• Tartalom

117/2011. (X. 21.) HM utasítás

117/2011. (X. 21.) HM utasítás

a tartós külföldi szolgálatot teljesítők reprezentációs tevékenységéről1

2016.09.09.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a tartós külföldi szolgálatot teljesítők reprezentációs tevékenységéről a következő utasítást adom ki:

1. Általános rendelkezések

1. §2 Az utasítás hatálya Magyarország Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részleg (a továbbiakban: MÁNK VPR), a Magyar Honvédség Katonai Képviselő Hivatala (a továbbiakban: MH KKH), a Magyar Honvédség Nemzeti Katonai Képviselet (a továbbiakban: MH NKK), a Magyar Honvédség Nemzeti Összekötő Képviselet (a továbbiakban: MH NÖK), Magyarország Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviselet (a továbbiakban: MÁEK KK) (a továbbiakban együtt: Képviseletek), az önálló NATO-, EU- és egyéb nemzeti beosztásokban, a NATO-, EU- és egyéb nemzetközi szervezet parancsnokságain, szervezeti elemeinél (a továbbiakban együtt: egyéni beosztásúak), a nemzetközi válságkezelési és békefenntartó műveletekben tartós külföldi szolgálatot teljesítő személyi állományra, a Honvéd Vezérkar főnöke közvetlen alárendeltségébe tartozó szervekre és szervezetekre, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságra (a továbbiakban: MH ÖHP) és alárendelt katonai szervezeteire, a Magyar Honvédség Anyagellátó Raktárbázisra, valamint a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatalra (a továbbiakban: HM VGH) terjed ki.

2. § Az utasítás alkalmazásában

a) reprezentáció: a hivatalos kapcsolattartás során nyújtott vendéglátás és ajándékozás;

b) vendéglátás: a hivatalos kapcsolattartás során a meghívottak részére program, élelmezés biztosítása;

c) ajándékozás: a hivatalos kapcsolattartás során – a viszonosság elve alapján – a külföldiek részére emlék- és ajándéktárgyak átadása;

d) irodai reprezentáció: napi munkakapcsolat során a külföldiek vendéglátása (frissítő, kávé, ásványvíz stb.);

e) norma: a rendezvénytípusonként alkalmazott 1 fő meghívottra vetített vendéglátásra felhasználható összeg;

f) személyi reprezentációs keret: a beosztás ellátásához kapcsolódó reprezentációs tevékenység költségeihez való hozzájárulás;

g) rendezvényi reprezentációs keret: a rendezvények megtartásának költségeihez való hozzájárulás;

h) éves reprezentációs keret: az éves költségvetési tervjavaslatokban megtervezett és jóváhagyott összeg, amely tartalmazza a rendezvények és a személyi reprezentációs keret összegét.

2. Képviseletek személyi állományára, valamint az egyéni beosztásúakra vonatkozó különös szabályok

3. § (1) A hivatalos reprezentációs feladatok vonatkozásában a személyi állományt az alábbi kategóriákba kell sorolni:

a)3 I. kategória: a személyi reprezentációs kerettel rendelkező, rendszeres reprezentációs tevékenységre jogosult állomány: MH KKH katonai képviselő, MÁNK VPR képviseletvezető, nemzeti fegyverzeti igazgató képviselője, MH NKK katonai képviselő, MH NÖK képviseletvezető, MÁEK KK képviseletvezető, Szövetséges Transzformációs Parancsnokság Washingtoni Részleg kiemelt összekötő főtiszt, MH NÖK szolgálatfőnök, Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság – Ulm, Németország – parancsnokhelyettes,

b) II. kategória: a rendezvényi reprezentációs keret terhére eseti reprezentációs tevékenységre jogosult szervezet, illetve állomány: Képviseletek, egyéni beosztásúak.

(2) Az (1) bekezdés szerinti állomány, illetve szervezetek részére megállapított éves személyi és rendezvényi reprezentációs kereteket az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A személyi reprezentációs keret az I. kategóriába sorolt állomány reprezentációs tevékenységének (reprezentációs rendezvények, irodai reprezentáció, ajándékozás, a külföldi partner által tartott hivatalos rendezvény) költségeihez történő hozzájárulás. A személyi reprezentációs keret tartalmazza továbbá – az I. kategóriába sorolt állomány engedélyével – az alárendelt állomány által az MH képviseletében folytatott ajándékozás költségeit, valamint a külföldi partner által tartott hivatalos rendezvény részvételi díja költségeihez történő hozzájárulást. A személyi reprezentációs keretből az I. kategóriába tartozó állomány szükség esetén a rendezvényi reprezentációs keretbe átcsoportosíthat, a rendezvényi keretből a személyi reprezentációs keret azonban nem egészíthető ki.

(4)4 A rendezvényi reprezentációs keret évente egy nemzeti fogadás költségeit tartalmazza, melynek időpontját illetően a fogadó szervezet rendezvénytervéhez kell igazodni. Az egyéni beosztásúak részére helyőrségenként és szervezetenként (parancsnokságonként) kell a keretet felszámolni, a külföldi szolgálatot teljesítők egyes járandóságairól szóló 18/2013. (IX. 5.) HM rendelet 2. § (2) bekezdés f) pont fa)–fc) és fe) alpontja és 8. melléklete szerinti táblázat 12–14. és 16. sora szerinti engedélyező elöljáró hatáskörében összesítve. A felszámolt összesített keretösszeg helyőrségenkénti, szervezetenkénti felosztásáról, felhasználásáról az engedélyező elöljáró dönt, azonban abból a Képviseletek rendezvényi reprezentációs kerete, valamint a személyi reprezentációs keret nem egészíthető ki.

(5)5 A rendezvényi reprezentációs keret terhére rendezvényeket a katonai képviselő vagy képviseletvezető, illetve a (4) bekezdésben meghatározott engedélyező elöljáró által az adott helyőrségben, szervezetnél vagy parancsnokságon szolgálatot teljesítő állományból kijelölt kiküldött tarthat a felszámított keretösszeg terhére. A rendezvényi reprezentációs keret terhére a rendezvényeket Brüsszelben az MH KKH katonai képviselője, valamint a MÁNK VPR képviseletvezetője, Monsban az MH NKK katonai képviselője, Norfolkban az MH NÖK képviseletvezetője, Bécsben a MÁEK KK képviseletvezetője tartja.

(6)6 A reprezentációs keretek nem használhatóak fel nem hivatalos programokra.

(7)7 Az 1. melléklet szerinti keretek nem tartalmazzák a reprezentációs tevékenységgel összefüggő kiadások közterheit (kivéve az általános forgalmi adót). A munkáltatót terhelő adók és járulékok bevallása, valamint megfizetése érdekében az egyes meghatározott és béren kívüli juttatások után a munkáltatót terhelő adó bevallásához és megfizetéséhez szükséges adatszolgáltatás teljesítéséről szóló 4/2013. (HK 3.) HM VGHÁT szakutasítás szerint kell eljárni.

(8)8 Az 1. melléklet szerinti kereteket nem terheli a reprezentációs rendezvények lebonyolításában közreműködő szakács, felszolgáló és konyhai kisegítő (a továbbiakban együtt: személyzet) megbízási díja. A személyzet megbízási szerződéssel alkalmazható, a megbízási díjat a Képviseletek, illetve – a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF) hatáskörében felszámított keret terhére tartott rendezvény esetében – a nemzeti támogatás feladatra a HVK SZCSF részére jóváhagyott külső megbízási díjkeret terhére kell elszámolni.

4. § (1) A vendéglátás, illetve az ajándékozás az alábbi személyekre terjedhet ki:

a) a nemzetközi szervezetek és a partnerországok azon képviselőire, akikkel a reprezentációra jogosult kiküldött (meghívó) hivatalos munkakapcsolatba kerül;

b) az a) pontban meghatározott személyek (meghívottak) partnerére.

(2) A rendezvényen részt vehetnek a reprezentációra jogosult kiküldött azon munkatársai, akiknek a jelenléte a meghívó megítélése szerint elengedhetetlen (vendéglátók).

(3) Amennyiben a rendezvényre való meghívás kiterjed az (1) bekezdés a) pont szerinti meghívottak partnerére is, akkor a rendezvényen való részvétel kiterjedhet a (2) bekezdés szerinti vendéglátók partnerére is.

(4) A vendéglátók száma nem haladhatja meg a meghívottak létszámát.

5. § (1) Az 1. melléklet szerinti reprezentációs kereteket terheli:

a) az – elsősorban nemzeti jellegű – italok, hazánkat népszerűsítő kiadványok, emlék- és ajándéktárgyak értéke,

b) az irodai reprezentációval és a kapott meghívásokkal (részvételi díj saját és partner részére, virágcsokor a vendéglátó részére, gravírozás stb.) kapcsolatos beszerzések, szolgáltatások költségei,

c)9 a reprezentációs tevékenységhez kapcsolódó egyéb költségek, így különösen a postaköltségek, nyomdaköltségek, üdvözlő-, ültető-, menü- és köszönetnyilvánító kártyák, borítékok költségei,

d)10 a reprezentációs tevékenységhez kapcsolódóan a reprezentációra jogosult kiküldött vagy a reprezentációs keret terhére engedélyezett kiadások elszámolásáért felelős személy folyószámláján jelentkező banki tranzakciós díj költsége, így különösen az előleg folyószámlán történő jóváírásának díja, vagy az elszámolás során az előlegként biztosított összeg fennmaradó része visszautalásának költsége, valamint

e)11 a vendéglátással kapcsolatban az a)–d) pontban foglalt kiadásokon túl felmerülő azon kiadások, amelyeket a nemzetközi és belföldi (hazai) katonai együttműködéssel összefüggő egyes protokolláris és vendéglátási kérdésekről szóló 74/2011. (VII. 8.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) tartalmaz.

(2) A személyi reprezentációs keret terhére a külföldi partnerek részére emlék- és ajándéktárgyak szerezhetőek be, amelynek végrehajtásához a nemzeti támogatásért felelős szervezet segítséget nyújt. Az ajándékozás mértékére vonatkozóan az Ut.-ban foglaltakat kell irányadónak tekinteni.

(3) Amennyiben valamely beosztásban évközben váltás történik, akkor az adott évre, az adott beosztásra jóváhagyott személyi reprezentációs keret a beosztás átadás-átvételének időpontjára vetített időarányos része használható fel.

6. § (1)12 Az 1. melléklet szerinti reprezentációs keretek költségvetési előirányzatait a HM VGH nemzetközi költségvetése tartalmazza.

(1a)13 Az 5. § (1) bekezdése szerinti kiadásokra a reprezentációra jogosult kiküldött vagy a reprezentációs keret terhére engedélyezett kiadások elszámolásáért felelős személy előleg folyósítását kérheti, amelyet folyószámlájára történő utalással kell biztosítani.

(2) A rendezvény megtartása után, 15 munkanapon belül a reprezentáló személynek reprezentációs költség elszámolást kell készítenie a 2. melléklet szerinti formában. Meghívás, irodai vendéglátás, valamint ajándék- és emléktárgyak beszerzése miatt felmerült költségek elszámolásához a 3. melléklet szerinti költségelszámolást kell elkészíteni. Az elszámolásokhoz a 12. § (1) bekezdés rendelkezéseinek megfelelő bizonylato(ka)t (számla, egyszerűsített számla stb.) csatolni kell.

(2a)14 A folyószámlán jelentkező banki tranzakciós díj költségét folyószámla-kivonattal vagy olyan bizonylattal kell igazolni, amelyből egyértelműen megállapítható annak összege, valamint közvetlen kapcsolódása a reprezentációs előleg nyújtásához és elszámolásához.

(3) A rendezvényekkel kapcsolatban felmerült költségek elszámolásához a reprezentációra jogosult kiküldöttnek, illetve a rendezvényi reprezentációs keret terhére engedélyezett kiadások elszámolásáért felelős személynek csatolnia kell a rendezvényen résztvevő meghívottak és a vendéglátók nevét és nemzeti hovatartozását tartalmazó listát.

(4)15 A reprezentációs kiadások elszámolására a pénzügyi számvitel szerint az „5493000000 Egyéb külső személyi juttatások költségei” számlán, a költségvetési számvitel szerint a „0512333300 Tartós külföldi szolgálatot teljesítők reprezentációs kiadásainak kiadása” alábontott számláin a személyi és rendezvényi reprezentációs kiadások teljesítéseként kerül sor.

(4a)16 A külföldi pénznemben felmerülő reprezentációs költségeket a 12. § (2) bekezdése szerinti árfolyamon kell forintra számítani.

(5)17 A felszámított reprezentációs keretekről és a felhasználásról a HM VGH a 4. melléklet szerint keretnyilvántartást vezet. A keretek felhasználásának alakulásáról az 1. melléklet szerinti jogosultak részére a HM VGH igény szerint tájékoztatást nyújt.

7. § (1) A rendezvényekre felhasználható keretösszeget az 5. melléklet szerinti normák és a meghívottak létszáma alapján kell felszámítani, amely azonban nem haladhatja meg a rendelkezésre álló keretösszeget.

(2)18 A Képviseletekre és az egyéni beosztásúakra vonatkozó normák szükség szerinti módosítására a HM VGH főigazgatója tesz javaslatot.

3. A nemzetközi válságkezelési és békefenntartó műveletekben szolgálatot teljesítőkre vonatkozó különös szabályok

8. § (1) Személyi és rendezvényi reprezentációs kerettel a nemzetközi válságkezelési és békefenntartó műveletekben szolgálatot teljesítő katonai kontingensek parancsnokai, a törzstiszti csoportok és a katonai megfigyelő missziók rangidős tisztjei rendelkeznek.

(2)19 A személyi reprezentációs keret terhére

a) a parancsnokok és rangidősök az irodai reprezentáció, a kapott meghívások és az ajándékozás költségeit,

b) a tábornoki és ezredesi beosztást betöltő parancsnokok és rangidősök – az a) pontban meghatározott költségeken felül – a (2a) bekezdésben nem szereplő reprezentációs rendezvények költségeit

számolhatják el.

(2a)20 A rendezvényi reprezentációs keret terhére évente egyszer, május 21-e, a Honvédelem Napja (nemzeti nap) alkalmából megtartott rendezvény, valamint váltásonként egy, a műveletben letöltött idő utáni kitüntetések átadása alkalmából tartott rendezvény – ún. „medal parade” – költségei számolhatóak el.

(3)21 A nemzeti nap alkalmából tartott reprezentációs rendezvény (2) bekezdésben meghatározott időpontjától eltérést – különösen indokolt esetben – az MH ÖHP parancsnoka engedélyezhet.

9. § (1)22 A katonai kontingensek, törzstiszti csoportok, valamint a katonai megfigyelő missziók 6. melléklet szerinti kategóriákba sorolását, valamint az éves személyi és rendezvényi reprezentációs keretek megállapítását – az MH ÖHP parancsnokával együttműködve – a HM VGH főigazgatója hajtja végre tárgyévet megelőző év november 30-ig.

(2)23 A HM VGH a költségvetési tervjavaslatok összeállítása során, a megállapított éves reprezentációs keretet szerepelteti az adott katonai kontingens, törzstiszti csoport, illetve katonai megfigyelő misszió költségvetésében. A jóváhagyott reprezentációs célokra fordítható költségvetési előirányzat nem léphető túl.

(3)24 A 8. § (1) bekezdésben meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek a helyi viszonyokban bekövetkező lényeges változások esetén az MH ÖHP parancsnoka egyetértésével a HM VGH főigazgatója részére a tárgyévet megelőző év június 30-ig a következő évi, 6. melléklet szerinti reprezentációs normák változtatására javaslatot tehetnek.

(4) Az év közben felállításra kerülő katonai kontingensek, törzstiszti csoportok, valamint katonai megfigyelő missziók esetében az (1) bekezdésben meghatározott feladatokat az elemi költségvetési terveik összeállításával egyidejűleg kell végrehajtani.

10. § (1) A reprezentációs normákat a 6. melléklet, a reprezentációs keretek felszámítását a 7. melléklet határozza meg.

(2) A 8. § (1) bekezdés szerinti parancsnokok és rangidős tisztek a tárgyévben – vezénylésükhöz igazodóan – a személyi reprezentációs keret naptári évre vetített időarányos részét használhatják fel.

(3) A rendelkezésre álló éves személyi és rendezvényi reprezentációs keretet a 4. melléklet szerint kell nyilvántartani.

(4) A személyi reprezentációs keretből a 8. § (1) bekezdésében meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek szükség esetén a rendezvényi reprezentációs keretbe átcsoportosíthatnak, a rendezvényi keretből a személyi reprezentációs keret azonban nem egészíthető ki.

(5)25 A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően az MH ÖHP parancsnoka – indokolt esetben és a költségvetési előirányzatok rendelkezésre állásától függően – a tábornoki és ezredesi beosztást betöltők részére a vezénylés évében engedélyezheti a személyi reprezentációs keret következő évre járó összegének felhasználását.

(6)26 A tábornoki és ezredesi beosztást betöltő parancsnokoknak és rangidősöknek az éves reprezentációs kereteik felhasználása során figyelemmel kell lenniük a 3. § (6) és (7) bekezdésére, a 4. § (1) bekezdés a) pontjára, (2) és (4) bekezdésére, az 5. § (1) bekezdésére, a 6. § (1a)–(3) bekezdésére és a 7. § (1) bekezdésére.

11. § (1)27 A reprezentációs rendezvényen résztvevő állomány létszámát, a meghívható vendégek körét és létszámát, valamint a 7. melléklet 2. pontja szerint megállapított, a rendezvény megtartására felhasználható keretet az MH ÖHP parancsnoka engedélyezi, a 8. § (1) bekezdésben meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek felterjesztése alapján.

(2)28 A hivatalos rendezvény előtt – a felszámítható keret erejéig – előleg adható, amellyel a rendezvényt követő 10 napon belül az (1) bekezdés alapján el kell számolni. Azon kontingensek, törzstiszti csopotok, illetve katonai megfigyelő missziók, akik pénzügyi ellátását a műveleti területen pénzügyi szolgálattal rendelkező kontingens nem tudja végrehajtani, a kiutazás előtt előleget vesznek fel és a hazatérést követő 10 napon belül elszámolnak a HM VGH-nál. Az előleggel történő elszámolást a 2. és a 3. melléklet szerinti nyomtatványokkal és a felhasználást alátámasztó számlákkal kell végrehajtani.

12. § (1) A rendezvényi és a személyi reprezentációs keretek felhasználását az alaki és tartalmi követelményeknek megfelelő bizonylattal (számla, egyszerűsített számla stb.) kell igazolni. Az idegen nyelven kibocsátott bizonylaton azokat az adatokat, megjelöléseket, amelyek a bizonylat hitelességéhez, elszámolhatóságához, a megbízható, valóságnak megfelelő adatrögzítéshez szükségesek – a bizonylat elszámolását megelőzően –, magyarul is fel kell tüntetni.

(2)29 A külföldi pénznemben felmerülő reprezentációs költségek kötelezettségvállalásként történő nyilvántartásba vételére a számlán szereplő deviza, valuta összegnek megfelelően, a teljesítéskor érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamon kerül sor. A Magyar Nemzeti Bank által nem jegyzett és nem konvertibilis valuta esetében az átszámítás végrehajtására a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 60. § (5) bekezdése szerint kerül sor. A pénzügyi rendezés során

a) a forintért vásárolt valuta, deviza elszámolására a ténylegesen fizetett forintértéken,

b) a devizaszámláról vagy valutapénztárból történő teljesítés elszámolására a valuta, deviza nyilvántartási árfolyamán

kerül sor.

(3) A reprezentációs költségek elszámolását a 2. vagy 3. mellékletek alkalmazásával kell összeállítani.

(4) A reprezentációs kiadások előirányzatait és azok felhasználását a 6. § (4) bekezdés rendelkezései szerint kell elszámolni.

13. § Ajándékozást a 8. § (1) bekezdésében meghatározott parancsnokok és rangidős tisztek – az Ut. figyelembevételével – a személyi reprezentációs keret terhére folytathatnak. Az arra jogosultak emlék- és ajándéktárgyakat az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredtől, egyéb hazai, illetve külföldi beszerzéssel szerezhetnek be.

4. Záró rendelkezések

14. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2011. október 1-től kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a nemzetközi válságkezelési és békefenntartó műveletekben részt vevő hivatásos és szerződéses katonák külföldi reprezentációjáról szóló 3/2005. (HK 3.) HM utasítás és az egyes külföldön szolgálatot teljesítő személyek vendéglátási és reprezentációs tevékenységéről szóló 122/2005. (HK 2/2006.) HM utasítás.

15. §30 Az utasítás a tartós külföldi szolgálatot teljesítők reprezentációs tevékenységéről szóló 117/2011. (X. 21.) HM utasítás módosításáról szóló 37/2015. (VII. 21.) HM utasítással (a továbbiakban: Utasítás) módosított 3. § (1) bekezdés a) pontját és az 1. mellékletben foglalt táblázatnak az Utasítással megállapított 17. sorát 2015. július 1-jétől kell alkalmazni.

1. melléklet a 117/2011. (X. 21.) HM utasításhoz31

ÉVES SZEMÉLYI ÉS RENDEZVÉNYI REPREZENTÁCIÓS KERETEK
A 3. § (1) bekezdése szerinti állomány, illetve szervezetek részére megállapított éves személyi és rendezvényi reprezentációs keretek:

 

A

B

C

1.

Jogosult

Személyi reprezentációs keret

Rendezvényi reprezentációs keret

2.

Magyar Honvédség
(a továbbiakban: MH)
Katonai Képviselő Hivatal katonai képviselő

1 100 000 Ft

3.

437 500 Ft

4.

alárendelt helyőrségenként/szervezetenként 87 500 Ft

5.

Magyarország Állandó NATO Képviselet Védelempolitikai Részleg képviseletvezető

1 100 000 Ft

6.

437 500 Ft

7.

MH Nemzeti Katonai Képviselet katonai képviselő

900 000 Ft

8.

437 500 Ft

9.

alárendelt helyőrségenként/szervezetenként 87 500 Ft

10.

MH Nemzeti Összekötő Képviselet képviseletvezető

525 000 Ft

11.

350 000 Ft

12.

alárendelt helyőrségenként/szervezetenként 87 500 Ft

13.

Magyarország Állandó EBESZ Képviselet
Katonai Képviselet képviseletvezető

525 000 Ft

14.

350 000 Ft

15.

Nemzeti fegyverzeti igazgató képviselője

350 000 Ft

16.

Honvéd Vezérkar személyzeti csoportfőnök

alárendelt helyőrségenként/szervezetenként 87 500 Ft

17.

Szövetséges Transzformációs Parancsnokság
Washingtoni Részleg
kiemelt összekötő főtiszt

265 000 Ft

 

18.

MH NÖK szolgálatfőnök

265 000 Ft

 

19.

Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság – Ulm, Németország – parancsnokhelyettes

525 000 Ft


20.

 

350 000 Ft

2. melléklet a 117/2011. (X. 21.) HM utasításhoz

REPREZENTÁCIÓS KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS
(rendezvény esetén)
Katonai szervezet/helyőrség megnevezése:
Reprezentáló személy neve, rf.:
A reprezentációs rendezvény megtartásával kapcsolatos kiadásaim az alábbiak:
1. Csatolandók a megvásárolt anyagok és szolgáltatások számlái (magyarra fordítva):

Ssz.

Számla kiállítója

Számla száma

Számla tartalma

Összege

1.

2.

Mindösszesen

 

Kelt, ………………………………………
………………………………………
reprezentáló személy
2. Felszámított keretösszeg elszámolása, személyi/rendezvényi* reprezentációs keret terhelése:

Ssz.

Felszámítás

Norma

Létszám

Összesen (Valutában)

Árfolyam

Összesen
(Ft-ban)

1.

Felszámított keretösszeg

2.

1. pontban összesített,
térítendő költségek

3.

Maradvány (1–2.)

* A megfelelő rész aláhúzandó!
(Ha a maradvány pozitív, a 2. pont szerinti összeg, ha negatív az 1. pont szerinti összeg számolható el.)
A személyi/rendezvényi reprezentációs keretet a ………… tsz. alatt megterheltem.
Kelt, ……………………………………
………………………………………
pénzügyi előadó

3. melléklet a 117/2011. (X. 21.) HM utasításhoz

REPREZENTÁCIÓS KÖLTSÉGELSZÁMOLÁS
(meghívás, irodai vendéglátás és ajándék-, emléktárgy beszerzése esetén)
Katonai szervezet/helyőrség megnevezése:
Reprezentáló személy neve, rf.:
A meghívással, irodai vendéglátással, illetve ajándék- vagy emléktárgybeszerzéssel kapcsolatos kiadásaim az alábbiak:
1. Csatolandók a megvásárolt anyagok, szolgáltatások (pl. virágcsokor, gravírozás, kávé, üdítő, mogyoró stb.) számlái (magyarra fordítva):

Ssz.

Számla kiállítója

Számla száma

Számla tartalma

Összege

1.

2.

Mindösszesen

 

Kelt, ……………………………………
………………………………………
reprezentáló személy
2. A személyi reprezentációs keret terhelése:

Ssz.

Felmerült költségek

Valutában

Árfolyam

Keretet terhelő összeg
(Ft-ban)

1.

1. pontban összesített, térítendő költségek

A személyi reprezentációs keretet a ………… tsz. alatt megterheltem.
Kelt, ………………………………………
………………………………………
pénzügyi előadó

4. melléklet a 117/2011. (X. 21.) HM utasításhoz

………… ÉVI SZEMÉLYI/RENDEZVÉNYI* REPREZENTÁCIÓS KERET NYILVÁNTARTÁS
Katonai szervezet/helyőrség megnevezése:
Reprezentáló személy neve, rf.:
Megállapított éves (váltás esetén időarányos) reprezentációs keretösszeg:
Felhasználások:

Ssz.

Elszámolás dátuma/könyvelési tételszáma

Felhasználó
személy neve, rf.**

Felhasználás
jellege

Összeg
(Ft-ban)

Maradvány
(Ft-ban)

1.

2.

3.

Mindösszesen

* A megfelelő rész aláhúzandó!
** Akkor kell kitölteni, ha a reprezentáló személytől eltérő személy (alárendelt) a reprezentációs keret felhasználója.

5. melléklet a 117/2011. (X. 21.) HM utasításhoz

REPREZENTÁCIÓS RENDEZVÉNYEK NORMÁI
1. Az I. Kategóriába tartozó személyi reprezentációs kerettel rendelkező állomány reprezentációs rendezvényeinek normái:

Rendezvény típusa

Norma

Lakáson (vagy bérelt helyszínen)

Vendéglátóipari egységben

Ültetéses ebéd, vacsora, munkaebéd, -vacsora, villás reggeli

9 600 Ft/fő

12 000 Ft/fő

Állófogadás

2 500 Ft/fő

2 500 Ft/fő

2. A rendezvényi reprezentációs keret terhére megtartott rendezvények normái:

Rendezvény típusa

Norma

Állófogadás

2 500 Ft/fő

6. melléklet a 117/2011. (X. 21.) HM utasításhoz32

REPREZENTÁCIÓS NORMÁK
A 8. § (1) bekezdése szerinti állomány, illetve szervezetek részére megállapított éves személyi és rendezvényi reprezentációs normák:
1. táblázat a legfeljebb alezredesi beosztással rendszeresített parancsnoki vagy nemzeti rangidősi beosztásokra:

Kategória

Katonai kontingensek, törzstiszti csoportok
és a katonai megfigyelő missziók létszáma
(fő)

A reprezentációs rendezvényenként felszámítható, engedélyezett
meghívotti létszám
a saját állományon felül

Reprezentációs rendezvényenként alkalmazható norma

Személyi
reprezentációs keret
(évente)

(a)

(b)

(c)

(d)

(e)

I.

1–9 fő

10 fő

1560 Ft/fő

45 000 Ft

II.

10–99 fő

25 fő

1560 Ft/fő

75 000 Ft

III.

100 fő felett

50 fő

1560 Ft/fő

145 000 Ft

2. táblázat a tábornoki vagy ezredesi beosztást betöltő parancsnokokra, nemzeti rangidősökre:

Beosztás

Személyi
reprezentációs keret
(évente)

Rendezvényi
reprezentációs keret
(évente)

(a)

(b)

(c)

Tábornoki

525 000 Ft

500 000 Ft vagy
az 1. táblázat szerint számított rendezvényi reprezentációs keret háromszorosa

Ezredesi

265 000 Ft

az 1. táblázat szerint számított rendezvényi reprezentációs keret háromszorosa

7. melléklet a 117/2011. (X. 21.) HM utasításhoz33

REPREZENTÁCIÓS KERETEK FELSZÁMÍTÁSA
1. A 9. § (1) bekezdése szerinti éves személyi és rendezvényi reprezentációs keretek megállapítása:
a) a személyi reprezentációs keretet a 6. melléklet 1. táblázat (e) oszlopa vagy a 2. táblázat (b) oszlopa tartalmazza;
b) a rendezvényi reprezentációs keretet a 6. melléklet 1. táblázatának oszlopai alapján, a [(b)+(c)]×(d) képlet szerint kell felszámítani, a (b) oszlop szerinti létszámot a jóváhagyott állományjegyzék alapján, a zárolt beosztásokkal csökkentve kell megállapítani, vagy a 2. táblázat (c) oszlopa határozza meg;
c) a 6. melléklet 1. táblázata szerint számított éves reprezentációs keretet az 1. táblázat (e) oszlopának megfelelő cellájában szereplő összeg és a b) pont szerinti képlet alapján számított rendezvényi reprezentációs keret háromszorosának összege alkotja;
d) a 6. melléklet 2. táblázata szerint számított éves reprezentációs keretet a 2. táblázat (b) és (c) oszlopának megfelelő celláiban szereplő összegek összege alkotja.
2. A 11. § (1) bekezdése szerinti rendezvényi reprezentációs keret felszámítása: a rendezvény előkészítése során a rendezvényi reprezentációs keretet a 6. melléklet 1. táblázatának oszlopai alapján, a [(b)+(c)]Ű(d) képlet szerint kell felszámítani, a (b) oszlop szerinti létszámot a tényleges létszám szerint kell meghatározni, amely nem lehet több a jóváhagyott állományjegyzék zárolt beosztásokkal csökkentett beosztásainál.
1

Az utasítást a 36/2018. (X. 4.) HM utasítás 16. § (2) bekezdése hatályon kívül helyezte 2018. október 5. napjával.

3

A 3. § (1) bekezdés a) pontja a 25/2016. (V. 27.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésével megállapított, a 49/2016. (IX. 8.) HM utasítás 1. §-a szerint módosított szöveg.

4

A 3. § (4) bekezdése a 25/2016. (V. 27.) HM utasítás 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (5) bekezdése a 63/2012. (IX. 7.) HM utasítás 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 3. § (6) bekezdése a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

7

A 3. § (7) bekezdése a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 4. § c) pontja szerint módosított szöveg.

8

A 3. § (8) bekezdése a 63/2012. (IX. 7.) HM utasítás 7. § a) pontja szerint módosított szöveg.

9

Az 5. § (1) bekezdés c) pontja a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

10

Az 5. § (1) bekezdés d) pontja a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

11

Az 5. § (1) bekezdés e) pontját a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

12

A 6. § (1) bekezdése a 60/2015. (X. 30.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

13

A 6. § (1a) bekezdését a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 3. § (1) bekezdése iktatta be.

14

A 6. § (2a) bekezdését a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 3. § (2) bekezdése iktatta be.

15

A 6. § (4) bekezdése a 79/2014. (XI. 28.) HM utasítás 1. §-ával megállapított szöveg.

16

A 6. § (4a) bekezdését a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 3. § (3) bekezdése iktatta be.

18

A 7. § (2) bekezdése a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 4. § e) pontja szerint módosított szöveg.

19

A 8. § (2) bekezdése a 60/2015. (X. 30.) HM utasítás 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

20

A 8. § (2a) bekezdését a 60/2015. (X. 30.) HM utasítás 2. § (2) bekezdése iktatta be.

21

A 8. § (3) bekezdését a 63/2012. (IX. 7.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

22

A 9. § (1) bekezdése a 63/2012. (IX. 7.) HM utasítás 4. §-ával megállapított, a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 4. § e) pontja szerint módosított szöveg.

23

A 9. § (2) bekezdése a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 4. § e) pontja szerint módosított szöveg.

24

A 9. § (3) bekezdése a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 4. § e) pontja szerint módosított szöveg.

25

A 10. § (5) bekezdését a 60/2015. (X. 30.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

26

A 10. § (6) bekezdését a 60/2015. (X. 30.) HM utasítás 3. §-a iktatta be.

27

A 11. § (1) bekezdése a 63/2012. (IX. 7.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

28

A 11. § (2) bekezdése a 76/2013. (XII. 5.) HM utasítás 4. § f) pontja szerint módosított szöveg.

29

A 12. § (2) bekezdése a 79/2014. (XI. 28.) HM utasítás 2. §-ával megállapított szöveg.

30

A 15. §-t a 37/2015. (VII. 21.) HM utasítás 2. §-a iktatta be.

32

A 6. melléklet a 60/2015. (X. 30.) HM utasítás 4. §-ával megállapított szöveg.

33

A 7. melléklet a 60/2015. (X. 30.) HM utasítás 5. §-ával megállapított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére