• Tartalom

22/2011. (VI. 21.) NGM rendelet

22/2011. (VI. 21.) NGM rendelet

a költségvetési viszontgarancia vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól szóló 48/2002. (XII. 28.) PM rendelet és a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság központi költségvetéssel történő elszámolásának részletes szabályairól szóló 16/1998. (V. 20.) PM rendelet módosításáról

2011.06.22.

A költségvetési viszontgarancia vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól szóló 48/2002. (XII. 28.) PM rendelet tekintetében a Magyar Köztársaság 2003. évi költségvetéséről szóló 2002. évi LXII. törvény 104. § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva,
a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság központi költségvetéssel történő elszámolásának részletes szabályairól szóló 16/1998. (V. 20.) PM rendelet tekintetében a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaságról és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaságról szóló 1994. évi XLII. törvény 26. § (5) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az egyes miniszterek, valamint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár feladat- és hatásköréről szóló 212/2010. (VII. 1.) Korm. rendelet 73. § b) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva,
a következőket rendelem el:

1. § A költségvetési viszontgarancia vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól szóló 48/2002. (XII. 28.) PM rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § (2) bekezdésének c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

c) A kezességvállalásról szóló döntésnél az euróban meghatározott összegek forintra való átszámításakor az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet (a továbbiakban: állami támogatási kormányrendelet) 35. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.”

2. § Az R. 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Az e rendeletnek megfelelő viszontgarancia forrása a Kvt. XLII. „A költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai” fejezet 33. Állam által vállalt kezesség és viszontgarancia érvényesítése cím 5. Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettség alcímen, továbbá a 7. Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány garanciaügyleteiből eredő fizetési kötelezettség alcímen előirányzott összeg.”

3. § Az R. 6. §-a és az azt megelőző alcím helyébe a következő rendelkezés lép és ezzel egyidejűleg az R. a következő új 6/A. §-sal egészül ki:


„A Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódó szabályok
6. § (1) A 2010. augusztus 15-ét megelőzően megkötött hitelszerződések vonatkozásában a Részvénytársaság a Széchenyi vállalkozói kártyahitelhez kapcsolódó viszontgaranciát a 4. számú melléklet szerinti „Igénybejelentés és Elszámolási Ív” megküldésével igényelheti. A Részvénytársaság a készfizető kezességből eredő kötelezettségek teljesítése következtében reá átszálló követeléseket követeléskezelő szervezet részére engedményezi, amellyel együttműködési megállapodást köt. A követeléskezelő szervezetet nyilvános pályázat útján kell kiválasztani.
(2) A Részvénytársaság az engedményezésből származó vételárral csökkenti az igényelt viszontgarancia összegét, és az elszámolási íveken már a csökkentett összeget tünteti fel. A követelés engedményezésével a követelés behajtása lezárul, ezért az elszámolási ívek benyújtásával a részletes elszámolás is megtörténik.
6/A. § (1) A 2010. augusztus 15-én, vagy azt követően megkötött hitelszerződések vonatkozásában a Kezes a Széchenyi Kártya Programhoz kapcsolódó viszontgaranciát a 3. §-ban foglaltak szerint érvényesíti.
(2) A tartozás eredeti kötelezettjét az állami adóhatóság határozatban értesíti annak tényéről, hogy a központi költségvetés terhére kifizetett összeg az állammal szembeni tartozásává vált.
(3) Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 177/B. § szerinti, az adóhatóság részére küldendő megkeresésben a Kezes – az állami adóhatóság által rendszeresített űrlapon – feltünteti a fizetésre kötelezett nevét, adóazonosító számát, a Széchenyi Kártya Program keretében létrejött szerződések kapcsán a központi költségvetés terhére kifizetett összeget és a kifizetés időpontját, a kezességvállalási szerződés számát, a folyósító pénzügyi intézmény nevét, adóazonosító számát, a hitel megfizetéséért készfizető kezességet vállaló magánszemély nevét, adóazonosító jelét. A Kezes a megkereséshez – az Art.-ben foglalt előírások mellett – mellékletként csatolja a megkötött hitelszerződés egy másolati példányát is.
(4) A Kezest az állami adóhatóság megkeresésén túl a Kincstárral szemben a viszontgarancia érvényesítésével kapcsolatosan további elszámolási kötelezettség nem terheli.”

4. § Az R. a 7. §-t követően a következő 7/A. §-sal egészül ki:

7/A. § (1) A Kezes a központi költségvetést terhelő, viszontgarancia érvényesítésből származó kifizetések adott költségvetési évben várható alakulásának havi ütemezéséről elektronikus úton adatot szolgáltat az érintett költségvetési előirányzattal megegyező részletezettséggel negyedévenként az államháztartásért felelős miniszternek.
(2) Az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatást az első negyedévre január 5. munkanapjáig, ezt követően a negyedév utolsó hónapjának 25. napjáig kell teljesíteni.”

5. § (1) Az R. 8/A. § (1) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

8/A. § (1) A Bizottság által jóváhagyott, az állami támogatási kormányrendelet 1. §-ában foglaltak szerinti létező támogatási program előírásaitól eltérően a Kezes állami viszontgarancia mellett a (2)–(9) bekezdésben foglalt feltételek együttes teljesítése esetén vállalhat kezességet.”

(2) Az R. 8/A. § (3) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A bármely a Bizottság által jóváhagyott módszertan vagy bizottsági közlemény alapján a támogatástartalom kiszámítására alkalmazott piaci díjnál kis- és középvállalkozásoknál 15%-kal alacsonyabb díj alkalmazható kétéves időszakra.”

(3) Az R. 8/A. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Nem beruházási célú alapügylet esetében a kezességgel fedezett alapügylet összege nem haladhatja meg a kedvezményezett a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (a továbbiakban: Sztv.) 79. §-a szerint számított 2010. évi személyi jellegű ráfordításainak összegét. Amennyiben a vállalkozást 2010. január 1-jén vagy azt követően alapították, az alapügylet összege nem haladhatja meg a kedvezményezett a 2010-ben kezdődő pénzügyi év Sztv. 79. §-a szerint számított személyi jellegű ráfordításai és a 2011-ben kezdődő pénzügyi évére vonatkozóan becsült éves, az Sztv. 79. §-a szerint számított személyi jellegű ráfordításai átlagát.”

(4) Az R. 8/A. § (8) bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) Csak olyan vállalkozás támogatható, amely nem minősül nehéz helyzetben lévőnek.”

(5) Az R. 8/A. §-a a következő új (9) bekezdéssel egészül ki:

„(9) Kezességvállalás a kis- és középvállalkozások számára beruházási és működőtőke hitelre, nagyvállalkozások számára csak beruházási hitelre nyújtható.”

6. § Az R. a 9. §-t követően a következő 9/A. §-sal egészül ki:

9/A. § A költségvetési viszontgarancia vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól szóló 48/2002. (XII. 28.) PM rendelet, valamint a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság központi költségvetéssel történő elszámolásának részletes szabályairól szóló 16/1998. (V. 20.) PM rendelet módosításáról szóló 22/2011. (VI. 21.) NGM rendelet 4. §-ával megállapított 7/A. §-t először a hatálybalépését követő első hónapra vonatkozó jelentés esetében kell alkalmazni.”

7. § Az R.

a) 1. § (1) bekezdésében „a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetéséről szóló 2009. évi CXXX. törvénynek” szövegrész helyébe „a Magyar Köztársaság 2011. évi költségvetéséről szóló 2010. évi CLXIX. törvénynek” szöveg,

b) 1. § (2) bekezdés b) pont be) alpontjában a „vállalkozások” szövegrész helyébe a „magánvállalkozások” szöveg,

c) 4. § (2) bekezdésében „az APEH” szövegrész helyébe „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: a NAV)” szöveg,

d) 4. § (5) bekezdésében „az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt” szövegrész helyébe „a NAV-ot” szöveg,

e) a 7. § (3) bekezdésében szereplő „a Pénzügyminisztérium” szöveg helyébe „az államháztartásért felelős miniszter”, a „Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium” szöveg helyébe „a vidékfejlesztési miniszternek” szöveg,

f) 8/A. § (2) bekezdésében szereplő „2009. április 15-ét” szövegrész helyébe „2011. február 23-át” szöveg,

g) 8/A. § (6) bekezdésében szereplő „2010. december 31-ig” szövegrész helyébe „2011. december 31-ig” szöveg,

h) 8/A. § (7) bekezdésében szereplő „a biztosított alapügylet értékének 90%-át” szövegrész helyébe „a biztosított alapügylet értékének 80%-át” szöveg,

i) 4. számú mellékletének címében a „A Széchenyi vállalkozói kártyahitelhez kapcsolódó” szövegrész helyébe „A Széchenyi Kártya Program keretében 2010. augusztus 15-ét követően megkötött hitelszerződésekhez kapcsolódó” szöveg

lép.

8. § A Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság központi költségvetéssel történő elszámolásának részletes szabályairól szóló 16/1998. (V. 20.) PM rendelet (a továbbiakban: R2.) 2. § (1) és (2) bekezdései helyébe a következő rendelkezések lépnek:

2. § (1) Az Eximbank folyamatos nyilvántartást vezet a központi költségvetés terhére vállalt exportcélú garanciaügyletekről és ezekről negyedévenként a 2. számú melléklet szerint beszámolót készít. A negyedéves beszámolót a negyedévet követő hónap 15-éig eljuttatja az államháztartásért felelős miniszternek, és a 2. számú melléklet 1. számú táblázatát és 1/b. számú táblázatát egyidejűleg megküldi a Magyar Államkincstárnak is.
(2) Az Eximbank az (1) bekezdés szerinti beszámolóban negyedévente elektronikus úton adatot szolgáltat az államháztartásért felelős miniszternek a központi költségvetés terhére vállalt garanciák beváltásának adott évre várható összegéről havi ütemezésben, ügyletenkénti bontásban.”

9. § Az R2. 5. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A Mehib Zrt. negyedévente – a negyedévet megelőző hónap 15. napjáig – elektronikus úton adatot szolgáltat az államháztartásért felelős miniszternek a központi költségvetést terhelő kárfizetések jogcíméről, várható időpontjáról és összegéről módozatonként az 5. számú mellékletben meghatározott módon.”

10. § Az R2. a következő 12. §-sal egészül ki:

12. § A költségvetési viszontgarancia vállalásának és érvényesítésének részletes szabályairól szóló 48/2002. (XII. 28.) PM rendelet, valamint a Magyar Export-Import Bank Részvénytársaság és a Magyar Exporthitel Biztosító Részvénytársaság központi költségvetéssel történő elszámolásának részletes szabályairól szóló 16/1998. (V. 20.) PM rendelet módosításáról szóló 22/2011. (VI. 21.) NGM rendelet 8., 9. és 11. §-aival megállapított 2. § (2) bekezdést, 5. § (2) bekezdést, valamint 2. számú mellékletet először a hatálybalépését követő első negyedévre vonatkozó jelentés esetében kell alkalmazni.”

11. § Az R2. 2. számú melléklete az 1. számú táblázatot követően kiegészül az 1/b. számú táblázattal

12. § Az R2.

a) 1. §-ban szereplő „a Pénzügyminisztérium (a továbbiakban: PM)” szövegrész helyébe „az államháztartásért felelős miniszter” szöveg,

b) 2. § (1) bekezdéseiben, az 5. § (1), (2) és (3) bekezdéseiben, a 7. § (1) és (2) bekezdéseiben, a 8. § (3) és (4) bekezdéseiben, valamint a 10/A. § (1) bekezdésében szereplő „a PM-nek” szövegrészek helyébe „az államháztartásért felelős miniszternek” szövegek,

c) 2. § (3) bekezdésében, a 3. § (5) bekezdésében, a 4. § (5) bekezdésében, az 5. § (4) bekezdésében, a 6. § (3) bekezdésében és a 10. §-ban szereplő „a PM” szövegrészek helyébe „az államháztartásért felelős miniszter” szövegek,

d) 2. § (3), (5) és (7) bekezdéseiben és az 5. § (4) bekezdésében szereplő „a PM-et” szövegrészek helyébe „az államháztartásért felelős minisztert” szövegek,

e) 3. § (2) és (3) bekezdésében, a 4. § (5) bekezdésében, a 7. § (3) bekezdésében, a 8. § (5) bekezdésében szereplő „APEH” szövegrészek helyébe a „NAV” szövegek,

f) 3. § (5) bekezdésében és a 6. § (3) bekezdésében szereplő „a PM-től” szövegek helyébe „az államháztartásért felelős minisztertől” szövegek,

g) 3. § (5) bekezdésében és 6. § (3) bekezdésében szereplő „a 10032000-01457058 Egyéb pénzügyi elszámolások kiadási számláról” szövegrészek helyébe „a 10032000-01457058 NAV Egyéb pénzügyi elszámolások kiadási számláról” szövegek,

h) 4. § (5) bekezdésében szereplő „a Pénzügyminisztérium” szövegrész helyébe „az államháztartásért felelős miniszter” szöveg,

i) 10/A. § (2) bekezdésében szereplő „PM-be” szövegrész helyébe „az államháztartásért felelős miniszter számára” szöveg,

j) 5. számú melléklet 4. sorában a „Negyedéves várható kárfizetés összesen” szövegrész helyébe az „Éves várható kárfizetés összesen” szöveg

lép.

14. § E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

Melléklet a 22/2011. (VI. 21.) NGM rendelethez

1/b. számú táblázat


Negyedéves jelentés az Eximbank Zrt. garanciaállományának tárgyévben várható beváltásáról

 

A

B

C

D

E

F

G

H

1

Sorszám

Bank/ország

Garancia
jellege

Megbízó (ügyfél)

Devizanem

Tárgyévben várható garancia-
beváltás időpontja (hónap)

Várhatóan beváltásra kerülő garancia-
összeg
(ezer deviza)

Összeg
(millió Ft)

2

Módozatonként

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Tárgyévben várható garanciabeváltás összesen


Dátum: ......................................................................


Készítette: .................................................................


............................................

Cégszerű aláírás

  • Másolás a vágólapra
  • Nyomtatás
  • Hatályos
  • Már nem hatályos
  • Még nem hatályos
  • Módosulni fog
  • Időállapotok
  • Adott napon hatályos
  • Közlönyállapot
  • Indokolás
Jelmagyarázat Lap tetejére