• Tartalom

9/2010. (III. 31.) IRM rendelet

9/2010. (III. 31.) IRM rendelet

a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet módosításáról1

2010.04.01.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (3) bekezdés d) és i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az igazságügyi és rendészeti miniszter feladat- és hatásköréről szóló 164/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet 1. § j) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet (a továbbiakban: R.) 17. §-a a következő (7)–(9) bekezdéssel egészül ki:

„(7) A harmadik ország által kiállított vezetői engedély honosítása során az engedély-nyilvántartásba és a kiadásra kerülő magyar vezetői engedélybe be kell jegyezni a vezetői engedély honosításának tényét, valamint a kérelmező által benyújtott vezetői engedélyt kiadó államot. A nyilvántartásba és a kiadásra kerülő vezetői engedélybe a bejegyzés a 7. számú melléklet 70. kódjának, valamint a kiadó állam – az országok és igazgatási egységeik nevének kódjaira vonatkozó MSZ EN ISO 3166–1 nemzeti szabványban meghatározott – háromjegyű betűkódjának (a továbbiakban: országkód) alkalmazásával történik.
(8) A honosított vezetői engedély cseréjére vagy pótlására irányuló eljárás során kiadásra kerülő vezetői engedélybe is be kell jegyezni a (7) bekezdés szerinti kódokat.
(9) Ha egy másik EGT-állam által kiadott – a 7. számú mellékletben meghatározott 70. kódot és a kiadó harmadik állam országkódját tartalmazó – vezetői engedély jogosultja szokásos tartózkodási helyét Magyarországra helyezi át, a vezetői engedély kiadására irányuló eljárásban az e rendeletben meghatározott, eredeti vezetői engedélyt kiadó harmadik ország tekintetében alkalmazandó szabályokat kell alkalmazni, és a (7) bekezdés szerint kell eljárni.”

2. § (1) Az R. 24. § (1) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A járművezetésre jogosító okmányok a következő határidőig jogosítanak vezetésre:)

c) nemzeti kategóriában – a „TR” és „V” kategória kivételével – a vezetői engedély érvényességi időpontjáig, de legfeljebb a vezetői engedély kiállítását követő tíz évig.”

(2) Az R. 24. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A vezetői engedély kiállítása során annak érvényességét az ügyfél kérelmére úgy kell meghatározni, hogy a lejáratának időpontja megegyezzen a 4. számú melléklet C. pontja szerinti vezetői engedély 11. sorában feltüntetett kategória érvényesség időpontjával.”

3. § Az R. 78. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Új forgalmi engedélyt kell kiállítani
a) a 13. számú melléklet C. pontja szerinti forgalmi engedély harmonizált közösségi kódokkal jelölt adatainak változása, valamint a forgalmi engedély hátoldalán a címke vagy a hivatalos feljegyzések részére fenntartott hely betelte esetén;
b) a 13. számú melléklet A. pontja szerinti forgalmi engedéllyel kapcsolatos közlekedési igazgatási ügyintézés során a jármű forgalomból történő kivonására irányuló eljárás kivételével;
c) a 13. számú melléklet B. pontja szerinti forgalmi engedélyek esetében, a „Műszaki lap” első oldalán, az „Üzembentartói lap” vagy a „Bejelentő lap” első oldalán szereplő adatok változása esetén az üzembentartó (tulajdonos) lakcímének (székhelyének, telephelyének) változására vonatkozó adatai kivételével, továbbá a forgalmi engedély hátoldalán a címke vagy a hivatalos feljegyzések részére fenntartott hely betelte esetén.”

4. § Az R. 88. § (1) bekezdése a következő i)–k) pontokkal egészül ki:

[A közlekedési igazgatási hatóság – a kivonási okot észlelő hatóság értesítése alapján – a jármű forgalomból történő kivonását hivatalból rendeli el a 84. § (1) és (9) bekezdéseiben meghatározott esetekben, továbbá, ha]

i) a közlekedési hatóság műszaki vizsgálatra történő berendelésre vonatkozó jogerős határozatában foglaltaknak határidőben nem tettek eleget,
j) a közlekedési hatóság a jármű műszaki alkalmatlanságát állapítja meg, vagy
k) a közlekedési hatóság a járművet a forgalomban való részvételre véglegesen alkalmatlannak minősíti és forgalomban tartását megtiltja.”

5. § (1) Az R. 89. § (1) bekezdés a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:

[A járművet a hivatalból indult eljárás során a forgalmi engedély és a hatósági jelzés bevonásával – az f) pontban és a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a következő időtartamra kell ideiglenesen kivonni a forgalomból:]

a) a 84. § (1) bekezdés a)–c) és g) pontja és a 88. § (1) bekezdés g), h) és j) pontja esetén a jármű műszaki alkalmasságának igazolásáig,
b) a 84. § (1) bekezdés f) és h) pontja, továbbá a 88. § (1) bekezdés a), f) és i) pontja esetén a kötelezettség teljesítésének igazolásáig,”

(2) Az R. 89. §-a a következő (4) és (5) bekezdésekkel egészül ki:

„(4) A járművet a 88. § (1) bekezdés k) pontja esetén a bontási átvételi igazolás bemutatásáig kell ideiglenesen kivonni a forgalomból.
(5) A forgalomból – a 88. § (1) bekezdés k) pontja alapján – kivont jármű ismételten nem helyezhető forgalomba.”

6. § Az R. „Hatályba léptető és átmeneti rendelkezések” alcíme a következő 102/A. §-sal egészül ki:

102/A. § A 9/2010. (III. 31.) IRM rendelet (a továbbiakban: Módr.) 1. és 3. §-a által megállapított 17. § (7)–(9) bekezdést és 78. § (4) bekezdést a Módr. hatálybalépésekor folyamatban lévő eljárásokban is alkalmazni kell.”

7. § (1) Az R. 23. §-ában az „– az országnevek kódjaira vonatkozó nemzeti szabvány (MSZ EN 23 166) alkalmazásával – háromjegyű betűkód” szövegrész helyébe az „az országkód” szöveg lép.

8. § Ez a rendelet 2010. április 1-jén lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

9. § E rendelet 1. §-a a vezetői engedélyekről szóló, 2006. december 20-i 2006/126/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 11. cikk (6) bekezdésének való megfelelést szolgálja.

1

A rendelet a 8. § alapján hatályát vesztette 2010. április 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére