• Tartalom

1259/2011. (VII. 27.) Korm. határozat

1259/2011. (VII. 27.) Korm. határozat

a Fogyasztóvédelmi Tanácsról

2022.08.17.

1. A Kormány a fogyasztóvédelmet érintő javaslatok kormányzati munkába való becsatornázása céljából, a kormányzati fogyasztóvédelmi politika, a fogyasztói érdekek és a szakmai teljesíthetőség összehangolására, továbbá a speciális szakmai szempontok hatékonyabb érvényesítésére – a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 30. § (1) bekezdése szerinti javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületként – Fogyasztóvédelmi Tanácsot hoz létre és működtet.

2. A Fogyasztóvédelmi Tanács (a továbbiakban: Tanács) a Kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő döntéseit előkészítő konzultatív, véleményező, javaslattevő, érdekegyeztető fórum.

3. A Tanács feladatkörében

a) évente megvitatja a fogyasztóvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóságok ellenőrzési és egyéb fogyasztóvédelmi tevékenységét;

b) jogszabályalkotást, jogszabály-módosításokat kezdeményezhet a feladatkörrel rendelkező miniszternél a fogyasztói jogok, fogyasztói érdekek érvényesítése, illetve védelme érdekében;

c) javaslatot tehet a Kormány fogyasztóvédelmi politikájának, illetve cselekvési programjának tartalmára, egyes országos ellenőrzési és vizsgálati programok lefolytatására, továbbá a fogyasztókat érintő egyéb döntésekre, programokra;

d) véleményt nyilvánít a Kormány fogyasztóvédelmi politikájára, illetve cselekvési programjára vonatkozó javaslatokról, a fogyasztókat érintő jelentősebb szabályozási javaslatokról, jelentésekről, a fogyasztói tájékoztatással, oktatással, képzéssel összefüggő koncepciókról, valamint a fogyasztói vitarendezés alapvető kérdéseiről;

e) figyelemmel kíséri a Kormány fogyasztóvédelmi politikájának és cselekvési programjának végrehajtását.

4. A Tanács elnöke a fogyasztóvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztériumnak a miniszter fogyasztóvédelemért való felelősségével kapcsolatos feladatokat ellátó államtitkára. A Tanács titkára az elnök által kijelölt vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselő.

5. A Tanács további tagjai:

a)1 a Gazdasági Versenyhivatal, a Magyar Nemzeti Bank egy-egy képviselője, valamint

b) az elnök felkérése alapján:

ba)2 a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviselője,

bb) a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselője,

bc) 8 fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezet elnöke,

bd) 6 országos gazdasági érdekképviseleti szervezet egy-egy képviselője,

be) a békéltető testületek 2 képviselője és

bf) a Pénzügyi Békéltető Testület képviselője.

6.3 A Tanács állandó meghívottja a Kormány egészségügyért és szociálpolitikáért, elektronikus hírközlésért és turizmusért, energiapolitikáért és környezetvédelemért, élelmiszerlánc-felügyeletért és kereskedelemért, pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért, valamint nyugdíjpolitikáért felelős tagja által az adott feladatkörért való felelősségére tekintettel kijelölt, vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselő.

7. A Tanács ülésén az elnök meghívására részt vehet azon államigazgatási szerv, társadalmi, szakmai szervezet képviselője, amelynek feladat- és hatáskörét, vagy tevékenységét a Tanács által tárgyalt kérdés érinti.

8. A Tanács üléseit az elnök vezeti, ezen jogkörét átruházhatja a fogyasztóvédelmi terület szakmai munkáját irányító állami vezetőre.

9. A Tanács felkért tagjainak megbízatása 3 évre szól. A delegált tagok megbízatása határozatlan időre szól.

10. A felkért tagok tagsága megszűnik:

a) megbízatási idő lejártával,

b) lemondással vagy

c) a megbízatás visszavonásával.

11. A felkért tag megbízatását az elnök visszavonja, ha a tag 2 egymást követő ülésen nem vesz részt, és helyettesítésről nem gondoskodik. A megbízatás visszavonásától számított 30 napon belül az elnök gondoskodik új tag felkéréséről.

12. A Tanács tagjait és az ülésen részt vevőket díjazás, költségtérítés nem illeti meg.

13.4 A Tanács szükség szerint, de legalább évente egy alkalommal ülésezik.

14. A Tanács működésének részletes szabályait, valamint az elnök, a titkár és a tagok helyettesítésének rendjét az ügyrend tartalmazza. A Tanács ügyrendjét a tagok véleményének kikérését követően a fogyasztóvédelemért felelős miniszter állapítja meg.

15. A Tanács tagjainak névsorát, ügyrendjét, valamint az ülésekről készült emlékeztetőt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján közzé kell tenni.

16. Ez a határozat a közzétételét követő 3. napon lép hatályba, hatálybalépésével egyidejűleg a Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozásáról szóló 1023/2008. (IV. 17.) Korm. határozat hatályát veszti, és egyidejűleg a tagok megbízatása megszűnik. Az új tagok felkéréséről az elnök a határozat hatálybalépését követő 30 napon belül gondoskodik.

17.5 A Kormány kereskedelemért, valamint környezetvédelemért felelős tagja által az adott feladatkörért való felelősségére tekintettel kijelölt vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselő felkéréséről a Tanács elnöke a Fogyasztóvédelmi Tanácsról szóló 1259/2011. (VII. 27.) Korm. határozat módosításáról szóló 1400/2022. (VIII. 16.) Korm. határozat hatálybalépését6 követő 30 napon belül gondoskodik.

1

Az 5. pont a) pontja az 1853/2016. (XII. 27.) Korm. határozat 8. pont a) alpontja szerint módosított szöveg.

2

Az 5. pont b) pont ba) alpontja az 1853/2016. (XII. 27.) Korm. határozat 8. pont b) alpontja szerint módosított szöveg.

3

A 6. pont az 1400/2022. (VIII. 16.) Korm. határozat 1. pontjával megállapított szöveg.

4

A 13. pont az 1853/2016. (XII. 27.) Korm. határozat 8. pont c) alpontja szerint módosított szöveg.

5

A 17. pontot az 1400/2022. (VIII. 16.) Korm. határozat 2. pontja iktatta be.

6

A hatálybalépés időpontja 2022. augusztus 17.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére