• Tartalom

1136/2011. (V. 2.) Korm. határozat

1136/2011. (V. 2.) Korm. határozat

az egyes társadalmi felzárkózást célzó rövid távú intézkedésekről1

2011.05.03.

A Kormány a társadalmi felzárkózás politikája keretében a romák társadalmi beilleszkedésének elősegítése, a cigány népesség hatékony felzárkózásának előmozdítása érdekében a következőket rendeli el:

1. Tanulás és munka kettős célkitűzés elérése érdekében, részletes intézkedési tervet kell kidolgozni a foglalkoztatás bővítése, az oktatás színvonalának emelése érdekében, valamint az életkörülmények javítását célzó fejlesztési programok, ösztöndíj programok, beruházási és foglalkoztatási támogatások a közbeszerzés szabályozások rendszereinek összehangolt működtetése érdekében.

Felelős: közigazgatási és igazságügyi miniszter

érintett miniszterek

Határidő: 2011. szeptember 1.

2. Felül kell vizsgálni a különböző tárcaközi bizottságok, konzultatív testületek, kormányzati és intézményi döntéshozatali mechanizmusokkal kapcsolatos szabályozásokat annak érdekében, hogy a társadalmi felzárkózást célzó intézkedések kidolgozásában és véleményezésében, döntéshozatalában és monitorozásában az Országos Roma Önkormányzat (a továbbiakban: ORÖ) számára az együttműködés, az együttdöntés és a folyamatos kapcsolattartás lehetősége biztosított legyen.

Felelős: közigazgatási és igazságügyi miniszter

érintett miniszterek

Határidő: 2011. június 1.–december 31.

3. Meg kell határozni azokat a döntéshozatali mechanizmusokkal kapcsolatos szabályokat – az érintett miniszter egyetértésével –, amelyekkel az együttdöntés és a folyamatos kapcsolattartás biztosítható.2

Felelős: közigazgatási és igazságügyi miniszter

érintett miniszterek

Határidő: 2011. június 1.–december 31.

4. Felkéri az ORÖ-t, hogy a társadalmi felzárkózás céljainak keretében a roma képviselethez szükséges, hatékonyan és eredményesen működő, a folyamatokat elősegítő intézmény rendszerét alakítsa ki, a meglévő intézményrendszert fejlessze tovább.

5. Támogatni kell a 4. pontban foglaltak megvalósításához szükséges intézkedéseket.

Felelős: szabályozás tekintetében a közigazgatási és igazságügyi miniszter

működtetés biztosítása tekintetében a nemzetgazdasági miniszter

fejlesztési források biztosítása tekintetében a nemzeti fejlesztési miniszter

Határidő: 2012. január 1.

6. Biztosítani kell, hogy a nemzetközi szervezetekkel, továbbá az Európai Unió intézményeivel történő, a roma felzárkózást érintő kérdésekben folytatott tárgyalásokon Magyarország az ORÖ-vel egyeztetett álláspontot képviseljen. Biztosítani kell, hogy a roma felzárkózást segítő szempontok érvényesítése érdekében az ORÖ legalább 1 fő állandó egyetértési joggal rendelkező képviselőt delegálhasson, aki – amennyiben ennek lehetősége adott – részt vesz a döntéshozatali folyamatban. Ennek érdekében az egyes tárgyalási, egyeztetési, döntés előkészítési fórumok tételes felsorolását és az ORÖ álláspontja képviselésének lehetséges módjait ki kell dolgozni.

Felelős: közigazgatási és igazságügyi miniszter

érintett miniszterek

Határidő: 2011. július 1.

7. Felkéri az ORÖ-t, hogy a cigányság és mélyszegénységben élők életkörülményeinek javítását célzó intézkedések megvalósítása érdekében tett intézkedésekről, az újonnan létre hozott intézményi hálózat működéséről, valamint a meglévő intézmény kereteit fejlesztéséről évente adjon tájékoztatást.

8. Felkéri az érintett minisztereket, hogy intézkedjenek a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló 2010. évi CLXIX. törvényben a KIM X. fejezet 15/9 Társadalmi felzárkózást segítő programok alcím terhére 300 millió forintos támogatás átcsoportosításáról az Országos Roma Önkormányzat javára.

Felelős: közigazgatási és igazságügyi miniszter

nemzetgazdasági miniszter

Határidő: azonnal

9. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

A határozatot az 1046/2015. (II. 11.) Korm. határozat 2. pontja hatályon kívül helyezte 2015. február 12. napjával. Alkalmazására lásd e hatályon kívül helyező határozat 3. pontját.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére