• Tartalom

112/2011. (X. 7.) HM utasítás

112/2011. (X. 7.) HM utasítás

a nemzetközi gyakorlatok, rendezvények egyes költségvetési és pénzügyi kérdéseiről szóló 98/2008. (HK 19.) HM utasítás módosításáról1

2011.10.08.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján, figyelemmel a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdés n) pontjában, valamint az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 94. § (1) bekezdésében foglaltakra, a nemzetközi gyakorlatok, rendezvények egyes költségvetési és pénzügyi kérdéseiről szóló 98/2008. (HK 19.) HM utasítás módosításáról a következő utasítást adom ki:

1. § A nemzetközi gyakorlatok, rendezvények egyes költségvetési és pénzügyi kérdéseiről szóló 98/2008. (HK 19.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 1. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

„(3) A katonai nemzetbiztonsági szolgálatok az alaprendeltetés szerinti feladataik végrehajtása érdekében önállóan szervezett nemzetközi rendezvényeiket a honvédelmi miniszter által jóváhagyott rövid, közép-, és hosszú távú terveik alapján, éves költségvetésük terhére tervezik és számolják el.”

2. § (1) Az Ut. 2. § b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Ezen utasítás alkalmazásában:)

b) Szakmai felügyeletet gyakorló szervezet: Azon szervezet, amely a keretgazda részére meghatározza a honvédelmi miniszter által kitűzött politikai célok elérését szolgáló nemzetközi feladatokkal kapcsolatos prioritásokat, valamint a szakmai feladatok végrehajtásával kapcsolatos beszámolás módját és rendjét. A nemzetközi gyakorlatok és kiképzések tekintetében ezt a jogkört a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese gyakorolja.”

(2) Az Ut. 2. § k) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Ezen utasítás alkalmazásában:)

k) Felhasználási engedély: a költségviselő katonai szervezet részére jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzatok hiányában a keretgazda-szervezetek – a rendezvény zavartalan előkészítése érdekében a rendezvény végrehajtásáért felelős katonai szervezet kezdeményezésére – felhasználási engedélyt adhatnak ki. A felhasználási engedélyeket minden esetben az illetékes felsőszintű anyagnemfelelős útján kell a keretgazda-szervezethez felterjeszteni.
Az utasítás alkalmazásban felsőszintű anyagnemfelelősnek
ka) a 2/2 cím/alcímet érintő, csapat és központi jellegű kiadások vonatkozásában az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP),
kb) az 1/3 cím/alcímet érintő, központi jellegű kiadások vonatkozásában a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH)
minősül.”

3. § Az Ut. 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A részköltségvetések alapján a rendezvény megszervezéséért és végrehajtásáért felelős katonai szervezet pénzügyi ellátó szerve a katonai szervezettel együttműködésben összeállítja a rendezvény összesített költségvetési tervét, amelyet, ha az logisztikai, elhelyezési vagy egészségügyi kiadásokat is tartalmaz, felülvizsgálat céljából 25 nappal a feladat megkezdését megelőzően a szolgálati elöljáró útján – a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK LCSF) soron kívüli véleményezését követően – felterjeszt a felsőszintű szakanyagnem felelős szervezet részére.”

4. § Az Ut. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § A jóváhagyott költségterv alapján a szakmailag felülvizsgált, a keretgazda által jóváhagyott, összesített költségvetési tervet – a szakmai vélemények csatolásával – a feladat megkezdése előtt 15 nappal a végrehajtásért felelős katonai szervezet megküldi a HM KPH részére.”

5. § (1) Az Ut. 7. § (3) bekezdés b) pont bb) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(amennyiben a költségvetés fő összege nem változik: a HM KPH főigazgatója)

bb) logisztikai jellegű kiadásoknál a 2/2 cím/alcímet érintő, csapat- és központi jellegű kiadások esetében az MH ÖHP, az 1/3 alcímet érintő, központi jellegű kiadások esetében a HM FHH – a HVK LCSF véleményezését követően kialakított – ”

(szakmai javaslatai alapján.)

(2) Az Ut. 7. § (3) bekezdés b) pont bd) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(amennyiben a költségvetés fő összege nem változik: a HM KPH főigazgatója)

bd) egészségügyi kiadásoknál az MH HEK – a HVK LCSF véleményezését követően kialakított – ”

(szakmai javaslatai alapján.)

6. § Az Ut. 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

12. § (1) A költségviselő katonai szervezeteknek a 3. számú melléklet szerinti elszámolásokat a HM KPH egyidejű tájékoztatásával a rendezvény végrehajtásáért felelős katonai szervezet részére kell megküldeni a rendezvény befejezését követő 20. napig. Az elszámolásoknak tartalmaznia kell a HM Protokoll és Rendezvényszervező Igazgatóság (a továbbiakban: HM PRI) részére a rendezvénnyel kapcsolatban kiadott előirányzatok – személyi juttatások és járulékai, valamint a kiutazásokhoz kapcsolódó költségek – elszámolásait is. A HM PRI részére meghatározott rendezvényre kiadott előirányzatok felhasználási adatainak bekéréséről és az összesített elszámolásba történő beillesztéséről a végrehajtásért felelős katonai szervezet gondoskodik. A határidő betartását akadályozó tényezők és körülmények esetében az akadályoztatás okáról minden esetben tájékoztató ügyiratot kell küldeni – a HM KPH egyidejű tájékoztatása mellett – a végrehajtásért felelős katonai szervezet részére.
(2) A rendezvény végrehajtásáért felelős katonai szervezet ellátását biztosító pénzügyi referatúra vezetője az érintett szervezetek által megküldött elszámolások alapján a jóváhagyott költségvetés felhasználásáról összesített elszámolást készít, melyet a rendezvény befejezését követő 30. napig küld meg a HM KPH részére.
(3) Amennyiben egy külföldi rendezvény végrehajtása közben hajtóanyag felhasználására kerül sor, úgy a végrehajtásáért felelős katonai szervezet a rendezvényről történő hazaérkezést követő 5. napig adatszolgáltatást teljesít az MH Veszélyesanyag Ellátó Központ részére a következő adattartalommal:
a) a rendezvény megnevezésre, projektkódja,
b) a felhasznált hajtóanyag megnevezése, mennyisége,
c) a hajtóanyag-felhasználás költsége (a devizanem megnevezése és az összeg feltüntetésével),
d) a felhasználás kapcsán kiállításra kerülő számla kiállítójának megnevezése.
(4) A HM KPH a gyakorlatokon ténylegesen felhasznált költségvetési kiadásokról – gyakorlat- és kiemelt előirányzat-csoportonként – a keretgazda szervezeteket félévente írásban tájékoztatja a 4. számú melléklet szerinti formában.”

7. § Az Ut. 13. §-a a következő (5) bekezdéssel egészül ki:

„(5) A 30 millió forintot elérő és az azt meghaladó költségvetésű, vagy 50 főnél több magyar résztvevővel külföldön végrehajtandó rendezvények és azok tervező konferenciái esetében a HM KPH állományából kijelölt pénzügyi szakember részvételének biztosítása szükséges. A pénzügyi szakembernek a külföldön végrehajtandó rendezvényen történő részvétele szükségességéről a HM KPH állományából kijelölt, a tervezői konferencián részt vevő pénzügyi szakember javaslata alapján a HM KPH Nemzetközi Igazgatóság dönt. A pénzügyi szakember igénylése a HM KPH-tól, valamint az összesített költségvetési tervben a tervezői konferenciákon való részvétel és a valós pénzügyi biztosítás költségvetési vonzatainak betervezése a végrehajtásért felelős katonai szervezet feladata.”

8. § Az Ut. 1. számú melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

9. § Az Ut. 2. számú melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

10. § Az Ut. 3. számú melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

11. § Az Ut.

a) 5. § (3) bekezdésében a „HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH)” szövegrész helyébe a „HM FHH”,

b) 4. számú mellékletében található iratminta címében a „negyedévben” szövegrész helyébe a „félévben”

szöveg lép.

12. § Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1. melléklet a 112/2011. (X. 7.) HM utasításhoz

 

…………………………………………………………………
Költségvetést végrehajtó katonai szervezet megnevezése

MINTA
Részköltségvetés a …………………………… rendezvényhez

PROJ:

 

 

 

 

 

(ezer forint)

Fsz.

Cím/alcím (CRK)

Főkönyvi
számlaszám

Anyagnem/
státuskód

Megnevezés, indokolás

Költségek

Összesen

Előkészítés

Végrehajtás

………………………………………
Katonai szervezet vezetője

2. melléklet a 112/2011. (X. 7.) HM utasításhoz

MINTA
Összesített költségvetés a …………………………… rendezvényhez

PROJ kód:

 

 

 

 

 

 

(ezer forint)

Fsz.

Költségviselő
katonai szerv

Cím/alcím
(CRK)

Főkönyvi
számlaszám

Anyagnem/
státuskód

Megnevezés, indokolás

Költségek

Összesen

Előkészítés

Végrehajtás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………………
Katonai szervezet vezetője

3. melléklet a 112/2011. (X. 7.) HM utasításhoz

MINTA
Elszámolás a …………………………… rendezvényről

PROJ kód:

 

 

 

 

 

 

(ezer forint)

Fsz.

Költségviselő
katonai szerv

Cím/alcím
(CRK)

Főkönyvi
számlaszám

Anyagnem/
státuskód

Megnevezés, indokolás

Költségek

Maradvány

Jóváhagyott előirányzat

Kiadás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megjegyzés: a táblázathoz a HM KGIR proj. kódhoz tartozó főkönyvi kivonatát csatolni kell.

…………………………………………

 

…………………………………………

Pénzügyi vezető referens

 

Katonai szervezet vezetője

1

Az utasítás a 12. § alapján hatályát vesztette 2011. október 9. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére