• Tartalom

1/2011. (I. 14.) NGM rendelet

1/2011. (I. 14.) NGM rendelet

az éghető folyadékok és olvadékok tárolótartályairól szóló 11/1994. (III. 25.) IKM rendelet módosításáról1

2011.01.15.

A műszaki biztonsági hatóságok műszaki biztonsági tevékenységének és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal piacfelügyeleti eljárásának részletes szabályairól szóló 321/2010. (XII. 27.) Korm. rendelet 11. § c) pont cd) alpontjában kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § h) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:

1. § (1) Az éghető folyadékok és olvadékok tárolótartályairól szóló 11/1994. (III. 25.) IKM rendelet (a továbbiakban: R.) 13. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A tárolótartályoknál időszakos ellenőrző vizsgálatot kell tartani, amely tízévenkénti belső tisztításból, szerkezeti vizsgálatból és ötévenkénti tömörségi próbából áll. Az 1000 m3 vagy annál nagyobb névleges térfogatú álló hengeres föld feletti tárolótartály esetében az időszakos ellenőrző vizsgálatot az előírt ciklusidő lejáratának évében december 31-ig kell elvégezni.”

(2) Az R. 13. §-a a következő (6)–(10) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az álló hengeres tárolótartályok részleges feltöltéssel végzett tömörségi próbája esetén a próbát követően a tárolótartály feltöltési szintje azon feltöltési szintet, amelyre a tömörségi próbát elvégezték, nem haladhatja meg.
(7) A hatóság az üzemeltető kérelmére a fekvő hengeres szimplafalú, illetve az álló hengeres szimplafenekű tartályoknál legfeljebb két évvel, a fekvő hengeres kettősfalú, illetve az álló hengeres kettősfenekű tartályok esetén legfeljebb három évvel meghosszabbíthatja az (1) bekezdés szerint esedékes belső tisztításra, szerkezeti vizsgálatra vonatkozó tízéves határidőt.
(8) A belső tisztításra, szerkezeti vizsgálatra vonatkozó határidő meghosszabbításának feltétele:
a) az üzemeltető nyilatkozata arról, hogy a szerkezeti vizsgálat érvényességi idejének meghosszabbítása üzemeltetési, biztonságtechnikai és környezetvédelmi szempontból fokozott kockázatot nem jelent;
b) álló hengeres tárolótartály esetében a 6. § (1) bekezdésében meghatározott gazdálkodó szervezet által elvégzett
ba) tömörségi próba,
bb) a rendszer üzemmenet megszakítása nélkül végezhető külső vizuális ellenőrzés és
bc) az alsó övlemez ultrahangos falvastagság – kettősfenekű tartályoknál kiegészítve a kettőstér vákuumvizsgálatával – mérés;
c) fekvő hengeres tárolótartály esetében a 6. § (1) bekezdésében meghatározott gazdálkodó szervezet által elvégzett
ca) tömörségi próba és
cb) a rendszer üzemmenet megszakítása nélkül végezhető külső vizuális ellenőrzés.
(9) A (7) bekezdés szerinti kérelemhez csatolni kell a következő, 30 napnál nem régebbi dokumentumokat:
a) a (8) bekezdés a) pontjában előírt üzemeltetői nyilatkozatot,
b) álló hengeres tárolótartály esetében a (8) bekezdés b) pontjában meghatározott vizsgálatok eredményeiről készült jegyzőkönyveket,
c) fekvő hengeres tárolótartály esetében a (8) bekezdés c) pontjában meghatározott vizsgálatok eredményeiről készült jegyzőkönyveket.
(10) A hatóság a helyszínen ellenőrzi, hogy a tárolótartály a használatbavételi engedélyben megjelölt rendeltetésének megfelelő és biztonságos használatra alkalmas állapotban van-e.”

2. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 2. § alapján hatályát vesztette 2011. január 16. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére