• Tartalom

15/2011. (VII. 29.) LÜ utasítás

15/2011. (VII. 29.) LÜ utasítás

az ügyészi szervezetben a munkaerővel és egyes személyi juttatásokkal történő gazdálkodásról szóló 3/1998. (ÜK. 11.) LÜ utasítás módosításáról1

2011.08.01.

A Magyar Köztársaság ügyészségéről szóló 1972. évi V. törvény 19. §-ának (6) bekezdése alapján, az ügyészségi alkalmazottak érdek-képviseleti szerveinek és az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsának a véleményét figyelembe véve, a következő utasítást adom ki:

1. § (1) Az ügyészi szervezetben a munkaerővel és egyes személyi juttatásokkal történő gazdálkodásról szóló 3/1998. (ÜK. 11.) LÜ utasítás (a továbbiakban: Ut.) 7. §-ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az (1) bekezdés a) pontjában említett összeggel történő gazdálkodás során elsősorban az ügyészségi alkalmazottakat jogszabály alapján kötelezően megillető juttatások fedezetéről kell gondoskodni az éves előirányzat keretén belül.”

(2) Az Ut. 7. §-ának (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az (1) bekezdésben említett összeg felhasználásának jogszabályban és legfőbb ügyészi utasításban nem rögzített, az egész ügyészi szervezetre vonatkozó elveit a legfőbb ügyész – jogszabály előírásainak megfelelően – az ügyészségi alkalmazottak érdek-képviseleti szerveinek és az Ügyészségi Alkalmazottak Országos Tanácsának közreműködésével esetenként határozza meg.”

2. § Az Ut. 9. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

9. § (1) Az ügyészi szervezetben központi jutalomkeretet kell képezni.
(2) A központi jutalmazási keret a 7. § (1) bekezdésében említett forrásokból a jutalmazási célra felhasználható összeg.
(3) A központi keretből kell biztosítani különösen
a) jogszabály vagy legfőbb ügyészi utasítás alapján járó jutalmat, továbbá az elismerések (pl.: Kozma Sándor-díj, emléktárgy) elkészíttetésének költségeit,
b) a kiemelkedő munkát végző ügyészségi alkalmazottak legfőbb ügyész eseti döntésén alapuló egyedi és céljutalmazását,
c) az ügyészi szervezet feladatainak megvalósításában eredményesen közreműködő ügyészségi alkalmazottak széles körének jutalmazását.”

3. § Az Ut. 11. §-a és azt megelőző cím helyébe a következő cím és rendelkezés lép:

„Az átirányítás díjazása
11. § (1) A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény 83/A. §-ában meghatározott esetekben az ügyészségi alkalmazottat átirányítási díj illeti meg. A díj mértékét az átirányításra adott megbízással egyidejűleg, írásban kell megállapítani.
(2) Ügyészségi fogalmazó munkakörben az átirányítás – a munkakör jellegére tekintettel – kizárt.”

4. § Az Ut. 12. §-a és azt megelőző cím helyébe a következő cím és rendelkezés lép:

„Az átirányítás díjazásának forrása
12. § (1) A munkáltatói jogkört gyakorlók az általuk irányított szervezeti egység hiányzó létszáma után átirányítási díjkeretet képezhetnek.
(2) Hiányzó létszám a betöltetlen álláshelyek, a távol lévő, a távollét idejére illetményben vagy távolléti díjban nem részesülő ügyészségi alkalmazottak, továbbá a kirendeléssel érintett ügyészi álláshelyek együttes száma, amennyiben a kirendelés a hatvan napot meghaladja és más munkáltatói jogkört gyakorló által vezetett vagy irányított szervezeti egységbe történik.
(3) Az átirányítási díjkeret képzésénél nem vehető figyelembe a helyettesítésre határozott időre kinevezett, a helyettesítettel azonos munkaidőben foglalkoztatott ügyészségi alkalmazottal és a (2) bekezdésben említett kirendelés következtében ideiglenesen betöltött álláshely. Nem vehető figyelembe az átirányítási díjkeret képzésénél az újonnan létesített álláshely az első betöltéséig, továbbá a túlbetöltéssel érintett álláshely sem.
(4) Az átirányítási díj megállapításához harminc naptári naponként legfeljebb az alábbi összegek vehetők – tíz forintra kerekítve – figyelembe:
a) betöltött álláshely esetében a távol lévő ügyészségi alkalmazott alapilletményének és vezetői pótlékának 50%-át,
b) a betöltetlen álláshelyek esetében a legalacsonyabb ügyészi alapilletménynek
– ügyész esetében 50%-át,
– ügyészségi titkár esetében 22%-át,
– a III. fizetési osztályba sorolt ügyészségi nyomozó és tisztviselő esetében 22%-át,
– a IV. fizetési osztályba sorolt ügyészségi nyomozó és tisztviselő esetében 12%-át,
– írnok esetében 10%-át,
– fizikai alkalmazott esetében 9%-át, továbbá
– a hiányzó vezető vezetői pótlékának 50%-át abban az esetben, ha a helyettesítés ellátására történő megbízás adása nem a legfőbb ügyész hatáskörébe tartozik.
(5) A harminc napos időtartamot el nem érő időszakra, munkanaponként a (4) bekezdésben említett összeg 1/22 részét kell – tíz forintra kerekítve – az átirányítási díjkeret képzéséhez figyelembe venni.
(6) Ügyészségi fogalmazói létszám után átirányítási díjkeret nem képezhető.
(7) Az átirányítási díjkeretet november 1-jétől a következő év október 31-éig terjedő időszakban kell képezni.
(8) Az átirányítási díjkeret kizárólag az átirányítás díjazására használható. A díj elszámolása folyamatosan, a megbízások alapján havonta történik.
(9) Ha a jogszabály alapján járó átirányítási díj összege meghaladja az e célra képzett díjkeretet, a munkáltatói jogkör gyakorlója a legfőbb ügyésztől kiegészítést kér.
(10) Az átirányítási díjkeret képzését és felhasználását a pénzügyi-gazdasági ellenőrzés keretében a Belső Ellenőrzési Önálló Osztály rendszeresen ellenőrzi.”

5. § Az Ut. a következő címmel és 12/A. §-sal egészül ki:

„A helyettesítés díjazása
12/A. § (1) Az ügyészségi alkalmazott helyettesít, ha betöltetlen állás miatt vagy – rendes szabadság kivételével – távollét miatt a saját munkakörével azonos, átirányításnak nem minősülő jelentős többletmunkát végez.
(2) Az ügyészi szervezetben központi helyettesítési díjkeretet kell képezni a 7. § (1) bekezdésében említett források terhére. A díjkeret képzésével összefüggő feladatokat a Személyügyi, Továbbképzési és Igazgatási Főosztály, valamint a Gazdasági Főigazgatóság közösen hajtja végre.
(3) A megbízás alapján történő helyettesítésre és a helyettesítési átalány megállapítására – a munkáltatói jogkör gyakorlójának előterjesztése alapján – a legfőbb ügyész adhat engedélyt. A megbízás legfeljebb egy évre szólhat. A megbízást a munkáltatói jogkör gyakorlója adja, teljesítését igazolja. A helyettesítési átalányt a többletmunka igazolt elvégzése után az illetménnyel együtt havonta kell folyósítani.”

6. § (1) Ez az utasítás 2011. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) Az Ut.

a) 4. §-a (3) bekezdésének b) pontjában a „helyettesítés” szövegrész helyébe a „helyettesítés vagy átirányítás”,

b) 10. §-ának (5) bekezdésében a „nem használható fel és helyettesítés díjazásának, illetőleg helyi jutalmazásnak a forrását sem képezi.” szövegrész helyébe a „nem használható fel és átirányítás díjazásának a forrását sem képezi.”

szöveg lép.

(3) Az utasítás hatálybalépését követő munkanapon az Ut. rendelkezéseinek meg nem felelő egyoldalú helyettesítési megbízást vissza kell vonni, illetve a megállapodást fel kell mondani.

(4) Ez az utasítás 2011. augusztus 3. napján hatályát veszti.

1

Az utasítás a 6. § (4) bekezdés alapján hatályát vesztette 2011. augusztus 3. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére