• Tartalom

6/2010. (II. 16.) KHEM rendelet

6/2010. (II. 16.) KHEM rendelet

az országos közutak kezelésének szabályozásáról szóló 6/1998. (III. 11.) KHVM rendelet módosításáról

2010.02.17.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (3) bekezdés b) pont 4. alpontjában kapott felhatalmazás alapján, a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter feladat- és hatásköréről szóló 133/2008. (V.14.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § Az országos közutak kezelésének szabályozásáról szóló 6/1998. (III.11.) KHVM rendelet (a továbbiakban: R.) a következő 1/A. §-sal egészül ki:

1/A. § (1) A (3) bekezdésben meghatározott kivétellel a gyorsforgalmi utak nélküli országos közúthálózat közútkezelői feladatait a Magyar Közút Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: Magyar Közút Zrt.) látja el, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központtal (a továbbiakban: KKK) kötött szerződés alapján.
(2) A (3) bekezdésben meghatározott, valamint a koncessziós szerződés keretében megvalósult és megvalósuló országos közutak kivételével a gyorsforgalmi utak közútkezelői feladatait az Állami Autópálya Kezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (a továbbiakban: ÁAK Zrt.) látja el, a KKK-val kötött szerződés alapján.
(3) Amennyiben a miniszter döntése alapján az adott országos közúti szakasz tekintetében a közútkezelő a Kkt. 33. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja alapján kerül kiválasztásra, az adott országos közúti szakasz közútkezelői feladatait a Kkt. 33. § (1) bekezdés b) pont bb) alpontja alapján kiválasztott közútkezelő látja el a KKK-val kötött szerződés szerint. A közútkezelői feladatok ellátásának a KKK és a közútkezelő közötti szerződésben rögzített kezdőnapjáig az adott országos közúti szakasz közútkezelői feladatait a Magyar Közút Zrt, illetve az ÁAK Zrt. látja el az (1)–(2) bekezdésben foglaltak szerint.
(4) Az (1)–(3) bekezdések szerinti feladatok ellátásának műszaki ellenőrzését a KKK végzi.”

2. § Az R. a következő 1/B. §-sal egészül ki:

1/B. § (1) A Kkt. 29. § (1) bekezdés második mondata szerint megkötött szerződés esetén az építtetői feladatokat az építési engedélyhez nem kötött, valamint a (2) bekezdésben meghatározott építési munkák tekintetében – beleértve az előkészítést, a területbiztosítást, a terveztetést, a közbeszerzési eljárások lefolytatását, a szerződéskötéseket, a szerződések teljesítésének igazolását – a közútkezelő is végezheti, vagy végeztetheti.
(2) A közútkezelő az (1) bekezdés alapján megkötött szerződés szerint az alábbi feladatok ellátása során járhat el építtetőként:
1. elválasztó sáv átépítése (burkolatépítés, vasbeton terelőfal kihelyezése, csapadékvíz elvezető rendszer építése vagy átépítése),
2. közvilágítás kiépítése, meglévő közvilágítás átépítése,
3. pihenőhelyek felújítása, bővítése, tengelyterhelés mérő helyek kialakítása,
4. jelzőlámpa telepítése, ITS (Intelligent Transport System) közlekedési rendszerek kiépítése,
5. zárt és nyílt vízelvezető rendszerek építése, felújítása; áteresz és csatlakozó műtárgyak (tisztító berendezések) építése, környezetvédelmi berendezések építése (olaj- és hordalékfogó műtárgy, purátor stb.),
6. zajvédő falak építése, támfalak építése,
7. védőkerítések átépítése,
8. utólagos, a hírközléssel kapcsolatos engedélyezési ügyek,
9. magasépítési engedélyezési ügyek (meglévő mérnökségek felújítása, új építések),
10. gyalogátkelőhely kiépítése,
11. forgalomcsillapító építése sávelhúzással, középszigettel,
12. autóbusz-öböl kiépítése,
13. közúti híd műtárgyak teherbírás növekedéssel és szélesítéssel nem járó rekonstrukciója, tartószerkezetek teherbírását, kialakítását, átalakítását nem érintő felújítások,
14. megrongálódott műtárgyak helyreállítása,
15. a forgalmi terhelés miatt indokolt új sáv építése, sávszélesítés, ívkorrekció, csomóponti felállósáv és kanyarodó sáv kialakítása és a meglévő csomópontok átépítése, valamint
16. a gyorsforgalmi utak tekintetében miniszteri rendeletben meghatározott fejlesztési munkák.”

3. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az R. 5. §-ának (1) bekezdése.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére