• Tartalom

118/2011. (X. 21.) HM utasítás

118/2011. (X. 21.) HM utasítás

a Magyar Honvédség vezetését biztosító ügyeleti és készenléti szolgálatok működéséről szóló 20/2007. (HK 4.) HM utasítás módosításáról1

2011.10.22.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a Magyar Honvédség vezetését biztosító ügyeleti és készenléti szolgálatok működéséről szóló 20/2007. (HK 4.) HM utasítást az alábbiak szerint módosítom:

1. § A Magyar Honvédség vezetését biztosító ügyeleti és készenléti szolgálatok működéséről szóló 20/2007. (HK 4.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) 4. §-a a következő i)–k) pontokkal egészül ki:

(Készenléti szolgálat:)

i) HM Infrastrukturális Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: HM IKSZ),
j) HM Határforgalmi Készenléti Szolgálat (a továbbiakban: HM HKSZ),
k) MH Stratégiai Művelet Vezető Csoport (a továbbiakban: MH SMVCS).”

2. § Az Ut. 8. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az MH HIRFÜ szolgálat létszáma 8 fő, a szolgálati helye a HM-II objektumban és az MH HIRFK Informatikai Főközpont épületében kijelölt szolgálati helyiség.”

3. § Az Ut. 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

15. § (1) A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.) 84. § (2) bekezdése alapján a tárca illetékességi körében történt súlyos, valamint a kettőnél több személy sérülésével járó, továbbá lövés vagy robbanás okozta balesetek – kivéve a közúti balesetek – eredményes, gyors kivizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele érdekében a HM Hatósági Hivatalnál (a továbbiakban: HM HH), heti váltással két fő baleseti készenléti szolgálatot – lakáson eltöltött készenléttel – lát el.
(2) A BKSZ közvetlenül a HM HH igazgatójának van alárendelve, a BKSZ a megkezdett vizsgálatról és a helyszíni szemle befejezéséről jelentést tesz az MH KÜ-nek.
(3) A szolgálat vezénylésére a HM HH igazgatója intézkedik.
(4) A szolgálat ellátásával összefüggő követelményeket (szolgálat feladatai, eligazítása, felkészülésének rendje, együttműködése más szolgálatokkal, tartózkodási helye, szolgálati helyre történő beérkezése stb.) a HM HH igazgatója intézkedésében szabályozza.
(5) A BKSZ az eljárása során – az Mvt. 87. § 3. pontjában meghatározottak szerinti súlyos balesetet kivéve – együttműködik a készenléti szolgálatba vezényelt nyomozótiszttel.”

4. § (1) Az Ut. a következő 16/A. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

„HM Infrastrukturális Készenléti Szolgálat
16/A. § (1) A HM vagyonkezelésében lévő ingatlanok folyamatos és megbízható üzemeltetésének biztosítására az egyes elhelyezési feladatok végrehajtásának rendjéről szóló HM utasításban megjelölt Szolgáltatási Szerződés hatálya alá tartozó ingatlant használó katonai szervezetek által telefonon, munkaidőn túl kezdeményezett értékhatár feletti, azonnali üzemzavar-elhárítási igények elbírálása érdekében, a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH) főigazgatójának alárendeltségében a HM IKSZ jár el.
(2) A HM IKSZ szolgálati elöljárója a HM FHH főigazgatója.
(3) A HM IKSZ lakáson eltöltött készenléti szolgálat, amelyet a HM FHH Infrastrukturális Igazgatóság állományából kijelölt személyek (1 fő) heti váltással látják el. A szolgálatot adók névjegyzékét és vezénylését a HM FHH főigazgatója hagyja jóvá.
(4) A HM IKSZ feladatai ellátása és a kapcsolattartás érdekében a HM FHH által biztosított technikai eszközökkel és okmánykészlettel rendelkezik.
(5) A HM IKSZ munkaidőn túl mobil telefonon értesíthető ki, száma állandó, annak elérhetőségét az MH KÜ részére meg kell adni.
(6) A HM IKSZ havi szolgálatvezénylésének egy példányát az érintett szervezetek a tárgyhónapot megelőző hónap 20-ig az MH Műveleti és Doktrinális Központ útján megküldik az MH KÜ-nek.”

(2) Az Ut. a következő 16/B. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

„HM Határforgalmi Készenléti Szolgálat
16/B. § (1) Az ideiglenes határnyitással összefüggő feladatok végrehajtásáról szóló HM utasításban meghatározott, munkaidőn túl végrehajtandó ideiglenes határnyitásokkal kapcsolatos feladatokat a HM FHH alárendeltségében működő HM HKSZ végzi.
(2) A HM HKSZ szolgálati elöljárója a HM FHH főigazgatója.
(3) A HM HKSZ lakáson eltöltött készenléti szolgálat, amelyet a HM FHH Hadfelszerelési Igazgatóság, Közlekedési, Vám, Jövedéki és Határforgalmi Osztály állományából kijelölt személyek (1 fő) heti váltással látják el. A szolgálatot adók névjegyzékét és vezénylését a HM FHH főigazgatója hagyja jóvá.
(4) A HM HKSZ feladatai ellátása és a kapcsolattartás érdekében a HM FHH által biztosított technikai eszközökkel és okmánykészlettel rendelkezik.
(5) A HM HKSZ munkaidőn túl mobil telefonon értesíthető ki, száma állandó, annak elérhetőségét az MH KÜ részére meg kell adni.
(6) A HM HKSZ havi szolgálatvezénylésének egy példányát az érintett szervezetek a tárgyhónapot megelőző hónap 20-ig az MH Műveleti és Doktrinális Központ útján megküldik az MH KÜ-nek.”

(3) Az Ut. a következő 16/C. §-sal és az azt megelőző alcímmel egészül ki:

„MH Stratégiai Művelet Vezető Csoport
16/C. § (1) Az MH fegyveres készenléti szolgálatok műveleteinek katonai stratégiai szintű vezetését békeidőben a HVKF az MH SMVCS útján végzi.
(2) A műveletek vezetését az MH SMVCS az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Művelet Vezető Csoport útján hajtja végre.
(3) A műveletek vezetése érdekében a HVKF parancsa alapján az MH SMVCS parancsnoka feladatot szabhat az MH KÜ részére.
(4) az MH SMVCS három főből áll, tagjai – heti váltással – lakáson eltöltött készenléti szolgálatot látnak el.
(5) Az MH SMVCS-t a Honvéd Vezérkar és az MH Műveleti és Doktrinális Központ tiszti állománya adhatja.
(6) Az MH SMVCS feladatát a HVKF szabályozza.”

5. § (1) Az Ut. 4. § h) pontjában a „HM Honvéd Vezérkar” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar” szöveg lép.

(2) Az Ut. 6. § (1) bekezdésében az „államtitkár, szakállamtitkárok” szövegrész helyébe a „parlamenti államtitkár, közigazgatási államtitkár, helyettes államtitkárok” szöveg lép.

(4) Az Ut. 6. § (1) bekezdésében a „Honvéd Vezérkar főnöke” szövegrész helyébe a „Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF)” szöveg lép.

(5) Az Ut. 7. § (2) bekezdésében a „légierő ügyeletes tábornoka” szövegrész helyébe a „légierő ügyeletes parancsnoka” szöveg lép.

(6) Az Ut. 7. § (3) bekezdésében a „Miniszterelnöki Hivatal” szövegrész helyébe a „Miniszterelnökség” szöveg lép.

(7) Az Ut. 7. § (5) bekezdésében, valamint a 10. § (2) bekezdés c) pontjában az „MH Műveleti Központ” szövegrész helyébe az „MH Műveleti és Doktrinális Központ” szöveg lép.

(8) Az Ut. 7. § (6) bekezdésében az „államtitkárral” szövegrész helyébe a „közigazgatási államtitkárral” szöveg lép.

(10) Az Ut. 8. § (1)–(2) és (4)–(7) bekezdéseiben az „MH HIR FÜ” szövegrész helyébe az „MH HIRFÜ” szöveg lép.

(11) Az Ut. 8. § (3) bekezdésben az „MH zártcélú (nyílt és védett) híradó és informatikai hálózat” szövegrész helyébe az „MH kormányzati célú elkülönült hírközlő hálózat” szöveg lép.

(12) Az Ut. 8. § (4) bekezdésében az „MH TD MH Híradó és Informatikai Rendszerfő-központ” szövegrész helyébe az „MH TD MH Híradó és Informatikai Rendszerfő-központ (a továbbiakban: MH HIRFK)” szöveg lép.

(13) Az Ut. 9. § (1) bekezdésében az „(intézmény, ügynökség)” szövegrész helyébe az „(intézmény)” szöveg lép.

(14) Az Ut. 10. § (2) bekezdés a) pontjában, valamint a 10. § (5) bekezdésében „az államtitkár” szövegrész helyébe a „közigazgatási államtitkár” szöveg lép.

(15) Az Ut. 10. § (6) bekezdésében az „MH Műveleti Központnak” szövegrész helyébe az „MH Műveleti és Doktrinális Központnak” szöveg lép.

(16) Az Ut. 11. § (1) bekezdés a) pontjában a „HM jogi főosztályvezetőjének” szövegrész helyébe a „HM igazgatási és jogi képviseleti főosztályvezetőjének” szöveg lép.

(17) Az Ut. 11. § (1) bekezdés a) pontjában a „HM jogi szakállamtitkára” szövegrész helyébe a „HM közigazgatási államtitkára” szöveg lép.

(18) Az Ut. 11. § (3) bekezdésben a „HM jogi főosztályvezető” szövegrész helyébe a „HM igazgatási és jogi képviseleti főosztályvezető” szöveg lép.

(19) Az Ut. 12. § (1) bekezdésében a „HM Kommunikációs és Toborzó Főosztály Médiaosztály” szövegrész helyébe a „HM Sajtóiroda” szöveg lép.

(20) Az Ut. 12. § (2) bekezdésében a „HM kommunikációs és toborzó főosztályvezető” szövegrész helyébe a „HM Sajtóiroda vezetője” szöveg lép.

(21) Az Ut. 12. § (3) bekezdésében a „HM kommunikációs és toborzó főosztályvezetőnek” szövegrész helyébe a „HM Sajtóiroda vezetőjének” szöveg lép.

6. § (1) Az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(2) Az MH SMVCS szolgálati intézkedését jelen utasításban foglaltakra figyelemmel – az utasítás hatálybalépését követő 8 napon belül – a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség dolgozza ki, a HVKF hagyja jóvá.

(3) Az utasítás a közzétételét követő második napon hatályát veszti.

1

Az utasítás a 6. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2011. október 23. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére