• Tartalom

1157/2011. (V. 20.) Korm. határozat

1157/2011. (V. 20.) Korm. határozat

az Európai Unió Duna Makro Regionális Stratégia magyar programjának koordinátori feladatairól1

2014.01.01.

A Kormány az Európai Unió Duna Makro Regionális Stratégia (a továbbiakban: DMRS) magyar programjának koordinátori feladatai kapcsán az alábbiakról határoz:

1.2 A Kormány üdvözli a DMRS tanácsi következtetések Általános Ügyek Tanácsa általi elfogadását.

2. a)3 A Kormány megerősíti, hogy Magyarország társkoordinátori feladatot lát el az „A vízminőség védelme és megőrzése” (közösen Szlovákiával), az „A környezeti kockázatok kezelése” (közösen Romániával), valamint az „A fenntartható energia használatának ösztönzése” (közösen Csehországgal) elnevezésű átfogó prioritási területeken.

b)4 A Kormány felhívja a három magyar társkoordinációs prioritási terület koordinációs feladatainak ellátása érdekében a vidékfejlesztési minisztert, a belügyminisztert és az emberi erőforrások miniszterét „A vízminőség védelme és megőrzése” és „A környezeti kockázatok kezelése” területen, a nemzeti fejlesztési minisztert és a külügyminisztert „A fenntartható energia használatának ösztönzése” területen, hogy a három prioritási terület vonatkozásában nevezze ki a koordinátorokat, és hajtsa végre a prioritási területek makro-regionális koordinációs programját, valamint az ahhoz kapcsolódó feladatokat.

Felelős: EU Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztos

vidékfejlesztési miniszter

nemzeti fejlesztési miniszter

külügyminiszter

belügyminiszter

nemzeti erőforrás miniszter

Határidő: azonnal

3.5 A Kormány tudomásul veszi a három magyar társkoordinációs prioritási terület koordinációjának költségvonzatát és egyetért az EU 2007–2013-as és 2014–2020-as pénzügyi keretei közti átmeneti időszak forrásainak biztosításával. Az EU Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztos rendelkezésére bocsátott forrás a DMRS koordinációs rendszerének működtetésére használható fel, azon belül a magyar társkoordinációs prioritási területek koordinációs feladatainak ellátására. Az EU Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztos az érintett miniszterek közreműködésével a 2014–2020-as uniós költségevetési időszakra megtervezi a koordinációhoz szükséges forrásokat az uniós finanszírozási források bevonásával.

Felelős: EU Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztos

nemzetgazdasági miniszter

nemzeti fejlesztési miniszter

vidékfejlesztési miniszter

Határidő: folyamatosan

4. A Kormány felhívja az EU Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztost és a feladatkörükben érintett minisztereket, hogy tekintettel a Duna Stratégia magyar programjának első ütemében beterjesztett 41 projekt kidolgozásának június 30-i határidejére, a működő DMRS munkacsoport munkájának támogatására operatív munkacsoportot hozzon létre az uniós központi finanszírozású programok nemzeti kapcsolattartói, az irányító hatóságok és közreműködő szervezetek képviselőinek részvételével. A munkacsoport feladata a 41 projekt kidolgozásának támogatása, különös tekintettel a projektek finanszírozási kérdéseire.

Felelős: EU Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztos (koordináció)

feladatkörükben érintett miniszterek (kidolgozás)

Határidő: azonnal

5. A Kormány egyetért a Kormány döntésére előkészített három magyar társkoordinációs prioritási terület zászlóshajó projektjeivel. A Kormány felhívja a vidékfejlesztési minisztert, a nemzeti fejlesztési minisztert és a külügyminisztert, hogy az Új Széchenyi Terv keretében meglévő projekt-előkészítési források felhasználásával dolgozza ki az alábbi zászlóshajó projektek részletes megvalósíthatósági tervét, hatástanulmányát, különös tekintettel a zászlóshajó projektek megvalósításához szükséges hazai forrásigények bemutatására, valamint költségvetésre gyakorolt hatására, hogy a Kormány döntést hozhasson a zászlóshajó projektek megvalósításának indításáról.

„A fenntartható energia használatának ösztönzése” 2. prioritás területen:

a) A régióban lévő panelos épületek komplex felújítása típustervek alapján;

„A vízminőség védelme és megőrzése” 4. prioritás területen:

b) A Kistelepülések (2000 Lakos Egyenérték alatti) szakszerű egyedi és természet közeli szennyvíztisztításának megoldása a régióban;

„A környezeti kockázatok kezelése” 5. prioritás területen:

c) A Tisza Vízgyűjtő Nemzetközi Bizottság létrehozása szolnoki központtal.

Felelős: vidékfejlesztési miniszter

nemzeti fejlesztési miniszter

külügyminiszter

Határidő: folyamatos

6. A Kormány egyetért a „Geotermikus energia hasznosítása” elnevezésű zászlóshajó projekttel, amelynek kidolgozása nem a Kormány feladata; egyben felkéri a feladatkörükben érintett minisztereket és az EU Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztost, hogy a nem a Kormány feladatkörébe tartozó, de kormányzati érintettségű projekt megvalósításához minden rendelkezésére álló segítséget adjon meg.

Felelős: EU Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztos

feladatkörükben érintett miniszterek

Határidő: azonnal

7.6

8. Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba.

1

A határozatot az 1443/2020. (VII. 28.) Korm. határozat 1. pont b) alpontja hatályon kívül helyezte 2020. július 29. napjával.

2

Az 1. pont az 1971/2013. (XII. 18.) Korm. határozat 7. pontjával megállapított szöveg.

3

A 2. pont a) alpontja az 1971/2013. (XII. 18.) Korm. határozat 8. pontjával megállapított szöveg.

4

A 2. pont b) pontja az 1971/2013. (XII. 18.) Korm. határozat 11. pontja szerint módosított szöveg.

5

A 3. pont az 1971/2013. (XII. 18.) Korm. határozat 9. pontjával megállapított szöveg.

6

A 7. pontot az 1971/2013. (XII. 18.) Korm. határozat 13. pontja hatályon kívül helyezte.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére