• Tartalom

6/2010. (III. 26.) MeHVM rendelet

6/2010. (III. 26.) MeHVM rendelet

a polgári frekvenciagazdálkodás egyes hatósági eljárásairól szóló 6/2004. (IV. 13.) IHM rendelet módosításáról1

2010.04.03.

Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény 182. § (3) bekezdés d), f), valamint i) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter feladat- és hatásköréről szóló 29/2008. (II. 19.) Korm. rendelet 1. § (1) bekezdés j) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A polgári frekvenciagazdálkodás egyes hatósági eljárásairól szóló 6/2004. (IV. 13.) IHM rendelet (a továbbiakban: R.) 2. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) E rendelet alkalmazásában
1. Blokkgazdálkodás: frekvenciablokk felhasználásának a frekvenciakijelölésben megadott feltételek között szabadon történő tervezése.
2. Cégadatok: a cég megnevezése, székhelye, levelezési címe, adószáma, számlaszáma, képviselőjének neve, telefonszáma, e-mail címe, a cégbejegyzésről, illetőleg bírósági nyilvántartásról szóló határozat vagy a vállalkozói igazolvány másolata.
3. Egyszerűsített rádióengedély: a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló jogszabályban meghatározott frekvenciák használati jogának – kizárólag elektronikus úton tett bejelentés alapján történő, egyedi rádióengedélynek minősülő – hatósági nyilvántartásba vétele.
4. Frekvenciahasználat jellege: kizárólagos, megosztott vagy közös az alábbi meghatározások szerint:
a) kizárólagos használatú frekvencia: a frekvenciakijelölésben vagy rádióengedélyben megjelölt területen és időben, időbeli megosztás nélkül, a hatóság által meghatározott zavarvédelemmel igénybe vehető frekvencia;
b) megosztott használatú frekvencia: a frekvenciakijelölés vagy rádióengedély alapján kettő vagy több jogosult, illetve engedélyes által azonos területen, de különböző időben, a hatóság által meghatározott zavarvédelemmel igénybe vehető frekvencia;
c) közös használatú frekvencia: a frekvenciakijelölés vagy rádióengedély alapján kettő vagy több jogosult vagy engedélyes által azonos területen, tetszőleges (megosztás nélküli) időben, a hatóság által meghatározott zavarvédelemmel igénybe vehető frekvencia, amelynek felhasználói forgalmi viszonyait a hatóság nem szabályozza.
5. Frekvenciakiosztási terv: a rádióalkalmazásra vonatkozó frekvenciasáv-használati, illetve csatornaelrendezési terv, amelyet nemzetközi vonatkozásban az arra illetékes értekezlet, nemzeti vonatkozásban a magyar frekvenciagazdálkodó hatóságok fogadnak el.
6. Hatósági frekvenciajegyzék: frekvenciakiosztási terv alapján készült frekvenciakijelölési terv (jegyzék), amelyet a hatóság más hatóságokkal való szükség szerinti egyeztetés után közzé tesz.
7. Keretengedély: blokkgazdálkodásra jogosított részére kiadott olyan rádióengedély, amely a rádióállomás, rádiórendszer részletes műszaki adatait nem tartalmazza.
8. Üzemben tartás: a telepítéstől a működtetés végleges megszüntetéséig tartó folyamat, amely az üzemeltetésen kívül a fenntartási tevékenységeket (karbantartást, javítást) és a szüneteltetést is tartalmazza.
9. Üzemeltetés: rádióberendezés, rádióállomás, rádiórendszer rendeltetés szerinti működtetése.”

2. § Az R. 3. § (2) bekezdés f) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(2) Nem kell frekvenciakijelölés]

f) azon rádióállomások, rádiórendszerek esetében, amelyek a frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló jogszabály alapján az egyedi engedélyezési kötelezettség alól mentesülnek vagy az üzemben tartásuk egyszerűsített rádióengedély alapján történik.”

3. § Az R. 4. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1) A frekvenciakijelölés iránti kérelemnek tartalmaznia kell:]

a) a kérelmező természetes személyazonosító és lakcím adatait, levelezési címét, e-mail címét, telefonszámát és adóazonosító jelét, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében a cégadatait;”

4. § Az R. 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Amennyiben a frekvenciakijelölést 30 napnál rövidebb idejű üzemben tartás céljából kérik, nem kell megadni az adóazonosító jelet, vagy adószámot, számlaszámot.”

5. § Az R. 11. § (1) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[Üzemben tartható az a rádióberendezés, amely teljesíti a forgalomba hozatalra vonatkozóan külön jogszabályban meghatározott követelményeket, és]

a) egyedi rádióengedéllyel – ideértve az egyszerűsített rádióengedélyt is – rendelkező rádióállomás, vagy rádiórendszer része,”

6. § Az R. 13. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A földi mozgószolgálat vagy a földfelszíni műsorszóró szolgálat 5 kW ERP-t bármely irányban meghaladó teljesítményű rádióállomása rádióengedély iránti kérelméhez csatolni kell az Országos „Frederic Joliot Curie” Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézetnek (OSSKI) a sugáregészségügyi követelményekre vonatkozó, mérések alapján kiadott szakvéleményét, amennyiben a rádióállomás telepítése – külön jogszabály szerint – beépítésre szánt lakó-, vegyes, kereskedelmi, szolgáltató, valamint üdülőterületen történt, kivéve, ha
a) a rádióállomás üzemben tartási ideje évente nem haladja meg a 60 napot,
b) a kérelmező igazolni tudja, hogy a szakvélemény nem került 30 napon belül kiadásra, vagy
c) a rádióengedély módosítása, hosszabbítása iránti kérelem nem vonatkozik a sugárzási jellemzők megváltoztatására.”

7. § Az R. a 17. §-t követően a következő alcímmel és 17/A. §-sal egészül ki:

„Egyszerűsített rádióengedély
17/A. § (1) A frekvenciasávok felhasználási szabályainak megállapításáról szóló jogszabály szerint egyszerűsített rádióengedélyezési eljárás alá tartozó frekvenciák használatára vonatkozó szándékot az ügyfélnek nyilvántartásba vétel céljából be kell jelentenie a hatóságnak.
(2) Az ügyfél a bejelentését a hatóság honlapján elérhető elektronikus űrlapon – a központi rendszer ügyfélkapuján történt azonosítást követően – nyújthatja be.
(3) A bejelentésnek tartalmaznia kell a 4. § (1) bekezdés m) pontjában, valamint a 13. § (2) bekezdésének a)–f), továbbá h)–j) pontjaiban és (3) bekezdésében foglaltakat.
(4) A hatóság a 32. § (3) bekezdése szerint nyilvántartásba vett adatokról, a fizetendő frekvenciadíjról, valamint az egyszerűsített rádióengedély érvényességi idejéről elektronikus úton a központi rendszeren keresztül visszaigazolást küld a bejelentőnek.
(5) A bejelentésben foglalt frekvencia a nyilvántartásba vétel napjától használható.”

8. § Az R. 32. §-a az alábbi új (3) bekezdéssel egészül ki, ezzel egyidejűleg az eredeti (3)–(4) bekezdés számozása (4)–(5) bekezdésre változik:

„(3) Egyszerűsített rádióengedély esetében a hatóság a 17/A. § (3) bekezdése szerint bejelentett adatokat nyilvántartásba veszi.”

9. § Az R. 5. § (1) bekezdés a) pontjában és 14. § (1) bekezdés a) pontjában az „azonosítási adatait” szövegrész helyébe a „természetes személyazonosító és lakcím adatait, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében a cég megnevezését, székhelyét, adószámát és számlaszámát” szöveg, 6. § (2) és (3) bekezdésében „a jogosított azonosítási és cégadataiban” szövegrész helyébe „az 5. § (1) bekezdés a) pontja szerinti adatokban” szöveg, 13. § (2) bekezdés a) pontjában az „azonosítási adatait” szövegrész helyébe a „természetes személyazonosító és lakcím adatait, levelezési címét, e-mail címét, telefonszámát és adóazonosító jelét, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében a cégadatait” szöveg, 13. § (2) bekezdés b) pontjában az „azonosítási adatait és bankszámlaszámát” szövegrész helyébe a „természetes személyazonosító és lakcím adatait, levelezési címét, e-mail címét, telefonszámát, adóazonosító jelét és bankszámlaszámát, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében a cégadatait” szöveg, 14. § (1) bekezdés n) pontjában az „azonosítási adatait és bankszámlaszámát” szövegrész helyébe a „természetes személyazonosító és lakcím adatait, adóazonosító jelét és bankszámlaszámát, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében a cég megnevezését, székhelyét, adószámát és számlaszámát” szöveg, 14. § (4) bekezdésében „az engedélyes azonosítási és cégadataiban” szövegrész helyébe „a 14. § (1) bekezdés a) pontja szerinti adatokban” szöveg, 23. § (3) bekezdés b) pontjában az „azonosítási adatait” szövegrész helyébe a „természetes személyazonosító és lakcím adatait, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetében a cég megnevezését, székhelyét és adószámát” szöveg, 32. § (1) bekezdés a) pontjában az „azonosítási adatait” szövegrész helyébe a „természetes személyazonosító és lakcím adatait, levelezési címét, e-mail címét, telefonszámát és adóazonosító jelét” szöveg, 13. § (2) bekezdés i) pontjában az „az Országos Rejtjelfelügyelet” szövegrész helyébe az „a rejtjel-felügyeleti jogkörben eljáró hatóság” szöveg, 23. § (1) bekezdés felvezető szövegében a „túl, kérelemre lepecsételi” szövegrész helyébe a „túl lepecsételheti” szöveg, 6. § (1) bekezdés c) pontjában és 16. § (2) bekezdésében a „60 nappal” szövegrész helyébe a „két hónappal” szöveg, 9. § (1) bekezdésében az „öt napon” szövegrész helyébe az „5 munkanapon” szöveg lép.

10. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő 8. napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult hatósági eljárásokban kell alkalmazni.

1

A rendelet a 10. § (1) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. április 4. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére