• Tartalom

6/2010. (III. 31.) KvVM utasítás

6/2010. (III. 31.) KvVM utasítás

a Zöld Beruházási Rendszer működtetésének, felhasználási jogcímeinek, nyilvántartásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 10/2009. (VII. 17.) KvVM utasítás módosításáról1

2010.04.03.

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 24. § (9) bekezdése és 49. § p) pontja, valamint az államháztartás működési rendjéről szóló 217/1998. (XII. 30.) Korm. rendelet előírásai, illetve az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII. 11.) Korm. rendelet alapján – az államháztartásért felelős miniszterrel egyetértésben – a következőket rendelem el:

1. § A Zöld Beruházási Rendszer működtetésének, felhasználási jogcímeinek, nyilvántartásának és ellenőrzésének részletes szabályairól szóló 10/2009. (VII. 17.) KvVM utasítás (a továbbiakban: Utasítás ) 2. § (5) bekezdésének felvezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A Kr. 30. §-ában meghatározott döntés-előkészítő szerv az FI, az Energia Központ Nonprofit Kft., az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. és a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (a továbbiakban együtt: kijelölt szerv). A végrehajtásra kötött megállapodások határozzák meg az egyes alprogramok tekintetében a kijelölt szervet. A kijelölt szerv ennek keretében a következő feladatok ellátásáról gondoskodik:”

2. § Az Utasítás 2. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az FI ellátja a ZBR egyes alprogramjainak lebonyolításához szükséges koordinációs feladatokat, különösen a kijelölt szervek és a Minisztérium közötti feladatmegosztással kapcsolatban a Kr.-ben meghatározott döntés-előkészítés és végrehajtás tekintetében.”

3. § Az utasítás 2. §-a a következő (7) bekezdéssel egészül ki:

„(7) Az utasításban megállapított döntés-előkészítési és végrehajtási feladatokat az energiatakarékos izzók megismertetésére és cseréjére irányuló program és az energiatakarékos háztartásigép-csere alprogram tekintetében a Minisztérium látja el.”

4. § (1) Az Utasítás 3. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdésben meghatározott jelentéseket a kijelölt szerv készíti el.”

(2) Az Utasítás 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A kijelölt szerv
a) az (1) bekezdés a) és b) pontja szerinti tájékoztatást a miniszter, az államtitkár, a kabinetfőnök, a környezet- és klímapolitikai szakállamtitkár, az NKF, a KF, a KHPF vezetői,
b) az (1) bekezdés c)–e) pontja szerinti tájékoztatást a környezet- és klímapolitikai szakállamtitkár
részére küldi meg.”

5. § Az Utasítás 6. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1) A ZBR felhasználására a Kr. 23. § (3) bekezdésével összhangban álló alprogramok keretében kerül sor.”

6. § Az Utasítás 6. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az alprogramok támogatása az általános pályázati rendszer szabályai szerint történik.”

7. § Az Utasítás 7. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A pályázati felhívás tervezetét a környezet- és klímapolitikai szakállamtitkár – az FI közreműködésével – megküldi véleményezésre az érintett szakmai, társadalmi és más nem kormányzati szervezeteknek, valamint ha a kiotói egységek értékesítéséről szóló szerződés úgy rendelkezik, a vevőkkel együtt létrehozandó közös tanácsoknak. A beérkezett észrevételek alapján a kijelölt szerv az NKF egyetértésével elkészíti a pályázati felhívást.”

8. § Az Utasítás 7. § (4)–(6) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) A pályázati felhívás Kr. szerinti megjelentetéséről a KHPF gondoskodik. A kijelölt szerv gondoskodik a pályázati felhívásnak a saját internetes honlapján való megjelentetéséről.
(5) A pályázati felhívás alapján a pályázati adatlapok és útmutató összeállításáról az NKF bevonásával a kijelölt szerv gondoskodik, és a környezet- és klímapolitikai szakállamtitkár hagyja jóvá. A jóváhagyott adatlapok és útmutató közzétételéről – szükség esetén az NKF bevonásával – a kijelölt szerv gondoskodik.
(6) A pályázók tájékoztatása és segítése a pályázat készítésében a kijelölt szerv feladata a pályázati felhívásban megjelölt fogadóórákon.”

9. § Az Utasítás 8. § (1) bekezdés h) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

h) a pályázat benyújtásának helyét, módját és a kijelölt szerv megnevezését,”

10. § Az Utasítás 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § Jogszabály, illetve európai közösségi aktus eltérő rendelkezése hiányában a támogatás mértéke nem haladhatja meg a program elszámolható költségeinek 60%-át, a támogatási formák együttes alkalmazása során pedig legfeljebb a program elszámolható költségeinek 70%-áig terjedhet. Társadalmi szervezetek és alapítványok esetén pályázati felhívás ennél magasabb, legfeljebb 100%-os támogatási arányt is meghatározhat.”

11. § Az Utasítás 10. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A pályázat – a pályázati felhívás eltérő rendelkezése hiányában – elektronikus úton nyújtható be. Az elektronikus benyújtás esetén a pályázat automatikusan iktatásra kerül.”

12. § Az Utasítás 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A szakmai értékelések eredményeként ki kell választani a nem támogatható pályázatokat és a döntést indokolni kell, illetve meg kell határozni a támogatható pályázatok rangsorát, valamint a javasolt szakmai támogatási feltételeket az egyes pályázatokhoz. A szakmai értékelés keretében a pályázatok rangsorolását az FI által összehívott szakértői bizottság végzi a kiíró által megadott módszertan szerint. A szakértői bizottság létrehozásáról a környezet- és klímapolitikai szakállamtitkár gondoskodik.”

13. § Az Utasítás 12. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(4) A döntésről és annak indokolásáról a döntéstől számított 15 munkanapon belül a kijelölt szerv írásban értesíti a pályázót.”

14. § Az Utasítás 13. § (1)–(2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Támogatást elnyerő pályázatok esetén a kiértesítő levélben a kijelölt szerv a pályázókat felhívja, hogy az értesítés kézhezvételétől számított 15 munkanapon belül nyilatkozzanak a támogatási feltételek elfogadásáról, vagy elutasításáról.
(2) A kijelölt szerv elkészíti a támogatási szerződés mintáját, amit a környezet- és klímapolitikai szakállamtitkár, a koordinációs és jogi szakállamtitkár egyetértésével hagy jóvá. A támogatási szerződésben meg kell határozni a támogatásban részesülő beruházásokkal kapcsolatos korlátozásokat és tilalmakat (különösen az elidegenítési tilalmat meghatározott ideig, a felhasználási cél megváltoztatásának tilalmát), valamint az előlegfizetés feltételeinek és a biztosíték kikötésének lehetőségét.”

15. § Az Utasítás 13. § (6)–(9) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(6) Ha a pályázó elfogadja a támogatási ajánlatot, illetve teljesíti az abban foglalt szerződési előfeltételeket, a kijelölt szerv elkészíti a szerződés tervezetét, és a szerződési előfeltételek teljesítése igazolásának kézhezvételétől, vagy ha ez nem szükséges, akkor a támogatási ajánlat elfogadásától számított 5 munkanapon belül aláírásra megküldi a pályázónak.
(7) A kijelölt szerv a pályázó által aláírt szerződést a miniszter vagy az aláírással megbízott elé terjeszti, aki a szerződést 3 munkanapon belül aláírja, vagy indokolt esetben elutasítja.
(8) Amennyiben a támogatott nem nyilatkozik a támogatás elfogadásáról, illetve nem teljesíti a jogszabályi előírásokat, a szerződéskötési előfeltételeket, akkor a támogatási döntést – a miniszter egyidejű tájékoztatása mellett – a kijelölt szerv törli a nyilvántartásból.
(9) A szerződéskötés előtt álló pályázatokról és a szerződésekről a nyilvántartást a kijelölt szerv vezeti és arról az általános szabályok szerint rendszeres és eseti beszámolót készít.”

16. § Az Utasítás 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

14. § A támogatási szerződés módosítására irányuló javaslatot – amennyiben az a miniszteri döntés lényeges tartalmi elemét érinti, így különösen a program műszaki tartalmát, a támogatás formáját, a visszatérítendő támogatás visszafizetésének időbeli ütemezését, valamint a támogatás folyósításának időbeli ütemezését – a kijelölt szerv kezdeményezése alapján az NKF küldi meg az érintett minisztereknek.”

17. § Az Utasítás 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés szerinti tényről szakmai beszámolóval, bizonylatokkal és hatósági nyilatkozatokkal alátámasztva a kijelölt szervnek számol be a támogatott. A támogatási szerződés részeként a támogatott rendelkezésére szükséges bocsátani a beszámolóhoz szükséges tartalmi-formai követelményeket. A támogatási szerződésben ki kell kötni a támogató helyszíni ellenőrzésre való jogosultságát. A támogatási szerződés lezárása 10 millió Ft feletti támogatás esetén kötelezően, egyéb esetben szükség szerint helyszíni ellenőrzés alapján történik, amelyről a kijelölt szerv, illetve az ellenőrzést végző záró jegyzőkönyvet készít.”

18. § Az Utasítás 16. § (3)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A támogatás kifizetésének igényléséhez az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 150. § (4) bekezdés a)–i) pontjai szerint kell eljárni.
(4) A kijelölt szerv a számlákat ellenőrzi. Az ellenőrzés különösen az alábbiakat foglalja magában:
a) a számlát a jogosult nevére és címére állították ki,
b) a számla a program keretében jóváhagyott projektre vonatkozik,
c) a számla a támogatási szerződésben szereplő támogatható költségeket tartalmaz,
d) a számlát más programhoz nem nyújtották be.”

19. § Az Utasítás 19. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Kr. 22. § (4) bekezdésében foglaltak szerint a ZBR működtetésre és auditáltatásra szolgáló kerete fedezi a Minisztérium és a kijelölt szerv ZBR-rel kapcsolatos valamennyi kiadását, a ZBR kommunikációval, tájékoztatással és beszámolással, illetve ellenőrzésével és a támogatások felhasználásának külső ellenőrzésével, továbbá a ZBR éves és a kötelezettségvállalási időszak végén történő auditáltatásával, a kibocsátható mennyiségi egységek vevői részére történő jelentések lefordíttatásával kapcsolatos költségeket.”

20. § Az Utasítás 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

20. § A kijelölt szerv a támogatások ellenőrzésébe szükség szerint bevonja az NKF-et és a KF-et.”

Záró rendelkezések

21. § (1) Ez az utasítás a kihirdetését követő 3. napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti az utasítás 6. § (2)–(3) bekezdése, 17. §-a és a 18. §-a.

1

Az utasítás a 21. § (1) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. április 4. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére