• Tartalom

140/2011. (XII. 27.) HM utasítás

140/2011. (XII. 27.) HM utasítás

az egyes honvédelmi szervezetek éves és havi munkaterveinek elkészítésével összefüggő feladatokról1

2011.12.30.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdésének c) és f) pontja alapján – az egyes honvédelmi szervezetek munkaterveinek elkészítésével összefüggő feladatokról – az alábbi utasítást adom ki.

1. Az utasítás hatálya

1. § Az utasítás hatálya kiterjed a Honvédelmi Minisztériumra (a továbbiakban: HM), a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre (a továbbiakban: HM szervezetek), valamint a Honvéd Vezérkar főnök (a továbbiakban: HVKF) közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre (a továbbiakban: HVKF közvetlen szervezetek).

2. A munkatervezés célja

2. § (1) A munkatervezés célja Magyarország Nemzeti Biztonsági Stratégiájából, Nemzeti Katonai Stratégiájából, a jogszabályokból, a közjogi szervezetszabályozó eszközökből, a Kormány munkatervéből, a haderőfejlesztés irányait hosszú és rövid távra meghatározó tervekből az ezen utasítás hatálya alá tartozó szervezetekre háruló feladatok és ellenőrzések lebontása a tárgyévre, illetve tárgyhónapra, továbbá a feladatok és ellenőrzések végrehajtásának a felelős és az együttműködő szervek, szervezetek közötti összehangolása.

(2) A munkaterv biztosítja a feladatok kidolgozásának és az előterjesztések elkészítése vagy benyújtása határidejének meghatározását, továbbá a feladatok végrehajtásának számonkérhetőségét.

(3) Az ellenőrzési feladatok vonatkozásában támogatja az ellenőrzések előkészítését, végrehajtását és az ellenőrzésről készített jelentések határidejének meghatározását.

3. A tervezés szintjei

3. § (1) A HM működése vonatkozásában éves és havi munkaterv készül. A HM-szervek – a titkárságok és a Honvéd Vezérkar Vezérkari Iroda kivételével – havi munkatervet, a HM-szervezetek, valamint a HVKF közvetlen szervezetek éves és havi munkatervet készítenek.

(2) A HM éves munkaterve – a HM Szervezeti és Működési Szabályzatának (a továbbiakban: HM SZMSZ) és a honvédelmi tárca ellenőrzési rendjéről szóló 52/2007. (HK 11.) HM utasítás (a továbbiakban: Utasítás) figyelembevételével – azokat a feladatokat, ellenőrzéseket tartalmazza, amelyek valamely HM-szerv, HM-szervezet, vagy a HVKF közvetlen szervezet felelősségi körébe tartoznak, és a végrehajtásában az 1. §-ban meghatározott szervek, szervezetek a tárgyévben részt vesznek, vagy olyan jelentőségűek, amelyeket országgyűlési, kormányzati, miniszteri, parlamenti államtitkári, közigazgatási államtitkári, HVKF-i, helyettes államtitkári döntésre kell előterjeszteni, továbbá, ha a feladatvégzésre más központi közigazgatási szervvel együttműködésben kerül sor.

(3) A HM éves munkatervében a honvédelmi miniszter által a tárca és a Magyar Honvédség egészére, a közigazgatási államtitkár, a parlamenti államtitkár és a helyettes államtitkárok által az irányított szerveik, szervezeteik, valamint a HVKF által a közvetlen szervezetei tevékenységére meghatározott, tárgyévre szóló feladatok, ellenőrzések kerülnek konkrét, végrehajtható, számonkérhető részfeladatokra lebontásra.

(4) A HM havi munkaterve – a HM SZMSZ és az Utasítás figyelembevételével – a HM éves munkatervéből származó, illetve időközben új feladatként jelentkező, az 1. §-ban meghatározott szervek, szervezetek azon tárgyhavi feladatait, ellenőrzéseit tartalmazza, amelyek kidolgozásáért, végrehajtásáért a felsorolt szervek, szervezetek felelősek, vagy olyan jelentőségűek, hogy országgyűlési, kormányzati, miniszteri, parlamenti államtitkári, közigazgatási államtitkári, HVKF-i, helyettes államtitkári döntésre kell előterjeszteni.

(5) Az egyes feladatok és ellenőrzések végrehajtására kidolgozott részletes, önálló tervekben meghatározott feladatok közül a munkatervek csak azokat tartalmazzák, amelyek a (2)–(4) bekezdésben leírt feltételeknek megfelelnek.

4. A tervezés elvei

4. § (1) Az éves és havi munkatervek tartalmazzák a feladatokat, azok végrehajtásának felelőseit, az ellenőrzéseket, azok vezetéséért felelősöket, a feladatokban együttműködőket, valamint az ellenőrzésben közreműködőket, a végrehajtás határidejét, az előterjesztés időpontját, az adott feladat előkészítésében és végrehajtásában döntésre jogosult vezető, illetve az ellenőrzésről készített jelentés címzettjének megnevezését.

(2) Az éves és havi munkatervek a HM Információ Kapcsolati Rendszerben, illetve a HM SZMSZ-ben rögzített, rendszeresen ismétlődő és állandó feladatokat nem tartalmazzák.

(3) A havi munkatervek tartalmazzák a hatályos jogszabályokban, országgyűlési és kormányhatározatokban, illetve belső szabályozókban megjelent feladatokat, ellenőrzéseket, a felelősöket és a végrehajtás rendjét.

(4) Az éves és havi munkatervek a fejezetszintű államháztartási belső ellenőrzéseket és a HM igazgatása mint intézmény államháztartási belső ellenőrzéseit nem tartalmazzák.

(5) A havi munkatervek kidolgozásáért felelős szerv, vagy szervezet vezetője – a szolgálati elöljárójának, vagy hivatali felettesének történő jelentéssel egyidejűleg – tájékoztatja a HM Tervezési és Koordinációs Főosztályt (a továbbiakban: HM TKF) az elmaradt feladatokról, ellenőrzésekről, az elmaradásának okáról, valamint a határidő vagy feladat, ellenőrzés módosítására vonatkozó javaslatáról a következő havi munkaterv összeállítására vonatkozó javaslatai megküldésével egyidejűleg.

5. A tervezési időszakok

5. § (1) Az éves munkaterv a tárgyév január 1-jétől a tárgyévet követő év március 31-ig tartalmazza az esedékes feladatokat, ellenőrzéseket. A HM TKF az éves munkatervet fél év elteltével felülvizsgálja és annak eredményét a munkaterv kiegészítéseként kiadja.

(2) A havi munkaterv a tárgyhó első munkanapjától a következő hónap ötödik munkanapjáig részletesen tartalmazza az esedékes feladatokat.

6. A tervezési okmányok tartalma

6. § (1) A HM éves munkaterve tartalmazza:

a) a tárgyévi tevékenység vonatkozásában:

aa) a HM tevékenységének fő irányait;

ab) az 1. §-ban megnevezett szervek, szervezetek feladatait;

ac) az ellenőrzéseket az Utasítás 14. § (2) bekezdése alapján;

ad) a fontosabb rendezvényeket;

ae) a HM kormány-előterjesztéseinek éves jegyzékét;

af) az ünnepnapok körüli munkarendet;

ag) a kidolgozásra tervezett tárca szintű rendeleteket, a közjogi szervezetszabályozó eszközöket és belső szabályozók jegyzékét;

b) a tárgyévet követő két év tevékenységének fő irányait.

(2) A HM havi munkaterve tartalmazza:

a) az adott hónap tevékenységének fő irányait;

b) az Országgyűlés, a Kormány adott havi üléseinek ismert időpontjait;

c) a tárgyhónap kiemelt fontosságú kormányzati döntést igénylő előterjesztések jegyzékét;

d) a 3. § (1) bekezdésében felsorolt szervek és szervezetek feladatait;

e) az ellenőrzéseket;

f) a fontosabb rendezvényeket;

g) a minisztériumi vezetők, valamint a HM-szervek és a HVKF közvetlen szervezetek vezetői tervezett szabadságát, külföldi szolgálati elfoglaltságát.

(3) A HM-szervek/szervezetek havi munkaterve tartalmazza:

a) az adott hónap tevékenységének fő irányait;

b) a HM-szerv/-szervezet feladatai:

ba) megnevezését;

bb) a kidolgozásáért vagy végrehajtásáért felelős(ök) nevét;

bc) kidolgozásában vagy végrehajtásában együttműködőket (belső és külső szervek, szervezetek);

bd) kidolgozásának idejét (tól–ig);

be) előterjesztésének határidejét, címzettjét;

bf) megjegyzés rovatát;

c) az ellenőrzéseket;

d) a rendezvényeket;

e) az állomány elfoglaltságát;

ea) a szolgálati utakat, vezényléseket;

eb) a szabadságokat;

f) az ügyeleti és készenléti szolgálatokat (amennyiben a szerv, vagy szervezet szolgálat ellátásra kötelezett).

(4) A (3) bekezdés bb) pontja a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatalra, valamint a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatalra vonatkozóan a kidolgozásért/végrehajtásért felelős osztály(ok), a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumra vonatkozóan a szervezet vezetője által meghatározott felelős(ök) megnevezését tartalmazza.

(5) A (3) bekezdés c), d), e) és f) pontjai a szervek, szervezetek sajátos feladatai figyelembevételével kiegészíthetők.

7. A tervek összeállításának és jóváhagyásának rendje

7. § (1) A HM éves és havi munkatervének összeállításáért a HM TKF főosztályvezetője a felelős.

(2) Az államháztartási szakfeladatok rendjén alapuló HM-feladatcsoportok jegyzéke struktúrájának megfelelő szerkezetben készülő HM éves munkaterv összeállítása, egyeztetése és jóváhagyása a közigazgatási államtitkár jóváhagyásával évente kiadásra kerülő „Elgondolás” és annak mellékletét képező „Ütemterv” szerint történik. Az éves munkatervet olyan ütemezéssel kell összeállítani, hogy az a HVKF egyetértésével, a közigazgatási államtitkár útján a tárgyév január 15-ig miniszteri jóváhagyásra felterjesztésre kerüljön.

(3) A HM havi munkaterve összeállításának, egyeztetésének rendje:

a) az 1. §-ban meghatározott szervek, szervezetek vezetői javaslataikat a 3. §-ban meghatározottak szerint legkésőbb a tárgyhónapot megelőző hónap 15-ig a HM TKF-re küldik meg. Amennyiben a meghatározott határnap munkaszüneti, szabad- vagy ünnepnapra esik, illetve egyéb indokolt esetben az eltérő határidőt a megelőző havi munkaterv tartalmazza;

b) a HM TKF főosztályvezetője a beérkezett javaslatok alapján összeállított és pontosított munkaterv tervezetét legkésőbb minden hónap utolsó előtti hetének csütörtökéig megküldi a javaslatot tevő szervek, szervezetek vezetőinek, akik észrevételeiket, javaslataikat a tervezetben meghatározott határidőig teszik meg;

c) az egyeztetéseket követően elkészített munkatervet a HM TKF főosztályvezetője a HVKF egyetértésével felterjeszti a közigazgatási államtitkár részére jóváhagyásra;

d) a HM TKF főosztályvezetője a jóváhagyott tervet megküldi a végrehajtásban érintett szervek, szervezetek vezetőinek úgy, hogy azt a tárgyhónapot megelőző hónap utolsó munkanapjáig megkapják.

(4) A munkatervhez a javaslatok és észrevételek továbbítása – azok vezetők által jóváhagyott/aláírt lapjának faxon történő egyidejű megküldésével –, valamint a jóváhagyott munkaterv kiadása elektronikus levelező rendszere(ke)n történik.

8. A HM szerveinek, szervezeteinek munkatervei

8. § A HM-szervezetek és a HVKF közvetlen szervezetei a HM jóváhagyott éves munkaterve alapján saját szervezetük vonatkozásában éves munkatervet készítenek, amelyet a közvetlen vagy átruházott hatáskörben irányító parlamenti államtitkár, a közigazgatási államtitkár, a HVKF, a helyettes államtitkár, illetve a kabinetfőnök a HM éves munkaterve jóváhagyását követő 30. napig hagy jóvá.

9. § A részletes havi munkaterveket a HM-szerv, -szervezet vezetője, illetve a katonai szervezet vezetője hagyja jóvá a tárgyhónap 5. munkanapjáig.

9. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő 3. napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Honvédelmi Minisztérium és a miniszter alárendeltségébe tartozó egyes szervezetek éves és havi munkaterveinek elkészítésével összefüggő feladatokról szóló 30/2009. (IV. 24.) HM utasítás, valamint az azt módosító 100/2010. (XI. 26.) HM utasítás.

11. § Ezen utasítás elveivel összhangban a HVKF a katonai szervezetek éves és havi munkaterveinek tartalmi felépítését, és a tervezéssel összefüggő feladatokat intézkedésben szabályozza.

1

Az utasítást a 2/2014. (I. 21.) HM utasítás 16. §-a hatályon kívül helyezte 2014. január 22. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére