• Tartalom

1054/2011. (III. 22.) Korm. határozat

1054/2011. (III. 22.) Korm. határozat

a kiemelt jelentőségű beruházásokat kezelő és egyedi kormánydöntéssel támogatható beruházások kormánydöntését előkészítő tárcaközi bizottság létrehozásáról1

2011.03.23.

1. A Kormány a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítés, a fejlesztéspolitikai [amint az az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 85. §-ában a nemzeti fejlesztési miniszter kizárólagos feladat- és hatásköreként került meghatározásra] szempontból kiemelt jelentőségű ügyek véleményezése, továbbá az egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatások kormányzati döntés-előkészítési feladataira irányuló kormányzati tevékenység és a beruházás ösztönzési céllal felhasználható források összehangolása érdekében – a Kormánynak a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 30. § (1) bekezdése szerinti egyéb véleményező, javaslattevő, tanácsadói tevékenységet végző testületeként – létrehozza a kiemelt jelentőségű beruházásokat kezelő és egyedi kormánydöntéssel támogatható beruházások kormánydöntését előkészítő tárcaközi bizottságot (a továbbiakban: Bizottság).

2. A Bizottság

a) véleményezi a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősíthető ügyeket, és javaslatot tesz – a nemzeti fejlesztési miniszter útján – a Kormány részére a kiemelt jelentőségű üggyé minősítésre, illetve egyéb intézkedésre,

b) javaslatot tesz a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyekben eljáró hatóságokra, illetve közreműködő szervezetekre,

c) véleményezi a fejlesztéspolitikai szempontból kiemelt jelentőségű ügyeket,

d) megtárgyalja és Kormány általi megtárgyalásra javasolja – a nemzeti fejlesztési miniszter és a nemzetgazdasági miniszter által parafált támogatási szerződéstervezetek alapján – a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára által előterjesztett, egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatásról szóló kormány-előterjesztést.

3. A Bizottság elnöke a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára. Amennyiben a 2. pont d) alpontja szerinti egyedi kormánydöntéssel nyújtott támogatásról szóló előterjesztés tárgyalására kerül sor, a Bizottság elnökletét a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára látja el. A Bizottság tagja a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős államtitkára, a Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A Bizottság tagját akadályoztatása esetén az általa képviselt szerv szervezeti és működési szabályzatában kijelölt helyettese képviselheti. A Bizottság elnöke – eseti jelleggel – a bizottsági ülésre tanácskozási joggal más személyeket is meghívhat.

4. A Bizottság ülését az elnök hívja össze. A Bizottság szükség szerinti gyakorisággal, de havonta legalább egy alkalommal ülésezik. A Bizottság üléséről emlékeztető készül, amely vitás kérdés esetén tartalmazza a kisebbségi véleményt. A Bizottság titkársága (a továbbiakban: Titkárság) gondoskodik a bizottsági ülések napirendjének, valamint a napirendi pontokhoz kapcsolódó dokumentumoknak a Bizottság tagjai részére – legkésőbb a tervezett ülés napját megelőző 3. munkanapig – történő megküldéséről.

5. A Titkárság működtetéséről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gondoskodik. A 2. pont d) alpontja szerinti ügyekben a titkársági teendőket a Nemzetgazdasági Minisztérium látja el.

6. A Kormány ügyrendjéről szóló 1144/2010. (VII. 7.) Korm. határozat a következő 57/A. ponttal egészül ki:

„57/A. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé minősítésről, az abban eljáró hatóság kijelöléséről, a fejlesztéspolitikai szempontból kiemelt jelentőségű ügyről, továbbá a Kormány egyedi döntésével megítélhető támogatás nyújtásáról szóló – a támogatási szerződés parafált tervezetét tartalmazó – előterjesztés, amennyiben azt a kiemelt jelentőségű beruházásokat kezelő és egyedi kormánydöntéssel támogatható beruházások kormánydöntését előkészítő tárcaközi bizottság megtárgyalta és Kormány általi megtárgyalásra javasolta, közvetlenül benyújtható a Kormány ülésére. Ezekben az ügyekben a 20–36., a 44–57. és a 76. pontban foglaltakat a megfelelő eltéréssel kell alkalmazni.”

7. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

A határozatot az 1221/2012. (VII. 2.) Korm. határozat 9. pont b) alpontja hatályon kívül helyezte 2012. július 3. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére