• Tartalom

60/2010. (V. 20.) HM utasítás

60/2010. (V. 20.) HM utasítás

a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszere informatikai alrendszerének létrehozásával kapcsolatos feladatokról1

2010.05.23.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján az alábbi utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen és fenntartói irányítása, illetve közvetlen felügyelete alá tartozó szervezetekre, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire terjed ki (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezet).

2. § Az önkéntes tartalékos rendszer informatikai alrendszerét úgy kell kialakítani, hogy az biztosítsa

a) az önkéntes tartalékos katonai szolgálat iránt érdeklődők, az önkéntes tartalékos katonák és munkáltatóik tájékoztatását az önkéntes tartalékos rendszerről, valamint

b) a kapcsolattartást az MH, az önkéntes tartalékos katonák és munkáltatóik között.

2. Tájékoztatás az önkéntes tartalékos katonai szolgálatról

3. § (1) Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat iránt érdeklődőket tájékoztatni kell

a) az önkéntes tartalékos rendszer céljáról és funkciójáról,

b) az önkéntes tartalékos rendszerre vonatkozó szabályokról,

c) az önkéntes tartalékos katonai szolgálat lényeges tartalmi elemeiről, különösen az önkéntes tartalékos katonák feladatairól, juttatásairól,

d) az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésével kapcsolatos döntésekről, valamint

e) az önkéntes tartalékos katonák külföldi szolgálatteljesítésére vonatkozó szabályokról.

(2) Az önkéntes tartalékos katonai szolgálat iránt érdeklődőket 2011. augusztus 1-jétől tájékoztatni kell

a) az önkéntes tartalékos katonák feladatairól,

b) az önkéntes tartalékos katonai szolgálatra való jelentkezés szabályairól, feltételeiről,

c) a szerződéskötés eljárási szabályairól,

d) a behívás szabályairól,

e) kiképzéssel kapcsolatos tudnivalókról,

f) az ellátásra és a juttatásra vonatkozó rendelkezésekről,

g) az önkéntes tartalékos katonák elismerésére irányadó szabályokról,

h) az aktuálisan önkéntes tartalékosok által betölthető beosztások jegyzékéről, valamint

i) egyéb, az önkéntes tartalékos rendszerhez kapcsolódó információkról

is.

(3) A munkáltatókat 2011. augusztus 1-jétől az (2) bekezdésben foglaltakon túl tájékoztatni kell

a) az önkéntes tartalékos katonák igénybevételének formáiról és területeiről,

b) az önkéntes tartalékos katonák igénybevételének időtartamáról és gyakoriságáról,

c) a munkáltatókat támogató ösztönző-érdekeltségi és kompenzációs rendszer elemeiről, az önkéntes tartalékosokat alkalmazó munkáltatók elismeréséről.

(4) Az (2)–(3) bekezdésekben meghatározott tájékoztatót a HM Tervezési és Koordinációs Főosztály – az érintett honvédelmi szervezetek bevonásával – 2011. június 30-ig készíti el.

4. § (1) A 3. § szerinti tájékoztatásra a honvédelmi tárca honlapján – külön link elhelyezésével – megjelenített összesített tájékoztatóval kerül sor, amelynek közzétételéért a HM Kommunikációs Főosztály (a továbbiakban: HM KOF) felelős.

(2) Az érintett honvédelmi szervezetek folyamatosan figyelemmel kísérik a feladatkörükbe tartozó, tájékoztatóban szereplő adatokat, és az azokban bekövetkező változást haladéktalanul jelzik a HM KOF felé, amely gondoskodik a tájékoztató honlapon történő pontosításáról.

5. § (1) Az önkéntes tartalékos beosztások feltöltésére irányuló toborzó tevékenység végrehajtására a HM Személyzeti Főosztály (a továbbiakban: HM SZEF) – a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály együttműködésével – 2010. augusztus 31-ig részletes toborzási tervet készít, amelynek tartalmaznia kell az önkéntes tartalékos rendszer toborzási bázisa kiszélesítésének, a célcsoportok tájékoztatásának módját, formáját, eszközeit, forrásigényét.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott toborzó tevékenység kommunikációs támogatása érdekében a HM KOF a szükséges kommunikációs eszközrendszer, valamint forrásigény meghatározása céljából 2010. október 15-ig kommunikációs tervet készít.

(3) A toborzási és a kommunikációs terv feladatait úgy kell meghatározni, hogy 2011. augusztus 1-jétől megkezdődhessen az abban foglaltak végrehajtása.

3. Kapcsolattartás az önkéntes tartalékosokkal és munkáltatóikkal

6. § (1) A kapcsolattartási alrendszernek biztosítania kell, hogy a megfelelő mennyiségű, minőségű, aktuális, személyre szabott információ kerüljön átadásra az önkéntes tartalékosok, valamint munkáltatóik részére.

(2) A kapcsolattartásra a honvédelmi tárca honlapján egyedi link segítségével kerül sor.

(3) A kapcsolattartási alrendszer két felületen valósul meg, az önkéntes tartalékosok és a munkáltatóik vonatkozásában.

7. § (1) A rendelkezésre állás időszakában az önkéntes tartalékos katonákkal, valamint munkáltatóikkal az önkéntes tartalékos lakóhelye szerint illetékes hadkiegészítő parancsnokság tartja a kapcsolatot.

(2) A kapcsolattartási alrendszer nyomtatott és elektronikus felépítésére, működésének ügymenetére, végrehajtásuk rendjére és ütemezésére a HM SZEF – az érintett honvédelmi szervezetek bevonásával – 2010. június 30-ig szabályozót dolgoz ki, amely alapját képezi az alrendszer működése személyi, infrastrukturális, logisztikai és informatikai biztosításának.

4. Informatikai feladatok

8. § (1) A kapcsolattartást biztosító informatikai alrendszer létrehozásának, felépítésének, működésének meghatározására, a kapcsolódó feladatok végrehajtásának ütemezésére a felelősök és határidők megjelölésével 2010. november 15-éig elgondolást kell készíteni.

(2) Az elgondolás elkészítése érdekében a HM Híradó, Informatikai és Információbiztonsági Főosztály (a továbbiakban: HM HIIF) 2010. július 1-jéig szakmai koordinációs munkacsoportot (a továbbiakban: munkacsoport) hoz létre. A munkacsoport működési rendjét maga határozza meg.

(3) Az elgondolás feladatait úgy kell meghatározni, hogy a kapcsolattartást biztosító informatikai alrendszer éles működésének legkésőbb 2012. január 1-jén meg kell kezdődnie.

(4) A kapcsolattartást biztosító informatikai alrendszerben

a) az önkéntes tartalékos katonák részére a honvédelmi tárca szerverén tárhelyet és ehhez kapcsolódóan egyéni e-mail címet kell biztosítani, ezzel egyidejűleg központi e-mail fiókot kell kialakítani, amelyen keresztül az önkéntes tartalékos katonákkal való közvetlen kapcsolattartásra a lakóhely szerint illetékes hadkiegészítő parancsnokság jogosult,

b) az önkéntes tartalékos katonák részére zárt – kizárólag általuk elérhető – jelszóval védett felületet kell kialakítani, amely a beosztásukra történő felkészítésük és az előre tervezett tényleges szolgálatteljesítésük időpontjait, valamint az ezekkel összefüggő adatokat tartalmazza,

c) a munkáltatók részére zárt – kizárólag általuk elérhető – jelszóval védett felületet kell kialakítani, amely az általuk foglalkoztatott önkéntes tartalékos katonák felkészítésére, tényleges szolgálatteljesítésére vonatkozó adatokat tartalmazzák,

d) az a) pontban meghatározott tárhely és az egyéni, valamint a központi e-mail címek éles működtetését próbaüzemnek kell megelőznie.

9. § Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.

1

Az utasítást a 44/2012. (VII. 16.) HM utasítás 14. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. július 19. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére