• Tartalom

11/2011. (III. 30.) BM rendelet

11/2011. (III. 30.) BM rendelet

a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok hivatásos állománya választható természetbeni juttatásainak éves összegéről, fajtáiról, mértékéről, kifizetésének rendjéről és módjáról1

2011.04.01.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 342. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 37. § q) pontjában meghatározott feladatkörömben a következőket rendelem el:

1. A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok (a továbbiakban: HÖT) hivatásos állományú tagjaira terjed ki.

2. A választható természetbeni juttatások igénybevételének szabályai

2. § (1) A választható természetbeni juttatások igénybe vehető éves kerete egy főre bruttó 200 000 forint.

(2) A választható természetbeni juttatások:

a) önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás,

b) önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás,

c) helyi utazásra szolgáló bérlet,

d) üdülési csekk,

e) internethasználat támogatása,

f) iskolakezdési támogatás, valamint

g) étkezési utalvány.

(3) Az éves keretösszeg egy naptári évben, e rendeletben meghatározott juttatási elemek igénybevételére használható fel. Évente egyszer lehetőség van a választott juttatási elemekről és azok mértékéről szóló nyilatkozat módosítására. A tárgyévben igénybe nem vett keret nem vihető át a következő évre.

(4) A keretösszeget a jogviszony időtartamával arányosan kell megállapítani – a hónapok számának figyelembevételével, azzal, hogy minden megkezdett hónap egész hónapnak számít –, amennyiben a hivatásos állomány tagjának jogviszonya a tárgyévben keletkezik vagy szűnik meg.

3. § (1) A felhasználható egyéni keretösszeget és a választható elemeket tartalmazó nyilatkozatokat (a továbbiakban: nyilatkozatok) a hivatásos állomány tagja részére az állományilletékes parancsnok (a továbbiakban: parancsnok) biztosítja.

(2) Az éves keretösszegen belül választható elemek legnagyobb összegéről és a juttatások igénybevételének részletes szabályairól a parancsnok évente előzetesen írásban tájékoztatja a hivatásos állomány tagját.

(3) A hivatásos állomány tagja az e rendelet 1–8. mellékletében meghatározott nyilatkozatok kitöltésével nyilatkozik a részére megállapított keretösszeg felhasználásáról, az általa választott juttatási elemekről és azok mértékéről. A kitöltött nyilatkozatokat a hivatásos állomány tagja a parancsnokhoz nyújtja be a választott juttatási elemek igénybevételéhez szükséges adatokkal együtt.

(4) A tárgyévben fel nem használt összegről a hivatásos állomány tagja november 30-ig nyilatkozik. Amennyiben a keretösszegből ezer forintot meg nem haladó összeg marad, azt a hivatásos állomány tagja nem veheti igénybe.

(5) A nyilatkozatokat a parancsnok továbbítja az illetmény számfejtését végző szervhez.

4. § (1) Az első munkában töltött napot követő 30 napon belül köteles nyilatkozni a részére megállapított keretösszeg felhasználásáról az a hivatásos állományú tag, akinek a jogosultsága év közben keletkezik. A juttatás mértékéről, jogcíméről és a választható juttatási elemekről a parancsnok a hivatásos állományba vételt megelőző személyzeti eljárás során tájékoztatást ad.

(2) A hivatásos állomány tagja által fel nem használt összeg pénzben nem váltható meg.

(3) Áthelyezés esetén a hivatásos állomány tagja juttatásra az egyes munkáltatóknál időarányosan jogosult.

5. § (1) A keretösszeg tárgyévre vonatkozó, a jogviszony időtartamával időarányosan megállapított mértékénél kevesebbet igénybe vevő hivatásos állomány tagja részére a különbözet – a választása szerinti juttatási elemnek megfelelő módon, újabb nyilatkozat kitöltésével – kiadásra kerül.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak megfelelően irányadók abban az esetben is, ha a hivatásos állomány tagjának jogosultsága év közben szűnik meg.

6. § A parancsnok gondoskodik

a) a szerződés megkötéséről, ha a hivatásos állomány tagja önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári vagy önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás juttatási elemet választ, és olyan önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárnak vagy önkéntes kölcsönös egészségpénztárnak a tagja, amellyel a HÖT még nem kötött munkáltatói szerződést,

b) a helyi utazásra szolgáló bérlet szelvényeinek beszerzéséről és átadásáról,

c) az üdülési csekkek beszerzéséről és átadásáról,

d) – a hivatásos állomány tagja által kitöltött nyilatkozat alapján – az iskolakezdési támogatások összegét tartalmazó analitikus nyilvántartás vezetéséről,

e) iskolakezdési támogatás juttatási elem választása esetén az utalványok beszerzéséről és átadásáról, valamint

f) az étkezési utalványok beszerzéséről és átadásáról.

3. Önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás

7. § (1) Az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás keretében a HÖT munkáltatói tagdíj-hozzájárulást fizet annak a hivatásos állományú tagjának, aki

a) önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja,

b) ezt a juttatási elemet választja és

c) a parancsnoknak eljuttatja a záradékolt önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári belépési nyilatkozatát.

(2) A hivatásos állomány tagja a munkáltatói tagdíj-hozzájárulást az 1. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

(3) A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztárba történő átutalásáról havonta az illetmény számfejtését végző szerv gondoskodik.

4. Önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás

8. § (1) Az önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás keretében a HÖT munkáltatói tagdíj-hozzájárulást fizet annak a hivatásos állományú tagjának, aki

a) önkéntes kölcsönös egészségpénztár tagja,

b) ezt a juttatási elemet választja és

c) a parancsnoknak eljuttatja a záradékolt önkéntes kölcsönös egészségpénztári belépési nyilatkozatát.

(2) A hivatásos állomány tagja a munkáltatói tagdíj-hozzájárulást a 2. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

(3) A munkáltatói tagdíj-hozzájárulás önkéntes kölcsönös egészségpénztárba történő átutalásáról havonta az illetmény számfejtését végző szerv gondoskodik.

5. Helyi utazásra szolgáló bérlet

9. § (1) A HÖT a hivatásos állomány tagjának – e juttatási elem választása esetén – a tárgyévre éves vagy havi helyi utazásra szolgáló bérletet bocsát rendelkezésére.

(2) A hivatásos állomány tagja a helyi utazásra szolgáló bérletet a 3. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

6. Üdülési csekk

10. § (1) A HÖT a hivatásos állomány tagjának és a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény 2. § p) pontja szerinti közeli hozzátartozójának (a továbbiakban: közeli hozzátartozó) üdülési hozzájárulást biztosít a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott, névre szóló üdülési csekk formájában.

(2) Üdülési csekkben a hivatásos állomány tagja és közeli hozzátartozója akkor részesülhet, ha

a) ezt a jutatási elemet választja, valamint

b) a hivatásos állomány tagja a 4. és 5. mellékletekben meghatározott nyilatkozatok kitöltésével az ott meghatározott adatokról nyilatkozik.

7. Internethasználat támogatása

11. § (1) A HÖT – e juttatási elem választása esetén – támogatja a hivatásos állomány tagja internethasználatának költségeit.

(2) A hivatásos állomány tagja az internethasználat támogatását a 6. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

(3) Az internethasználat támogatása mint juttatás folyósításának feltétele, hogy a hivatásos állomány tagja vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozó a névre szóló, egyedi szolgáltatási szerződés másolatát a parancsnok felé benyújtja.

8. Iskolakezdési támogatás

12. § (1) A HÖT – e juttatási elem választása esetén – iskolakezdési támogatást nyújt.

(2) A hivatásos állomány tagja az iskolakezdési támogatást a 7. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

(3) A 6. § d) pontja szerinti nyilvántartás vezetése érdekében a kiskorú gyermek törvényes képviselője nyilatkozik az iskolakezdési támogatásban részesített gyermek (tanuló) adóazonosító jeléről, ennek hiányában személyes adatairól.

9. Étkezési utalvány

13. § (1) A HÖT – e juttatási elem választása esetén – támogatja a hivatásos állomány tagjának étkezését, vásárlásra alkalmas utalvány juttatásával.

(2) A hivatásos állomány tagja az utalványt a 8. mellékletben meghatározott nyilatkozattal igényelheti.

10. Záró rendelkezések

14. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit 2011. január 1-jétől kell alkalmazni.

15. § (1) A parancsnok 2011. évre vonatkozóan a 3. § (2) bekezdése szerinti tájékoztatási kötelezettségének e rendelet hatálybalépésétől számított 8 napon belül tesz eleget.

(2) A hivatásos állomány tagja 2011. évre vonatkozóan a 3. § (2) bekezdésében foglalt tájékoztatástól számított 15 napon belül nyilatkozik a részére megállapított keretösszeg felhasználásáról, az általa választott juttatási elemekről és mértékéről.

(3)2

1. melléklet a 11/2011. (III. 30.) BM rendelethez

NYILATKOZAT
önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatás igénybevételéhez
20 .... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20....... évre a választható béren kívüli juttatások közül .................. Ft értékben önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári támogatást kívánok igénybe venni.
(Amennyiben e nyilatkozattal egy időben lép be a hivatásos állomány tagja a pénztárba, csatolni kell a szerződő nyugdíjpénztárhoz történő belépési nyilatkozatot.)
Kelt: ......................, 20 ... ..... .... 
..................................................
hivatásos állomány tagja

2. melléklet a 11/2011. (III. 30.) BM rendelethez

NYILATKOZAT
önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatás igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20....... évre a választható béren kívüli juttatások közül ...................... Ft értékben önkéntes kölcsönös egészségpénztári támogatást kívánok igénybe venni.
(Amennyiben e nyilatkozattal egy időben lép be a hivatásos állomány tagja a pénztárba, csatolni kell a szerződő nyugdíjpénztárhoz történő belépési nyilatkozatot.)
Kelt: ......................, 20.... .... ....
..................................................
hivatásos állomány tagja

3. melléklet a 11/2011. (III. 30.) BM rendelethez

NYILATKOZAT
helyi utazásra szolgáló bérlet igénybevételéhez
20.... évre
Név:
Adóazonosító jel:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20........ évre a helyi utazásra szolgáló éves/havi bérletet a választható béren kívüli juttatások közül ........... Ft értékben kívánom igénybe venni.
Típusa:
Kelt: ......................, 20.... .... ....
..................................................
hivatásos állomány tagja

4. melléklet a 11/2011. (III. 30.) BM rendelethez

NYILATKOZAT
üdülési csekk igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20.... évre a választható béren kívüli juttatások közül ..................................... Ft értékben üdülési csekket kívánok igénybe venni.
Kelt: ......................, 20.... .... ....
..................................................
hivatásos állomány tagja

5. melléklet a 11/2011. (III. 30.) BM rendelethez

NYILATKOZAT
üdülési csekk igénybevételéhez
20.... évre
Kitöltendő a közeli hozzátartozó* részéről
Hivatásos állomány tagjának neve:
Szervezeti egysége:
Közeli hozzátartozó neve:
Közeli hozzátartozó születési neve:
Közeli hozzátartozó születési helye, ideje:
Közeli hozzátartozó anyja neve:
Közeli hozzátartozó lakóhelye:
Közeli hozzátartozói státusz megnevezése
(házastárs, szülő, gyermek stb.):
Közeli hozzátartozó adóazonosító jele:
Közeli hozzátartozó TAJ-száma:
Kijelentem, hogy más kifizetőtől üdülési csekkben részesültem:
igen    nem
(a megfelelő válasz aláhúzandó)
Más kifizetőtől az adóévben a nyilatkozatot megelőzően ellenérték nélkül átvett, illetve engedménnyel vásárolt üdülési csekk értéke:
..............................................................................
Megfizetett ellenérték:
..............................................................................
Kelt: ......................, 20.... .... ....
..................................................
hivatásos állomány tagja
* Közeli hozzátartozónak minősül: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az egyenes ágbeli rokon, a házastárs egyenes ágbeli rokona, a bejegyzett élettárs egyenes ágbeli rokona, az örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és a nevelő szülő, a testvér, valamint az élettárs.

6. melléklet a 11 /2011. (III. 30.) BM rendelethez

NYILATKOZAT
Internet szolgáltatás költsége megtérítésének igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20....... évre a választható béren kívüli juttatások közül .......................... Ft értékben internethasználat-hozzájárulást kívánok igénybe venni.
Kelt: ......................, 20.... .... ....
..................................................
hivatásos állomány tagja

7. melléklet a 11/2011. (III. 30.) BM rendelethez

NYILATKOZAT
iskolakezdési támogatás igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20.... évre a válaszható béren kívüli juttatások közül .............. Ft értékben iskolakezdési támogatást kívánok igénybe venni.
ADATLAP
iskolakezdési támogatás igénybevételéhez

SAJÁT HÁZTARTÁSBAN ELTARTOTT GYERMEK ADATAI

NEVE:

 

SZÜLETÉSI HELYE, IDEJE:

 

ANYJA NEVE:

 

LAKÓHELYE:

 

ADÓAZONOSÍTÓ JELE:
(ha van)

 

OKTATÁSI INTÉZMÉNYE:

 

Kelt: ......................, 20.... .... ....
..................................................
hivatásos állomány tagja

8. melléklet a 11/2011. (III. 30.) BM rendelethez

NYILATKOZAT
étkezési utalvány igénybevételéhez
20.... évre
Nyilatkozó neve:
Adóazonosító jele:
Szervezeti egység:
Nyilatkozom, hogy 20... évre a választható béren kívüli juttatások közül .......... Ft értékben étkezési utalványt kívánok igénybe venni.
Kelt: ......................, 20.... .... ....
..................................................
hivatásos állomány tagja
1

A rendeletet a 27/2012. (V. 30.) BM rendelet 40. § d) pontja hatályon kívül helyezte 2012. május 31. napjával.

2

A 15. § (3) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére