• Tartalom

10/2011. (V. 23.) LÜ utasítás

10/2011. (V. 23.) LÜ utasítás

a gyermek- és ifjúságvédelmi ügyészi szakfeladatok ellátásáról szóló 14/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás és az ügyészségek illetékességi területéről szóló 2/2006. (ÜK. 1.) LÜ utasítás módosításáról

2011.09.01.

A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdése alapján a következő utasítást adom ki:

1. § A gyermek- és ifjúságvédelmi ügyészi szakfeladatok ellátásáról szóló 14/2003. (ÜK. 7.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) bevezető szövege és 1. §-a (1) bekezdésének felvezető szövege helyébe a következő rendelkezés lép:

1. § (1) A gyermek- és ifjúsági szakfeladatokat ellátó ügyész (a továbbiakban: fiatalkorúak ügyésze) a szakfeladatok ellátása során elősegíti a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények üldözését, a speciális eljárási rendelkezések megtartását, és eljár a szükséges gyermekvédelmi intézkedések megtétele érdekében. A hatáskörébe tartozó ügyekben:”

2. § Az Ut. 1. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A gyermek és ifjúságvédelmi szakfeladatokat a Legfőbb Ügyészségen a büntetőjogi legfőbb ügyész helyettesnek közvetlenül alárendelt Gyermek- és Ifjúságvédelmi Önálló Osztály, a fellebbviteli főügyészségeken, a főügyészségeken, a helyi ügyészségeken (a fővárosban a kijelölt kerületi ügyészségen), valamint a nyomozó ügyészségeken – az adott szervezeti egység vezetőjének közvetlenül alárendelten – az ilyen elnevezésű szervezeti egységek vagy e feladattal megbízott ügyészek látják el.”

3. § (1) Az Ut. 3. §-a (2) bekezdésének első francia bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(A jelen utasítás második részében meghatározott feladatok ellátása során)

„– a fiatalkorúak helyi bírósági hatáskörbe tartozó ügyében – a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény (a továbbiakban: Be.) 30. §-ának (3) bekezdése alapján – jelen utasítással kijelölt ügyészségként a főügyészség székhelyén lévő helyi ügyészség, a Fővárosi Főügyészség illetékességi területén a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség, illetve a nyomozó ügyészség fiatalkorúak ügyésze;”

(jár el.)

(2) Az Ut. 3. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A főügyészség székhelye szerinti helyi ügyészség, a kijelölt kerületi ügyészség valamint a nyomozó ügyészség illetékessége a megye, illetve a főváros területére terjed ki.”

4. § Az Ut. 10. §-a a következő (8)–(9) bekezdéssel egészül ki:

„(8) A fiatalkorúak ügyésze – a 12. § (6) bekezdésében foglalt kivételes esettől eltekintve – a vádiratot és a nyomozati iratokat megküldi a vádképviseletet ellátó ügyészséghez, továbbá szükség szerint intézkedik a tárgyi bizonyítási eszközökről.
(9) A bíróságot, amennyiben a vádirat kiadmányozója nem a vádképviseletet ellátó ügyészség ügyésze, a vádiratban tájékoztatni kell arról, hogy az első fokú bírósági eljárásban melyik ügyészség jár el.”

5. § (1) Az Ut. 12. §-ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A fiatalkorúak helyi bírósági hatáskörbe tartozó ügyében, ha a főügyész kivételesen másként nem rendelkezik, az első fokú bírósági eljárás során a helyi ügyészség fiatalkorúak ügyésze, a megyei bíróság hatáskörébe tartozó ügyben a megyei (fővárosi) főügyészség fiatalkorúak ügyésze jár el.”

(2) Az Ut. 12. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (3)–(4) számozása (4)–(5) bekezdésre változik:

„(3) A Fővárosi Főügyészség illetékességi területén a Be. 30. §-ának (3) bekezdése alapján a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróság és a Budai Központi Kerületi Bíróság előtt képviseli a vádat.”

(3) Az Ut. 12. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az ügyész a legfőbb ügyész utasítása alapján az ország egész területén, a főügyész rendelkezése szerint pedig a főügyészség illetékességi területén működő bármely bíróság előtt eljárhat.”

6. § Az Ut. 13. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi (3) bekezdés számozása (4) bekezdésre változik:

„(3) A vádképviseletet ellátó helyi ügyészség kijelölt fiatalkorú ügyésze a vádiratban foglalt állásponttól akkor térhet el, ha utóbb merülnek fel korábban nem ismert, a tényállást, a jogi minősítést, valamint az indítványozott joghátrányt lényegesen befolyásoló körülmények. A vádtól való eltérésre a tárgyalás megkezdése előtt, valamint – amennyiben arra lehetőség van – a tárgyalás során egyaránt a vádiratot kiadmányozó ügyész engedélyével kerülhet sor. A vádképviseletet ellátó ügyész – előzetes engedély hiányában – a vádtól való eltérésről felettes vezető ügyészén kívül a vádiratot kiadmányozó ügyésznek tesz jelentést.”

7. § (1) Az ügyészségek illetékességi területéről szóló 2/2006. (ÜK. 1.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ill. ut.) 4. §-a (2) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

a) A gyermek- és ifjúságvédelmi ügyészek a fellebbviteli főügyészségeken a 2. § szerinti, a főügyészségeken megyei illetékességgel, a főügyészség székhelye szerinti helyi ügyészségeken (Pest megyében a Budakörnyéki Ügyészségen) a nyomozás felügyeleti és vádelőkészítő tevékenységük során, megyei illetékességgel járnak el.”

(2) Az Ill. ut. 4. §-a (4) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A budapesti kerületi ügyészségek illetékessége megegyezik az ügyészség elnevezésében megjelölt kerületek közigazgatási területével az alábbi kivételekkel:)

a) gyermek- és ifjúságvédelmi ügyek nyomozás felügyeleti és vádelőkészítési szakaszában, valamint a Pesti Központi Kerületi Bíróság és a Budai Központi Kerületi Bíróság előtt az első fokú bírósági eljárásokban, kizárólag a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség,”

(az illetékes.)

8. § (1) Ez az utasítás 2011. szeptember 1-jén lép hatályba.

(2) Az Ut. 5. §-ának (5) bekezdésében az „1998. évi XIX. törvény (a továbbiakban: Be.)” szövegrész helyébe a „Be.” szöveg lép.

(3) Ez az utasítás a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére