• Tartalom

20/2011. (II. 18.) HM utasítás

20/2011. (II. 18.) HM utasítás

egyes HM utasítások adózással összefüggő módosításáról1

2011.02.21.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2004. évi CV. törvény 52. § (1) bekezdés f) pontja és 97. § (1) bekezdés o) pontja alapján a következő utasítást adom ki:

1. § Az egyes adózási feladatokról szóló 17/2009. (III. 20.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut1.) 2. § (3)–(4) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) A 2006. január 1. és 2009. január 31. között, a 2009. február 1. és 2009. december 31. között, valamint a 2009. december 31-ét követően elrendelt tanulmányokhoz, megkötött tanulmányi szerződésekhez kapcsolódóan felmerült költségeket külön kell rögzíteni.
(4) A HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Nonprofit Kft. a tulajdonosi határozat alapján, elektronikus formában az adott turnus végét követően legfeljebb 15 napon belül személyenként és összesítve adatot szolgáltat a HM központi pénzügyi szerve részére a repülőhajózó állomány részére természetben nyújtott kötelező rekreáció értékéről.”

2. § (1) A honvédségi járművek fenntartásával kapcsolatos feladatok végrehajtásáról szóló 97/2009. (XII. 11.) HM utasítás (a továbbiakban: Ut2.) 16. § (4)–(5) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(4) Azon esetek kivételével, amikor a honvédségi személygépkocsi után a cégautóadó megfizetésre kerül, kedvezményes költségtérítésű igénybevétel esetén a teljes költségtérítésű díjtétel és a kedvezményes költségtérítésű díjtétel közötti különbözet, valamint a költségtérítés nélküli igénybevétel az igénybevevő magánszemély jövedelmének minősül.
(5) Az üzemeltető szervezet a magánszemélyt a (4) bekezdés szerinti esetben az igénybevétel előtt tájékoztatja az adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezéséről. Az igénybevevő magánszemélynek – a tényleges állomány tagja kivételével – az igénybevétel előtt közölnie kell az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kifizetői adóbevalláshoz szükséges adatokat.”

(2) Az Ut2. 16. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) Az üzemeltető szervezet az igénybevételt követő 8 napon belül átadja az üzemeltető szervezetet ellátó pénzügyi és számviteli szervnek a kifizetői adóbevalláshoz szükséges okmányokat és adatokat. A pénzügyi és számviteli szerv a magánszemélyt az igénybevételt követő 30 napon belül tájékoztatja az általa fizetendő adó és járulék összegéről, valamint – a tényleges állomány tagja kivételével – kiadja részére a jogszabályokban előírt igazolásokat. A tényleges állomány tagjának adó- és járulékfizetési kötelezettségét a következő illetményfizetéssel egyidejűleg kell rendezni, a tényleges állományba nem tartozó magánszemélyek adó- és járuléktartozásának befizetésére 15 napos határidőt kell biztosítani.”

3. § Az Ut1. 1. § (2) bekezdésében a „katonai felsőoktatási intézmény honvédségi ösztöndíjas hallgatójára” szövegrész helyébe a „honvéd tisztjelöltre” szöveg lép.

4. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követő harmadik napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2011. január 1-jétől kell alkalmazni.

(2) A 2011. január 1-je és az utasítás hatályba lépése2 között történt igénybevételek esetében az üzemeltető szervezetet ellátó pénzügyi és számviteli szerv a magánszemélyt az utasítás hatálybalépését követő 15 napon belül tájékoztatja az adó- és járulékfizetési kötelezettség keletkezéséről. Az igénybevevő magánszemélytől – a tényleges állomány tagja kivételével – a tájékoztatással egyidejűleg be kell kérni az adózás rendjéről szóló törvény szerinti kifizetői adóbevalláshoz szükséges adatokat.

(3) Ez az utasítás 2011. március 31-én hatályát veszti.

1

Az utasítás a 4. § (3) bekezdése alapján hatályát vesztette 2011. március 31. napjával.

2

A hatálybalépés időpontja 2011. február 21.

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére