• Tartalom

6/2010. (V. 7.) MeHVM utasítás

6/2010. (V. 7.) MeHVM utasítás

a Miniszterelnöki Hivatal Cafeteria Szabályzatának kiadásáról szóló 1/2010. (I.15.) MeHVM utasítás módosításáról1

2010.05.08.

A Miniszterelnöki Hivatal Cafeteria Szabályzatának kiadásáról szóló 1/2010. (I. 15.) MeHVM utasítást (a továbbiakban: Szabályzat) a következők szerint módosítom:

1. § (1) A Szabályzat 2. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Nem jogosult cafeteriajuttatásokra a munkatárs azon időtartam vonatkozásában, amelyre illetményre, munkabérre vagy átlagkeresetre nem jogosult, feltéve, hogy a távollét időtartama meghaladja a 30 napot.”

(2) A Szabályzat 2. § (5) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A választható elemeket tartalmazó, nyilatkozattételt lehetővé tevő programot a Pénzügyi és Számviteli Főosztály legkésőbb tárgyév január 13. napjáig teszi elérhetővé – elektronikus úton – a munkatársak részére. A cafeteriakeret és a választható juttatások ismeretében a munkatárs igény szerint választ, figyelemmel az egyes juttatásoknál ismertetett jogszabályi korlátozásokra. A választás során az egyes cafeteriaelemeket úgy kell figyelembe venni, hogy a nyilatkozattételt követően 1000 forint feletti maradvány összeg ne képződjön. A választás során figyelemmel kell lenni arra is, hogy a melegétkezési hozzájárulást, az internet használat támogatását, a magán-nyugdíjpénztári tagdíjkiegészítést, az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári hozzájárulást, az önkéntes kölcsönös egészségpénztári, önsegélyező pénztári hozzájárulást, valamint a biztosítás kötése címén igénybe vett támogatást a munkatárs csak teljes évre, havi egyenlő összegben igényelheti.”

(3) A Szabályzat 2. § (13) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(13) A módosítással érintett juttatások igénylésére az új feltételek a benyújtást követő hónaptól alkalmazandóak. A munkatárs köteles a Pénzügyi és Számviteli Főosztálynak írásban haladéktalanul bejelenteni, ha a cafeteriajuttatásokra való jogosultsága év közben bármilyen okból módosul.”

(4) A Szabályzat 2. § (15) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Ha a munkatárs jogviszonya, illetve jogosultsága év közben megszűnik, köteles a részére nyújtott cafeteriajuttatások – Pénzügyi és Számviteli Főosztály által meghatározott – időarányos részt meghaladóan igénybe vett összegét a Hivatalnak visszafizetni.”

2. § A Szabályzat 4. § (3) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az üdülési csekket a Hivatal negyedévente, a munkatárs választása szerint március 31-ig, június 30-ig, szeptember 30-ig vagy december 31-ig biztosítja.”

3. § A Szabályzat 6. § (1) bekezdésének utolsó mondatában a „veheti igénybe” szövegrész helyébe az „igényelheti” szövegrész lép.

4. § (1) A Szabályzat 7. § (1) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

b) a Pénzügyi és Számviteli Főosztályon a záradékolt magán-nyugdíjpénztári belépési nyilatkozatának, vagy tagsági okiratának másolatát leadja abban az esetben, ha tagsági jogviszonya 2010. január 1-jét követően keletkezett.”

(2) A Szabályzat 7. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A (2) bekezdésben megjelölt kiegészítést a Hivatal legfeljebb a munkatárs cafeterianyilatkozatában egész évre erre a célra elkülönített összegig biztosítja.”

5. § (1) A Szabályzat 8. § (1) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

b) a Pénzügyi és Számviteli Főosztályon a záradékolt önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári belépési nyilatkozatának, vagy tagsági okiratának másolatát leadja abban az esetben, ha tagsági jogviszonya 2010. január 1-jét követően keletkezett.”

(2) A Szabályzat 8. § (2) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A juttatás igénybevétele esetén a munkatársnak nyilatkoznia kell arról, hogy az adott jogcímen más juttatótól szerez-e bevételt az adóévben.”

6. § (1) A Szabályzat 9. § (1) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

b) a Pénzügyi és Számviteli Főosztályon a záradékolt önkéntes kölcsönös egészségpénztári, önsegélyező pénztári belépési nyilatkozatának, vagy tagsági okiratának másolatát leadja abban az esetben, ha tagsági jogviszonya 2010. január 1-jét követően keletkezett.”

(2) A Szabályzat 9. § (2) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„A juttatás igénybevétele esetén a munkatársnak nyilatkoznia kell arról, hogy az adott jogcímen más juttatótól szerez-e bevételt az adóévben.”

7. § A Szabályzat 10. § (3) bekezdésének c) pontjában a „nyilatkozatát” szövegrész helyébe a „nyilatkozata” szövegrész, a 10. § (3) bekezdésének d) pontjában a „köteles nyilatkozni” szövegrész helyébe a „nyilatkozata” szövegrész lép.

8. § A Szabályzat 12. § (2) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az utalványokat a Hivatal negyedévente, a munkatárs választása szerint március 31-ig, június 30-ig, szeptember 30-ig vagy december 31-ig biztosítja.”

9. § A Szabályzat 13. § (1) bekezdésének utolsó mondata helyébe a következő rendelkezés lép:

„Az utalványokat a Hivatal negyedévente, a munkatárs választása szerint március 31-ig, június 30-ig, szeptember 30-ig vagy december 31-ig biztosítja.”

10. § A Szabályzat 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

14. § (1) A Hivatal ezen juttatási forma keretében az Szja törvény 1. sz. mellékletének 6.3. pontjában meghatározott biztosítást köt, melyben szerződő fél a Hivatal, biztosított a munkatárs. A biztosítási szerződés a következő elemekre terjed ki: a kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítás, a balesetbiztosítás, a teljes és végleges munkaképtelenségre szóló betegségbiztosítás díja. Nem köthető kombinált, megtakarítási, vagy elérési elemet is tartalmazó biztosítás.
(2) A juttatás adó- és járulékmentes, csak teljes évre és havi egyenlő összegben igényelhető, ettől eltérni a cafeterianyilatkozat év közben történő módosítása esetén sincs lehetőség. A Hivatal a juttatást csoportos biztosítási szerződés megkötésével biztosítja. Amennyiben a jelen juttatási formát választó munkatársak száma nem éri el a biztosítási szerződésben meghatározott legkisebb létszámot, a szerződés megkötésére nincs lehetőség. Ebben az esetben a munkatársak soron kívül módosíthatják cafeterianyilatkozatukat, ez a módosítás nem minősül a Szabályzat 2. § (10) bekezdésében foglaltak szerinti módosításnak. További feltétele a szerződés megkötésének, hogy a munkatárs vállalja, hogy az éves cafeteriakeretéből legalább akkora összeget felhasznál, amekkora a biztosító által megállapított éves biztosítási díj.”

11. § A Szabályzat 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

15. § (1) A Hivatal az Szja törvény 3. § 72. t) pontjában meghatározott támogatás címén, lakáscélú felhasználásra a munkatársnak hitelintézet útján, annak igazolása alapján vissza nem térítendő támogatást nyújthat a vételár vagy a teljes építési költség 30%-áig. A támogatás több munkáltató esetén is a folyósítás évét megelőző 4 évben ilyenként folyósított összegekkel együtt legfeljebb 5 millió forintig terjedhet, további feltétele, hogy a lakás nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt.
(2) A támogatás az alábbi, 2010. január 1-jét követően megvalósuló célokra vehető igénybe:
a) belföldön lévő lakás tulajdonjogának és a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak adásvétel vagy más visszterhes szerződés keretében történő megszerzésére (ideértve a lakás zártvégű lízingbe vételét is),
b) belföldön fekvő lakás építésére, építtetésére,
c) belföldön fekvő lakás alapterületének legalább egy lakószobával történő bővítést eredményező növelésére,
d) a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint meghatározott korszerűsítésre. A kormányrendelet szerint korszerűsítés a lakás komfortfokozatának növelése céljából víz-, csatorna-, elektromos-, gázközmű bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, fürdőszoba létesítése olyan lakásban, ahol még ilyen helyiség nincs, központosított fűtés kialakítása vagy cseréje, beleértve a megújítható energiaforrások (pl. napenergia) alkalmazását is, az épület szigetelése, beleértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat, a külső nyílászárók energiatakarékos cseréje, tető cseréje, felújítása, szigetelése. A korszerűsítés része az ehhez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés közvetlen költségeinek 20%-áig.
(3) A támogatás választható minimális összege 200 000 forint, maximuma az éves cafeteriakeret összege. A munkatársnak nyilatkoznia kell arról, hogy ezen a jogcímen a folyósítás évét megelőző 4 évben kapott-e támogatást. A juttatás egy összegben kerül kifizetésre, a tárgyév október 31-ig a Hivatal által hitelintézet útján a munkatárs folyószámlájára történő utalással. A hitelintézet által a tranzakcióért felszámított díj a munkatársat terheli. A kifizetéshez az alábbi dokumentumokat kell a Pénzügyi és Számviteli Főosztályon benyújtani:
a) a hitelintézet által felszámított tranzakciós díj megfizetését igazoló bizonylat másolatát, valamint a lakáscélú beruházással érintett ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapját;
b) az ingatlan fekvése szerint illetékes önkormányzat jegyzőjének 30 napnál nem régebbi igazolását arról, hogy a lakás nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendeletben meghatározott méltányolható lakásigényt;
c) a (2) bekezdés a) pontja esetén az eredeti szerződést;
d) a (2) bekezdés b) pontja esetén a jogerős építési engedély másolatát;
e) a (2) bekezdés c) pontja esetén a jóváhagyott tervrajz másolatát, engedélyköteles beruházás esetén a megfelelő engedélyek másolatát, valamint az előzetes költségvetési kalkulációt;
f) a (2) bekezdés d) pontja esetén az esetlegesen szükséges tervrajz jóváhagyott másolatát, engedélyköteles beruházás esetén a megfelelő engedélyek másolatát, valamint az előzetes költségvetési kalkulációt.
(4) A támogatás felhasználásával a munkatárs a tárgyévet követő hónap utolsó napjáig köteles elszámolni. Az elszámoláshoz mellékelni kell a 3. számú mellékletben foglalt, kitöltött nyomtatványt, továbbá
a) lakóingatlan vásárlása esetén a teljes vételár kiegyenlítését igazoló végleges adásvételi szerződés egy példányát, a földhivatal által érkeztetett bejegyzési kérelem másolatát, valamint az összeg felhasználását igazoló okiratot;
b) lakás építése, bővítése esetén a jogerős használatbavételi engedélyt, valamint az összeg felhasználását igazoló, a használatbavételi engedély kelte napjáig, illetve a használatbavételi engedélyben megjelölt feltételek teljesítése határidejéig kibocsátott, az építési engedély jogosultja nevére kiállított számlát;
c) lakás korszerűsítése esetén a folyósítást megelőző 6 hónapon belül, és azt követően, a tárgyévben kiállított, az építési termékek műszaki követelményeinek, megfelelőség igazolásának, valamint forgalomba hozatalának és felhasználásának részletes szabályairól szóló 3/2003. (I. 25.) BM–GKM–KvVM együttes rendelet szerinti megfelelőségi igazolással rendelkező, beépített termékekről szóló, a munkatárs nevére szóló számlákat eredeti példányban, valamint a más személy által elvégzett építési-szerelési munkák elvégzéséről szóló, a munkatárs nevére szóló eredeti számlát.
(5) Ha a munkatárs építéssel, építtetéssel, bővítéssel vagy korszerűsítéssel valósítja meg a lakáscélú felhasználást, az építési költségként figyelembe vehető kiadások tekintetében a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) Korm. rendelet 25. § (6) bekezdésére is figyelemmel kell lenni. Ebben az esetben a támogatás felhasználásával történő elszámoláshoz az (5) bekezdésben felsoroltakon túl mellékelni kell a Korm. rendeletben meghatározott építési költségek számláit is.
(6) Amennyiben a munkatárs az elszámolást elmulasztja, vagy nem a szabályzatnak megfelelően számol el, a részére folyósított juttatást vissza kell fizetnie, új cafeterianyilatkozat tételére ebben az esetben nincs lehetősége. Amennyiben a munkatárs állami vezetői szolgálati jogviszonya, közszolgálati jogviszonya vagy munkaviszonya év közben megszűnik vagy áthelyezéssel módosul, legkésőbb az utolsó munkában töltött napon el kell számolnia a támogatás felhasználásával, ennek elmulasztása esetén a támogatás teljes összegét vissza kell fizetnie. Az így keletkezett esetleges maradvány felhasználásáról a munkatárs utólag rendelkezhet.
(7) A lakáscélú munkáltatói támogatás adóterhet nem viselő, adóalapot növelő járandóság.”

12. § (1) A Szabályzat 16. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Hivatal a cafeteriajuttatások keretében támogatja a munkatársak iskolarendszerű képzésének költségeit, a 2010. január 1. után indult képzések esetében, vagy abban az esetben, ha a fenti időpont előtt indult képzés után a munkatárs a Hivataltól támogatásban nem részesült.”

(2) A Szabályzat 16. § (4) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A juttatás folyósítása a számla benyújtását követően történik. A számla szólhat mind a Hivatal, mind a munkatárs nevére. A képzés támogatásával összefüggő további kérdésekben a Hivatal Oktatási Szabályzatának rendelkezéseit kell alkalmazni.”

13. § A Szabályzat 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

17. § (1) A Hivatal támogatja a munkatárs részvételét akkreditált nyelvi képzésben. A támogatás a képzés díjára fordítható.
(2) A juttatás választható legkisebb mértéke 10 000 forint, felső határa a munkatárs éves cafeteriakerete. Az elszámoláshoz a munkatárs benyújtja a Pénzügyi és Számviteli Főosztályon a nyelviskola igazolását az akkreditáció tényéről, a képzésben való részvételéről, továbbá a Hivatal nevére kiállított számlát. A juttatás adóköteles természetbeli juttatásnak minősül, igénybevétele esetén a munkáltatót 95,58%-os közteher terheli, amely a munkatárs éves cafeteriakeretét csökkenti.”

14. § A Szabályzat a jelen utasítás melléklete szerinti tartalommal 3. számú melléklettel egészül ki.

15. § (1) Jelen utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.

(2) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a Szabályzat 2. § (11) bekezdésében a „továbbá a 7. § (3) bekezdésében” szövegrész.

(3) Hatályát veszti a MOL Arany Termékkódos üzemanyagkártyák belföldön történő használatáról szóló 4/2000. MeH KÁ utasítás, az EuróShell hitelkártyák külföldön történő használatáról szóló szabályzat kiadásáról szóló 6/2000. MeH KÁ utasítás, a Miniszterelnöki Hivatal külügyi tevékenységével kapcsolatos utazások és a külföldi vendégek fogadásával kapcsolatos tartalmi feladatok szabályozásáról szóló 1/2001. MeH KÁ utasítás, az állami vezetői igazolványok kiadásának, kezelésének és nyilvántartásának rendjéről szóló 2/2001. MeH KÁ utasítás, a Miniszterelnöki Hivatal Központi Irodaházának kiürítési rendjéről szóló 11/2001. MeH KÁ utasítás, az egyes nagy értékű, személyes használatra szolgáló eszközök igénylésének rendjéről és használatukról szóló 15/2003. MeH KÁ utasítás, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tulajdonában lévő, hivatali használatra szolgáló „kulcsos” személygépkocsik igénybevételének, használatának és üzemeltetésének rendjéről szóló 16/2003. MeH KÁ utasítás, a kormányzati portál létrehozásáról és működtetéséről szóló 5/2001. MeHVM utasítás, a munkáltatói jogok gyakorlásáról, valamint a munkáltatói jogkört szabályozó egyes rendelkezések módosításáról szóló 9/2006. MeHVM utasítás.

Melléklet a 6/2010. (V. 7.) MeHVM utasításhoz

ELSZÁMOLÁS
lakáscélú munkáltatói támogatáshoz
Leadás határideje: legkésőbb a tárgyévet követő január 31. napjáig.
Név.    
Szervezeti egység:    
A(z) ……… évi lakáscélú munkáltatói támogatás összegének folyósításához az alábbi bizonylatok leadásával számolok el:

Sszám

A bizonylat

Befizetés időszaka

Kiegyenlítés módja

száma

kelte

összege

1.

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

A táblázatot a szolgáltató által kibocsátott számla alapján kell kitölteni, eredeti példányban mellékelni, és a számlák kiegyenlítését igazoló bizonylatok fénymásolatát mellékelni. A kiegyenlítés módja lehet: postai vagy banki átutalás, készpénzes fizetés (postai feladóvevény, terhelést igazoló bizonylat, befizetési bizonylat). Az elszámoláshoz csatolni kell a 15. § (4) bekezdésében megjelölt, vonatkozó dokumentumokat is.
Budapest, 20…………………………………
………………………………………
aláírás
Az elszámolás átvettem.
Budapest, 20…………………………………
………………………………………
munkáltató
1

Az utasítás a 15. § (1) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. május 9. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére