• Tartalom

19/2011. (II. 18.) HM utasítás

19/2011. (II. 18.) HM utasítás

a honvéd tisztjelölt ösztöndíjszerződéséről1

2011.02.19.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 97. § (1) bekezdésének o) pontja alapján – figyelemmel a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996. évi XLV. törvényre (a továbbiakban: Hft.) – a honvéd tisztjelölt ösztöndíjszerződésére a következő utasítást adom ki:

1. § Az utasítás hatálya a Honvédelmi Minisztériumra, a miniszter közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetekre, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre, az MH Ludovika Zászlóaljra, valamint a honvéd tisztjelöltre terjed ki.

2. § (1) A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemre felvételt nyert nappali tagozatos hallgatók ösztöndíjszerződéseinek megkötéséről szóló 74/2005. (HK 15.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut.) szerint megkötött ösztöndíjszerződések Hft. 49. § (2) bekezdésének megfelelő módosításának mintáját az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az Ut. szerint megkötött ösztöndíjszerződések 1. melléklet szerinti módosítása során a módosítási minta szerinti számozást indokolt esetben a tartalmi rendelkezésekre figyelemmel pontosítani kell.

3. § A 2011/2012-es tanévtől kezdődően a katonai felsőoktatási intézménybe felvételt nyert honvéd tisztjelölttel kötendő ösztöndíjszerződés mintáját a 2. melléklet tartalmazza.

4. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az Ut. hatályát veszti.

(2) Az ösztöndíjat 2011. január hónapra a Hft. 41/A. §-a alapján kell megállapítani.

(3) A hivatásos és szerződéses katonák 2008. évi illetményfejlesztéséről, valamint az illetmények év közbeni megállapításáról szóló 9/2008. (HK 5.) HM utasítás 1. § (1) bekezdésében „a katonai felsőoktatási intézmény honvédségi ösztöndíjas hallgatóira és” szövegrész hatályát veszti.

1. melléklet a 19/2011. (II. 18.) HM utasításhoz

………nyt. számon megkötött ösztöndíjszerződés módosítása
(a honvéd tisztjelöltre vonatkozóan),
amely a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996. évi XLV. törvény (a továbbiakban: Hft.) 49. § (2) bekezdése alapján jött létre:
–    egyfelől a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) (1055 Budapest, Balaton utca 7–11.) képviseletében eljáró Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) személyzeti csoportfőnöke,
–    másfelől ……………………………………………. (szül. év: ………) (anyja neve: ………………………………) honvéd tisztjelölt (a továbbiakban: honvéd tisztjelölt)
(a továbbiakban együtt: Felek) között az alábbi feltételekkel.
1.    A Felek az ösztöndíjszerződés módosítását 2011. február 1-jei hatállyal kötik meg. Az ösztöndíjszerződés módosítással nem érintett rendelkezései változatlan tartalommal maradnak fenn.
2.    Az ösztöndíjszerződés módosításának aláírásával a honvéd tisztjelölt a Magyar Honvédséggel (a továbbiakban: MH) tisztjelölti szolgálati viszonyt létesít, és ezzel egyidejűleg az MH Ludovika Zászlóalj (a továbbiakban: MH LZ) állományába kerül. A honvéd tisztjelölt az ösztöndíjszerződés módosításával vállalja, hogy a honvédtiszti alapképzés hátralevő idejére az MH-val létesített tisztjelölti szolgálati viszonyát fenntartja, és az MH LZ állományában rendfokozat nélkül tölt be szolgálati beosztást.
3.    A Felek megállapodnak abban, hogy az ösztöndíjszerződés 2–10. pontjai helyébe a következő rendelkezések lépnek:
„2. A honvéd tisztjelölt köteles különösen
a)    a katonai rend és fegyelem követelményeit, beleértve a jogszabályokat, a HM utasításokat, a katonára vonatkozó alapvető szabályozókat (Szolgálati Szabályzat, Alaki Szabályzat, Öltözködési Szabályzat), a HVKF intézkedéseket, az MH Ludovika Zászlóalj (a továbbiakban: MH LZ) parancsnokának parancsait, a katonai felsőoktatási intézmény Szabályzatainak előírásait, az intézmény vezetőinek, oktatóinak rendelkezéseit betartani, illetve végrehajtani,
b)    az előírt helyen és időben, szolgálatképes állapotban megjelenni, és feladatát teljesíteni, illetve e célból rendelkezésre állni,
c)    a napirendet betartani, a bentlakásos elhelyezést és a központi élelmezést igénybe venni,
d)    a Hft. 34/L. §-a szerinti szolgálati feladatokat teljesíteni,
e)    az intézményen belül és azon kívül az MH és a felsőoktatási intézmény jó hírnevét megőrizni, az MH tényleges állományú tagjához méltó magatartást tanúsítani,
f)    más kereső tevékenységét az MH LZ parancsnokának bejelenteni, illetve előzetesen engedélyeztetni, továbbá
g)    társadalmi szervezetben fennálló, illetve újonnan létesülő tagságát az MH LZ parancsnokának előzetesen bejelenteni.
3. Az MH arra vállal kötelezettséget, hogy a honvéd tisztjelölt ösztöndíját és juttatásait a Hft. és végrehajtási rendeletei előírásainak megfelelően biztosítja, továbbá arra, hogy a végzett honvéd tisztjelöltet a HVKF döntése alapján hivatásos vagy szerződéses tiszti állományba felveszi, és végzettségének, képzettségének megfelelő beosztásba nevezi ki.
4. A honvéd tisztjelölt az MH LZ parancsnokának felhívására a büntetlen előéletre vonatkozó követelménynek való megfelelését hatósági bizonyítvánnyal köteles igazolni. Ha az MH LZ parancsnokának felhívására a honvéd tisztjelölt a büntetlen előéletét igazolja, az MH köteles részére az igazolás céljából kiállított hatósági bizonyítvány kiadása iránti eljárásért megfizetett igazgatási szolgáltatási díjat megtéríteni. Az MH a megismert személyes adatokat – a büntetlen előéletre vonatkozó követelmény megállapítása céljából – tisztjelölti szolgálati viszony megszűnéséig jogosult kezelni, melyhez a honvéd tisztjelölt a Szerződés aláírásával hozzájárul.
5. A honvéd tisztjelölt pártnak nem lehet tagja, politikai tevékenységet nem folytathat, pártrendezvényen nem vehet részt. A honvéd tisztjelölt nem csatlakozhat olyan szervezethez, amelynek szerveződési célja vagy tevékenysége az MH törvényben meghatározott feladataival ellentétes.
6. A honvéd tisztjelölt az Öltözködési Szabályzatnak megfelelően köteles egyenruhát és évfolyamjelzést viselni. Az intézményen kívüli rendezvényen a honvéd tisztjelölt egyenruhát az MH LZ parancsnokának engedélyével viselhet.
7. A HVKF a honvéd tisztjelöltet kérelmére, indokolt esetben, meghatározott időtartamra mentesítheti a tanulmányok előírt határidőn belüli befejezésének kötelezettsége alól. A honvéd tisztjelölt a katonai felsőoktatási intézmény szabályzatában meghatározott módon – a HVKF engedélyével, a tisztjelölti szolgálati viszonyának fenntartása mellett – a képzési idő tartama alatt legfeljebb egyszer szakot válthat. A honvéd tisztjelölt külföldön tanulmányokat a HVKF engedélyével folytathat. A honvéd tisztjelölt vendéghallgatói jogviszonyt, illetve további (párhuzamos) hallgatói jogviszonyt a HVKF előzetes engedélyével létesíthet. A HVKF előzetes engedélye szükséges a további szakképesítés, illetve szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanulmányok folytatásához is. A honvéd tisztjelölt kérelmét az MH LZ parancsnoka útján, annak véleményével terjeszti fel.
8. A hallgatói jogviszony és a tisztjelölti szolgálati viszony megszűnésének eseteit, illetve alkalmazásuk szabályait a Hft. határozza meg.
9. A tisztjelölti szolgálati viszony megszűnése esetén a honvéd tisztjelölt azon a szakon, amelyre felvételt nyert, polgári hallgatóként a Hft.-ben meghatározott feltételek együttes fennállása esetén folytathat tanulmányokat. Ha a hallgatói jogviszony vagy tisztjelölti szolgálati viszony a honvéd tisztjelölt érdekkörében felmerült okból szűnik meg, a honvéd tisztjelölt a képzés költségeit a képzési támogatás visszatérítéséről szóló HM rendeletben meghatározottaknak megfelelően köteles visszatéríteni.
10. A Feleket e szerződéssel kapcsolatban felmerülő vitás kérdések esetén egyeztetési kötelezettség terheli. Jogvita esetén az ügyben eljáró bíróság illetékességére a Polgári Perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény általános szabályai irányadók.”
4.    A Felek megállapodnak abban, hogy ahol az ösztöndíjszerződés ösztöndíjas hallgatót említ, az alatt a módosítás hatálybalépését követően a honvéd tisztjelöltet kell érteni.
Kelt: ………………………………………………
P. H.

    ………………………………………………    ………………………………………………
    HVK személyzeti csoportfőnök    honvéd tisztjelölt

2. melléklet a 19/2011. (II. 18.) HM utasításhoz

Ösztöndíjszerződés
(a honvéd tisztjelöltre vonatkozóan),
amely a katonai és rendvédelmi felsőoktatási intézmények vezetőinek, oktatóinak és hallgatóinak jogállásáról szóló 1996. évi XLV. törvény (a továbbiakban: Hft.) alapján jött létre:
–    egyfelől a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke (a továbbiakban: HVKF) (1055 Budapest, Balaton utca 7–11.) képviseletében eljáró Honvéd Vezérkar (a továbbiakban: HVK) személyzeti csoportfőnöke,
–    másfelől ……………………………………………… (szül. év.: ………) (anyja neve: ……………………………) honvéd tisztjelölt (a továbbiakban: honvéd tisztjelölt)
(a továbbiakban: együtt: Felek) között az alábbi feltételekkel.
1.    A Felek a jelen ösztöndíjszerződést (a továbbiakban: Szerződés) a honvéd tisztjelölt katonai felsőoktatási intézményben történő nyilvántartásba vételekor kötik meg. A Szerződés megkötésével a honvéd tisztjelölt a Magyar Honvédséggel (a továbbiakban: MH) tisztjelölti szolgálati viszonyt létesít, és ezzel egyidejűleg az MH Ludovika Zászlóalj (a továbbiakban: MH LZ) állományába kerül.
2.    A honvéd tisztjelölt a Szerződés megkötésével vállalja, hogy az MH tényleges katonai állományába lép, a honvédtiszti alapképzés idejére az MH-val létesített tisztjelölti szolgálati viszonyát fenntartja, és az MH LZ állományában rendfokozat nélkül tölt be szolgálati beosztást.
3.    A honvéd tisztjelölt vállalja, hogy a nyilvántartásba vételét követő első félévben katonai alapfelkészítésen vesz részt. Ezen időtartamra a Felek próbaidőt kötnek ki. A próbaidő alatt a tisztjelölti szolgálati viszonyt bármelyik Fél indokolás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti.
4.    A honvéd tisztjelölt a tisztjelölti szolgálati viszony próbaideje alatt a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel hallgatói jogviszonyt előkészítő jogviszonyban áll. A katonai alapfelkészítés sikeres teljesítésével az előkészítő jogviszony megszűnik, és a honvéd tisztjelöltnek hallgatói jogviszonya keletkezik. A katonai alapfelkészítés teljesítésének a katonai alapkiképzés záróvizsgáinak letétele minősül.
5.    A honvéd tisztjelölt vállalja, hogy a felsőfokú tanulmányait az MH igényei alapján, az MH által meghatározott szakon, szakirányon, specializáción, a Képzési és Kimeneti Követelményben előírt tanulmányi időben elvégzi, melynek során a honvéd tisztjelölt köteles
a)    a második félév vizsgaidőszakának végéig a szakiránynak megfelelően előírt gépjármű-vezetői engedélyt megszerezni és bemutatni;
b)    a katonai vezetői szakos honvéd tisztjelölt a negyedik félév vizsgaidőszakának végére angol nyelvből STANAG 2.2.2.2. vagy francia nyelvből katonai szaknyelvi (ARMA) középfokú komplex nyelvvizsgát tenni, és a nyelvvizsga-bizonyítványt bemutatni;
c)    a had- és biztonságtechnikai mérnöki, valamint a katonai gazdálkodási szakos honvéd tisztjelölt köteles az ötödik félév vizsgaidőszakának végéig angol nyelvből STANAG 2.2.2.2. vagy francia nyelvből katonai szaknyelvi (ARMA) középfokú komplex nyelvvizsgát tenni, és a nyelvvizsga-bizonyítványt bemutatni;
d)    amennyiben a honvéd tisztjelölt a Szerződésben előírt nyelvi követelményszintet határidő előtt angol nyelvből teljesíti, francia nyelvet, aki francia nyelvből teljesíti, angol nyelvet köteles a szak kredit-, óra- és vizsgatervében az idegennyelv-képzésre meghatározott óraszámban tanulni.
6.    A honvéd tisztjelölt vállalja, hogy a tanulmányai befejezése után legalább a képzés időtartamának megfelelő időre az MH-ban végzettségének és képzettségének megfelelő beosztásban teljesít szolgálatot. Az MH arra vállal kötelezettséget, hogy a végzett honvéd tisztjelöltet a HVKF döntése alapján hivatásos vagy szerződéses tiszti állományba felveszi, és végzettségének, képzettségének megfelelő beosztásba nevezi ki.
7.    Az MH vállalja, hogy a honvéd tisztjelölt ösztöndíját és juttatásait a Hft. és végrehajtási rendeletei előírásainak megfelelően biztosítja. A honvéd tisztjelölt jogosult és egyben köteles a bentlakásos elhelyezés és a központi élelmezés igénybevételére.
8.    A honvéd tisztjelöltet a Hft.-ben és végrehajtási rendeleteiben meghatározott jogok és juttatások illetik meg, illetőleg kötelezettségek terhelik.
9.    A honvéd tisztjelölt köteles különösen
a)    a katonai rend és fegyelem követelményeit, beleértve a jogszabályokat, a HM utasításokat, a katonára vonatkozó alapvető szabályozókat (Szolgálati Szabályzat, Alaki Szabályzat, Öltözködési Szabályzat), a HVKF intézkedéseket, az MH LZ parancsnokának parancsait, a katonai felsőoktatási intézmény szabályzatainak előírásait, az intézmény vezetőinek, oktatóinak rendelkezéseit betartani, illetve végrehajtani,
b)    az előírt helyen és időben, szolgálatképes állapotban megjelenni, és feladatát teljesíteni, illetve e célból rendelkezésre állni, a napirendet betartani,
c)    a Hft. 34/L. § szerinti szolgálati feladatokat teljesíteni,
d)    az intézményen belül és azon kívül a Honvédség és a felsőoktatási intézmény jó hírnevét megőrizni, a Honvédség tényleges állományú tagjához méltó magatartást tanúsítani,
e)    más kereső tevékenységét az MH LZ parancsnokának bejelenteni, illetve előzetesen engedélyeztetni, továbbá
f)    társadalmi szervezetben fennálló, illetve újonnan létesülő tagságát az MH LZ parancsnokának előzetesen bejelenteni.
10.    A honvéd tisztjelölt az MH LZ parancsnokának felhívására a büntetlen előéletre vonatkozó követelménynek való megfelelését hatósági bizonyítvánnyal köteles igazolni. Ha az MH LZ parancsnokának felhívására a honvéd tisztjelölt a büntetlen előéletét igazolja, az MH köteles részére az igazolás céljából kiállított hatósági bizonyítvány kiadása iránti eljárásért megfizetett igazgatási szolgáltatási díjat megtéríteni. Az MH a megismert személyes adatokat – a büntetlen előéletre vonatkozó követelmény megállapítása céljából – tisztjelölti szolgálati viszony megszűnéséig jogosult kezelni, melyhez a honvéd tisztjelölt a Szerződés aláírásával hozzájárul.
11.    A honvéd tisztjelölt pártnak nem lehet tagja, politikai tevékenységet nem folytathat, pártrendezvényen nem vehet részt. A honvéd tisztjelölt nem csatlakozhat olyan szervezethez, amelynek szerveződési célja vagy tevékenysége az MH törvényben meghatározott feladataival ellentétes.
12.    A honvéd tisztjelölt az Öltözködési Szabályzatnak megfelelően köteles egyenruhát és évfolyamjelzést viselni. Az intézményen kívüli rendezvényen a honvéd tisztjelölt egyenruhát az MH LZ parancsnokának engedélyével viselhet.
13.    A HVKF a honvéd tisztjelöltet kérelmére, indokolt esetben, meghatározott időtartamra mentesítheti a tanulmányok előírt határidőn belüli befejezésének kötelezettsége alól. A honvéd tisztjelölt a katonai felsőoktatási intézmény szabályzatában meghatározott módon – a HVKF engedélyével, a tisztjelölti szolgálati viszonyának fenntartása mellett – a képzési idő tartama alatt legfeljebb egyszer szakot válthat. A honvéd tisztjelölt külföldön tanulmányokat a HVKF engedélyével folytathat. A honvéd tisztjelölt vendéghallgatói jogviszonyt, illetve további (párhuzamos) hallgatói jogviszonyt a HVKF előzetes engedélyével létesíthet. A HVKF előzetes engedélye szükséges a további szakképesítés, illetve szakképzettség megszerzéséhez szükséges tanulmányok folytatásához is. A honvéd tisztjelölt kérelmét az MH LZ parancsnoka útján, annak véleményével terjeszti fel.
14.    A hallgatói jogviszony és a tisztjelölti szolgálati viszony megszűnésének eseteit, illetve alkalmazásuk szabályait a Hft. határozza meg.
15.    A tisztjelölti szolgálati viszony megszűnése esetén a honvéd tisztjelölt azon a szakon, amelyre felvételt nyert, polgári hallgatóként a Hft.-ben meghatározott feltételek együttes fennállása esetén folytathat tanulmányokat. Ha a hallgatói jogviszony vagy tisztjelölti szolgálati viszony a honvéd tisztjelölt érdekkörében felmerült okból szűnik meg, a honvéd tisztjelölt a képzés költségeit a képzési támogatás visszatérítéséről szóló HM rendeletben meghatározottaknak megfelelően köteles visszatéríteni.
16.    A honvéd tisztjelölt kérheti a szerződéses legénységi állományba vételét, vagy azt, hogy tanulmányait tiszthelyettes-jelöltként folytathassa. A kérelemről az MH LZ parancsnokának javaslatára a HVKF a szolgálat érdekére, illetve a honvéd tisztjelölt különös méltánylást érdemlő egyéni érdekére tekintettel dönt.
17.    A Feleket e Szerződéssel kapcsolatban felmerülő vitás kérdések esetén egyeztetési kötelezettség terheli. Jogvita esetén az ügyben eljáró bíróság illetékességére a Polgári Perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény általános szabályai irányadók.
18.    A honvéd tisztjelölt kijelenti, hogy a honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény, a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló 2001. évi XCV. törvény, a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény és a Hft., illetve a képzési támogatás visszatérítéséről szóló HM rendelet előírásait, valamint az iskola belső rendjét és a tanulmányok folytatását szabályozó rendelkezéseket ismeri, szerződéses kötelezettségeit és a hivatásos vagy szerződéses szolgálatot ezek ismeretében vállalja.
19.    A Felek a Szerződést azzal kötik meg, hogy a Szerződésben foglaltakat érintő valamely lényeges körülmény vagy a jogszabályok megváltozása esetén a Szerződést azoknak megfelelően, közös megegyezéssel módosíthatják.
Kelt: ………………………………………………
P. H.

    ………………………………………………    ………………………………………………
    HVK személyzeti csoportfőnök    honvéd tisztjelölt

1

Az utasítást a 93/2011. (VIII. 25.) HM utasítás 3. § (3) bekezdése hatályon kívül helyezte 2011. augusztus 26. napjával.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére