• Tartalom

124/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet

124/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet

az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló 192/2010. (VI. 10.) Korm. rendelet és egyes kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról1

2011.07.19.

A Kormány

a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 75. § (1) és (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,

a 6. § tekintetében a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 83. § (2) bekezdés p) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alkotmány 35. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva,

a 7. § tekintetében az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva

a következőket rendeli el:

1. Az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló 192/2010. (VI. 10.) Korm. rendelet módosítása

1. § Az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló 192/2010. (VI. 10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

4. § (1) A miniszter és az államtitkár (a továbbiakban együtt: igényjogosult állami vezető) részére hivatali lakás használatát lehet biztosítani, ha – a vele közös háztartásban élő házastársa (élettársa) lakásviszonyait is figyelembe véve – Budapesten vagy közvetlen vonzáskörzetében lakástulajdonnal nem rendelkezik.
(2) Hivatali lakásként egy személy beköltözése esetén kettő, egyéb esetben az együttlakó személyek számának megfelelő, de legkevesebb három lakószobával rendelkező, a műszaki, fenntartási, üzemeltetési és a biztonsági követelmények szempontjából állami vezetői lakásnak, illetőleg az igényjogosult állami vezető feladatkörének ellátására alkalmas budapesti vagy Budapest közvetlen vonzáskörzetében lévő lakást kell biztosítani.
(3) Az igényjogosult állami vezetőt terhelik a lakáshasználattal összefüggésben felmerülő karbantartási és kisebb javítási költségek, az energiaszolgáltatási és közüzemi díjak, valamint a távbeszélő szolgáltatások díjai. A lakbért és a jogosultat a bérlettel kapcsolatban terhelő külön szolgáltatások díját a munkáltató biztosítja.
(4) A hivatali lakás használatát – az igényjogosult állami vezetőnek az e célra rendszeresített formanyomtatványon benyújtott kérelme alapján – a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter engedélyezi.
(5) A hivatali lakás e rendeletben foglaltak szerinti juttatásáról – a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter engedélye alapján, védett személyek esetében a rendőrség illetékes szervével együttműködve – a munkáltató gondoskodik.
(6) A közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter részére a hivatali lakás használatát a miniszterelnök engedélyezi.”

2. § Az R. 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

6. § (1) Ha a munkáltató az igényjogosult állami vezető részére a 4. § (2) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő hivatali lakást nem tud biztosítani, az igényjogosult állami vezető részére lakásfenntartási térítést kell fizetni.
(2) A kormánymegbízott részére – kérelmére – lakásfenntartási térítést lehet megállapítani, ha Budapesten vagy közvetlen vonzáskörzetében, vagy az általa vezetett fővárosi és megyei kormányhivatal székhelye szerinti városi vagy közvetlen vonzáskörzeti településen – a vele közös háztartásban élő házastársa (élettársa) lakásviszonyait is figyelembe véve – lakástulajdonnal nem rendelkezik.
(3) A lakásfenntartási térítés igénybevételét – az e célra rendszeresített formanyomtatványon benyújtott kérelem és a bérleti szerződés alapján – a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter engedélyezi.
(4) A lakásfenntartási térítés havi összege a budapesti (vonzáskörzeti) lakásmegoldással, kormánymegbízott esetében a budapesti (vonzáskörzeti) vagy az általa vezetett fővárosi és megyei kormányhivatal székhelye szerinti városi (vonzáskörzeti) lakásmegoldással összefüggésben felmerült, számlával igazolt lakbérnek megfelelő összeg, legfeljebb azonban a köztisztviselői illetményalap hatszorosa. A lakásfenntartási térítés egy összegben, havonta utólag, a tárgyhót követő hónap 15. napjáig esedékes.
(5) A lakásfenntartási térítés e rendeletben foglaltak szerinti biztosításáról a munkáltató gondoskodik.”

3. § Az R. a 10 §-t követően a következő alcímmel és 10/A. §-sal egészül ki:

„Egészségügyi ellátás
10/A. § (1) Az állami vezetőt, valamint a jogszabály alapján állami vezetői juttatásra jogosult személyt, továbbá a miniszteri kabinetet vezető kabinetfőnököt (a továbbiakban együtt: egészségügyi ellátásra jogosult) térítésmentes egészségügyi ellátás illeti meg az e rendeletben foglaltak szerint.
(2) Az egészségügyi ellátásra jogosult egészségügyi ellátását – választása szerint – a Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ és a Semmelweis Egyetem kijelölt intézményei (a továbbiakban együtt: egészségügyi szolgáltató) biztosítják.
(3) Az egészségügyi ellátásra jogosult részére térítésmentesen biztosított egészségügyi szolgáltatások tartalmát a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter és az egészségügyi szolgáltató megállapodásban rögzíti, amelyben meg kell határozni különösen
a) az igénybe vehető ellátások körét, pontos tartalmát és igénybevételük feltételeit,
b) a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás helyét, valamint az ezzel kapcsolatos orvosi és szakorvosi rendelési óraszámokat,
c) az ellátás igénybevételének rendjét és az igényjogosultság igazolásának módját,
d) az igényjogosultak személyéhez kötött biztonsági, készültségi és egyéb indokolt többletszolgáltatásokat,
e) az ellátáshoz szükséges eszközök biztosításának módját és feltételeit,
f) a szolgáltatás díját, valamint a díj átutalásának és az elszámolásnak a rendjét.
(4) Az egészségügyi ellátás fedezetét a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium költségvetési fejezetében kell biztosítani.”

4. § Az R. a következő 15. §-sal egészül ki:

15. § (1) E rendeletnek az állami vezetők és az államigazgatási szervek köztisztviselői számára biztosított juttatásokról és azok feltételeiről szóló 192/2010. (VI. 10.) Korm. rendelet és egyes kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról szóló 124/2011. (VII. 18.) Korm. rendelettel (a továbbiakban: R.) megállapított 4. §-át és 6. §-át az R. hatálybalépésekor fennálló lakáshasználatra és lakásfenntartási térítésekre is alkalmazni kell.
(2) Az R. hatálybalépését követő harminc napon belül a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter a hivatali lakást használó vagy lakásfenntartási térítésben részesülő igényjogosult állami vezetőt, továbbá a kormánymegbízottat nyilatkozattételre hívja fel arról, hogy Budapesten vagy közvetlen vonzáskörzetében, kormánymegbízott esetében az általa vezetett kormányhivatal székhelye szerinti városi vagy közvetlen vonzáskörzeti településen is – a vele közös háztartásban élő házastársa (élettársa) lakásviszonyait is figyelembe véve – lakástulajdonnal rendelkezik-e.
(3) A (2) bekezdés szerinti nyilatkozattételt követően az e rendeletben meghatározott feltételek megléte esetén a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter az igényjogosult állami vezető, továbbá a kormánymegbízott hivatali lakás használatára vagy lakásfenntartási térítésre vonatkozó jogosultságát megállapítja, azok hiánya esetén az igényjogosult állami vezető, továbbá a kormánymegbízott hivatali lakás használatát vagy lakásfenntartási térítését megszünteti.”

5. § Az R.

a) 10. § (3) bekezdésében a „közigazgatási személyzetpolitikáért felelős” szövegrész helyébe a „közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős” szöveg

b) 11. §-ában és 12. § (2) bekezdésében a „közigazgatási és igazságügyi” szövegrész helyébe a „közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős” szöveg

lép.

2. Az egyes központosított egészségügyi szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások igénybevételéről, valamint a külön meghatározott személyek tekintetében fennálló egészségügyi ellátás rendjéről szóló 175/2007. (VI. 30.) Korm. rendelet módosítása

6. § Az egyes központosított egészségügyi szolgáltatók által nyújtott szolgáltatások igénybevételéről, valamint a külön meghatározott személyek tekintetében fennálló egészségügyi ellátás rendjéről szóló 175/2007. (VI. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdés d) pontjában az „ , az állami vezető, a minisztérium kabinetfőnöke, a kormánybiztos, a törvény alapján állami vezetői juttatásra jogosult személy” szövegrész helyébe az „és jogszabály alapján állami vezetői juttatásként egészségügyi ellátásra jogosult személy” szöveg lép.

3. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala létrehozásáról, feladatairól és hatásköréről szóló 276/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet módosítása

7. § A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala létrehozásáról, feladatairól és hatásköréről szóló 276/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet 16/C. § (1) bekezdése a következő k) ponttal egészül ki:

(A KEKKH közreműködik)

k) a kiemelt biztonsági védelmet igénylő informatikai eszközök beszerzésében és üzemeltetésében.”

4. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

1

A rendelet a 8. § alapján hatályát vesztette 2011. július 20. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére