• Tartalom

9/2010. (I. 22.) HM utasítás

9/2010. (I. 22.) HM utasítás

a hadfelszerelés rendszeresítéséről és rendszerből történő kivonásának rendjéről1

2014.12.19.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény (a továbbiakban: Hvt.) 52. § (1) bekezdésének f) pontja alapján – figyelemmel a Hvt. 87. § (1) és (2) bekezdéseiben foglaltakra – a hadfelszerelés rendszeresítéséről és rendszerből történő kivonásának rendjéről a következő utasítást adom ki:

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen és fenntartói irányítása, illetve felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együttesen: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) Az utasítás hatálya a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatalra (a továbbiakban: MK KBH) és a Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatalra (a továbbiakban: MK KFH) a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény rendelkezéseit figyelembe véve terjed ki.

2. § Jelen utasítás alkalmazásában:

a) rendszeresítés: az MH állománytábláiban, felszerelési jegyzékeiben, normajegyzékeiben meghatározott szükségletek kielégítésére beszerzett hadfelszerelés felvétele a honvédség rendszerébe;

b) rendszerből történő kivonás: a rendszeresített hadfelszerelés és a hozzá tartozó anyagok törlése az MH állománytábláiból, felszerelési jegyzékeiből, normajegyzékeiből;

c)2 hadfelszerelés: a honvédelmi szervezetek tevékenységéhez szükséges valamennyi anyag, technikai eszköz, amelyet az ipar és a kereskedelem katonai célokra gyárt, illetve szállít, továbbá polgári kereskedelmi forgalomba nem, vagy csak külön engedéllyel kerülhet és beszerzését külön jogszabály szabályozza, illetve mindazon hardver- és szoftvertermék, amelynek katonai alkalmazásba vétele tervezett;

d)3 rendszeresítésben érintett szervezetek: HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH), az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP), az érintett HM főosztályok, illetve Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) csoportfőnökségek, az érintett és külön jogszabályban a hatósági feladatok ellátására kijelölt szervezetek, különösen a munkavédelmi hatósági feladatok végrehajtására és felügyeletére kijelölt HM Hatósági Hivatal (a továbbiakban: HM HH), és az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH HEK) szervezetében működő MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat;

e) katonai alkalmazhatóság: a hadfelszerelés minősítése, amely a katonai használat, illetve felhasználás követelményeinek való megfelelőség megállapítására irányul;

f)4 jogszabályi megfelelőségi vizsgálat: a hadfelszerelésre, továbbá a c) pont alá nem tartozó eszközökre, mint termékre, valamint az üzembe helyezésére és a rendeltetésszerű, biztonságos használatára vonatkozó jogszabályi, illetőleg a szakági normatív előírások érvényesülését ellenőrző – a haditechnikai ellenőrző vizsgálatot, valamint a próbahasználatot megelőző – vizsgálat;

g)5 haditechnikai ellenőrző vizsgálat: olyan vizsgálat, amely annak megállapítására irányul, hogy a rendszeresítésre tervezett hadfelszerelés megfelel-e az alkalmazó által meghatározott és szerződésben rögzített Harcászati Műszaki Követelményeknek (a továbbiakban: HMK);

h)6 csapatpróba: olyan, a várható felhasználásnak, alkalmazásnak megfelelő, vagy azt megközelítő körülmények közötti vizsgálat, amely annak megállapítására irányul, hogy a rendszeresítésre tervezett hadfelszerelés megfelel-e a tervezett szolgálati feladatok szerinti alkalmazási követelményeknek;

i)7 mintadarab: a tervezett hadfelszerelés műszaki-technikai követelményeinek és alkalmazhatóságának megítélésére a fejlesztő, vagy gyártó által átadott az eredetivel megegyező tulajdonságokkal bíró termék;

j)8 próbahasználat: a fejlesztő, gyártó, szállító által az MH részére meghatározott időtartamra felajánlott hadfelszerelés mintadarabjainak kiképzési feladatok végrehajtása alkalmával történő kipróbálása a szolgálati feladatok végrehajtását utánzó körülmények között.

Hadfelszerelés rendszerbe kerülése, rendszerből kivonása9

3. §10 (1) A hadfelszerelés MH rendszerébe való felvétele történhet:

a) rendszeresítési határozattal, vagy

b) alkalmazásba vételi határozattal.

(2) A rendszeresített hadfelszerelés csak kivonási eljárással kerülhet törlésre az MH rendszeréből akkor, ha:

a) a tervezett rendszerben tartási idő eltelt és annak meghosszabbítására intézkedés nem történt,

b) a hadfelszerelés adott típusa (típusváltozata) fizikailag elhasználódott, vagy elavult,

c) a pótlás más típussal történik,

d) az adott típusnak (típusváltozatnak) a rendeltetés szerinti alkalmazása, vagy alkalmazhatósága bármely okból megszűnik.

(3) A hadfelszerelés rendszeresítésének és kivonásának előkészítését a HM FHH végzi.

Hadfelszerelés ideiglenes használata11

3/A. §12 (1) A hadfelszerelés az MH ideiglenes használatába kerülhet:

a) nemzetközi szerződés alapján konkrét feladathoz, vagy

b)13 hiányzó képesség megteremtése céljából mentesség alapján, a honvédelmi miniszter eseti engedélye alapján, a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) intézkedésére.

(2) Az MH részére felajánlott mintadarabok próbahasználatát a HVKF engedélyezi.

(3) A próbahasználatra történt felajánlás elfogadását megelőzően az alkalmazó meghatározza a felajánló részére az MH igényeit és követelményeit a felajánlásra tervezett eszközzel szemben, különösen a következők vonatkozásában:

a) alapvető harcászati műszaki paraméterek;

b) üzemeltetési dokumentációk;

c) megfelelőséget igazoló dokumentációk;

d) szabványok, amelyeknek az eszköznek meg kell felelnie.

(4) Az alkalmazó javaslatára próbahasználat a 2. § c) pontja hatálya alá nem tartozó eszközökre is elrendelhető.

Katonai alkalmazhatóság

4. §14 (1) Az MH rendszerébe csak olyan hadfelszerelés kerülhet, amely kielégíti a HMK, illetve a honvédelmi szervezetek beszerzéseinek eljárási rendjéről szóló 71/2011. (VI. 30.) HM utasítás szerinti (köz)beszerzési műszaki leírás előírásait, eleget tesz a katonai alkalmazhatóság és felhasználás követelményeinek, megfelel a jellegével és használatával összefüggő jogszabályi előírásoknak és rendelkezik a szükséges hatósági engedélyekkel.

(2)15 A katonai alkalmazhatóság megállapítása – a 3/A. § (1) bekezdés b) pontja kivételével – alapvetően a haditechnikai ellenőrző vizsgálatokkal és a csapatpróba eredménye alapján történik, amelyek tervezésének és végrehajtásának rendjét az 1. számú melléklet tartalmazza.

(3) A rendszeresítési eljárást megelőzően a katonai alkalmazhatóságot megállapító, egymástól eltérő célú és tartalmú két vizsgálat – haditechnikai ellenőrző vizsgálat, csapatpróba – egyes feladatainak egyidejű végrehajtása a rendszeresítésért és a haditechnikai ellenőrző vizsgálatokért felelős szervezeti elemek vezetőinek együttes javaslatára a HM FHH főigazgatójának döntése alapján történhet.

(4) A jogszabályok, szabványok, gyártói előírások, szabályzatok előírásai figyelembevételével meghatározott munkabiztonsági, munka-egészségügyi, környezetvédelmi és tűzvédelmi követelmények szerinti megfelelőség megállapításáért a rendszeresítésben érintett szervezetek a felelősek.

(5) A nemzeti, vagy nemzetközi hatóság által bevizsgált és jóváhagyott rejtjelző eszközök mentesülnek a haditechnikai ellenőrző vizsgálat alól.

(6) A nemzetközi szerződések alapján, NATO Biztonsági Beruházási Program keretében, illetve a NATO más eljárási szabályai, az amerikai katonai eladások rendszere, valamint bérleti szerződéssel, külföldi kormányok, minisztériumok, más állami szervek által felajánlott, az MH kezelésébe kerülő hadfelszerelés katonai alkalmazhatóságát, jogszabályi megfelelőségét, az MH rendszeréhez történő illeszkedését, továbbá az esetlegesen szükséges módosítások igényét ugyancsak vizsgálni kell.

(7)16 A 3/A. § (1) bekezdés a) pontja szerint ideiglenes használatba kerülő hadfelszerelés esetében az alkalmazhatósági vizsgálatok a 6/A. § szerinti szemlevizsgálatokra korlátozódnak.

Haditechnikai ellenőrző vizsgálat

5. § (1) A haditechnikai ellenőrző vizsgálat célja – a műszaki dokumentációban előírt követelmények ellenőrzésével és a hadfelszerelés technikai alkalmazhatóságának és kezelhetőségének megállapításával – a katonai célú megfelelőség megállapítása. Ennek keretében kell végrehajtani a munkabiztonsági, tűzvédelmi és munka-egészségügyi hatósági ellenőrzéseket.

(2) A haditechnikai ellenőrző vizsgálat esetén a műszaki dokumentáció alapján kell meghatározni a vizsgálat konkrét tartalmát, technológiai mélységét és a végrehajtás módját.

(3)17 A körülmények, lehetőségek és kötelezettségek mérlegelése alapján a haditechnikai ellenőrző vizsgálat lehet részleges, vagy teljes körű, melyről a HM FHH dönt.

(4)18 A haditechnikai ellenőrző vizsgálat során figyelembe kell venni minden hivatalosan átadott hiteles dokumentumot, minősítő, összehasonlító és ellenőrző vizsgálati eredményt.

(4a)19 Minősítő, összehasonlító és ellenőrző vizsgálati eredmény az adott tevékenység elvégzésére akkreditált hazai, NATO- vagy EU-tagállamban működő szervtől fogadható el. Ezen vizsgálati eredményeket a katonai alkalmasság megállapítása során figyelembe kell venni. Továbbá figyelembe lehet venni minden olyan objektív információt – hiteles vizsgálati eredményt, dokumentumot, más NATO- vagy EU-tagállam dokumentált tapasztalatait, referenciáit, a társszervek általi használat vizsgálati és tapasztalati megállapításait –, amely kétséget kizáró módon igazolja a hadfelszerelés megfelelőségét és alkalmazhatóságát, és hatékonyabbá, gazdaságosabbá teszi azok megítélésének folyamatát. Amennyiben a kapott dokumentációk alapján egyértelműen megállapítható, hogy a hadfelszerelés megfelel az alkalmazhatóság követelményeinek, a haditechnikai ellenőrző vizsgálat részeiben, vagy teljes egészében elhagyható.

(5)20 A haditechnikai ellenőrző vizsgálat végrehajtásáért a HM FHH a felelős, amelyet a vonatkozó technológiai előírások szerint hajt végre.

(6)21 A haditechnikai ellenőrző vizsgálat a HM FHH Hadfelszerelési Igazgatóság által készített vizsgálati terv alapján kerül végrehajtásra.

(7)22 Egyes speciális hadfelszerelések esetében a haditechnikai ellenőrző vizsgálatok végrehajtásához szükséges egyes feltételeket (pl. kezelőszemélyzet, felszerelés) az MH ÖHP, illetve az általa kijelölt katonai szervezet köteles biztosítani a HM FHH által támasztott igény alapján.

(8)23 A hadfelszerelés haditechnikai ellenőrző vizsgálatának járulékos költségeit a beszerzési eljárás keretében kell tervezni és biztosítani.

(9)24 A jogszabályi megfelelőségi vizsgálatok és a haditechnikai ellenőrző vizsgálatok eredményét figyelembe véve a rendszeresítésért felelős szervezet vezetője Hadi-megfelelőségi Nyilatkozatot állít ki.

Csapatpróba

6. § (1) A csapatpróba célja a tervezett használatnak megfelelő, vagy azt megközelítő környezetben végrehajtott gyakorlati feladatok keretében annak megállapítása, hogy a hadfelszerelés megfelel-e a vele szemben támasztott követelményeknek.

(2)25 A csapatpróba megkezdésének előfeltétele a sikeresen befejeződött haditechnikai ellenőrző vizsgálat. A csapatpróbát minden esetben a hadfelszerelés egészére tekintettel kell végezni, azonban már rendszeresített eszközön végrehajtott modernizáció, fejlesztés, átalakítás, illetve új típusváltozat esetében az korlátozódhat a változásokkal érintett részfeladatokra. Az ismétlésre javasolt csapatpróba azonban a körülmények, a lehetőségek és kötelezettségek mérlegelése alapján lehet részleges, melyről az MH ÖHP és a HM FHH közösen határoznak.

(3)26 A csapatpróba elrendelésével kapcsolatos előkészítő tevékenységért a HM FHH, a csapatpróba végrehajtásáért a csapatpróba-intézkedésben végrehajtásra kijelölt katonai szervezet parancsnoka felelős.

(4) A csapatpróba végrehajtásával, értékelésével kapcsolatos feladatok elvégzésére Csapatpróba Bizottságot kell létrehozni, amelynek működési rendjét és a feladat végrehajtásának határidejét, valamint vezetőjét és tagjait jelen utasítás 1. sz. mellékletében foglaltak szerint kell meghatározni, illetve kijelölni.

Szemlevizsgálat27

6/A. §28 (1)29 A hadfelszerelés 3/A. § (1) bekezdés a) pontja szerint ideiglenes használatba vétele előtt végrehajtandó szemlevizsgálatok:

a) a HM FHH által végrehajtott szakmai felelősi szemlevizsgálat a hadfelszerelés rendszerbe illeszthetőségéről, technikai megfelelőségéről;

b) a HM HH által végrehajtott munkabiztonsági szemlevizsgálat a hadfelszerelésnek a munkavédelemre vonatkozó szabályokban meghatározott követelmények szerinti megfelelőségéről, valamint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges tárgyi, munkakörnyezeti feltételek teljesítéséről;

c) az MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat által végrehajtott munka-egészségügyi szemlevizsgálat a hadfelszerelés munka-egészségügyi követelmények szerinti megfelelőségéről.

(2) A szemlevizsgálat részét képezi a jogszabályi megfelelőségi vizsgálat.

(3) A szemlevizsgálatokról jegyzőkönyv készül, amelyek beérkezését követően az MH ÖHP jogosult a hadfelszerelést használatra bocsátani a kijelölt katonai szervezet részére.

(4) Amennyiben bármelyik szemlevizsgálat kifogást emel, akkor a feltárt hiányosság kiküszöbölésére a HM FHH intézkedik. A hiányosságok kiküszöböléséig a hadfelszerelést TILOS használatra bocsátani.

(5) A használat során az alkalmazóknál keletkező tapasztalatokat a későbbi használat során folyamatosan figyelembe kell venni, a használatot szabályozó dokumentációba be kell dolgozni.

(6) Amennyiben a 3/A. § szerint ideiglenes használatba, próbahasználatba vett hadfelszerelés, vagy a 2. § c) pontja hatálya alá nem tartozó eszközök rendszeresítésének igénye felmerül, úgy le kell folytatni a rendszeresítési eljárást. Az eljárás során a HM FHH javaslatára a szemlevizsgálat és a korábbi használat tapasztalatai figyelembe vehetők, a haditechnikai ellenőrző vizsgálat, illetve a csapatpróba részeiben, vagy teljes egészében elhagyható.

A rendszeresítés, ideiglenes használatba vétel és a rendszerből történő kivonás rendje és okmányai30

7. §31 (1) A rendszeresítés rendszeresítési határozattal, vagy alkalmazásba vételi határozattal, a rendszerből történő kivonás kivonási határozattal történik.

(2) A rendszeresítési eljárás során létre kell hozni a hadfelszerelésre előírt rendszerben tarthatósági követelmények teljesítését biztosító szervezeti, személyi, kiképzési, műszaki, infrastrukturális, munkavédelmi (munkabiztonsági és munka-egészségügyi), egészségügyi, tűz- és környezetvédelmi jogszabályi feltételeket és eszközrendszer alapjait.

(3) A próbahasználatra felajánlott hadfelszerelés mintadarabjainak kipróbálása – a HM FHH egyetértésével a HVKF intézkedése alapján – történhet kiképzési feladatok végrehajtása alkalmával célirányosan, kiválasztott és felkészített állomány, csoport által. Időtartama legfeljebb 180 nap, amely egy alkalommal újabb 180 nappal meghosszabbítható.

(4) A 3/A. § (1) bekezdése szerint ideiglenes használatba került hadfelszerelés használata előtt végre kell hajtani a feladatban részt vevő állomány felkészítését az adott hadfelszerelés használatára. A használat csak abban az esetben kezdhető meg, ha:

a) a résztvevő állomány az eszköz működését, kezelését, alkalmazásának biztonsági előírásait ismeri, és

b) a HM FHH, a HM HH, valamint az MH Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálat az adott hadfelszerelés katonai alkalmazhatóságát a vonatkozó mértékben megvizsgálta és megfelelőnek találta, és

c) a használat teljes időtartamára biztosítottak a rendeltetésszerű használathoz szükséges feltételek, a hadfelszerelés megfelelőségét igazoló dokumentumok és az üzemeltetési dokumentációk, és

d) biztosított az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéshez szükséges egyéni és kollektív védőeszközök első ellátmánya.

(5) Az ily módon végrehajtott feladatok eredményéről, tapasztalatairól javaslatokat is tartalmazó összefoglaló jelentést kell készíteni az elrendelő részére.

(6) Használatra csak kifogástalan műszaki állapotban lévő, készletteljes eszköz kerülhet.

(7) A hadfelszerelés rendszeresítésének és rendszerből való kivonásának meg kell felelnie a Magyar Köztársaság által megkötött nemzetközi szerződések és megállapodások előírásainak.

Rendszeresítési határozat

8. § (1) Rendszeresítési határozattal kerül az MH rendszerébe:

a)32 az MH egészére vagy egyes fegyvernemeire és szakcsapataira kihatással bíró, korábban még nem rendszeresített, új beszerzésű hadfelszerelés;

b) a rendszeresítési határozattal korábban már rendszeresített hadfelszerelés, amelyen olyan mértékű műszaki fejlesztés került végrehajtásra, ami alapvetően megváltoztatta a harcászati-technikai paramétereket, megváltoztatva ezáltal a hadfelszerelés alkalmazhatóságának lehetőségeit;

c) a NATO Biztonsági Beruházási Program keretében a Magyar Köztársaság területére telepített, az MH által működtetett, vagy használatába kerülő hadfelszerelés (objektum);

d)33 bérleti vagy lízingszerződéssel használt hadfelszerelés az MH rendszerében tartás teljes időtartamára.

(2) A rendszeresítési határozatot a Rendszeresítési Bizottság (a továbbiakban: RB) javaslatára a honvédelmi miniszter adja ki.

(3)34 A rendszeresítési határozatot – az MK KBH és MK KFH határozatai, valamint a rejtjelző eszközökre vonatkozó határozatok kivételével – a HM hivatalos lapjában közzé kell tenni.

Alkalmazásba vételi határozat

9. § (1)35 A rendszeresítés alkalmazásba vételi határozattal történik a 8. § (1) bekezdése alá nem tartozó hadfelszerelések, továbbá a rendvédelmi szervek által már rendszeresített eszközök, felszerelések esetében, miután azok katonai alkalmassága megállapításra került.

(2)36 Az alkalmazásba vételi határozatot a HVKF adja ki.

(3)37 Az alkalmazásba vételi határozatot – az MK KBH és MK KFH határozatai, valamint a rejtjelző eszközökre vonatkozó határozatok kivételével – a HM hivatalos lapjában közzé kell tenni.

(4)38 Az alkalmazó javaslatára a 2. § c) pontja hatálya alá nem tartozó eszközökre is kiadható alkalmazásba vételi határozat.

Kivonási határozat

10. § (1) A kivonási eljárás folyamán meg kell határozni a kivonásra kerülő hadfelszerelés kivonási időszak alatti használatának szabályait. A szabályozásnak ki kell terjednie az átmeneti időszakra vonatkozóan a kivonás alatt álló hadfelszerelés és a kiváltására rendszeresített (rendszeresítés alatt álló, rendszeresítésre tervezett) hadfelszerelés együttes használatára, valamint a kivonásban érintett szervezet(ek) feladataira.

(2)39 A kivonási határozatot az RB javaslata alapján a 8. § (1) bekezdése szerint rendszeresített hadfelszerelésre a honvédelmi miniszter, a 9. § (1) bekezdése szerint rendszeresített hadfelszerelésre pedig a HVKF jogosult kiadni.

(3)40 A kivonási határozatot – az MK KBH és MK KFH határozatai, valamint a rejtjelző eszközökre vonatkozó határozatok kivételével – a HM hivatalos lapjában közzé kell tenni.

Intézkedési terv

11. § (1)41 A rendszeresítés feladatainak végrehajtására a HM FHH – együttműködve az illetékes HM főosztályokkal, a HVK csoportfőnökségeivel, az MH ÖHP érintett szervezeteivel, a szakmai felelősökkel, valamint a tárca hatósági feladatokat ellátó szervezeteivel – rendszeresítési intézkedési tervet, a kivonás feladatainak végrehajtására rendszerből való kivonási intézkedési tervet készít.

(2) Az intézkedési terveket jelen utasítás 2. számú mellékletében szereplő szempontok figyelembevételével kell elkészíteni.

(3) Az intézkedési terv minden olyan tevékenységet és feladatot tartalmaz, amely végrehajtása a hadfelszerelés rendeltetés szerinti alkalmazásához és rendszerben tartásához szükséges.

(4)42 Az intézkedési tervet a hadfelszerelés rendszeresítésében vagy kivonásában érintett szervezetek vezetőinek aláírásával ellátva a 8. § (2) bekezdés és a 9. § (2) bekezdés szerinti – a határozat kiadására jogosult – személy részére jóváhagyásra fel kell terjeszteni.

(5)43 A jóváhagyott intézkedési tervet a készítő az RB titkára részére az RB ülése előtt legalább egy hónappal küldi meg.

A Rendszeresítési Bizottság

12. § (1) A rendszeresítéssel, kivonással kapcsolatos feladatok véleményező, javaslattevő testületeként RB-t kell létrehozni.

(2)44 Az RB összetétele:

a) az RB elnöke: a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM VGHÁT);

b)45 az RB társelnöke: a Honvéd Vezérkar főnök helyettese;

c)46 az RB tagjai:

1. HM Tervezési és Koordinációs Főosztály, főosztályvezető,

2. HM Védelmi Tervezési Főosztály, főosztályvezető,

3. HM Gazdasági Tervezési Főosztály, főosztályvezető,

4. HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály, főosztályvezető,

5. HVK Hadműveleti Csoportfőnökség, csoportfőnök,

6. HVK Logisztikai Csoportfőnökség, csoportfőnök,

7. HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség, csoportfőnök,

8. HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség, csoportfőnök,

9. HVK Kiképzési Csoportfőnökség, csoportfőnök,

10. HVK Egészségügyi Csoportfőnökség, csoportfőnök,

11. HM HH, igazgató,

12. HM Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal, főigazgató,

13. HM FHH, főigazgató,

14. HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal, főigazgató,

15. MH Összhaderőnemi Parancsnokság, parancsnok,

16. MH HEK, parancsnok;

d)47 az RB titkára: HM FHH, főigazgató-helyettes.

(3) Az RB tagjainak az ülésen való részvétele kötelező, indokolt esetben a tagokat távollétük esetén a szervezetszerű helyetteseik – a szavazati jog megtartása mellett – helyettesíthetik.

(4) Az RB ülésen – meghívás esetén, szakértői minőségben, szavazati jog nélkül – részt vehetnek a rendszeresítésben érintett katonai és polgári szervezetek képviselői, illetve szakértői.

A Rendszeresítési Bizottság működése

13. § (1) Az RB-üléseket a HM tárgyévi feladattervében kell tervezni.

(2) A rendszeresítésre, kivonásra tervezett hadfelszerelésre vonatkozó javaslattal kapcsolatban az RB állást foglal, melyről jegyzőkönyvet kell felvenni. Az ellenvéleményeket indokolással együtt kell rögzíteni.

(3)48 Az RB-ülésről jegyzőkönyvet kell készíteni, a döntésre vonatkozó határozati javaslatot az RB titkára készíti elő és a HM FHH főigazgatója terjeszti fel jóváhagyásra.

(4) Az RB-ülések anyagait és a jóváhagyott határozati javaslatokat az RB-titkár őrzi a rendszeresített hadfelszerelés kivonásáig, a kivonás megtörténte után pedig gondoskodik az iratok központi irattárba helyezéséről.

(5) A rendszeresítésre tervezett hadfelszerelést – amennyiben lehetséges – az RB-ülésen be kell mutatni, ha a hadfelszerelés másképpen nem bemutatható, kihelyezett ülést kell tartani a rendszeresítésre tervezett hadfelszerelés bemutatása érdekében.

(6) Az RB-üléseit és az eszközök bemutatását az RB titkár készíti elő.

A rendszeresítés és kivonás felügyelete

14. § (1)49 A rendszeresítés és kivonás előkészítését és végrehajtását a HM VGHÁT felügyeli.

(2)50 A rendszeresítésre vagy kivonásra vonatkozó intézkedési tervek végrehajtásának helyzetéről, a tervezett feladatok végrehajtásában bekövetkezett változásokról és azok indokairól a HM FHH az éves beszámolási időszakban értékelő jelentést terjeszt fel a HVKF és a HM VGHÁT részére.

Záró rendelkezések

15. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 8. napon lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépése után indult eljárásoknál kell alkalmazni.

(2) Jelen utasítás hatálybalépésekor folyamatban lévő rendszeresítési eljárásokat az eljárás megindításakor hatályos rendelkezések szerint kell lefolytatni.

(3) Jelen utasítás hatálybalépésével egyidejűleg a hadfelszerelési anyagok rendszeresítéséről és rendszerből történő kivonásáról szóló 17/2006. (HK 6.) HM utasítás hatályát veszti.

1. számú melléklet a 9/2010. (I. 22.) HM utasításhoz

A rendszeresítésre tervezett hadfelszerelés haditechnikai ellenőrző vizsgálatának és csapatpróbájának tervezése és végrehajtása
1. A haditechnikai ellenőrző vizsgálat a jóváhagyott és szerződésben rögzített műszaki követelményeknek való megfelelőség mérésekkel alátámasztott megállapítására, valamint a kifogásolt hiányosságok visszajavítás utáni ellenőrzésére irányul.
2.51 A haditechnikai ellenőrző vizsgálat keretében a HM FHH az adott hadfelszerelést saját kapacitásaival vizsgálja, szolgáltatás keretében vizsgáltatja és a más szervek által elvégzett vizsgálat eredményét figyelembe veheti. Végrehajtásának terjedelmét, menetét, feltételeit az összes egyedi körülményre tekintettel a vizsgálati tervben kell meghatározni, melyet a HM FHH hadfelszerelési igazgatója hagy jóvá.
3. A haditechnikai ellenőrző vizsgálat végrehajtásába be kell vonni a hadfelszerelési ellenőrző, a munkabiztonsági és munka-egészségügyi, valamint a tűzvédelmi vizsgálatokkal, illetve minősítéssel foglalkozó szakembereket is. Az általuk tett megállapításokat figyelembe kell venni.
4. A haditechnikai ellenőrző vizsgálatot Vizsgálati Jelentéssel kell lezárni.
5.52 A csapatpróbát sikeres haditechnikai ellenőrző vizsgálat után a HVKF rendeli el.
6. A csapatpróba célja a rendszeresítésre tervezett hadfelszerelés alkalmasságának a műszaki követelményeknek, a különböző évszakoknak, klimatikus viszonyoknak a várható alkalmazási körülmények közötti vizsgálata.
7.53 Végrehajtásának menetét, feltételeit az összes egyedi körülményre tekintettel az alkalmazó által készített Csapatpróba Intézkedési Tervben kell meghatározni, amelyet a HVKF hagy jóvá.
8. A hadfelszerelést a tervezett rendszeresítés helyén, vagy azzal egyenértékű feltételekkel rendelkező helyen kell csapatpróbára bocsátani. Megfelelőségét az összes tervezett alkalmazási körülmények között vizsgálni kell.
9. A csapatpróba során vizsgálni kell a hadfelszerelés rendeltetés szerinti használhatóságát, üzemeltetését, technikai kiszolgálását, javítását, tárolását, szállíthatóságát, kezelhetőségét, használatára megadott normák teljesítését, a szükséges kezelőlétszámot, az üzemeltetéshez, fenntartáshoz szükséges járulékos anyagi, szervezeti kihatásokat, a megbízhatóságot, a munka- és környezet-egészségügyi, tűzvédelmi, érintésvédelmi, munka- és balesetvédelmi előírásoknak való megfelelőséget.
10. A Csapatpróba Bizottság vezetőjéül a hadfelszerelés jellegétől és a tervezett alkalmazási tagozattól függően legalább zászlóalj-parancsnoki vagy ezen alkalmazási szintnek megfelelő szintű beosztású személyt kell kijelölni.
11. A Csapatpróba Bizottságba a csapatpróbára bocsátott hadfelszerelés rendeltetését, használatát jól ismerő, felkészült szakértőket kell kijelölni.
12. Amennyiben a katonai alkalmazhatóság megítélése azt indokolttá teszi, a bizottságba be lehet vonni a gyártó képviselőjét, azonban a képviselő szavazati joggal nem rendelkezhet.
13. A továbbfejlesztéssel (korszerűsítéssel) létrehozott eszközök, rendszerek részleges haditechnikai ellenőrző vizsgálatát és csapatpróbáját a változtatott, továbbfejlesztett szerkezeti elemek kompatibilitásának, illetve a rendszer interoperabilitásának ellenőrzésére kell lefolytatni. Részleges haditechnikai ellenőrző vizsgálatot és csapatpróbát kell végrehajtani azon a hadfelszerelésen is, amelynek korábbi típusváltozata(i) már csapatpróbára, illetve rendszeresítésre került(ek).
14.54 A jóváhagyott Csapatpróba Intézkedési Tervet a az MH ÖHP küldi meg a végrehajtásában érintett szervezetek részére.
15. A Csapatpróba Intézkedési Terv tartalmazza:
a) a csapatpróbára kerülő hadfelszerelés megnevezését, rendeltetését és főbb harcászati-műszaki adatait;
b) a csapatpróba-bizottság személyi összetételét;
c) a csapatpróba helyét, idejét és ütemezését;
d) a csapatpróba végrehajtásáért felelős parancsnokot;
e) a csapatpróba során megvizsgálandó harcászat-technikai és a gyakorlatban igazolandó harcászati tulajdonságokat, a kipróbálás módszerét, a hadfelszerelés egyes részein elvégzendő vizsgálatok sorrendjét, valamint a végrehajtáshoz szükséges erő-, eszköz- és időszükségletet, a csapatpróba logisztikai támogatásának rendjét;
f) a vizsgálati szempontok alapjául fel kell használni a szállítási szerződés részét képező műszaki dokumentáció előírásait, a hadfelszereléssel szemben támasztott harcászati műszaki követelményeket (HMK), melyek között szerepelnek azok a műszaki-technikai jellemző értékek, adatok, mutatók, paraméterek, amelyek teljesítése (megvalósulása) a hadfelszerelést alkalmassá teszik rendeltetésének megfelelő feladatok végrehajtására, funkcióinak ellátására a harci alkalmazás és az üzemeltetés különböző viszonyai között, az ellenség aktív tevékenységének hatása alatt.
16.55 A csapatpróba-bizottság elnöke a Csapatpróba Intézkedési Terv alapján elkészíti az adott hadfelszerelésre vonatkozó Csapatpróba Végrehajtási Tervet, amelyet az MH ÖHP parancsnoka hagy jóvá. A Csapatpróba Végrehajtási Terv tartalmazza a Csapatpróba Intézkedési Tervben meghatározott feladatok kibontását a csapatpróbát végrehajtó alakulat sajátosságaira, meghatározza az egyes feladatok pontos ütemezését, a végrehajtás pontos helyét, eszközszükségletét.
17. A csapatpróba-bizottság a szavazati többség elérésének érdekében páratlan létszámú. Szavazati joggal felruházott tagjainak létszámát a vizsgálandó hadfelszerelés összetettsége határozza meg.
18. A csapatpróba megkezdése előtt végre kell hajtani a kezelőállomány kiképzését. A csapatpróba lefolytatása csak abban az esetben kezdhető meg, ha a kezelőállomány a hadfelszerelést, annak kezelését, a csapatpróba technológiai, technikai, valamint biztonsági előírásait ismeri, valamint a hadfelszerelés rendelkezik a működtetéséhez szükséges hatósági engedélyekkel.
19. Csapatpróbára csak kifogástalan állapotban lévő hadfelszerelés kerülhet. A hadfelszerelés csapatpróbájának teljes idejére biztosítani kell a lebonyolításhoz szükséges feltételeket (pl. szervizelés, hibaelhárítás, lőszerrel, üzemanyaggal való ellátás stb.).
20.56 A csapatpróba költségeit a az MH ÖHP tervezi és a csapatpróba-intézkedés kiadásával egyidejűleg a csapatpróba végrehajtásáért felelős szervezet részére biztosítja.
21. A csapatpróba végrehajtásának megkezdésekor nyilvántartási számmal ellátott csapatpróba naplót kell felfektetni. A naplóba be kell jegyezni a Csapatpróba Intézkedési Tervben előírt vizsgálatok helyét, idejét, a végrehajtás körülményeit, a vizsgálatok eredményeit, a próbát végrehajtó szakemberek észrevételeit és javaslatait. A csapatpróba végeztével a bejegyzések alapján összesített véleményt és javaslatot is be kell írni a csapatpróba naplóba. A csapatpróba naplót a próbák végrehajtásáért felelős személy vezeti, és a csapatpróba végeztével a csapatpróbát elrendelő szerv képviselőjének átadja.
22.57 A HM FHH részt vesz a csapatpróba végrehajtásában. A csapatpróba-bizottság elnöke és tagjai felelősek a próba szakszerű végrehajtásáért. A bizottsági tagok kötelesek a csapatpróba indulásánál a végrehajtó részére a szükséges útbaigazítást megadni, valamint a végrehajtás során meggyőződni a csapatpróba terv szerinti lefolytatásáról.
23. A csapatpróba végrehajtásának időszakában a csapatpróba-bizottság elnöke a végrehajtásért felelős parancsnokoknak a csapatpróba végrehajtásával kapcsolatban utasításokat adhat.
24. A csapatpróba végén a csapatpróba naplóba bejegyzett adatok alapján összegezni és értékelni kell a csapatpróba tapasztalatait. Az értékelést a csapatpróba-bizottság végzi. A csapatpróba záróülését a bizottság elnöke hívja össze. Az ülésen a végrehajtók ismertetik a tapasztalatokat és a javaslatokat. Az ismertetett tapasztalatok alapján a csapatpróba bizottság kialakítja véleményét és ennek alapján a rendszeresítésre vonatkozó javaslatát.
25. A csapatpróba-bizottság minden üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni, amely tartalmazza az ülésen elhangzott véleményeket, összegzi a tapasztalatokat és javaslatot tesz. A jegyzőkönyvet a csapatpróba-bizottság elnöke, vagy az általa megbízott személy készíti.
26. A bizottság az alábbi javaslatot teheti:
a) a hadfelszerelést módosítás nélkül rendszeresítésre javasolja;
b) a hadfelszerelést rendszeresítésre javasolja a szükséges módosítások utólagos végrehajtásával, újabb csapatpróba végrehajtása nélkül;
c) a hadfelszerelést rendszeresítésre javasolja a szükséges módosítások utólagos végrehajtásával, újabb csapatpróba végrehajtásával;
d) a hadfelszerelés rendszeresítését nem javasolja.
27.58 A csapatpróba-bizottság javaslatát szavazás alapján hozza meg. A javaslattól eltérő véleményeket megfelelő indoklással rögzíteni kell. A jegyzőkönyvet a csapatpróba-bizottság elnöke az MH ÖHP parancsnoka részére terjeszti fel, aki azt – véleményével és javaslatával kiegészítve – a HVK logisztikai csoportfőnök útján megküldi a HM FHH részére. Gondoskodni kell továbbá a csapatpróba záró jegyzőkönyve egy példányának az RB-titkár részére való eljuttatásáról is.

2. számú melléklet a 9/2010. (I. 22.) HM utasításhoz

A hadfelszerelés rendszeresítési, rendszerből történő kivonási intézkedési terve elkészítésének szempontjai
1. A rendszeresítési vagy kivonási eljárás alapjául az intézkedési terv szolgál.
2.59 Az intézkedési tervben a rendszeresítéssel vagy kivonással kapcsolatos feladatokat a logisztika tagozódása és szervezeteinek (szervezeti elemeinek) felelőssége szerinti bontásban kell meghatározni. A feladatokat a HM FHH a végrehajtásban érintett szervezetekkel egyezteti.
3.60 Az intézkedési tervet a hadfelszerelés rendszeresítéséért felelős HM FHH szervezet állítja össze.
4. Az intézkedési terv a Rendszeresítési/Kivonási tájékoztatóból és a Rendszeresítési/Kivonási tervből áll.
5.61 A Rendszeresítési/Kivonási tájékoztatót a az MH ÖHP készíti el.
Amennyiben a csapatpróba-bizottság a hadfelszerelés rendszeresítésére tesz javaslatot, a Rendszeresítési tájékoztatót a az MH ÖHP a csapatpróba-bizottság jelentésének kézhezvételétől számított 15 munkanapon belül készíti el.
A Rendszeresítési tájékoztató tartalmazza a hadfelszerelés:
a) megnevezését és rövid leírását;
b) rendszeresítésének rövid indoklását, korszerűségi szintjének megítélését;
c) rendeltetését, főbb részeit és harcászati-műszaki adatait;
d) az MH rendszerében mit vált fel és hogyan illeszkedik az MH hadfelszerelési nómenklatúrájába;
e) hadrendbe állításának helyét (szervezetenként) és az ellátás tervezett ütemezését (évenkénti bontásban);
f) létszám, anyagi, építési, és egyéb járulékos kihatásait;
g) elhelyezésével, tárolásával, málházásával és használatával kapcsolatos előírásokat;
h) lőszer, hajtóanyag stb. készletképzés mértékét és annak összetételét;
i) frekvenciahasználattal járó eszközöknél a frekvenciahasználat feltételeire vonatkozó főbb megállapításokat;
j) a szakterületi felelőst;
k) a kiképzés, átképzés feladatait az alábbiak szerint:
– az általános és a szakképzési követelményeket;
– az átképzés, a kiképzés szervezéséért felelős szervezeteket;
– a végrehajtás ütemezését, helyét, idejét, tematikáját;
– a résztvevők számát szakmai felelősök szerinti bontásban;
l) a munkabiztonsági, munkaélettani, munka-egészségügyi hatásait az érintett szervezetek előzetes adatszolgáltatása alapján;
m) a munkáltató (a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szerinti) tájékoztatási, és oktatási kötelezettségei kielégítését biztosító anyagokat, és az összeállításukért felelősöket;
n) rendszeres ellenőrzési, felülvizsgálati igényeket;
o) a rendszerben tartás tervezett időtartamát.
6.62 A Rendszeresítési/Kivonási tervet a HM FHH szervezet készíti el.
A) A Rendszeresítési terv tartalmazza:
a) az új hadfelszerelés rendszeresítésével módosításra kerülő rendelkezéseket, normákat;
b) a közúti, a vasúti és a légi szállítás feltételeit;
c) az építési feladatokhoz szükséges pénzeszközök biztosításának rendjét és a rendszeresítés teljes építési költségét;
d) az MH állománytábláiban alkalmazandó hadfelszerelés lajstromba felvételének feladatait;
e) az átképzés, a kiképzés személyi, anyagi-technikai feltételeit, a feltételek megteremtésében és végrehajtásában részt vevő szerveket;
f) a hadfelszerelés rendszeresítése folyamán végrehajtandó információvédelmi feladatokat, valamint a végrehajtásukért felelősöket;
g) magyar nyelvű szabályzatokkal, üzemeltetési dokumentációval, megfelelőségi nyilatkozattal/tanúsítvánnyal, valamint magyar nyelvű feliratokkal való ellátás rendjét;
h) az átvétel ütemezését, a közreműködő szerveket és feladataikat;
i) a hadfelszerelés hadműveleti szolgálatba állításának határidejét, azzal kapcsolatos feladatokat és felelősöket;
j) alkatrész- és egyéb anyagellátás rendszerét, és az alkalmazandó NATO-azonosítás (kodifikáció) módját;
k) az üzemeltetés, a technikai kiszolgálás és a javítás rendszerét, a javítókapacitás és a javítási technológia biztosítását, a speciális javítóeszközök biztosítási rendjét;
l) árát (bekerülési költségét) és a beszerzés forrását;
m) nyilvántartási rendjét;
n) a kategorizálási és selejtezés szabályait;
o) környezetvédelmi, tűzvédelmi, munkavédelmi (munkabiztonsági és munka-egészségügyi) előírásokat, a Hvt. 87. § (3) bekezdésben foglaltak szerint;
p) hitelesítési és mérésügyi feladatokat;
q) a hatósági vizsgálatok, eljárások megállapításaiból fakadó feladatokat, illetve a beszerzendő hatósági engedélyeket;
r) minőségbiztosítási feladatokat.
B) A rendszeresítési eljárás intézkedési tervének feladattervét az alábbi minta szerint kell elkészíteni:
Rendszeresítési intézkedési terv feladatterve

Fsz.

Feladatok részletes
bontásban

Végrehajtásért felelős
szervezetek

Együttműködő szervezetek

A végrehajtás kezdési
és befejezési időpontja

Megjegyzés

-tól

-ig

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

7. A Kivonási intézkedési terv
A) A Kivonási tájékoztató tartalmazza a hadfelszerelés:
a) megnevezését, rendeltetését;
b) a kivonás indoklását, várható költségkihatását;
c) elgondolást a kivonás megkezdésére, végrehajtására és ütemezésére;
d) a kivonásra tervezett hadfelszerelés helyett mi kerül rendszeresítésre;
e) a kivonás ütemtervét;
f) a kivonandó járulékos eszközöket, anyagokat;
g) környezetvédelmi és biztonsági előírásokat.
B) A Kivonási terv tartalmazza:
A kivonásban érintett szervek feladatait és azok végrehajtásának határidejét.
C) A rendszerből kivonási intézkedési terv feladattervét a minta szerint kell elkészíteni:
Rendszerből történő kivonási intézkedési terv feladatterve

Fsz.

Feladatok részletes bontásban

Végrehajtásért felelős szervezetek

Együttműködő szervezetek

Kezdési és befejezési
időpontja

Megjegyzés

-tól

-ig

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

1

Az utasítást a 10/2016. (III. 10.) HM utasítás 14. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2016. március 18. napjával, alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező utasítás 14. § (2) bekezdését.

2

A 2. § c) pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § d) pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 2. § f) pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 2. § g) pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. § h) pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. § i) pontját a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 1. § (3) bekezdése iktatta be.

8

A 2. § j) pontját a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 1. § (3) bekezdése iktatta be.

9

A 3. §-t megelőző alcím a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

10

A 3. § a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

11

A 3/A. §-t megelőző alcímet a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

12

A 3/A. §-t a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

13

A 3/A. § (1) bekezdés b) pontja a 83/2014. (XII. 18.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

14

A 4. § a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

15

A 4. § (2) bekezdése a 83/2014. (XII. 18.) HM utasítás 5. § a) pontja szerint módosított szöveg.

16

A 4. § (7) bekezdése a 83/2014. (XII. 18.) HM utasítás 5. § b) pontja szerint módosított szöveg.

17

Az 5. § (3) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § a) pontja szerint módosított szöveg.

18

Az 5. § (4) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 5. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

19

Az 5. § (4a) bekezdését a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 5. § (2) bekezdése iktatta be.

20

Az 5. § (5) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § b) pontja szerint módosított szöveg.

21

Az 5. § (6) bekezdése a 104/2010. (XII. 10.) HM utasítás 1. §-ával megállapított, a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § d) pontja szerint módosított szöveg.

22

Az 5. § (7) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § e) pontja szerint módosított szöveg.

23

Az 5. § (8) bekezdését a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 5. § (3) bekezdése iktatta be.

24

Az 5. § (9) bekezdését a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 5. § (3) bekezdése iktatta be.

25

A 6. § (2) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 6. §-a, 16. § f) pontja szerint módosított szöveg.

26

A 6. § (3) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § a) pontja szerint módosított szöveg.

27

A 6/A. §-t megelőző alcímet a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 7. §-a iktatta be.

28

A 6/A. §-t a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 7. §-a iktatta be.

29

A 6/A. § (1) bekezdés nyitó szövegrésze a 83/2014. (XII. 18.) HM utasítás 5. § b) pontja szerint módosított szöveg.

30

A 7. §-t megelőző alcím a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 8. §-ával megállapított szöveg.

31

A 7. § a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 8. §-ával megállapított szöveg.

32

A 8. § (1) bekezdés a) pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 9. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

33

A 8. § (1) bekezdés d) pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 9. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

34

A 8. § (3) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 9. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

35

A 9. § (1) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

36

A 9. § (2) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

37

A 9. § (3) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 10. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

38

A 9. § (4) bekezdését a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 10. § (2) bekezdése iktatta be.

39

A 10. § (2) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § h) pontja szerint módosított szöveg.

40

A 10. § (3) bekezdését a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 11. §-a iktatta be.

41

A 11. § (1) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 12. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

42

A 11. § (4) bekezdése a 104/2010. (XII. 10.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

43

A 11. § (5) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 12. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

44

A 12. § (2) bekezdése a 104/2010. (XII. 10.) HM utasítás 3. §-ával megállapított szöveg.

45

A 12. § (2) bekezdés b) pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § g) pontja szerint módosított szöveg.

46

A 12. § (2) bekezdés c) pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 13. §-ával megállapított szöveg.

47

A 12. § (2) bekezdés d) pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 13. §-ával megállapított szöveg.

48

A 13. § (3) bekezdése a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § c) pontja szerint módosított szöveg.

49

A 14. § (1) bekezdése a 104/2010. (XII. 10.) HM utasítás 5. § (2) bekezdése szerint módosított szöveg.

51

Az 1. számú melléklet 2. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 14. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

52

Az 1. számú melléklet 5. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § h) pontja szerint módosított szöveg.

53

Az 1. számú melléklet 7. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 14. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

54

Az 1. számú melléklet 14. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § i) pontja szerint módosított szöveg.

55

Az 1. számú melléklet 16. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 14. § (3) bekezdése szerint módosított szöveg.

56

Az 1. számú melléklet 20. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § i) pontja szerint módosított szöveg.

57

Az 1. számú melléklet 22. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § a) pontja szerint módosított szöveg.

58

Az 1. számú melléklet 27. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § j) pontja szerint módosított szöveg.

59

A 2. számú melléklet 2. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 15. §-ával megállapított szöveg.

60

A 2. számú melléklet 3. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § a) pontja szerint módosított szöveg.

61

A 2. számú melléklet 5. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § i) pontja szerint módosított szöveg.

62

A 2. számú melléklet 6. pontja a 132/2011. (XII. 2.) HM utasítás 16. § a) pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére