• Tartalom

124/2011. (XI. 25.) HM utasítás

124/2011. (XI. 25.) HM utasítás

a honvédelmi tárca 2013–2022. évekre vonatkozó hosszú távú stratégiai tervének kidolgozásáról1

2011.11.27.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja alapján a honvédelmi tárca 2013–2022. évekre vonatkozó hosszú távú stratégiai tervének kidolgozásáról – a felső szintű tervezés során az országvédelmi feladatok ellátását békeidőben is biztosító, hiányzó képességek megteremtésének szükségességére, és az azzal összefüggő feladatok prioritásként történő kezelésére figyelemmel – a következő utasítást adom ki:

1. Az utasítás hatálya

1. § (1) Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetekre, valamint a Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) katonai szervezeteire (a továbbiakban együtt: honvédelmi szervezetek) terjed ki.

(2) A honvédelmi tárca 2013–2022. évekre vonatkozó hosszú távú, stratégiai tervének (a továbbiakban: 10 éves stratégiai terv) kidolgozása során a jelen utasításban nem szabályozott kérdésekben az egyéb szabályozókban – így különösen honvédelmi tárca védelmi tervező rendszere felső szintű tervezési szabályainak alkalmazásáról szóló 98/2009. (XII. 11.) HM utasításban, valamint a HM Szervezeti és Működési Szabályzatában – foglaltakat kell alkalmazni.

2. Értelmező rendelkezések

2. § Az utasítás alkalmazásában

1. felső szintű tervező szervek, szervezetek: HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal (a továbbiakban: HM FHH); HM Gazdasági Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM GTF); HM Hadfelszerelési és Vagyonfelügyeleti Főosztály (a továbbiakban: HM HVF); HM Humánpolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM HPF); HM Kontrolling és Szabályozási Főosztály (a továbbiakban: HM KSZF); HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal (a továbbiakban: HM KPH); HM Tervezési és Koordinációs Főosztály (a továbbiakban: HM TKF); HM Védelempolitikai Főosztály (a továbbiakban: HM VPF); HM Védelmi Tervezési Főosztály (a továbbiakban: HM VTF); Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) Egészségügyi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK EÜCSF); HVK Haderőtervezési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HTCSF); HVK Hadműveleti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HDMCSF); HVK Híradó, Informatikai és Információvédelmi Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK HIICSF); HVK Kiképzési Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK KIKCSF); HVK Logisztikai Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK LOGCSF); HVK Személyzeti Csoportfőnökség (a továbbiakban: HVK SZCSF).

2. erőforrás-tervezésben közvetlenül részt vevő szervek, szervezetek: HM Belső Ellenőrzési Hivatal, HM FHH, HM GTF, HM HVF, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, HM Hatósági Hivatal, HM HPF, HM KSZF, HM KPH, HM Nemzetközi Együttműködési és Fegyverzet-ellenőrzési Hivatal, HM Protokoll és Rendezvényszervező Igazgatóság, HM Sajtóiroda, HM Tábori Lelkészi Szolgálat, HM Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal, HM TKF, HM Védelmi Hivatal, Honvédkórház – Állami Egészségügyi Központ, HVK EÜCSF, HVK SZCSF, MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (a továbbiakban: MH HEK), MH Összhaderőnemi Parancsnokság, MK Katonai Biztonsági Hivatal, MK Katonai Felderítő Hivatal.

3. összegzett programelgondolás és program-végrehajtási terv: a védelmi képességfejlesztési feladatok programozott tervezéséről és végrehajtásáról szóló 113/2007. (HK 20.) HM utasítás mellékletében meghatározott adatokból a következő, kivonatolt információkat tartalmazó dokumentum: a program neve; a kapcsolódó nemzeti és NATO-programok; a program célja, mely képesség érdekében fut; a végrehajtandó feladatok rövid, tömör összefoglalása, eszközkategóriák meghatározása; a program fő és járulékos költségei.

3. Tervezési alapelvek

3. § (1) A 10 éves stratégiai terv összeállításának célja, hogy a Miniszteri irányelvek a védelmi tervezéshez /2012–2021/ (a továbbiakban: Miniszteri irányelvek) című dokumentumban foglaltaknak megfelelően, a 2013–2022 közötti tervidőszakra vonatkozóan meghatározza a haderő fejlesztésének, kiképzésének (felkészítés, képzés), működésfenntartásának, hazai és nemzetközi tevékenységének célkitűzéseit, fő feladatait, valamint a felhasználható források elosztását.

(2) A 10 éves stratégiai terv fő dokumentumból és mellékletekből áll:

a) a fő dokumentum szövegesen tartalmazza a tárca tervidőszakra vonatkozó stratégiai célkitűzéseit, a tervezési területek fő feladatait, a forráselosztást, valamint a forráskorlátokból származó következményeket és kockázatokat;

b) a mellékletek tartalmazzák az MH képességeinek alakításához szükséges követelményeket, a képességek és az erők csoportosítását; az MH szervezeti felépítését a tervidőszak végén; az összegzett fejlesztési programelgondolásokat és program-végrehajtási terveket; a haderő képességei alakításának ütemezését; valamint a feladatokhoz hozzárendelt erőforrás-számvetéseket és adattáblákat.

(3) A 10 éves stratégiai terv kidolgozását a HM VTF koordinálja, és azt a felső szintű tervező szervek, szervezetek bedolgozásai alapján állítja össze. A terv kidolgozásához szükséges közép- és alsó szintű információk és adatok rendelkezésre bocsátására a felső szintű tervező szervek, szervezetek vezetői szakterületüknek megfelelően intézkednek.

(4) A képesség- és feladattervezés azon feladatok azonosításán alapul, amelyek végrehajtása biztosítja a Miniszteri irányelvekben meghatározott célkitűzések elérését. A feladatok meghatározását követően kerül sor azok forrásszükségleteinek megállapítására, majd köztük a fontossági sorrend felállítására.

(5) A honvédelmi szervezetek a tervezhetően rendelkezésre álló források feladatokhoz történő hozzárendelése érdekében a végrehajtásra javasolt feladatokat összetartozásuk és egymásra épülésük figyelembevételével, a tárca felső vezetése által, illetve a Miniszteri irányelvekben meghatározott prioritások alapján fontosság szerint rangsorolják. A szakterületi priorizálási szempontokat a szakterületet irányító vezető állapítja meg és adja ki a vezetése, vagy irányítása alá tartozó szervek, szervezetek részére.

4. A 10 éves stratégia terv kidolgozásával kapcsolatos általános feladatok

4. § (1) A 10 éves stratégiai terv kidolgozása érdekében:

a) a HM védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM VGHÁT) intézkedik a 10 éves tervidőszakra vonatkozó forrásprognózis a jelen utasítás közzétételét követő harmadik napig – a forrásprognózissal kapcsolatos kormányzati döntés, vagy annak hiányában a honvédelmi miniszter döntése szerint – történő összeállítására és kiadására;

b) a HM VGHÁT intézkedik a tervezhetően rendelkezésre álló források elosztására vonatkozó javaslat, az elsődleges forrásallokáció összeállítására;

c) a Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) a tervezési feladatok végrehajtása érdekében intézkedik a „Haderő-helyzetjelentés” című tervezési okmány HVK HTCSF, valamint az „Általános és a tervidőszakra vonatkozó haderőszükséglet” című tervezési okmány HVK HDMCSF általi kidolgozására úgy, hogy az „Általános és a tervidőszakra vonatkozó haderőszükséglet” című tervezési okmány az MH képességeinek fejlesztésére vonatkozó javaslat összeállításához megfelelő időben rendelkezésre álljon.

(2) A 10 éves stratégiai terv kidolgozásának további folyamata a „Javaslattétel az MH képességeinek fejlesztésére”, a „10 éves stratégiai tervelgondolás” és a „10 éves stratégiai terv” című tervezési okmányok összeállításának fázisaira oszlik. Az egyes fázisok miniszteri döntéssel kerülnek lezárásra, illetve indításra.

(3) A feladatok és a tervezhetően rendelkezésre álló források közötti összhang megteremtése érdekében a források feladatokhoz történő rendelése több lépésben, tárcaszintű egyeztetéseken keresztül történik. A honvédelmi szervezetek a folyamatban lévő tervezési szakaszban a forráskorlátok miatt nem tervezhető feladataik végrehajtásához szükséges források biztosítása érdekében felső szintű egyeztetést kezdeményeznek a forráselosztás módosítására.

(4) A pontosító, módosító javaslatokat indokolni kell, illetve ha a javaslat forrásszükséglet-növekedést vagy -csökkenést eredményez, a tervegyensúly megőrzése érdekében meg kell benne jelölni a javasolt megoldást is. A módosító javaslat indokolás, illetve megoldási javaslat hiányában nem tárgyalható.

(5) Az egyes tervezési fázisokban a megelőző tervezési fázisokban jóváhagyott tervezési okmányok tartalma – az időközben meghozott felső szintű döntések következtében – szükség szerint pontosítható, módosítható oly módon, hogy a pontosított, módosított rész a jóváhagyás előtt álló tervezési dokumentumban kidolgozásra, átvezetésre kerül.

5. Javaslattétel az elsődleges forrásallokációra

5. § A HM GTF elemzi a Miniszteri irányelvek tartalmát, figyelembe veszi a 4. § (1) bekezdés a) pontjában szereplő forrásprognózist és annak elemzését, és azok alapján szükség szerint több változatban összeállítja az elsődleges forrásallokációra vonatkozó javaslatot, a következő ütemezés szerint:

a) a HM GTF az elsődleges forrásallokációra vonatkozó javaslatot 2011. december 12-ig a HM Védelmi Tervező Bizottság (a továbbiakban: HM VTB) elé terjeszti;

b) a HM VGHÁT az elsődleges forrásallokációra vonatkozó javaslatot a HM VTB állásfoglalásával 2011. december 19-ig jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszternek;

c) a HM GTF a jóváhagyott elsődleges forrásallokáció alapján a nagybani tervezési keretszámokat a honvédelmi miniszter jóváhagyása után három munkanapon belül megküldi a felső szintű tervező, valamint az erőforrás-tervezésben közvetlenül részt vevő szervek, szervezetek részére.

6. Javaslattétel az MH képességeinek fejlesztésére

6. § (1) A HVK HTCSF a „Javaslattétel az MH képességeinek fejlesztésére” című tervezési okmány elkészítése érdekében elemzi a „Miniszteri irányelvek” tartalmát, és annak során figyelembe veszi az 5. § (1) bekezdés c) pontja alapján kiadott nagybani tervezési keretszámokat.

(2) A HVK HTCSF a HM VPF, a HM VTF, és a HVK HDMCSF bevonásával – a Miniszteri irányelvek, a tervidőszakra vonatkozó „Haderő-helyzetjelentés” és „A tervidőszakra vonatkozó haderőszükséglet”, valamint a meglévő és folyamatban lévő fejlesztési programok figyelembevételével – a képességhiányok és feleslegek alapján több változatban, a realitásokon alapuló elgondolást alakít ki a képességhiányok és feleslegek megszüntetésének módjaira, feladataira és ütemezésére.

(3) A „Javaslat az MH képességeinek fejlesztésére” című tervezési okmány nagybani forrásszükségletét a szakterületért felelős gazdálkodószervek, -szervezetek állapítják meg.

(4) A tervezési okmány opciói fontossági sorrendben tartalmazzák a tervidőszak fejlesztési célkitűzéseit, a célkitűzések eléréséhez szükséges fő feladatokat, azok ütemezését, a fejlesztési programelgondolás javaslatokat, a NATO- és EU-hozzájárulási igények és képességfejlesztési ajánlások katonai szakmai megítélését, a feladatok erőforrás-szükségletét opciónként, valamint az egyes opciókhoz tartozó, a tervidőszakban el nem érhető képességek következményeinek és kockázatainak bemutatását.

(5) A HVK HTCSF a „Javaslat az MH képességeinek fejlesztésére” című tervezési okmányban foglaltakra vonatkozó javaslatváltozatokat döntésre előterjeszti a HVKF-nek.

(6) A HVKF döntésének megfelelően a HVK HTCSF a tervezési okmányt 2012. február 17-ig a HM VTB elé terjeszti. A HVKF a tervezési okmányt a HM VTB állásfoglalásával együtt 2012. február 27-ig jóváhagyásra felterjeszti a honvédelmi miniszternek.

(7) A HVK HTCSF a jóváhagyott tervezési okmányt a jóváhagyást követő három munkanapon belül megküldi a felső szintű tervező szervek, szervezetek részére.

7. 10 éves stratégiai tervelgondolás

7. § (1) A „Javaslat az MH képességeinek fejlesztésére” című tervezési okmány alapján hozott miniszteri döntés szerint a felső szintű tervező és a szakterületért felelős gazdálkodószervek, -szervezetek végrehajtják a „10 éves stratégiai tervelgondolás” kidolgozását. A „10 éves stratégiai tervelgondolás” erőforrások elosztására vonatkozó részének első négy évét olyan részletesen kell kidolgozni, hogy az megfelelő alapot biztosítson a honvédelmi tárca 2013. (2014–2016.) évi költségvetési javaslatának összeállításához.

(2) A „10 éves stratégiai tervelgondolás” tartalmazza a tárca felső vezetése által meghatározott, illetve a védelempolitikai célkitűzések elérését biztosító képességek létrehozásának, fejlesztésének, működésfenntartásának feladatait, finanszírozásuk tervidőszakban megvalósítható változatait, azok előnyeit, hátrányait, következményeit és kockázatait, továbbá a döntést igénylő kérdéseket és a vezetői döntésre vonatkozó javaslatokat.

(3) A HM VTF a tervezési okmány elkészítése érdekében elemzi a „Miniszteri irányelvek”, illetve a „Javaslat az MH képességeinek fejlesztésére” című okmányok tartalmát.

(4) A felső szintű tervező szervek, szervezetek meghatározzák a tervidőszakra vonatkozó célkitűzéseiket, fő feladataikat, és 2012. március 19-ig megküldik a szakterületért felelős gazdálkodószervek, -szervezetek részére azok forrásszükségletének meghatározása céljából, melynek érdekében az illetékes felső szintű tervező a szakterületért felelős gazdálkodószervek, -szervezetek egyeztetést hajtanak végre. A szakterületért felelős gazdálkodószervek, -szervezetek a feladatok forrásszükségletét 2012. április 6-ig megküldik az illetékes felső szintű tervező szerveknek, szervezeteknek.

(5) A HVK HTCSF a védelmi képességfejlesztési feladatok programozott tervezéséről és végrehajtásáról szóló utasítás rendelkezéseinek megfelelően 2012. április 20-ig megvalósíthatósági változatonként kidolgozza és priorizálja a tervidőszakra vonatkozó új programelgondolásokat a nagybani tervezési keretszámok figyelembevételével.

(6) A HVK HTCSF a HM TKF, a HM FHH, a HM KPH, a HVK LOGCSF és az MH HEK együttműködésével 2012. április 13-ig

a) felülvizsgálja a már jóváhagyott programelgondolásokat és program-végrehajtási terveket, valamint a végrehajtás alatt álló programokat;

b) megvalósíthatósági változatonként kidolgozza a programok módosítására, pontosítására, halasztására vagy törlésére vonatkozó javaslatot.

(7) A HVK HTCSF az összegzett új programelgondolásokat, a módosított programelgondolásokat és program-végrehajtási terveket 2012. április 27-ig megküldi a HM VTF, a HM GTF és a szakterületért felelős gazdálkodószervek, -szervezetek részére.

8. § (1) A felső szintű tervező szervek, szervezetek a feladatok forrásszükségletének ismeretében fontossági sorrendbe állítják feladataikat, és a forráskorlátoknak megfelelően megvalósíthatósági változatonként véglegesítik bedolgozásaikat a „10 éves stratégiai tervelgondolás”-ba. A felső szintű tervező szervek, szervezetek bemutatják a forrásokkal alá nem támasztott feladatok elmaradásának vagy halasztásának következményeit, kockázatait, valamint megoldási javaslatot dolgoznak ki a feladatok halasztott végrehajtására:

a) a HM-főosztályok, a miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetek 2012. április 27-ig a „10 éves stratégiai tervelgondolás” összeállításához a feladattervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat a HM VTF, erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat a HM GTF részére küldik meg;

b) a HVK-csoportfőnökségek 2012. április 27-ig a „10 éves stratégiai tervelgondolás” összeállításához a feladattervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat a HVK HTCSF, erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat – a HVK LOGCSF tájékoztatása mellett – a HM GTF részére küldik meg;

c) az erőforrás-tervezésben közvetlenül részt vevő szervek, szervezetek erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat – a HVKF alárendeltségébe tartozók a HVK LOGCSF tájékoztatása mellett – 2012. április 27-ig a HM GTF részére küldik meg.

(2) A HVK HTCSF a „10 éves stratégiai tervelgondolás” összeállításához a feladattervezéssel kapcsolatos bedolgozását 2012. május 11-ig megküldi a HM VTF részére.

(3) A HM GTF a „10 éves stratégiai tervelgondolás” összeállításához az erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozását 2012. május 11-ig megküldi a HM VTF részére.

9. § (1) A HM VTF a „10 éves stratégiai tervelgondolás” megvalósíthatósági változatainak egyeztetése és véglegesítése céljából az illetékes tervező szervek, szervezetek bevonásával felső szintű egyeztetéseket folytat.

(2) A HM VTF 2012. június 5-ig összeállítja a „10 éves stratégiai tervelgondolás”-t és véleményezés, egyeztetés céljából megküldi a felső szintű tervező szerveknek, szervezeteknek.

(3) Az egyeztetést követően a HM VTF a „10 éves stratégiai tervelgondolás”-t 2012. július 4-ig terjeszti a HM VTB elé.

(4) A HM védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára (a továbbiakban: HM VPVTHÁT) a „10 éves stratégiai tervelgondolás”-t a HM VTB állásfoglalásával 2012. július 16-ig felterjeszti döntésre a honvédelmi miniszternek.

8. 10 éves stratégiai terv

10. § (1) A HM GTF a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadásra kerülő 2013. évi költségvetési törvényjavaslat összeállítására vonatkozó Tervezési Tájékoztató és a költségvetési keretszámok alapján szükség szerint pontosítja a forrásprognózist, eltérés esetén javaslatot tesz a „10 éves stratégiai tervelgondolás” kiegyensúlyozásra, melyet jóváhagyásra felterjeszt a honvédelmi miniszter részére. A HM GTF három munkanapon belül tájékoztatja az érintett tervező, gazdálkodószerveket, -szervezeteket a honvédelmi miniszter döntéséről.

(2) A miniszteri döntések alapján a felső szintű tervező és a szakterületért felelős gazdálkodószervek, -szervezetek befejezik a 10 éves stratégiai terv kidolgozását, melynek 2013–2016. éveit olyan részletezettséggel kell összeállítani, hogy az megfelelő alapot biztosítson a származtatott tervek elkészítéséhez.

(3) A HM TKF, a HM FHH, a HM KPH és az MH HEK a „10 éves stratégiai tervelgondolás” alapján hozott miniszteri döntés szerint véglegesíti a fejlesztésekre vonatkozó programelgondolásokat, program-végrehajtási terveket, és azok összegzését 2012. szeptember 7-ig megküldi a HVK HTCSF, a HM GTF és a HM VTF részére.

(4) A felső szintű tervező szervek, szervezetek a „10 éves stratégiai tervelgondolás” alapján hozott miniszteri döntés szerint pontosítják bedolgozásaikat a 10 éves stratégiai tervbe, és 2012. szeptember 7-ig megküldik a szakterületért felelős gazdálkodószervek, -szervezetek részére a feladatok forrásszükségletének pontosítása céljából. A szakterületért felelős gazdálkodószervek, -szervezetek 2012. szeptember 21-ig megküldik a feladatok pontosított forrásszükségletét az illetékes felső szintű tervező szervnek, szervezetnek.

11. § (1) A HM-főosztályok, a miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetek 2012. október 3-ig a 10 éves stratégiai terv összeállításához a feladattervezéssel kapcsolatos, előzőeknek megfelelően pontosított bedolgozásaikat a HM VTF, erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat a HM GTF részére küldik meg.

(2) A HVK csoportfőnökségek 2012. október 3-ig a „10 éves stratégiai terv” összeállításához a feladattervezéssel kapcsolatos, előzőeknek megfelelően pontosított bedolgozásaikat a HVK HTCSF, erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat – a HVK LOGCSF tájékoztatása mellett – a HM GTF részére küldik meg.

(3) Az erőforrás-tervezésben közvetlenül részt vevő szervek, szervezetek az előzőeknek megfelelően pontosított erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozásaikat – a HVKF alárendeltségébe tartozók a HVK LOGCSF tájékoztatása mellett – 2012. október 3-ig a HM GTF részére küldik meg.

(4) A 10 éves stratégiai terv összeállításához a HVK HTCSF a feladattervezéssel kapcsolatos bedolgozását, a HM GTF az erőforrás-tervezéssel kapcsolatos bedolgozását 2012. október 15-ig megküldi a HM VTF részére.

(5) A HM VTF 2012. november 14-ig összeállítja a 10 éves stratégiai tervet és azt a HM VTB elé terjeszti. A HM VPVTHÁT a 10 éves stratégiai tervet a HM VTB állásfoglalása alapján 2012. november 26-ig felterjeszti a honvédelmi miniszternek jóváhagyásra.

12. § (1) A HM TKF – az érintett szervek, szervezetek együttműködésével – a miniszter jóváhagyását követő 60 napon belül elkészíti a 10 éves stratégiai terv fő irányairól szóló kormány-előterjesztést.

(2) A honvédelmi miniszter által jóváhagyott 10 éves stratégiai tervet a HM VTF megküldi a felső szintű tervező szervek, szervezetek részére.

(3) A felső szintű tervező szervek, szervezetek a 10 éves stratégiai tervből – annak kiadását követő 60 napon belül – a szükséges mértékben kivonatot készítenek és küldenek meg az érintett és alárendelt honvédelmi szervezetek részére.

9. Záró rendelkezések

13. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba és 2012. december 31-én hatályát veszíti.

(2) A képesség, szervezetfejlesztési programozásra való áttérés a következő tervezési ciklusban történik.

(3) Képességtervező katalógus hiányában a HVK HDMCSF képességszükséglet helyett általános és a tervidőszakra vonatkozó haderőszükségletet állapít meg.

(4) Az utasításban meghatározott feladatok végrehajtása érdekében azon honvédelmi szervezetek megnevezését, felépítését és feladatkörét illetően, amelyek a 2011. október 15. és 2012. április 30. között zajló átszervezésben érintettek, a Honvédelmi Minisztérium, valamint az irányítása alá tartozó egyes szervezetek szervezeti és létszám-racionalizálásának feladatairól szóló 103/2011. (IX. 23.) HM utasítás rendelkezéseinek figyelembevételével kell eljárni.

(5)2

1

Az utasítás a 13. § (1) bekezdése alapján hatályát vesztette 2012. december 31. napjával.

2

A 13. § (5) bekezdése a 2010: CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére