• Tartalom

1165/2011. (V. 26.) Korm. határozat

1165/2011. (V. 26.) Korm. határozat

a Magyar Honvédség irányításának és felső szintű vezetésének rendjéről1

2011.06.05.

A Kormány a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 50. § (2) bekezdés a) pontjában foglaltak alapján, az egységes irányítás és vezetés követelményének érvényesítése érdekében – figyelemmel a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény szabályaira – a következő határozatot hozza:

1. a) A kormányhatározat hatálya a Magyar Honvédség szervezetei személyi állományára terjed ki.

b) A kormányhatározat a Magyar Honvédség egységes irányítása és vezetése követelményének érvényesítése érdekében a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvényben (a továbbiakban: Hvt.) nem szabályozott, a Magyar Honvédség irányításának és felső szintű vezetésének rendjére vonatkozó szabályokat állapítja meg.

2. A Magyar Honvédségnél a szolgálati elöljárói és hivatali felettesi, valamint a szakmai elöljárói és szakmai felettesi rendszer érvényesül. A szolgálati viszonyban álló vezető a szolgálati viszonyban álló alárendelteknek szolgálati vagy szakmai elöljárója, az egyéb jogviszonyban álló alárendelteknek hivatali vagy szakmai felettese. A nem szolgálati jogviszonyban álló vezető alárendeltjeinek hivatali vagy szakmai felettese.

3. Az alárendeltségébe tartozó személyi állomány vonatkozásában a szolgálati elöljárónak parancsadási és intézkedési, a hivatali felettesnek utasítási és intézkedési jogköre van.

4. A szakirányítás során az arra jogosult szakmai elöljáró és szakmai felettes jogszabályban vagy közjogi szervezetszabályozó eszközben meghatározott jogok és kötelezettségek keretei között, a Magyar Honvédség alaprendeltetés szerinti működésének biztosítása érdekében, az irányítás rendszerében az irányított szervezetek szaktevékenységére meghatározó befolyást gyakorol.

5. A parlamenti államtitkár ellátja a Magyar Honvédség irányításával, vezetésével kapcsolatban a honvédelmi miniszter által rá átruházott feladat- és hatásköröket.

6. a) A közigazgatási államtitkár a Hvt. 100. § (3) bekezdésére figyelemmel, – delegált honvédelmi miniszteri jogkörben – irányítja a hatáskörébe utalt, a honvédelmi miniszternek alárendelt szervezeteket. Valamennyi döntési javaslatot és előterjesztést a közigazgatási államtitkár útján kell felterjeszteni a honvédelmi miniszter részére.

b) A közigazgatási államtitkár hivatali felettese az alárendeltségébe tartozó szervek és szervezetek személyi állományának. Gyakorolja a munkáltatói jogkört a minisztériumi szervek jogszabály alapján más vezetői hatáskörbe nem tartozó kormánytisztviselő állománya felett.

c) A közigazgatási államtitkár szakmai felettese a szakirányítási hatáskörébe utalt szakterületek személyi állományának.

7. a) A helyettes államtitkár a közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezet személyi állományának hivatali felettese. Szakmai felettes ezen határozatban, valamint a Honvédelmi Minisztérium Szervezeti és Működési Szabályzatában (a továbbiakban: HM SZMSZ) hatáskörébe utalt kérdésekben, felelős ezen szakterület szakmai döntéseinek előkészítéséért, valamint azoknak a közigazgatási államtitkár részére, illetve a közigazgatási államtitkár útján a honvédelmi miniszter részére történő felterjesztéséért.

b) A jogi és igazgatási ügyekért felelős helyettes államtitkár felelős a jogi, a jogi képviseleti, az igazgatási, a hatósági és szakhatósági, valamint az ügyfélszolgálati tevékenység során a szakmai döntések előkészítésének irányításáért.

c) A védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkár felelős a védelempolitikai, védelmi tervezési, az euro-atlanti együttműködés, a nemzetközi válságkezelés és béketámogatás, a két- és többoldalú nemzetközi kapcsolattartás, a nemzeti, valamint NATO és EU keretében vállalt haderőfejlesztés, a hagyományos fegyverek korlátozásával, a leszereléssel, a fegyverzetcsökkentéssel, a fegyverzetellenőrzéssel és a non-proliferációval kapcsolatos feladatok végrehajtása, illetve a nemzetközi terrorizmussal szembeni tárca szintű és nemzetközi együttműködés során a szakmai döntések előkészítésének irányításáért.

d) A védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár felelős a Honvédelmi Minisztérium költségvetési gazdálkodási, vagyon- és lakásfelügyeleti, logisztikai, infrastrukturális, erőforrás-tervezési, kontrolling, hadfelszerelés-fejlesztési, haditechnikai, kutatás-fejlesztési, katonai szabványosítási és minőségügyi, biztonsági beruházási, környezet- és természetvédelmi, NATO és EU nemzeti fegyverzeti igazgatói, nemzetgazdaság védelmi felkészítésének feladataival, valamint a belső kontroll rendszer kialakításával kapcsolatos tevékenységek során a szakmai döntések előkészítésének irányításáért.

8. a) A Honvéd Vezérkar főnöke a honvédelmi miniszter legfőbb katonai tanácsadója, a Honvédelmi Minisztériumon belül ezen határozatban foglaltak figyelembevételével a közigazgatási államtitkárral azonos, a HM SZMSZ-ben meghatározott egyeztetési jogok illetik meg.

b) A Honvéd Vezérkar főnöke a közigazgatási államtitkár alárendeltségébe tartozó honvédelmi minisztériumi szervek, valamint a szervezetek állományában szolgálatot teljesítő katonák vonatkozásában szolgálati elöljárói jogkörében – a Hvt., más jogszabály, kormányhatározat, a Magyar Honvédség irányítására, szakirányítására, vezetésére és személyügyi hatásköreire vonatkozó közjogi szervezetszabályozó eszköz eltérő rendelkezése kivételével – kizárólag az általános katonai fegyelem fenntartásával összefüggésben jár el.

c) A Honvéd Vezérkar főnöke felelős a Magyar Honvédség általános katonai szakterületei, így különösen

ca) a Magyar Honvédség alkalmazása,

cb) a készenlét fokozása és fenntartása,

cc) a Magyar Honvédség kiegészítése,

cd) a hadrafoghatóság, valamint

ce) a kiképzés, a felkészítés és a fegyelem

szakirányítási feladatai ellátásáért.

9. a) A Honvéd Vezérkar főnöke feladatait helyettese közreműködésével látja el, aki őt teljes hatáskörrel helyettesíti. A Honvéd Vezérkar főnöke helyettesét a helyettes államtitkárral azonos, a HM SZMSZ-ben meghatározott egyeztetési jogok illetik meg.

b) A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese szolgálati elöljárója a Honvéd Vezérkar főnökének alárendelt szervek és szervezetek személyi állományának.

10. A Magyar Honvédség katonai szervezeteinek középszintű vezető szerve a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság (a továbbiakban: MH ÖHP). Az MH ÖHP Szervezeti és Működési Szabályzatát a honvédelmi miniszter hagyja jóvá.

11. a) A honvédelmi minisztériumi szervek vezetői a közvetlen alárendeltségükbe tartozó szervezet személyi állományának szolgálati elöljárói, illetve hivatali felettesei.

b) A HM SZMSZ-ben feladatkörükbe utalt kérdésekben szakmai elöljárói, illetve szakmai felettesei a Magyar Honvédség érintett szakállományának, felelősek a szakirányítási döntések előkészítéséért, a szakmai döntést megalapozó javaslatok kidolgozásáért.

12. A szakmai felettes vagy szakmai elöljáró a szakterületén, a szakirányítási döntések előkészítése keretében:

a) feladatkörébe tartozó információkat ad és kér;

b) előkészíti a szakterületébe tartozó jogszabályokat és döntéseket;

c) véleményezési jogot gyakorol;

d) ellenőrzi a szakterületébe tartozó szakmai szervezetek tevékenységét, valamint – a honvédelmi miniszter megbízása alapján – az alárendelt katonai szervezetek parancsnokainak és más szolgálati elöljáróinak szakmai tevékenységét; és

e) az általa irányított tevékenység egységes gyakorlatának kialakítása érdekében dönt a végrehajtás során felmerült vitás kérdésekben, valamint szakmai álláspont kiadásával biztosítja a feladatok egységes végrehajtását.

13. Ez a határozat a közzétételét követő tizedik napon lép hatályba.

14. Hatályát veszti a Magyar Honvédség irányításának és felső szintű vezetésének rendjéről szóló 1218/2010. (X. 19.) Korm. határozat.

1

A határozatot a 290/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet 86. § (1) bekezdés d) pontja hatályon kívül helyezte 2012. január 1. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére