• Tartalom

8/2010. (III. 18.) PM rendelet

8/2010. (III. 18.) PM rendelet

a fel nem használt közteherjegyek forgalomból történő kivonásával, értékének megtérítésével, valamint a közteherjegyek selejtezésével kapcsolatos eljárási és elszámolási szabályokról1

2010.04.01.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2009. évi CLII. törvény 15. § (6) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján – a pénzügyminiszter feladat- és hatásköréről szóló 169/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva – a következőket rendelem el:

1. § A közteherjegy forgalomba hozataláról, a közteherjeggyel kapcsolatos eljárási, forgalmazási és elszámolási szabályokról szóló 29/1997. (IX. 3.) PM rendeletben (a továbbiakban: R.) meghatározott közteherjegyek (a továbbiakban: közteherjegyek) előállítása és forgalmazása e rendelet hatálybalépésével egyidejűleg megszűnik.

2. § (1) A fel nem használt közteherjegyek értékének visszatérítését a kérelmező a közteherjegyek benyújtásával, valamint a vásárlását (megszerzését) igazoló számla vagy egyéb okirat bemutatásával – postai úton előterjesztett kérelem esetén benyújtásával – az állami adóhatóságnál 2010. szeptember 30-i jogvesztő határidőig az állami adóhatóság erre a célra rendszeresített nyomtatványán személyesen vagy postai úton kérheti.

(2) Az (1) bekezdésben említett nyomtatvány tartalmazza a kérelmező azonosításra alkalmas adatait (név, lakóhely vagy székhely, adóazonosító jel vagy adószám), az átadott (beküldött) közteherjegyek címletét és darabszámát, együttes összegét, valamint a számla (okirat) számát, arra vonatkozó nyilatkozatot, hogy a kérelmezőnek köztartozása nincs, és kéri a közteherjegy értékének megfelelő összeg kiutalását, továbbá – pénzforgalmi számla nyitására nem köteles magánszemély kérelmező esetén – a visszafizetés módjára vonatkozó nyilatkozatot (belföldi fizetési számlára történő átutalás vagy készpénzfizetés kézbesítése).

(3) Postai úton előterjesztett kérelem esetén a nyomtatványhoz külön, zárt, a lezárására szolgáló felületen a kérelmező által aláírt borítékba helyezve kell a közteherjegyeket mellékelni.

3. § (1) A 2. § (3) bekezdése szerint lezárt borítékot az adóhatóság legalább két köztisztviselőjének együttes jelenlétében kell felbontani.

(2) A benyújtott közteherjegyeket – személyes megjelenés esetén a kérelmező jelenlétében, postai úton előterjesztett kérelem esetén az adóhatóság legalább két köztisztviselőjének jelenlétében – UV-lámpával is meg kell vizsgálni.

(3) Postai úton előterjesztett kérelem esetén a közteherjegyet tartalmazó zárt boríték felbontásáról és a közteherjegyek vizsgálatáról jegyzőkönyvet kell készíteni.

(4) Személyes megjelenés esetén csak akkor kell jegyzőkönyvet készíteni, ha

a) feltételezhető, hogy a közteherjegy hamis vagy hamisított,

b) a közteherjegy elválasztott részekből van összeillesztve, vagy

c) a közteherjegy állapotából korábbi használatra lehet következtetni.

A jegyzőkönyvben a kérelmező észrevételeit is fel kell tüntetni. A jegyzőkönyv egy másolati példányát a kérelmezőnek át kell adni.

(5) Szükség esetén 5 napon belül további vizsgálat lefolytatatását kell kezdeményezni a korábbi forgalmazó bevonásával. Amennyiben a vizsgálat alapján ennek előfeltételei fennállnak, a büntetőjogi felelősségre vonást haladéktalanul kezdeményezni kell.

(6) Az adóhatóság az ügyszámot a nyomtatvány eredeti példányán feltünteti, és a nyomtatványról másolatot készít, melyen a közteherjegyek, valamint a számláról (okiratról) általa készített másolati példány átvételét igazolja, és ezt a kérelmező részére visszaadja, illetve a számla (okirat) eredeti példányával, valamint a közteherjegyeket tartalmazó boríték felbontásáról készült jegyzőkönyvvel együtt 5 napon belül az ügyfél részére visszaküldi.

(7) Az állami adóhatóság a (4) bekezdés a)–c) pontja szerinti esetek kivételével a közteherjegyeket – személyes megjelenés esetén a kérelmező jelenlétében – felülbélyegzéssel érvényteleníti. A felülbélyegzés napját is jelző hivatalos bélyegzőlenyomatnak a közteherjegyek mindegyikét érintenie kell.

4. § (1) Az állami adóhatóság a közteherjegyek értékének visszatérítését a közteher-fizetési – ideértve a járulék- (tagdíj-) és adóelőleg-fizetési – kötelezettség teljesítésére meghatározott beszedési számla terhére teljesíti. Visszatérítésre kizárólag a beszedési számlára érkezett befizetések magánnyugdíj-pénzári tagdíjjal csökkentett összegéből kerülhet sor.

(2) Nincs helye visszatérítésnek, ha

a) a 3. § (4) bekezdés a)–c) pontja szerinti esetekben bűncselekmény elkövetését bíróság jogerős ítélete megállapítja, vagy

b) a közteherjegy csonka, kivéve a kizárólag a perforációt érintő, legfeljebb a közteherjegy egyik oldalán található, a közteherjegyek elválasztásával esetlegesen keletkező hiányosságot.

5. § (1) Az állami adóhatóság az átvett közteherjegyekről olyan nyilvántartást vezet, mely kérelmezőnként tartalmazza címletenként és összesen az átvett közteherjegyek értékét és darabszámát, a közteherjegy vásárlását (megszerzését) igazoló számla (okirat) sorszámát, a kérelem benyújtásának időpontját, az ügyszámot, valamint a 3. § (3)–(5) bekezdése szerinti jegyzőkönyv számát, és a megtett intézkedés megnevezését.

(2) Az állami adóhatóság 2010. december 30-ig az (1) bekezdés szerinti nyilvántartása összesített adataiból jelentést készít az adópolitikáért felelős miniszter részére.

6. § (1) A 2. § alapján az állami adóhatósághoz visszatérítésre benyújtott közteherjegyeket az 3. § (5) bekezdése szerinti vizsgálatokat követően – azon közteherjegyek kivételével, amelyekkel összefüggésben a visszatérítés kizárt – jegyzőkönyv felvétele mellett át kell adni a forgalmazónak.

(2) Az előállított, de forgalomba nem került közteherjegyeket, valamint az állami adóhatóság által átadott közteherjegyeket selejtezési eljárásban 2010. december 30-ig meg kell semmisíteni.

(3) A selejtezés kizárólag az adópolitikáért felelős miniszter engedélyével történhet. A selejtezést az e célra szervezett, a korábbi forgalmazó és az adópolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium munkatársaiból álló bizottság végzi.

(4) A selejtezési bizottság a selejtezés feltételeinek fennállását és a selejtezendő mennyiség tételes számbavételét, valamint a selejtezés módját, a selejtezési eljárásban részt vevő és a megsemmisítésért felelős személyek nevét rögzítő jegyzőkönyv felvétele mellett az (1) bekezdés szerinti közteherjegyeket elégetéssel vagy bezúzással semmisíti meg.

7. § E rendelet 2010. április 1-jén lép hatályba.

8. § (1) Hatályát veszti az R.

(2) E rendelet 2010. december 31-én hatályát veszti.

1

A rendelet a 8. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. december 31. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére