• Tartalom

1503/2011. (XII. 29.) Korm. határozat

1503/2011. (XII. 29.) Korm. határozat

az Országos Gyógyszerterápiás Tanács létrehozásáról

2023.06.29.

1. A Kormány a központi államigazgatási szervekről, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 30. § (1) bekezdése alapján, a hatékony, biztonságos és gazdaságos gyógyszerterápiás elvek érvényesítésével, a járóbeteg-ellátás keretében támogatott gyógyszerek felülvizsgálata alapelveinek meghatározásával és végrehajtásával kapcsolatos feladatok összehangolására – javaslattevő, véleményező és tanácsadó testületként – Országos Gyógyszerterápiás Tanácsot (a továbbiakban: OGYTT) hoz létre.

2.1 Az OGYTT vezetője az elnök, munkáját titkár segíti. Az elnöki, valamint a titkári feladatok ellátására az egészségügyért felelős miniszter csak orvos, fogorvos vagy gyógyszerész végzettségű személyt jelölhet ki.

3. Az OGYTT tagjai az egészségügyi szakmai kollégium elnöke által meghatározott szakmai kollégiumi tagozatok OGYTT elnöke által felkért, és az egészségügyért felelős miniszter által jóváhagyott tagjai.

4.2 Az OGYTT ülésein tanácskozási joggal állandó meghívottként részt vesz az egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, valamint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által delegált egy-egy képviselő. Az elnök tanácskozási joggal rendelkező más személyeket is meghívhat az OGYTT üléseire.

5. Az OGYTT tevékenységének célja a támogatáspolitikai átalakítások folyamatának koordinálása, illetve a gyógyszer támogatási rendszer felülvizsgálatának elősegítése.

6. Az 5. pontban meghatározott célok elérése érdekében az OGYTT feladata:

a) az egységes országos kórházi gyógyszeralaplista kialakítása és folyamatos karbantartása,

b) az országos kórházi gyógyszer közbeszerzések szakmai előkészítése és értékelése,

c) az országos kórházi gyógyszerfelhasználás és gyógyszerbeszerzés szakmai és gazdasági szempontú elemzése és értékelése, javaslattétel az esetleges hiányosságok kiküszöbölésére és az indokolatlannak minősített beszerzések és felhasználások csökkentésére,

d) a helyes terápiás gyakorlatokra vonatkozó szabályok, illetve a gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló jogszabályban foglaltak alapján az új gyógyszerterápiás eljárások kórházon belüli bevezetésének és szakszerűségének véleményezése, valamint az új gyógyszerterápiás eljárások gyógyszerszükségletének meghatározása,

e) a hatékony, biztonságos és gazdaságos gyógyszerterápiás elvek érvényesítésére vonatkozó, valamint a járóbeteg-ellátás keretében támogatott gyógyszerek felülvizsgálata alapelveinek, továbbá a biológiai gyógyszerek csoportjainak kialakítására vonatkozó javaslatok kidolgozása.

7. Az OGYTT javaslatait zárt ülésen hozza meg.

8. Az OGYTT működésének részletes szabályait az ügyrend tartalmazza. Az OGYTT ügyrendjét és munkatervét – a tagok véleményének kikérését követően – az elnök állapítja meg.

9.3 Az OGYTT működési feltételeiről az egészségügyért felelős miniszter által vezetett minisztérium gondoskodik. Az OGYTT tagjai díjazásban nem részesülnek.

10. Az OGYTT-t 2012. január 31-éig kell létrehozni.

11. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

1

A 2. pont az 1252/2023. (VI. 28.) Korm. határozat 1. pontjával megállapított szöveg.

2

A 4. pont az 1853/2016. (XII. 27.) Korm. határozat 11. pontjával megállapított szöveg.

3

A 9. pont az 1853/2016. (XII. 27.) Korm. határozat 12. pontja szerint módosított szöveg.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére