• Tartalom

123/2011. (XI. 25.) HM utasítás

123/2011. (XI. 25.) HM utasítás

az egyes elhelyezési feladatok végrehajtásának rendjéről1

2011.11.27.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a magyar állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő ingatlanok, épületek és építmények üzemeltetési, fenntartási, lakóház-kezelési feladatainak végrehajtására a következő utasítást adom ki.

1. Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a magyar állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében lévő

a) objektumok folyamatos üzemeltetésére és fenntartására a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár (a továbbiakban: HM VGHÁT) által meghatározott egyéb objektumok kivételével;

b) lakóépületekre, lakásokra, gépkocsitárolókra és állóhelyekre, valamint a lakóingatlanokban lévő, nem lakás céljára szolgáló helyiségekre, ide tartozónak tekintve azokat a személygépkocsi-tárolókat is, melyek bérbeadására a honvédségi lakásgazdálkodási rendszer keretén belül kerül sor, de a természetben honvédelmi célú vagy önálló ingatlanban helyezkednek el, valamint a lakóingatlanokban, lakóépületekben lévő bérbeadás útján hasznosított korábban közös használatra szolgáló helyiségekre, területekre;

c) helyőrségi szállókra, ide tartozónak tekintve a szálló céljára hasznosított lakásokat is;

d) a HM VGHÁT eseti intézkedésében meghatározott, az a)–c) pontba nem sorolható ingatlanokra és létesítményekre.

2. Az üzemeltetési, fenntartási, lakóház-kezelői és élőerős őrzés-védelmi feladatok végrehajtásának és elhelyezési ellátásának rendje

2. § (1) Az utasítás hatálya alá tartozó objektumok üzemeltetési és fenntartási, élőerős őrzés-védelmi, valamint az objektumokat használó szervezetek elhelyezési biztosítása feladatainak ellátására a Honvédelmi Minisztérium mint Megrendelő (a továbbiakban: Megrendelő) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság mint Szolgáltató (a továbbiakban: Szolgáltató) között határozatlan időtartamra kötött Szolgáltatási Szerződés alapján kerül sor.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott feladatokat a Szolgáltató mint fővállalkozó a Megrendelő által jóváhagyott alvállalkozók bevonásával látja el.

3. § A Szolgáltató az üzemeltetési, fenntartási, lakóház-kezelési, elhelyezési, biztosítási és élőerős őrzés-védelmi feladatok tekintetében a Szolgáltatási Szerződésben meghatározott feltételrendszer keretein belül a következőket hajtja végre:

a) üzemeltetés
– fűtés- és melegvíz-ellátás és -vételezés;
– közüzemi vízellátás és -vételezés;
– közüzemi szennyvízelvezetés;
– közüzemi gázellátás és -vételezés;
– elektromos energiaellátás és -vételezés;
– lég- és klímatechnikai berendezések üzemeltetése;
– szemétszállítás;
– kéménysepretés;
– épülettakarítás;
– takarítóanyag biztosítása;
– rovar- és rágcsálóirtás;
– parkápolás, kaszálás, hóeltakarítás és síkosságmentesítés;
– rendezvénybiztosítás;
– ingatlankezelés (különösen nyilvántartások vezetése, hatósági felülvizsgálatok végrehajtása);
b) karbantartás, hibaelhárítás
– központi szerviz;
– hibaelhárítás;
– karbantartás;
c) lakóház- és helyőrségi szálló kezelés
– üzemeltetés;
– fenntartás;
– szabályozás;
– igazgatás;
– adatszolgáltatás;
d) elhelyezési biztosítás és egyéb szolgáltatások
– szakanyagellátás (különösen tisztító- és takarítóeszközök, berendezés kiegészítő anyagok és egyes katonai tábori elhelyezési szakanyagok);
– technikai őrzés-védelmi-nyomsáv karbantartás;
– mélyfúrású kút karbantartása és létesítése;
– csatornatisztítás;
– gépjavítás;
e) élőerős őrzés-védelmi szolgáltatások
– fegyveres biztonsági őrség;
– fegyveres vagyonőrség;
– fegyver nélküli vagyonőrség;
– teremőrök.
3. A szolgáltatási szerződésben foglaltakkal kapcsolatos egyes feladat- és hatáskörök

4. § (1) A Szolgáltatási Szerződéssel kapcsolatos megrendelői jogokat a HM VGHÁT gyakorolja.

(2) A Szolgáltatási Szerződéssel kapcsolatos költségviselői jogokat és kötelezettségeket a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH) főigazgatója gyakorolja, illetve teljesíti. A HM FHH infrastrukturális igazgatója gyakorolja, illetőleg teljesíti a Szolgáltatási Szerződés műszaki, pénzügyi teljesítésével, felügyeletével kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket, továbbá folyamatosan aktualizálja az 1. § a) pontja szerinti, kivételi körbe tartozó objektumok listáját, a változásokat – szükség szerint – jóváhagyásra felterjeszti a Megrendelő részére. Az objektumlista tartalmazza az érintett objektumok pontos címét (különösen település, utca, házszám), vagy az érintett ingatlanok helyrajzi számát.

(3) A Szolgáltatási Szerződés módosítására irányuló kezdeményezést a HM FHH infrastrukturális igazgatója készíti elő és a HM FHH főigazgatója útján terjeszti fel a Megrendelő részére.

(4) A Szolgáltatási Szerződés következő évi ártárgyalásainak lefolytatása a HM FHH infrastrukturális igazgató feladata. Az ártárgyalásokon részt vesz a HM Gazdasági Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM GTF), a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH) és az élőerős őrzés-védelmi szolgáltatás tekintetében a HVK Hadműveleti Csoportfőnökség, mint követelménytámasztó képviselője. Az ártárgyalás befejezését követő 10 napon belül a pénzügyi fedezet biztosítása érdekében a HM FHH infrastrukturális igazgatója a HM FHH főigazgató útján írásban tájékoztatja a HM GTF főosztályvezetőjét és a HM KPH főigazgatóját a Szolgáltatási Szerződés összegéről, költségvetési előirányzat-igényéről.

5. § A Magyar Köztársaság Katonai Felderítő Hivatal (a továbbiakban: MK KFH) által használt, a magyar állam tulajdonában és a HM vagyonkezelésében lévő ingatlanok tekintetében a megrendelői jogokat és a HM FHH főigazgató és infrastrukturális igazgató feladat- és hatáskörét az MK KFH főigazgatója gyakorolja.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, előírásait a 2011. évi ártárgyalások során alkalmazni kell.

(2)2

1

Az utasítást a 36/2017. (VII. 19.) HM utasítás 13. § b) pontja hatályon kívül helyezte 2017. július 20. napjával.

2

A 6. § (2) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére