• Tartalom

9/2010. (III. 19.) NFGM utasítás

9/2010. (III. 19.) NFGM utasítás

a szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételének rendjéről1

2010.03.20.
A szellemi tevékenység, számla ellenében történő igénybevétele feltételeinek szabályozása érdekében, az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (Áht.) 98. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következők szerint rendelkezem:
I.
Az utasítás hatálya
Az utasítás hatálya kiterjed a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Igazgatása, valamint az NFGM közvetlen irányítása alá tartozó költségvetési szervek által a dologi kiadások előirányzata terhére megrendelőként vagy megbízóként történő vállalkozási, illetve megbízási szerződés (a továbbiakban együtt: szerződés) megkötésére, valamint a kifizetések feltételeire.
II.
Közös szabályok
1. Nem köthető szerződés az NFGM Igazgatása megbízó/megrendelő részére olyan informatikai alapszolgáltatások nyújtására, illetve a költségvetési szerv üzemeltetésére, vagyongazdálkodásával kapcsolatos feladatokra, amelyek ellátása a Központi Szolgáltatási Főigazgatóságról szóló 272/2003. (XII. 24.) Korm. rendelet alapján a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság feladata.
2. Azon költségvetési szervnél, amelynél a foglalkoztatás közszolgálati jogviszony keretében történik, nem köthető szerződés közhatalmi, irányítási, ellenőrzési és felügyeleti hatáskör gyakorlásával közvetlenül összefüggő, valamint ügyviteli (így különösen adminisztratív, adatrögzítési) feladatok ellátására a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 1. §-ának (9) bekezdése alapján.
3. Saját dolgozónak szerződéssel díjazás a munkaköri leírásában rögzített feladatra nem fizethető.
4. A szerződő fél köteles – a szerződés részét képező – titoktartási és – szükség esetén – összeférhetetlenségi nyilatkozatot tenni.
5. A szerződésekben az Állami Számvevőszék, illetve a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzési jogosultságát a költségvetési pénzeszközök tekintetében ki kell kötni.
6. A visszterhes szerződések esetében:
a) a szerződés ellenértékének kifizetése történhet egy összegben a szerződés időtartamának megszűnésekor, illetve részteljesítés esetén lehetőség van részletekben történő fizetésre is, és
b) a kifizetés minden esetben a költségvetési szerv nevére kiállított számla ellenében történik, amelynek kiegyenlítése akkor engedélyezhető, amennyiben a szerződésben foglaltak teljesítésének az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 76. §-a szerinti szakmai teljesítés igazolása megtörtént.
III.
Szerződéskötések szabályai
1. A költségvetési szerv, a felelősség átruházása nélkül, az alaptevékenységét részben vásárolt szolgáltatással is elláthatja.
2. A szerződéskötés feltétele, hogy:
a) azt jogszabály nem zárja ki, továbbá
b) a szerződés megkötése jogszabályban, a költségvetési szerv alapító okiratában, illetve a szervezeti és működési szabályzatában meghatározott szakmai alap- és kiegészítő feladatai ellátásához feltétlenül szükséges és
c) kormányrendelet eltérő rendelkezése hiányában az adott feladat elvégzéséhez megfelelő szakértelemmel, szakképzettséggel és gyakorlattal, vagy egyéb megfelelő sajátos szakmai adottságokkal, képességekkel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy az alaptevékenység részeként felmerülő, a szerződés tárgyát képező szolgáltatás egyedi, időszakos vagy időben rendszertelenül ellátandó feladat.
3. Szerződés megkötésére különösen az alábbi tevékenységek tekintetében kerülhet sor:
a) jogi képviselet, tanácsadás,
b) a költségvetési szerv alaptevékenysége ellátásához szükséges tanácsadói tevékenység, ideértve a szellemi tulajdonvédelmi tanácsadást is,
c) szakértői tevékenység,
d) kutatási tevékenység,
e) oktatási és vizsgáztatási tevékenység, tananyag, illetve jegyzet elkészítése,
f) lektorálás,
g) informatikai rendszer üzemeltetése,
h) személyi tolmácsolás,
i) fordítás,
j) a kodifikációhoz kapcsolódó hatásvizsgálat, tanulmányok elkészítése,
k) rendszerszervezés,
l) a költségvetési szerv vagyongazdálkodása körében a beruházással, a vagyon használatával, hasznosításával, védelmével kapcsolatos feladatok,
m) PR és kommunikációs tevékenység, kiadványszerkesztés,
n) szakmai előadások, oktatások, rendezvények szervezése, megtartása.
IV.
Számviteli szabályok
A III. fejezet 3. pontjában felsorolt tevékenységeket az éves elemi költségvetés tervezésekor, valamint a pénzügyi teljesítésüket követően a számviteli nyilvántartásban az alábbiak szerint kell feltüntetni:
a) szellemi tevékenység kiadás során: a)–f) alpontok,
b) kommunikáció kiadás során: g) alpont,
c) egyéb üzemeltetési fenntartások kiadás során: h)–i) alpontok,
d) vásárolt közszolgáltatások kiadás során: j)–l) alpontok,
e) reklám és propaganda kiadások során: m) alpont,
f) egyéb dologi kiadások során: n) alpont.
V.
Záró rendelkezések
1. A szerződések kötelező tartalmi elemeinek, engedélyeztetésének, nyilvántartásának, közzétételének, az érvényesítésre, utalványozásra és ellenjegyzésre vonatkozó szabályozásokat, valamint a munkafolyamatba épített ellenőrzés eljárási rendjét a költségvetési szerv belső szabályozásában kell rögzíteni.
2. Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, egyúttal hatályát veszti a szellemi tevékenység szerződéssel, számla ellenében történő igénybevételének rendjéről szóló 17/2008. (X. 2.) NFGM utasítás.
1

Az utasítást a 18/2014. (VII. 4.) NGM utasítás 2. § 5. pontja hatályon kívül helyezte 2014. július 5. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére