• Tartalom

1026/2011. (II. 15.) Korm. határozat

1026/2011. (II. 15.) Korm. határozat

a nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítésének és lebonyolításának rendjéről szóló 1137/2010. (VII. 1.) Korm. határozat módosításáról1

2011.02.16.

1. A nemzeti ünnepek, valamint a kiemelkedő fontosságú rendezvények előkészítésének és lebonyolításának rendjéről szóló 1137/2010. (VII. 1.) Korm. határozat (a továbbiakban: Határozat) bevezető részének a) és b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Kormány]

a) a Magyar Köztársaság nemzeti ünnepei
aa) az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója, március 15-e,
ab) az Államalapító Szent István ünnepe, augusztus 20-a,
ac) az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja, október 23-a,
b) a kiemelt fontosságú rendezvények
ba) a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja, február 25-e,
bb) a Holocaust Magyarországi Áldozatainak Emléknapja, április 16-a,
bc) a Nemzeti Összetartozás Napja, június 4-e,
bd) Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének Emléknapja, június 16-a,
be) az Aradi Vértanúk Emléknapja, október 6-a,
bf) a Nemzeti Gyász Emléknapja, november 4-e,
bg) Magyarország karácsonya, valamint
bh) előre meg nem határozott kiemelt rendezvények”

[(az a) és b) pont a továbbiakban együtt: nemzeti rendezvény) előkészítésére és lebonyolítására az érintett miniszterek feladatait a következők szerint határozza meg:]

2. A Határozat 1. pontja a következő f) alponttal egészül ki:

[A közigazgatási és igazságügyi miniszter (a továbbiakban: miniszter) feladata a nemzeti rendezvények tekintetében]

f) az előre meg nem határozott események kiemelt fontosságú rendezvénnyé minősítéséről – melyre a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár tesz javaslatot, és amely országos jelentőségű, eseti jellegű, év közben keletkezett, ezért előre nem tervezhető, kormányzati kötelezettségen alapuló eseményre vonatkozhat – történő döntése.”

3. A Határozat 2. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. A miniszter minden év december 31-ig tesz javaslatot a Kormány számára a nemzeti rendezvények éves koncepciójára.”

4. A Határozat 3. pontja helyébe a következő lép:

„3. A miniszter a jóváhagyott koncepció alapján az ünnepség lebonyolításáról, a soron következő ünnep megrendezésének részletes programjáról, a feladatok és a tervezett költségek megosztásáról tájékoztatja a Kormányt.”

5. A Határozat 4. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. A miniszter az e határozat szerinti feladatait az érintett miniszterekkel és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárral együttműködve látja el. Az együttműködés keretében
a) a belügyminiszter felel a rendőrség rendezvénybiztosítási feladatokat ellátó és díszelgő egységeinek, a katasztrófavédelem, a Terrorelhárítási Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal szerveinek rendezvénnyel kapcsolatos közreműködéséért,
b) a honvédelmi miniszter felel a Magyar Honvédség szárazföldi, légi és vízi bemutatón közreműködő, illetve műszaki alakulatainak és díszelgő egységeinek, valamint a Koronaőrség közreműködéséért,
c) a külügyminiszter felel a diplomáciai és az állami protokoll feladatainak ellátásáért, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár felel a miniszterelnöki megjelenések protokoll feladatainak ellátásáért,
d) a nemzeti erőforrás miniszter felel az egészségügyi szervek közreműködéséért,
e) a vidékfejlesztési miniszter felel az Országos Meteorológiai Szolgálat közreműködéséért.”

6. A Határozat 5. a) pontjában „a nemzeti ünnepek” szövegrész helyébe „a nemzeti rendezvények” szöveg lép, továbbá „az állami irányítás egyéb jogi eszközei” szövegrész helyébe „a közjogi szervezetszabályozó eszközök” szöveg lép.

7. A Határozat 6. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„6. A miniszter az 5. pontban felsorolt tevékenységek elősegítése és támogatása érdekében irányítja a 4. pontban megjelölt miniszterek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkár által delegált tagokból álló Tárcaközi Koordináló Munkacsoport (a továbbiakban: TKM) tevékenységét.”

8. A Határozat 7. pontjában „a TKB bizottságaként” szövegrész helyébe „a TKM munkacsoportjaként” szöveg lép.

9. A Határozat 8. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„8. Az OT állandó tagjai:
a) a belügyminiszter,
b) a honvédelmi miniszter,
c) a külügyminiszter,
d) a nemzeti erőforrás miniszter,
e) a vidékfejlesztési miniszter
által delegált személyek. Az OT irányítójának megkeresése alapján a nemzeti rendezvény szervezésével kapcsolatos feladatok szakszerű ellátásához szükséges további személyek és szervezetek is részt vesznek az OT munkájában. Az OT működésének rendjét az OT első ülésén határozza meg.”

10. A Határozat 9. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„9. Az OT elsődleges feladata az előkészítés folyamán a biztonsági szempontok konzultatív és kooperatív figyelemmel kísérése, a nemzeti rendezvényekkel kapcsolatban elkészített biztonsági terv, közlekedési terv, és egészségügyi terv szakmai véleményezése legkésőbb az ünnepet megelőző 15. napig és azok jóváhagyása a 7. pontban meghatározott OT irányítója által.”

11. A Határozat 10. pontjában „a kiemelt állami rendezvényeknél szükség esetén” szövegrész helyébe „a kiemelt fontosságú rendezvényeknél szükség esetén” szöveg lép.

12. A Határozat 12. a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[A Kormány felhívja a minisztert,]

a) gondoskodjon annak fenntartásáról, hogy a nemzeti rendezvények szervezését, valamint a műszaki, művészeti, logisztikai, biztosítási feladatainak előkészítését és lebonyolítását, valamint az 1. pont c) alpontjában meghatározott feladatok lebonyolítását a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. lássa el,”

13. A Határozat 13. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. A Kormány felhívja a 4. pontban meghatározott feladatokat ellátó minisztereket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy az ott meghatározott feladataik ellátásához a szükséges költségvetési forrásokat saját fejezeti előirányzatban biztosítsák.”

14. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A határozat a 14. pont alapján hatályát vesztette 2011. február 17. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére