• Tartalom

9/2010. (ÜK. 10.) LÜ utasítás

9/2010. (ÜK. 10.) LÜ utasítás

az ügyészségi szolgálati viszonnyal kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 5/1995. (ÜK. 3.) LÜ utasítás módosításáról*

2010.11.01.
A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdésében, valamint az ügyészségi szolgálati viszonyról és az ügyészségi adatkezelésről szóló 1994. évi LXXX. törvény 110. §-ában foglalt felhatalmazás alapján – az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsa és az érdek-képviseleti szervek véleményének figyelembevételével – a következő utasítást adom ki:

1. § Az ügyészségi szolgálati viszonnyal kapcsolatos egyes kérdésekről szóló 5/1995. (ÜK. 3.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) A legfőbb ügyészségi alkalmazott, a fellebbviteli főügyész és a főügyész esetében a Legfőbb Ügyészség Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztálya, a Katonai Főügyészség ügyészségi alkalmazottai, a Katonai Fellebbviteli Ügyészség és a területi katonai ügyészségek ügyészei, ügyészségi titkárai, fogalmazói esetében a Katonai Főügyészség Személyügyi és Információs Önálló Osztálya, más ügyészségi alkalmazott esetében a munkáltatói jogkör gyakorlója
a) szerzi be a jelölttől
aa) pályázaton kívül betöltendő állásnál a kinevezés képesítési feltételeit igazoló okiratokat,
ab) a besorolás szempontjából figyelembe vehető szolgálati időt igazoló okiratokat,
b) szerzi be a jelölttől jogszabály által előírt esetekben
ba) pályázaton kívül betöltendő állásnál az Üsztv. 14. §-a (7) bekezdésének a)–f) pontjaira vonatkozó hatósági bizonyítványt,
bb) az erkölcsi bizonyítványt,
c) kezdeményezi a pályaalkalmassági vizsgálatot, illetőleg a munkaköri alkalmasság vizsgálatát,
d) keresi meg az ügyészi tanácsot vagy az ügyészségi alkalmazottak tanácsát, illetőleg az Üsztv. 17. §-ában meghatározott ügyészségi vezetőt a hatáskörükbe tartozó személyügyi kérdésekben való véleménynyilvánítási joguk gyakorlása érdekében.
(2) Amennyiben a személyügyi döntés nem tartozik a munkáltatói jogkör gyakorlójának hatáskörébe, az (1) bekezdésben említett okiratokat a döntésre jogosulthoz történő előterjesztéséhez csatolja.
(3) A pályaalkalmassági vizsgálatot a munkáltatói jogkör gyakorlója helyett a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály is kezdeményezheti, ha azt fontos ok szükségessé teszi. Ilyen esetben biztosítani kell azonban, hogy a vizsgálat eredményét a munkáltatói jogkör gyakorlója kinevezési javaslatának megtétele előtt megismerhesse.”

2. § Az Ut. 6. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (5) bekezdés számozása (6) bekezdésre változik:

„(5) A (4) bekezdésben nem említett helyi ügyészséghez a vezető állású ügyész kivételével az ügyész, az ügyészségi titkár és az ügyészségi ügyintéző kinevezése (kinevezés módosítása) a legfőbb ügyész előzetes egyetértésével változó (ugyanazon főügyészség irányítása alá tartozó) szolgálati helyre is szólhat. A szolgálati helyet a főügyész jelöli ki.”

3. § Az Ut. 23. §-ának (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Az ügyész, a magasabb vezető állású tisztviselő, az osztályvezető és az OKRI – legalább tudományos munkatárs besorolású – kutatója esetében a munkaidő nyolc óra harminc perckor kezdődik és tizenöt óra harminc percig, pénteken tizenhárom óra harminc percig tart (törzsmunkaidő). A munkaidő ezt meghaladó részét az ügyészségi alkalmazott – a munkáltatóval együttműködve, különösen a meghatározott időben elvégzendő feladatok figyelembevételével, valamint az épület nyitvatartási rendjéhez igazodva – maga osztja be munkanapokra. Az ügyészségi alkalmazottra irányadó napi munkaidő nyolc és fél óra, pénteken hat óra.”

4. § Az Ut. 33/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Az illetményt olyan időpontban kell átutalni, hogy az legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 5. napján munkakezdésig az ügyészségi alkalmazott által meghatározott fizetési számlán jóváírásra kerüljön, illetőleg ezen a napon pénzforgalmi számláról kifizethető legyen.
(2) Az illetmény fizetési számlára történő átutalása, illetőleg pénzforgalmi számláról készpénzkifizetés kézbesítése esetén is megfelelően alkalmazni kell az Mt. 155. §-a (3) bekezdésének második mondatában és az Mt. 157. §-ában foglalt rendelkezéseket.”

5. § (1) Ez az utasítás 2010. november 1-jén lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti az Ut. 23. §-ának (8) bekezdése.

(2) Ez az utasítás 2010. november 2-án hatályát veszti.

Dr. Kovács Tamás s. k.,

legfőbb ügyész

*

Az utasítás az 5. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette 2010. november 2. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére