajtásának koordinálása.

főigazgató

71/2006. (IV. 3.) Korm. rend. 40. §
HM SZMSZ IV. fej. HM VH (4)

12.

A tárcaképviselő KKB-tagságából eredő védelmi igazgatási tevékenység külső és belső koordinálása.

főigazgató

23/2005. (VI. 16.) HM rend.
25. § (3) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM VH (4)

13.

A katasztrófák elleni védekezés során a Honvéd Vezérkar főnökének jogkörét meghaladó kirendelésekre vonatkozó javaslatok, az Országgyűlés részére szóló tájékoztató előkészítése.

főigazgató

23/2005. (VI. 16.) HM rend.
25. § (3) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM VH (4)”

133.    A HM HJ III. Fejezet 4. pontjának (HM FEJLESZTÉSI ÉS LOGISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) 1. és 2. alpontjai helyébe az alábbi 1. és 2. alpontok lépnek:

„1.

A haditechnikai eszközök és anyagok, hadfelszerelési cikkek, valamint a tárca folyamatos működéséhez szükséges egyéb eszközök, anyagok és szolgáltatások (köz)beszerzésének, valamint a tárca haditechnikai export-import tevékenységének irányítása. A tárca közbeszerzési feladatainak végrehajtása keretében az ajánlatkérőként lefolytatott közbeszerzési és beszerzési eljárások esetében a nyertesre vonatkozó döntés meghozatala, és a szerződés (megállapodás) megkötése.

vezérigazgató

2003. évi CXXIX. tv.
228/2004. (VII. 30.) Korm. rend.
143/2004. (IV. 29.) Korm. rend.
168/2004. (V. 25.) Korm. rend.
257/2007. (X. 4.) Korm. rend.
34/2004. (III. 12.) Korm. rend. 6. §
120/2007. (HK 20.) HM ut. 6. §

2.

A rendszeresítésre, illetve rendszerből történő kivonásra javasolt hadfelszerelési eszközökről készült intézkedési terv, valamint a Rendszeresítési Bizottság ülései határozati javaslatai jóváhagyásra történő felterjesztése.

vezérigazgató

17/2006. (HK 6.) HM ut.”

134.    A HM HJ III. Fejezet 4. pontjának (HM FEJLESZTÉSI ÉS LOGISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) 4. alpontja helyébe az alábbi 4. alpont lép:

„4.

A hadfelszerelés beszerzési szerződés szerinti megfelelőségének megállapítása. A tárcához újonnan beérkező állománytáblás hadfelszerelés elosztásának szakmai (logisztikai) irányítása.

vezérigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM FLÜ (2)”

135.    A HM HJ III. Fejezet 4. pontjának (HM FEJLESZTÉSI ÉS LOGISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) 8. alpontja helyébe az alábbi 8. alpont lép:

„8.

Külföldre irányuló magyar csapatmozgás esetében diplomáciai engedély beszerzése, külföldi fegyveres erők államhatáron keresztül történő mozgásának technikai engedélyeztetése.

vezérigazgató

32/2001. (HK 9.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. HM FLÜ (19)”

136.    A HM HJ III. Fejezet 4. pontja (HM FEJLESZTÉSI ÉS LOGISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) az alábbi 9–19. alpontokkal egészül ki:

„9.

Az Ügynökség feladatkörével összefüggő tárcaközi bizottságokban és más államigazgatási szerveknél, hatóságoknál, valamint a NATO, EU és EDA logisztikai szervezeteiben történő tárcaképviselet ellátása.

vezérigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM FLÜ (5)

10.

A haditechnikai kutatási és műszaki fejlesztési tevékenység tervezésének és végrehajtásának felügyelete. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Biztonság- és Űrkutatási Programbizottságában a tárcaképviselet ellátása.

vezérigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM FLÜ (13)

11.

A békeműveletekkel, a nem fegyveres külszolgálatot teljesítő és külföldön tanulmányokat folytató személyekkel, az egyéni missziós beosztást betöltőkkel, a külföldön települt katonai szervezetekkel, valamint az egyéb ellátásra utaltakkal kapcsolatos hazai bázison alapuló nemzeti támogatási (elhelyezési, lakhatási, üzemeltetési, fenntartási stb.) feladatok felügyelete.

vezérigazgató

26/2007. (VI. 20.) HM rend.
HM SZMSZ IV. fej. HM FLÜ (18)

12.

Programfelelősként a NATO NSIP kertében megvalósuló programok és projektek nemzeti feladatai tervezésével, végrehajtásával és ennek során a beszerzésekkel kapcsolatos tevékenység irányítása és felügyelete. A HM Biztonsági Beruházási Tervtanács irányítása.

vezérigazgató

40/2005. (III. 10.) Korm. rend.
164/2002. (VIII. 2.) Korm. rend.
26/2009. (IV. 3.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. HM FLÜ (9)

13.

A katonai minőségügyi, rendszer-tanúsítási, egységesítési és szabványosítási tevékenység tárcaszintű irányítása, a Katonai Szabványügyi Koordinációs Bizottság, valamint az Operatív Koordinációs Bizottság működtetése. A tárcaszintű termékkodifikációs tevékenység irányítása keretében a Magyar Nemzeti Kodifikációs Iroda felügyelete.

vezérigazgató

61/2007. (III. 31.) Korm. rend.
10/2005. (IV. 14.) HM rend.
102/2008. (HK 19.) HM ut. 4. § (4)
109/2005. (HK 25.) HM ut.

14.

A védelmi képesség fejlesztése és fenntartása logisztikai erőforrás- és költséggazdálkodásának tárcaszintű szabályozása.

vezérigazgató

102/2007. (HK 18.) HM ut.

15.

Katonai vám- és határforgalmi feladatok végrehajtásának felügyelete.

vezérigazgató

42/2004. (XI. 17.) PM rend.
72/2004. (HK 21.) HM ut.

16.

A Magyar Honvédség logisztikai jellegű alap- és pótnormái megállapítása, a résznormák megoszlása és a normák kifizetésének szabályozása.

vezérigazgató

22/2006. (VIII. 8.) HM rend.

17.

Az Amerikai Egyesült Államok által biztosított támogatáskeret (FMF) tervezésével, felhasználásával és elszámolásával, valamint a kormányzati értékesítés (FMS) szerződésekkel kapcsolatos feladatok irányítása.

vezérigazgató

39/2009. (V. 27.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. HM FLÜ (8)

18.

A NAMO/NAMA és a HAW magyarországi működéséhez szükséges Befogadó Nemzeti Támogatás feladatainak irányítása.

vezérigazgató

118/2008. HK 1/2009.) HM ut.

19.

A logisztikai gazdálkodás körébe tartozó anyagok selejtezése esetén egyetértési jogkör gyakorlása az MH állománytábláiban alkalmazott hadfelszerelések lajstromában Kiemelt technikai eszközjellel (K), és Meghatározó technikai eszközjellel (M) ellátott anyagok tekintetében.

vezérigazgató

75/2008. (HK 15.) HM ut. 4. §”

137.    A HM HJ III. Fejezet 6. pontjának (HM INFRASTRUKTURÁLIS ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) 1. alpontja helyébe az alábbi 1. alpont lép:

„1.

A lakások, szállóférőhelyek és személygépkocsi tárolók kivételével a HM vagyonkezelésű ingatlanok bérbeadásával, valamint polgári létesítmények bérbevételével kapcsolatos véleményezési jog gyakorlása, a vonatkozó hatásköri szabályoknak megfelelően egyes bérbeadói jogok gyakorlása, illetve bérbeadói, bérlői képviselet ellátása.

vezérigazgató

42/1998. (HK 13.) HM ut.”

138.    A HM HJ III. Fejezet 6. pontjának (HM INFRASTRUKTURÁLIS ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) 17., 22. és 23. alpontjai hatályukat vesztik.
139.    A HM HJ III. Fejezet 6. pontjának (HM INFRASTRUKTURÁLIS ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) 24. és 25. alpontjai helyébe az alábbi 24. és 25. alpontok lépnek:

„24.

A hazai és külföldi gyakorlatok és műveleti elhelyezési feltételeinek biztosítására vonatkozó katonai feladatok meghatározása, az elhelyezési szakanyagokkal történő ellátás irányítása.

vezérigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM IÜ (8)

25.

A környezetvédelmi megbízottak tevékenységének törvényességi felügyelete. A honvédelmi tárca szervezetei elhelyezési szakállományának és környezetvédelmi tisztjeinek/megbízottainak irányítása.

vezérigazgató

24/1997. (XI. 6.) HM rend.
HM SZMSZ IV. fej. HM IÜ (9)”

140.    A HM HJ III. Fejezet 6. pontja (HM INFRASTRUKTURÁLIS ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) az alábbi 28. alponttal egészül ki:

„28.

A HM vagyonkezelésű ingatlanok használatának, időszakos hasznosításának, fenntartásának, üzemeltetésének, kezelésének irányítása.

vezérigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM IÜ (2), (6)

141.    A HM HJ III. Fejezet 7. pontjának (HM KÖZGAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) 4. és 5. alpontjai helyébe az alábbi 4. és 5. alpontok lépnek:

„4.

A HM Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség békefeladatain túlmenően a készenlét fokozása pénzügyi biztosításával kapcsolatos szabályozási és előkészítési feladatok ellátása, az átmeneti költségvetési terv elkészítése, az ehhez szükséges finanszírozás biztosítása.

vezérigazgató

002/2009. HM ut.

5.

A honvédség tényleges állományú tagjainak a kötelezettségük teljesítésével összefüggésben bekövetkezett kárainak, valamint a honvédség által okozott károk megtérítésével kapcsolatos kártérítési ügyek intézése, az elsőfokú államigazgatási határozatok meghozatala.

vezérigazgató

119/2006. (HK 23.) HM hat. 9. n)”

142.    A HM HJ III. Fejezet 7. pontjának (HM KÖZGAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) 8–14. alpontjai helyébe az alábbi 8–14. alpontok lépnek:

„8.

A gazdálkodóhoz rendelt pénzügyi és számviteli illetékességű gazdasági vezetői funkció gyakorlása.

vezérigazgató

102/2007. (HK 18.) HM ut. 17. §

9.

Az eseti (tervben nem szereplő) közbeszerzési eljárást megelőző engedélyeztetési eljárás szakmai felügyelete, a közbeszerzési engedélyezési kérelmek ellenjegyzése. A tárca éves „Beszerzési Terv”-ének pénzügyi felülvizsgálata, ellenjegyzése.

vezérigazgató

120/2007. (HK 20.) HM ut. 14.§

10.

A kötelezettségvállalások ellenjegyzésének, valamint a közgazdasági, pénzügyi és számviteli szakellenőrzések tárca szintű szabályozása, koordinálása.

vezérigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM KPÜ (10)

11.

Az államháztartási pénzügyi belső ellenőrzés keretében a folyamatba épített, előzetes utólagos és vezetői ellenőrzés (FEUVE) tárcaszintű szabályozásának szakmai előkészítése, a fejezeti FEUVE rendszer működtetésének koordinálása, és a szabályozás végrehajtásának ellenőrzése.

vezérigazgató

102/2007. (HK 18.) HM ut.
33. § (3) bek. t) pont
86/2008. (HK 17.) HM ut.
HM SZMSZ IV. fej. HM KPÜ (13)

12.

A fejezeten belül speciálisan gazdálkodó költségvetési szervezetek pénzügyi és számviteli szervei szakmai irányítása és felügyelete.

vezérigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM KPÜ (11)

13.

A hivatásos katonák nyugdíj és baleseti járadék megállapításával, családtagjaik származékos nyugdíj-megállapításával, a köztisztviselők és közalkalmazottak korengedményes nyugdíja előkészítésével, megfizetésével kapcsolatos hatósági, perképviseleti feladatok ellátása.

vezérigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM KPÜ (14)

14.

A tárca pénzügyi és számviteli információs rendszerének kialakítása és működtetése, a HM fejezet egységes számviteli politikájának és a HM számlarendjének kialakítása és karbantartása.

vezérigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM KPÜ (9)”

143.    A HM HJ III. Fejezet 7. pontjának (HM KÖZGAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) 16. alpontja helyébe az alábbi 16. alpont lép:

„16.

A tárca pénzügyi és számviteli biztosításával kapcsolatos, hatáskörébe utalt intézkedések kiadása, valamint a fejezet jogszabályban meghatározott költségvetési, pénzügyi és számviteli szakfelügyeletének ellátása.

vezérigazgató

119/2007. (HK 20.) HM ut.
4. § (2) bek., 33. § (2) bek. f) pont”

144.    A HM HJ III. Fejezet 7. pontjának (HM KÖZGAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) 18. alpontja helyébe az alábbi 18. alpont lép:

„18.

A tárca képviselete az Országos Statisztikai Tanácsban, valamint az Államháztartási Belső Pénzügyi Ellenőrzési Tárcaközi Bizottság Belső Kontroll Albizottságban.

vezérigazgató

74/2009. (IX. 10.) ME hat.,
Az államháztartási belső pénzügyi ellenőrzési tárcaközi bizottság ügyrendjéről szóló pénzügyminiszteri ügyirat.”

145.    A HM HJ III. Fejezet 7. pontja (HM KÖZGAZDASÁGI ÉS PÉNZÜGYI ÜGYNÖKSÉG VEZÉRIGAZGATÓJA) az alábbi 19–25. alpontokkal egészül ki:

„19.

A külföldön szolgálatot teljesítők ellátását, kiszolgálását biztosító nemzeti támogató csoportok pénzügyi szakmai irányítása.

vezérigazgató

HM SZMSZ IV. fej. HM KPÜ (4)

20.

Jogi képviselet ellátása azokban a bírósági eljárást megelőző kártérítési, illetve társadalombiztosítási ügyekben, amelyek első fokon a hatáskörébe tartoznak, illetve amelyek a társadalombiztosítási szolgáltatások ellenértékének munkáltató általi visszaköveteléséből erednek.

vezérigazgató

16/2009. (III. 13.) HM ut.
2. § (5) bek.
HM SZMSZ IV. fej. HM KPÜ (22)

21.

A tárca képviselete a NATO Flying Training in Canada (NFTC) Gazdálkodási Szakbizottságának és az NFTC külföldi bizottságainak (Műveleti Munkacsoport, és Pénzügyi Munkacsoport) tevékenységéből adódó és a programra vonatkozó pénzügyi és gazdasági jellegű feladatokhoz kapcsolódó két- és többoldalú tárgyalásokon a pénzügyi vonatkozású kérdésekben.

vezérigazgató

62/2009. (VIII. 24.) HM ut.

22.

A kincstári pénzügyi tevékenységgel, biztosítási ügyekkel, a rendvédelmi szervekkel való elszámolásokkal, továbbá a tárca családtámogatási kifizetőhelye működtetésével, a katonák részére egészségbiztosítási ellátás helyett kifizetett pénzbeli ellátások, táppénz-hozzájárulás megállapításával és elszámolásával, a személyi állomány által elszenvedett munkabalesetekből, foglalkozási megbetegedésekből eredő megtérítési követelések elszámolásával és teljesítésével összefüggő, valamint – a HM lakásépítés és -vásárlás munkáltatói támogatása elnevezésű számla kivételével – pénzintézetekkel megkötendő szerződésekkel kapcsolatos aláírási jog gyakorlása.

vezérigazgató

HM SZMSZ V. fej. (7)

23.

A HM KGIR üzemeltetésének felügyelete, a Pénzügyi Alrendszer, valamint a Humánpolitikai Alrendszer személyi juttatás moduljának működtetése, irányítása, az adatszolgáltatás ellenőrzése, a betekintési jogosultságok szabályozása, engedélyezése.

vezérigazgató

97/2007. (HK 17.) HM ut. 13. §
102/2007. (HK 18.) HM ut.
33. § (2) bek. c) pont

24.

Szakterülete vonatkozásában – a honvédelmi miniszter megbízása alapján – a HM tárca képviselete az illetékes országgyűlési, kormányzati és egyéb állami szervezeteknél.

vezérigazgató

102/2007. (HK 18.) HM ut.
33. § (2) bek. b) pont

25.

A HM Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer rendszergazdai funkcióihoz rendelt, illetve a rendszer működtetésével és fejlesztésével kapcsolatos hatás- és jogkörök gyakorlása.

vezérigazgató

97/2007. (HK 17.) HM ut.
9. § (2) bek., 10. §, 13. §
HM SZMSZ IV. fej. HM KPÜ (7)”

146.    A HM HJ III. Fejezet 9. pontját (HM HADTÖRTÉNETI INTÉZET ÉS MÚZEUM FŐIGAZGATÓJA) követően az alábbi 10. ponttal és a hozzá tartozó alábbi alponttal egészül ki:

„10. MK ÁLLANDÓ NATO-KÉPVISELET, VÉDELEMPOLITIKAI RÉSZLEG KÉPVISELETVEZETŐ

1.

A Magyar Köztársaság biztonság- és védelem-
politikai, valamint védelemgazdasági érdekeinek képviselete az Észak-atlanti Szerződés Szervezet (NATO), valamint az EU-, EDA-ügyekkel (pénzügyi, gazdasági, hadfelszerelési kérdésekben) foglalkozó szakosított szervezeteiben és csoportjaiban.

képviselet-
vezető

HM SZMSZ IV. fej. MK ÁNK VPR”

147.    A HM HJ III. Fejezet 10. pontját (MK ÁLLANDÓ NATO-KÉPVISELET, VÉDELEMPOLITIKAI RÉSZLEG KÉPVISELETVEZETŐJE) követően az alábbi 11. ponttal és a hozzá tartozó alponttal egészül ki:

„11. MK ÁLLANDÓ EBESZ-KÉPVISELET, KATONAI KÉPVISELET KÉPVISELETVEZETŐ

1.

A Magyar Köztársaság biztonság-, és védelempolitikai érdekeinek képviselete az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ), annak tárgyalási fórumain, valamint az EBESZ égisze alatt működő, fegyverzetellenőrzéssel foglalkozó tárgyalási fórumokon és csoportokban.

képviselet-
vezető

HM SZMSZ IV. fej. MK ÁEK KK”

1

Az utasítást a 99/2010. (XI. 16.) HM utasítás 5. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2010. november 17. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére