• Tartalom

8/2010. (XII. 22.) BM rendelet

8/2010. (XII. 22.) BM rendelet

a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai szolgálati viszonyának létesítéséről, tartalmáról és megszüntetéséről szóló 1/1997. (II. 26.) TNM rendelet módosításáról1

2011.01.01.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 342. § (2) bekezdésének 1. pontjában kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 20. §-ának (3) bekezdésére –, az egyes miniszterek, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kr.) 117. § a) pontjában foglalt feladatkörében eljáró külügyminiszterrel egyetértésben, a Kr. 37. § e) és a 39. § (1) bekezdés d) pontjában foglalt feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai szolgálati viszonyának létesítéséről, tartalmáról és megszüntetéséről szóló 1/1997. (II. 26.) TNM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § A rendelet hatálya kiterjed az Információs Hivatalra, az Alkotmányvédelmi Hivatalra és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatra (a továbbiakban együtt: Hivatalok), valamint a Hivatalok hivatásos állományú tagjaira (a továbbiakban: ht. állomány tagja).”

2. § Az R. 11. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Hivatalok közötti áthelyezésre az átadó és a fogadó szerv illetékes parancsnokának egyetértésével a főigazgatók, illetve a miniszterek intézkedésével kerülhet sor.”

3. § Az R. 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

14. § (1) A miniszter a ht. állomány tagját – beleegyezésével – az érintett főigazgató előzetes tájékoztatásával a Hszt. 43/B. §-ban felsorolt szervekhez határozott vagy határozatlan időre, meghatározott feladat vagy munkakör ellátására, szolgálatteljesítésre berendelheti.
(2) A ht. állomány tagja az Nbtv.-ben meghatározott vagy azokkal összefüggésben álló feladatok végrehajtása céljából rendelhető be az (1) bekezdésben meghatározott szervekhez.
(3) Az (1) bekezdésben meghatározott szervekhez az rendelhető be, aki rendelkezik a berendelés helyén betöltendő beosztáshoz, munkakörhöz szükséges iskolai végzettséggel, szakképesítéssel és szakirányú nemzetbiztonsági végzettséggel.”

4. § Az R. 17. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

17. § A berendelt
a) felett a munkáltatói jogköröket – a kinevezés és felmentés kivételével – a foglalkoztató szerv gyakorolja,
b) feladatait a munkaköri leírásban foglaltak, valamint a foglalkoztató szerv vezetőjének utasításai szerint teljesíti,
c) feladatai teljesítése során a belső rendelkezések és a foglalkoztató szerv munkarendjének betartásával jár el.”

5. § Az R. 18. § (2) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A ht. állomány berendelt tagjának az (1) bekezdésben meghatározottakon túl jutalom adható a vonatkozó jogszabályokban és belső rendelkezésekben meghatározott szabályok szerint. A jutalom mértékét a foglalkoztató szerv vezetője határozza meg.”

6. § Az R. 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

20. § A miniszter – az érintett főigazgató előzetes tájékoztatásával – megszünteti a berendelést, ha
a) megszüntetése a szolgálat érdekében vagy elnyert pályázat miatt szükségessé vált;
b) a berendelt olyan fegyelemsértést követett el, amely várhatóan a szolgálati viszonyt vagy a rendfokozatot érintő felelősségre vonást von maga után, illetve ha a berendelt a fegyelemsértés jellegénél fogva a beosztás további ellátására érdemtelenné vált;
c) a berendelés időtartama lejárt és a berendelés meghosszabbítására nem kerül sor;
d) a berendelés célja, illetve a berendelt feladatköre megszűnt;
e) a berendelt a beosztásával járó kötelezettségeit nem teljesíti, illetőleg nem felel meg a vele szemben támasztott követelményeknek, vagy egészségi állapota olyan mértékben megromlott, hogy az nem teszi lehetővé a beosztás további ellátását;
f) a miniszter és a berendelt között erre vonatkozóan megegyezés született.”

7. § Az R. 35. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A Hszt. 56. § (6) bekezdésében meghatározott esetben a hivatásos szolgálatra alkalmatlanná válás miatt az állományilletékes parancsnok
a) a büntetőeljárásban hozott jogerős ítélet (ítéleti értesítő) kézhezvételét követően, vagy
b) a kifogástalan életvitel ellenőrzés befejezéséről szóló indokolt határozat kézhezvételét követően, amennyiben a kifogásolható életvitelt megállapítja,
haladéktalanul intézkedik a szolgálati viszony megszüntetésére.”

8. § Az R. 39. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A szolgálati viszony megszüntetése előtt – a Hszt. 53. §-ának e)–g) pontjában, az 56. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott nemzetbiztonsági szempontból való alkalmatlanság megállapítása esetének, valamint az 56. § (2) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott esetek kivételével – az érintettel személyügyi megbeszélést kell folytatni, melyen a szolgálati elöljárónak és az illetékes humánpolitikai szerv megbízottjának részt kell vennie.”

9. § Hatályát veszti az R. 37. §-a.

10. § Ez a rendelet 2011. január 1-jén lép hatályba és 2011. január 2-án hatályát veszti.

1

A rendelet a 10. § alapján hatályát vesztette 2011. január 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére