• Tartalom

1158/2011. (V. 23.) Korm. határozat

1158/2011. (V. 23.) Korm. határozat

a jogszabállyal vagy közjogi szervezetszabályozó eszközzel létrehozott testületek felülvizsgálatáról

2016.10.20.

1. A Kormány egyetért azzal, hogy a jogszabállyal vagy közjogi szervezetszabályozó eszközzel létrehozott testületeknek és az azokra vonatkozó rendelkezéseknek – a Kormány ügyrendjében létrehozott testületek, a Kormány által létrehozott kabinetek és kormánybizottságok, a fejlesztéspolitikai reform keretében felülvizsgálandó területfejlesztési tanácsok, az európai uniós források kifizetésével kapcsolatos döntések előkészítésére és azok végrehajtásának nyomon követésére létrehozott, valamint az egyértelmű és kifejezett nemzetközi jogi vagy európai uniós kötelezettség alapján létrejött testületek, a helyi önkormányzatok által létrehozott testületek és az ezekre vonatkozó rendelkezések kivételével – a következő követelményeknek kell megfelelniük.

a)1 A Kormány rendelete, a Kormány által benyújtandó törvényjavaslat, országgyűlési határozati javaslat, valamint miniszteri rendelet – a 2. mellékletben felsorolt, a jogérvényesítés szempontjából nélkülözhetetlen, és más megoldással ki nem váltható és a 3. mellékletben felsorolt fontos társadalmi okból kivételes szabályozást igénylő testületekre vonatkozó rendelkezések, valamint a kizárólag eljárási jellegű rendelkezések kivételével – ne tartalmazzon államigazgatási szerv, állami vezető, valamint kormánytisztviselő, a Magyar Honvédség vagy fegyveres szerv hivatásos állományú vagy szerződéses tagja, államigazgatási szervhez beosztott bíró, ügyész (a továbbiakban együtt: tisztviselő) tagságát igénylő testület létrehozásáról szóló rendelkezést.

b) A Kormány rendeletében, a Kormány által benyújtandó törvényjavaslatban, országgyűlési határozati javaslatban, valamint a miniszteri rendeletben törekedni kell a törvényben, országgyűlési határozatban, Kormány- vagy miniszteri rendeletben szabályozott, államigazgatási szerv, állami vezető vagy tisztviselő tagságát igénylő testületekre vonatkozó szabályozás hatályon kívül helyezésére.

c) Az alkotmányosan védett önkormányzati vagy önrendelkezési jogok érvényesítése érdekében jogszabállyal létrehozott testületekben állami vezető vagy tisztviselő lehetőség szerint ne vegyen részt.

d) A Kormány normatív határozatával létrehozott testületek tanács, tárcaközi bizottság, munkacsoport vagy bizottság, miniszter normatív utasításával létrehozott testületek munkacsoport vagy bizottság, más állami vezető vagy államigazgatási szerv vezetőjének utasításával létrehozott testületek bizottság testülettípusba tartozzanak.

e) A tanács testülettípusba tartozzanak a Kormány által a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ksztv.) 30. § (1) bekezdése szerint normatív határozattal létrehozott, a Kormány, valamint – ha a létrehozó határozat így rendelkezik – a tanács működéséért, valamint javaslatainak, tanácsainak és véleményeinek a kormányzati munkába való becsatornázásáért (a továbbiakban: a tanács működéséért) fő felelősséget viselő állami vezető számára javaslattevő, véleményező és tanácsadói tevékenységet végző testületek.

f) A tárcaközi bizottság testülettípusba tartozzanak a Kormány hatáskörébe tartozó jelentős, több minisztérium feladatkörét érintő feladatok összehangolt megoldására – a Ksztv. 30. § (1) bekezdése szerint normatív határozattal – létrehozott testületek, amelyekben az érintett minisztériumok miniszter alatti szinten képviseltetik magukat.

g)2 A munkacsoport testülettípusba tartozzanak a Kormány által a Ksztv. 30. § (1) bekezdése szerint normatív határozattal, vagy miniszter által a Ksztv. 64. § (1) bekezdése szerint normatív utasítással, eseti vagy jól körülhatárolható állandó feladat ellátására létrehozott testületek.

h) A bizottság testülettípusba tartozzanak a Kormány a Ksztv. 30. § (1) bekezdése szerinti normatív határozatával, miniszter Ksztv. 64. § (1) bekezdése szerinti normatív utasításával, valamint állami vezető vagy államigazgatási szerv vezetőjének utasításával közpénzek felhasználásával kapcsolatos döntés-előkészítés vagy programvégrehajtás monitoringja céljából létrehozott testületek.

i) A testület neve igazodjon ahhoz a testülettípushoz, amelybe tartozik.

j) A tanácsnak – a tanács működéséért fő felelősséget viselő állami vezetőn, valamint az általa vezetett, irányított vagy felügyelt szervek vagy szervezeti egységek kijelölt tisztviselőin kívül – államigazgatáson kívüli szervezetek és személyek legyenek tagjai. A tanácsnak kivételesen a tanács működésért fő felelősséget viselő állami vezetőn kívül más állami vezető, tisztviselő vagy köztisztviselő akkor legyen tagja, amennyiben jelenléte előreláthatóan a napirendi pontok túlnyomó részénél indokolt, és az állandó meghívottként való nevesítés fontos kormányzati érdeket sértene.

k) A tanács működéséért fő felelősséget viselő állami vezető a tanács ülésének egyes napirendi pontjaihoz tanácskozási joggal hívja meg a napirendi ponttal érintett szakterületért felelős állami vezetőt, vagy a szakterületért felelős állami vezető által kijelölt tisztviselőt, köztisztviselőt, központi költségvetési szervnél foglalkoztatott közalkalmazottat, vagy kizárólagos állami tulajdonban álló gazdasági társaság vezető tisztségviselőjét vagy munkavállalóját. Azt az állami vezetőt, tisztviselőt vagy köztisztviselőt, akinek jelenléte előreláthatóan a napirendi pontok túlnyomó részénél indokolt, a tanácsot létrehozó határozatban állandó meghívottként is indokolt nevesíteni. A meghívottak jelenléte nem érinti a tanács működéséért fő felelősséget viselő állami vezetőnek a képviselt kormányálláspontért, különösen annak egységességéért való felelősségét.

l) A tanács ügyrendje lehetőség szerint tartalmazzon olyan rendelkezést, amely szerint a tanács javaslatait, véleményeit és tanácsait minden esetben a többségi és kisebbségi vélemények azonos súlyú és részletességű bemutatásával kell rögzíteni.

m) A tanács ügyrendjét a tanács működéséért fő felelősséget viselő állami vezető határozza meg, a tanács tagjai véleményének kikérését követően.

n) Tárcaközi bizottságot csak a Kormány programjában kiemelt szerepet betöltő ügyben indokolt létrehozni, amennyiben hosszú távon szükséges az ahhoz kapcsolódó folyamatos kormányzati feladatok összehangolása.

o) Tárcaközi bizottságnak tagja csak állami vezető és tisztviselő, állandó vagy eseti meghívottja állami vezető, tisztviselő, köztisztviselő, központi költségvetési szerv közalkalmazottja, valamint kizárólagos állami tulajdonban álló gazdasági társaság vezető tisztségviselője vagy munkavállalója legyen.

p)3 Az előreláthatólag öt évnél hosszabb ideig szükséges munkacsoportok határozatlan időre, az egyéb munkacsoportok határozott időre jöjjenek létre.

q) Háromnál több miniszter vezetése, irányítása vagy felügyelete alá tartozó államigazgatási szervek állami vezetőiből és tisztviselőiből álló munkacsoportot – lehetőség szerint – a Kormány hozzon létre.

r) Három, vagy annál kevesebb miniszter vezetése, irányítása vagy felügyelete alá tartozó államigazgatási szervek állami vezetőiből és tisztviselőiből álló munkacsoportot a miniszterek közös normatív utasítással hozzanak létre.

s) A testület működéséért fő felelősséget viselő állami vezető a testület ülésének emlékeztetőjét küldje meg valamennyi, a testület által érintett szakterületért felelős állami vezető számára.

t)4 A testület munkájában tagként vagy meghívottként részt vevő személy a testületben való részvételéért díjazásban csak kivételesen indokolt esetben részesüljön. Állami vezető, tisztviselő, köztisztviselő, közalkalmazott, kizárólagos állami tulajdonban álló gazdasági társaság vezető tisztségviselője vagy munkavállalója testület munkájában – a 4. mellékletben felsorolt testületek kivételével – tagként vagy meghívottként való részvételéért semmiféle díjazásban ne részesüljön.

u)5 A jogérvényesítés szempontjából nélkülözhetetlennek minősülnek azok a testületek, amelyek hatékonysági szempontokra közvetlenül nem visszavezethető, sajátos szakmai értékrenden alapuló, önálló közhatalmi döntéseket hoznak, vagy törvényben, kormányrendeletben meghatározott hatósági ügyekben érdemi döntést meghatározó véleményt adnak.

v)6 A tisztviselő tagságát nem igénylő, jogszabályban, vagy közjogi szervezetszabályozó eszközben létrehozott testületek esetében a létrehozásról rendelkező jogforrás rendelkezzen arról, hogy a testületnek tisztviselő nem lehet tagja.

2. A Kormány felhívja a minisztereket, hogy az 1. pontban foglaltak alapján vizsgálják felül a fő felelősségi körükbe tartozó testületekre vonatkozó jogszabályban, vagy közjogi szervezetszabályozó eszközben található rendelkezéseket, és készítsenek intézkedési tervet – a jogérvényesítés szempontjából nélkülözhetetlen és más megoldásokkal nem kiváltható testületek kivételével – a testületekre vonatkozó szabályozás hatályon kívül helyezésére, vagy az 1. pontban foglaltaknak megfelelő módosítására, valamint szükség esetén új, az 1. pontban foglaltaknak megfelelő testületek felállítására, és az intézkedési tervet küldjék meg a közigazgatási és igazságügyi miniszter számára.

Felelős: miniszterek

Határidő: 2011. június 30.

3. A Kormány felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a miniszterek által megküldött intézkedési tervek alapján készítsen egységes előterjesztést a Kormány számára, a felülvizsgálat alapján szükséges intézkedésekről.

Felelős: közigazgatási és igazságügyi miniszter

Határidő: 2011. augusztus 31.

4. A Kormány felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a minisztériumok által a jogérvényesítés szempontjából nélkülözhetetlenként megjelölt testületek áttekintése alapján – az érintett miniszterek bevonásával – tegyen javaslatot az ilyen testületekre vonatkozó egységes szabályozási elvekre.

Felelős: közigazgatási és igazságügyi miniszter

miniszterek

Határidő: 2011. augusztus 31.

5. A Kormány felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy

a) gondoskodjon az 1. pontban foglalt követelményeknek a kormányzati döntés-előkészítés során történő következetes érvényesítéséről,

b) vezessen teljes körű, pontos és naprakész nyilvántartást a kormányzati szervezetrendszerben működő, jogszabállyal vagy közjogi szervezetszabályozó eszközzel létrehozott testületekről a Mellékletben meghatározott adattartalommal.

Felelős: közigazgatási és igazságügyi miniszter

Határidő: folyamatos

6. A Kormány felhívja a minisztereket, hogy

a) a felelősségi körükbe tartozó, jogszabállyal vagy közjogi szervezetszabályozó eszközzel létrehozott testületek tekintetében gondoskodjanak arról, hogy a közigazgatási és igazságügyi miniszter folyamatos tájékoztatást kapjon a Melléklet szerinti adatokban bekövetkezett változásokról,

b) a felelősségi körükbe tartozó, jogszabállyal vagy közjogi szervezetszabályozó eszközzel létrehozott testületek üléseinek az ülésen kormányzati oldalról résztvevők nevét, valamint az ülés kezdő és befejező időpontját tartalmazó kivonatos emlékeztetőit az ülés időpontját követő 30 napon belül küldjék meg a közigazgatási és igazságügyi miniszter számára.

Felelős: miniszterek

Határidő: folyamatos

7. Kormány felhívja a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a felülvizsgálat tapasztalatai alapján – szükség szerint – tegyen javaslatot az 1. pontban foglalt követelmények, valamint a Ksztv. testületekre vonatkozó rendelkezéseinek pontosítására.

Felelős: közigazgatási és igazságügyi miniszter

Határidő: 2011. augusztus 31.

8. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

1. melléklet az 1158/2011. (V. 23.) Korm. határozathoz7

A kormányzati testületek nyilvántartása a következő adatokat tartalmazza:

1. A testület neve

2. A testület típusa (tanács, tárcaközi bizottság, bizottság, munkacsoport)

3. A testületet létrehozó jogforrás

4. A testület célja

5. Testület jogkörei

6. Létszám

7. A létszám delegálók szerinti megoszlása

8. A testület működéséért felelős miniszter

9. A testület működésének időtartama

10. Ülések gyakorisága

11. A testületbe állandó tagként, állandó meghívottként vagy helyettesként delegáltak név szerint

12. A testület melletti titkársági feladatait ellátó szervezeti egység elérhetősége, a szervezeti egység telefonszáma, a szervezeti egység e-mail címe.

2. melléklet az 1158/2011. (V. 23.) Korm. határozathoz8

Jogérvényesítés szempontjából nélkülözhetetlen, más megoldással ki nem váltható testületek

Testület neve

Felelős miniszter

Karitatív Tanács

NEFMI

Ásatási Bizottság

BM

Nemzeti Akkreditáló testület

NGM

Magyar Szabványügyi Testület

NGM

Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács

BM

Földrajzinév Bizottság

VM

Fajtaminősítő Bizottság és szekciói

VM

Országos Borszakértő Bizottság és helyi borbíráló bizottságok

VM

Iparjogvédelmi Szakértői Testület

KIM

Szerzői Jogi Szakértő Testület és az azon belül létrehozott Egyeztető Testület

KIM

Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok Bizottsága (OTKA)

NEFMI

Pedagógus-továbbképzési Akkreditációs Testület

NEFMI

Országos Közigazgatási Vizsgabizottság Elnöksége

KIM

Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács

EMMI

Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság és szakbizottságai,

VM

Növényvédelmi Bizottság,

VM

Magyar Takarmánykódex Bizottság,

VM

NFA Birtokpolitikai Tanács,

VM

Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottság,

VM

Magyar Állat-egészségügyi és Állatjóléti Kódex Bizottsága,

VM

Országos Környezetvédelmi Tanács,

VM

Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottság,

VM

Pálinka Nemzeti Tanács

VM

Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága és szakmai kollégiumai

EMMI

Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsa és kollégiumai

EMMI

Egészségügyi Tudományos Tanács

EMMI

3. melléklet az 1158/2011. (V. 23.) Korm. határozathoz9

Fontos társadalmi okból kivételes szabályozást igénylő testületek

Testület neve

A kivétel oka

Felelős miniszter

Légiközlekedési Védelmi Bizottság

fontos biztonsági ok

NFM

Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács

fontos politikai ok

NFM

Központi Nukleáris Pénzügyi Alap Szakbizottság

atomenergia biztonsága

NFM

Az Országos Atomenergiai Hivatal munkáját segítő Tudományos Tanács

atomenergia biztonsága

NFM

Vállalkozásfejlesztési Tanács

fontos politikai ok

NGM

Egészségügyi Szakképzési és Továbbképzési Tanács

szakpolitikai ok

NEFMI

Szakmai Kollégium

szakpolitikai ok

NEFMI

Országos Statisztikai Tanács

fontos politikai ok

KIM

HM Központi Lakásbizottság, helyőrségi lakásbizottságok, keretgazda lakásbizottság, pályázatelbíráló bizottság

antikorrupciós érdek

HM

Nemzeti Tehetségügyi Fórum

szakpolitikai ok

NEFMI

Katasztrófavédelmi Operatív Bizottság
MH Járványügyi Védekezési Bizottság

fontos biztonsági ok

HM

Vámtarifa Bizottság

szakpolitikai ok

KÜM

Bizottság a káreljárás lefolytatására

szakpolitikai ok

HM

Cigányügyi Egyeztető Tanács

fontos társadalmi ok

EMMI

előadó-művészeti bizottságok

szakpolitikai ok

EMMI

Országos Területfejlesztési Érdekegyeztető Fórum

fontos politikai ok

NGM

Nemzeti Kiberbiztonsági Koordinációs Tanács

fontos nemzetbiztonsági ok

Miniszterelnökséget vezető államtitkár

4. melléklet az 1158/2011. (V. 23.) Korm. határozathoz10

A közreműködői díjazás tilalma alól mentes testületek

Testület neve

Felelős miniszter

Nemzeti Kulturális Alap Bizottsága és szakmai kollégiumai

EMMI

előadó-művészeti bizottságok

EMMI

Nemzeti Együttműködési Alap Tanácsa és kollégiumai

EMMI

Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság

EMMI

Országos Könyvtári Kuratórium

EMMI

1

Az 1. pont a) alpontja az 1452/2011. (XII. 22.) Korm. határozat 12. pontjával megállapított szöveg.

2

Az 1. pont g) alpontja az 1452/2011. (XII. 22.) Korm. határozat 10. pontjával megállapított szöveg.

3

Az 1. pont p) alpontja az 1452/2011. (XII. 22.) Korm. határozat 11. pontjával megállapított szöveg.

4

Az 1. pont t) pontja az 1460/2013. (VII. 17.) Korm. határozat 1. pontjával megállapított szöveg.

5

Az 1. pont u) alpontját az 1452/2011. (XII. 22.) Korm. határozat 9. pontja iktatta be.

6

Az 1. pont v) alpontját az 1452/2011. (XII. 22.) Korm. határozat 9. pontja iktatta be.

7

A Melléklet megjelölését az 1452/2011. (XII. 22.) Korm. határozat 14. pontja 1. mellékletre változtatta.

8

A 2. mellékletet az 1452/2011. (XII. 22.) Korm. határozat 13. pontja iktatta be, szövege az 1180/2013. (IV. 5.) Korm. határozat 1. pontja, az 1301/2013. (VI. 4.) Korm. határozat 1. pontja, az 1369/2013. (VI. 27.) Korm. határozat 1. pontja, az 1460/2013. (VII. 17.) Korm. határozat 2. pontja, az 1073/2014. (II. 19.) Korm. határozat 1. pontja szerint módosított szöveg.

10

A 4. mellékletet az 1460/2013. (VII. 17.) Korm. határozat 4. pontja iktatta be, szövege az 1080/2014. (II. 25.) Korm. határozat 1. pontja, az 1572/2016. (X. 19.) Korm. határozat 1. pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére