• Tartalom

13/2011. (VIII. 4.) Miniszterelnökségi utasítás

13/2011. (VIII. 4.) Miniszterelnökségi utasítás

a közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézésének, továbbá a kötelezően közzéteendő adatok nyilvánosságra hozatalának rendjéről1

2011.08.05.

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény (a továbbiakban: Avtv.) 20. § (8) bekezdésében, az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény (a továbbiakban: Eitv.) 4. § (3) bekezdésében, valamint a közérdekű adatok elektronikus közzétételére, az egységes közadatkereső rendszerre, valamint a központi jegyzék adattartalmára, az adatintegrációra vonatkozó részletes szabályokról szóló 305/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet (a továbbiakban Ekr.) 3. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, figyelemmel az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (továbbiakban: Ámr.) 20. § (3) bekezdés i) pontjában foglaltakra és a minisztériumok és a Miniszterelnöki Hivatal által kötött, a nettó ötmillió forintot el nem érő szerződésekre vonatkozó adatok közzétételéről szóló 85/2010. (III. 25.) Korm. rendeletre, a közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézésének, továbbá a kötelezően közzéteendő adatok nyilvánosságra hozatalának rendjét az alábbiak szerint szabályozom.

Általános rendelkezések

1. § (1) Az utasítás személyi hatálya kiterjed valamennyi, a Miniszterelnökségen dolgozó állami vezetőre, a miniszterelnök szóvivői teendőinek ellátásáért felelős miniszterelnöki biztosra (a továbbiakban: miniszterelnöki biztos), továbbá a Miniszterelnökség által foglalkoztatott valamennyi munkatársra (kormánytisztviselő, kormányzati ügykezelő, munkavállaló, egyéb foglalkoztatott).

(2) Az utasítás tárgyi hatálya kiterjed minden, a Miniszterelnökség által kezelt közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatra. A kötelezően közzéteendő közérdekű adatok listáját, a jogszabályi hivatkozásokat, a közzétételi kötelezettségek időpontjait az utasítás Melléklete tartalmazza.

(3) Az utasítás alkalmazásában

1. adatfelelős: a Miniszterelnökség valamennyi szervezeti egysége;

2. adatközlő: a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár által kijelölt munkatárs;

3. központi honlap: az adatközlő által az Eitv. 3. § (2) bekezdése szerint üzemeltetett honlap (www.kormany.hu).

(4) A Miniszterelnökség saját honlappal nem rendelkezik, közzétételi kötelezettségének a központi honlapon keresztül tesz eleget.

(5) A Miniszterelnökségen a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár felelős a közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézéséért és – a szervezeti egységek adatszolgáltatása alapján – a közérdekű adatok közzétételéért.

A közérdekű adatok közzétételének rendje

2. § (1) A Gazdálkodási, Humánpolitikai és Jogi Főosztály (a továbbiakban: GHJ) felel:

a) a kötelezően közzéteendő közérdekű adatoknak a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról szóló 18/2005. (XII. 27.) IHM rendeletben foglaltaknak megfelelő előállításáért;

b) az adatok közzétételének, helyesbítésének, frissítésének, eltávolításának kezdeményezéséért;

c) a közzétett adatok pontosságának, szakszerűségének, időszerűségének, értelmezhetőségének folyamatos figyelemmel kíséréséért;

d) az adatok megsemmisülése, sérülése vagy jogosulatlan megváltoztatása, törlése esetén a helyreállításban az adatközlővel való együttműködésért és – szükség esetén – az adatok újabb átadásáért.

(2) A GHJ az általa előállított adatokat jóváhagyásra továbbítja a szervezési és koordinációs helyettes államtitkáron keresztül a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár részére.

(3) A (2) bekezdésben foglalt helyettes államtitkár általi jóváhagyást követően a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár gondoskodik a közérdekű adatok közzétételéről.

(4) Amennyiben a GHJ kötelezően közzéteendő adat előállításához valamely szervezeti egység adatszolgáltatására szorul, a GHJ a szervezeti egységet határidő tűzésével felhívja az adatszolgáltatás teljesítésére. Az adatszolgáltatást a szervezeti egység a GHJ által előírt határidőn belül köteles teljesíteni. A közzétételre szánt adatokat Word (doc), Excel (xls), szerkeszthető Portable Document Format (pdf) vagy kép (jpg) formátumban kell a GHJ-nek elektronikus levélhez csatolt fájlként továbbítani.

(5) A GHJ az Ekr. 4. §-ában foglaltaknak megfelelően folyamatba építetten vizsgálja az Eitv. végrehajtásával összefüggő kötelezettségek teljesítését, és annak eredményéről a tárgyévet követő év január 31-ig jelentést tesz a Miniszterelnökséget vezető államtitkár részére.

(6) Idegen nyelvű közzététel esetén a fordításról az adatszolgáltató szervezeti egység gondoskodik.

Jogszabálytervezetek közzététele

3. § (1) A jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvény alapján közzé kell tenni a Miniszterelnökség felelősségi körébe tartozó jogszabályokhoz kapcsolódó:

a) jogalkotási tájékoztatót (4. §);

b) jogszabálytervezetet, erre vonatkozó döntés esetén szabályozási koncepciót [8. § (2) bekezdés];

c) az előzetes hatásvizsgálat összefoglalóját [8. § (3) bekezdés];

d) a sürgős elfogadás miatt társadalmi egyeztetésre nem bocsátott tervezeteket [8. § (4) bekezdés];

e) a véleményekre vonatkozó összefoglalót [11. § (1) bekezdés];

f) a jogszabály hatályosulásával kapcsolatos észrevételek megtételére vonatkozó lehetőséget, és az észrevételek tipizált összefoglalóját [12. § (1) és (3) bekezdés].

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakat a jogszabálytervezetet készítő szervezeti egység köteles megküldeni a szervezési és koordinációs helyettes államtitkárnak, aki intézkedik a közzététel iránt.

A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézésének rendje

4. § (1) A Miniszterelnökséghez, annak bármely szervezeti egységéhez bármilyen formában (szóban, írásban, vagy elektronikus úton) beérkező, közérdekű adatigénylésre irányuló kérelemről az érintett szervezeti egység haladéktalanul köteles tájékoztatni a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkárt.

(2) A miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár – az Avtv. 20. § (2) bekezdésében és az Ámr. 232. § (2) bekezdésében foglalt határidők figyelembevételével – gondoskodik a kérelemre adandó válasz összeállításáról. Ennek keretében a válasz összeállítására utasítást adhat a Miniszterelnökség bármely munkatársának. A választervezetet – a munkatárs felettes vezetője, a szervezeti egységet irányító állami vezető, majd a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár jóváhagyását követően – a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár titkársága küldi ki a kérelmezőnek.

(3) Ha a közérdekűadat-igénylés teljesítése során az állapítható meg, hogy az igényelt adatokat, vagy azok egy részét nem a Miniszterelnökség kezeli, a közérdekűadat-igénylést haladéktalanul át kell tenni a hatáskörrel rendelkező illetékes közigazgatási szervhez az igénylő egyidejű írásbeli értesítése mellett. Abban az esetben, ha az illetékes szerv nem állapítható meg, vagy ha az igényelt adat egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében van, az igénylőt erről haladéktalanul írásban értesíteni kell, illetve tájékoztatni kell arról, hogy közérdekűadat-igénylésével kapcsolatban az Adatvédelmi Biztos Hivatalának segítségét kérheti.

(4) A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmek intézésében közreműködők kötelesek betartani az Avtv. 20. §-ában foglaltakat.

(5) Az Avtv. 20. § (9) bekezdésében foglaltak szerint az elutasított igényekről az adatvédelmi biztost a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár tájékoztatja.

(6) Az Avtv. 19/A. § (1) bekezdése alapján nem nyilvános adat megismeréséről az Avtv. 19/A. § (2) bekezdésében és a 19. §-ban foglaltak figyelembevételével a Miniszterelnökséget vezető államtitkár dönt.

Záró és átmeneti rendelkezések

5. § (1) Ezt az utasítást a Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben kell közzétenni és a központi honlapon megjelentetni.

(2) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba.

(3) A 2. § (5) bekezdésében foglalt kötelezettséget a GHJ első alkalommal 2012. január 31-ig köteles teljesíteni.

(4) Az utasítás hatálybalépését követő 30 napon belül felül kell vizsgálni a Miniszterelnökség közzétett közérdekű adatait.

(5) Az utasítást 2011. december 31-ig felül kell vizsgálni és módosítani kell az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényre, valamint a végrehajtásáról szóló rendeletekre tekintettel.

Melléklet a Közzétételi Szabályzathoz

KÖTELEZŐEN KÖZZÉTEENDŐ ADATOK KÖRE
a Miniszterelnökség esetében

Adat

Frissítés

Megőrzés

az elektronikus információszabadságról szóló 2005. évi XC. törvény alapján a közérdekű adatok elektronikus közzétételére, az egységes közadatkereső rendszerre, valamint a központi jegyzék adattartalmára, az adatintegrációra vonatkozó részletes szabályokról szóló 305/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet és a kötelezően közzéteendő közérdekű adatoknak a közzétételi listákon szereplő adatok közzétételéhez szükséges közzétételi mintákról szóló 18/2005. (XII. 27.) IHM rendeletben foglaltak szerint

I. Szervezeti és személyzeti adatok

1. Kapcsolat, szervezet, vezetők

Szervezet hivatalos neve

a változásokat követően azonnal

az előző állapot törlendő

Szervezet székhelye

Postacím (ha van postafiók)

Telefonszám

Faxszám

Központi elektronikus levélcím

A honlap URL-je

Közönségkapcsolat elérhetősége (telefonszám, faxszám, ügyfélfogadás helye és címe)

Közönségkapcsolati vezető neve

Ügyfélfogadás rendje

A szervezeti struktúra ábrája (a szervezeti egységek és a vezetők megjelölésével) elérést biztosítva a szervezeti egységek feladatainak leírását tartalmazó dokumentumokhoz

A szerv vezetőinek megnevezése és hivatali elérhetősége (telefon, fax, postacím, elektronikus levélcím)

A szervezeti egységek vezetőinek neve, beosztása, elérhetősége (telefon, fax, postacím, elektronikus levélcím)

2. Tevékenységre, működésre vonatkozó adatok

Az alaptevékenységet meghatározó jogszabályok, közjogi szervezetszabályozó eszközök, SZMSZ-listája a dokumentumok önálló elérhetőségének biztosításával

a változásokat követően azonnal

az előző állapot 1 évig archívumban tartandó

A Miniszterelnökség által kiírt pályázatok felsorolása, szakmai leírásuk, eredményeik, indokolásuk

folyamatosan

az előző állapot 1 évig archívumban tartandó

Az alaptevékenységgel kapcsolatos vizsgálatok, ellenőrzések nyilvános megállapításai
– az alaptevékenységgel kapcsolatos, nyilvános megállapításokat tartalmazó ellenőrzések felsorolása;
– az ÁSZ ellenőrzéseinek nyilvános megállapításai;
– egyéb ellenőrzések nyilvános megállapításai;
– a Miniszterelnökség tevékenységére vonatkozó, jogszabályon alapuló statisztikai adatgyűjtés eredményei, időbeli változásuk

a vizsgálatról szóló jelentés megismerését követően haladéktalanul

az előző állapot 1 évig archívumban tartandó

Közérdekű adatok megismerésére irányuló igények intézésének rendje

negyedévente

az előző állapot törlendő

Az illetékes szervezeti egység neve

Az illetékes szervezeti egység elérhetősége (cím, telefonszám, faxszám, elektronikus levélcím)

A közérdekű adatokkal kapcsolatos kötelező statisztikai adatszolgáltatás Miniszterelnökségre vonatkozó adatai

negyedévente

az előző állapot 1 évig archívumban tartandó

3. Gazdálkodási adatok

Alapító okirat

a változásokat követően azonnal

az előző állapot törlendő

Elemi költségvetések

a változásokat követően azonnal

legalább 5 évig archívumban tartandó

Számviteli törvény szerinti beszámolók
Költségvetés végrehajtásáról készített beszámolók

Az éves költségvetési beszámoló szöveges indokolása

évente május 31-ig

az előző állapot nem törölhető

Foglalkoztatottak létszáma

negyedévente

legalább 1 évig archívumban tartandó

Vezetők és szervezeti egységek vezetőinek illetménye, munkabére, rendszeres juttatásai, költségtérítése
– összesített összeg és
– átlagos mérték

Egyéb alkalmazottaknak nyújtott juttatások fajtája és mértéke összesítve

Az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény 15/B. §-a által előírt nettó ötmillió forintot elérő vagy meghaladó árubeszerzésre, szolgáltatásmegrendelésre, építési beruházásra, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására vonatkozó szerződés típusa, tárgya, a szerződő felek megnevezése, a szerződések értéke és időtartama

a döntés meghozatalát követő 60. napig

Nem alapfeladat ellátására fordított, nettó ötmillió forintot meghaladó kifizetések címzettjei (pl. érdekképviseleti szervnek, egyesületnek)

negyedévente

legalább 1 évig archívumban tartandó

A Miniszterelnökség költségvetéséből nyújtott, nem normatív, céljellegű, működési és fejlesztési támogatások kedvezményezettjeinek neve, a támogatás célja, összege, a támogatási program megvalósításának helye

a döntés meghozatalát követő hatvanadik napig

legalább 1 évig archívumban tartandó

a közbeszerzésekről szóló 2003. évi CXXIX. törvény szerinti közzétételi kötelezettségek
[5. § (2) bekezdés, 17/C. §, 99/A. § (2)–(3) bekezdés, 307. § (2) bekezdés]

közbeszerzési terv

április 15.

új költségvetési évre vonatkozó közbeszerzési terv honlapon történő megjelentetéséig

közbeszerzési terv módosítása

módosítást követő öt munkanapon belül

új költségvetési évre vonatkozó közbeszerzési terv honlapon történő megjelentetéséig

17/C. § (in-house szerződések, előzetes vitarendezéssel kapcsolatos adatok, jogorvoslati dokumentumok, éves statisztikai összegezés)

változást követő öt munkanapon belül

a szerződés teljesítésétől számított
5 évig, ha a jogorvoslati eljárás tovább tart, annak befejezéséig

közbeszerzési eljárás eredményeképpen kötött szerződés

szerződéskötést követően haladéktalanul

a szerződés teljesítésétől számított
5 évig

közbeszerzési eljárás eredményeképpen kötött szerződés módosításáról, teljesítésről szóló tájékoztató hirdetmény

a hirdetmények Közbeszerzési Értesítőben történő megjelenését követően haladéktalanul

a szerződés teljesítésétől számított
5 évig

az államháztartás működési rendjéről szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Áht.)
22. számú melléklet (a továbbiakban: M.)

M.18. a költséghatékonyság javítása érdekében a tárgyévben tett intézkedések felsorolása, rövid leírása; hatásuk rövid, számszerű elemzése

a tárgyévet követő év január 31-ig

az előző állapot nem törölhető

M.24. a közbeszerzési eljárás eredményeképpen megkötött, nettó 100 M Ft teljesítési értéket meghaladó szerződések alapján teljesített kifizetés összege, a teljesítés időpontja és a kifizetés jogosultja

a kifizetést követő 8 napon belül

az előző állapot nem törölhető

M.25. az európai uniós társfinanszírozással bonyolított pályázatok esetében a nettó 100 M Ft-ot meghaladó, teljesített kifizetés összege, kedvezményezettje, és a kifizetés időpontja

a kifizetést követő 8 napon belül

az előző állapot nem törölhető

hosszú távú kötelezettségek állománya

negyedévente

negyedévet követő 60 napon belül

a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló
2010. évi XLIII. törvény 15. § (2) bekezdés és 12. § (5) bekezdés

a politikai vezető illetményére, a részére kifizetett jutalomra és célprémiumra, az országgyűlési képviselői megbízatással rendelkező politikai vezető országgyűlési képviselői javadalmazására, illetve a politikai vezető részére e megbízatására tekintettel juttatott egyéb juttatásokra vonatkozó adatok

változást követő 15 napon belül

az előző állapot nem törölhető

a politikai vezető vagyonnyilatkozatának oldalhű másolatát – a hozzátartozók vagyonnyilatkozata nélkül, az azonosító adatok kivételével –

a változást követően haladéktalanul

az előző állapot nem törölhető

a minisztériumok és a Miniszterelnöki Hivatal által kötött, a nettó ötmillió forintot el nem érő szerződésekre vonatkozó adatok közzétételéről szóló 85/2010. (III. 25.) Korm. rendelet

nettó ötmillió forintot el nem érő, az Áht. 15/B. § (2) bekezdés szerint számított értékű szerződések alapadatai

a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül

a közzétételtől számított 5 évig nem törölhető

a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvény alapján

– jogalkotási tájékoztató;
– jogszabálytervezet, erre vonatkozó döntés esetén szabályozási koncepció;
– az előzetes hatásvizsgálat összefoglalója;
– a sürgős elfogadás miatt társadalmi egyeztetésre nem bocsátott tervezet;
– a véleményekre vonatkozó összefoglaló;
– a jogszabály hatályosulásával kapcsolatos észrevételek megtételére vonatkozó lehetőség, és az észrevételek tipizált összefoglalója

a változásokat követően azonnal

legalább 1 évig archívumban tartandó

1

Az utasítást az 5/2012. (III. 22.) Miniszterelnökségi utasítás 5. § (5) bekezdése hatályon kívül helyezte 2012. március 23. napjával. Alkalmazására lásd ezen utasítás 5. § (4) bekezdését.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére