• Tartalom

6/2010. (II. 24.) EüM rendelet

6/2010. (II. 24.) EüM rendelet

az ápolói tevékenység kompetenciáiról szóló 3/2010. (I. 26.) EüM rendelet módosításáról1

2010.02.24.

Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. § (2) bekezdés g) pont gh) alpontjában kapott felhatalmazás alapján, az egészségügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 161/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az ápolói tevékenység kompetenciáiról szóló 3/2010. (I. 26.) EüM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a a következő szöveggel lép hatályba:

1. § (1) E rendelet alkalmazásában ápoló:
a) a szakmai követelmények kiadásáról szóló 14/1994. (IX. 15.) NM rendelet alapján ápoló szakképesítést,
b) az egészségügyi miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról szóló 32/2008. (VIII. 14.) EüM rendelet alapján ápoló szakképesítést,
c) az 1995. december 7-e előtt felnőtt szakápoló szakképesítést, valamint
d) az 1975. március 1-jét megelőzően hatályos jogszabályok alapján általános betegápoló szakképesítést
szerzett személy.
(2) Az ápoló – a külön jogszabályban meghatározott otthoni szakápolás és alapellátás keretében végzett tevékenységek kivételével –
a) a Mellékletben meghatározott, szakképesítésen alapuló kompetenciák alapján vagy
b) intravénás gyógyszerbevitel és infúziós terápia kivitelezése tevékenységek vonatkozásában a tevékenység irányítására jogosult szakorvos írásos utasítására
végezheti a tevékenységét.
(3) A (2) bekezdés b) pontja szerinti utasítás az ápoló részére akkor adható, ha az ápoló az adott tevékenység végzéséhez szükséges szakmai felkészítést megkapta, és a tevékenység végzéséhez szükséges képességéről az utasítás adója meggyőződött.
(4) Ha a (2) bekezdés b) pontja szerinti utasítás nem egyszeri esetre ad felhatalmazást az adott tevékenység végzésére, az utasítás alapján az ápoló munkakörét a tevékenység végzése tekintetében módosítani kell.”

2. § Az R. a következő 7. §-sal kiegészülve lép hatályba:

7. § (1) Az 1. § (2) bekezdés b) pontja és (3)–(4) bekezdése a szakképzésről szóló törvény alapján alap-, közép-, emeltszintű, illetve felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel vagy felsőoktatási intézményben, orvos- és egészségtudományi képzési terület alapképzési szakán szerzett szakképzettséggel rendelkezők egészségügyi szakirányú szakmai továbbképzéséről szóló rendelet (a továbbiakban: R.2.) hatálybalépését követő 90. napon hatályát veszti.
(2) Az 1. § (2) bekezdés b) pontja szerint kiadott utasítás alapján egészségügyi tevékenység az R.2. hatálybalépését követő 180. napig végezhető.”

3. § Ez a rendelet a kihirdetésével egyidejűleg lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 3. § alapján hatályát vesztette 2010. február 25. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére